Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2011-τεύχος 373                              

Τράπεζες: Κίνδυνος από  τους κερδοσκόπους του ηλεκτρονικού trading


Το ηλεκτρονικό trading έχει μεταμορφώσει τις διεθνείς συναλλαγές ισοτιμιών νομισμάτων, σε ένα «τέρας» ρευστότητας ύψους 4 τρις δολαρίων την ημέρα, κάτι που έχει συντελέσει στη δημιουργία εσόδων ρεκόρ σε αυτούς που διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Αλλά με το να εστιάζουν τις προσπάθειες τους στο χτίσιμο των δικών τους πλατφόρμων, οι τράπεζες αφέθηκαν ανοιχτές σε επιθέσεις από τους βραχυπρόθεσμους traders, οι οποίοι τις επιλέγουν όποτε αυτοί θέλουν και μετατοπίζουν προς αυτές το μεγαλύτερο ρίσκο. Τώρα οι τράπεζες άρχισαν να αντεπιτίθενται σε αυτούς.


Από τον Hamish Risk


«Είναι σαν το ιντερνετικό σεξ», λέει ένας βετεράνος των νομισματικών συναλλαγών, ένα απριλιάτικο απόγευμα και ενώ έτρωγε μπέργκερ και έπινε μπύρες, ψάχνοντας μία μεταφορά, για να εξηγήσει την πολυπλοκότητα στη συμπεριφορά των βραχυπρόθεσμων ηλεκτρονικών «επενδυτών». Και ίσως ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει. Γιατί η σημερινή αγορά συναλλάγματος έχει μετατραπεί σε ένα φόρουμ γεμάτο από μέλη που έχουν πολλαπλές ταυτότητες, ή ψευδώνυμα για κρύψουν τους πραγματικούς εαυτούς τους, όπου η αποδεκτή αγοραστική συμπεριφορά δεν είναι αυτονόητη, ο έλεγχος είναι «διακριτικός», και τα πράγματα στιγμιαία γίνονται λίγο επικίνδυνα με τους επενδυτές που ξαφνικά εμφανίζονται και μεμιάς εξαφανίζονται.
Η επανάσταση της ηλεκτρονικής εκτέλεσης των συναλλαγών, και η ανάπτυξη όλο και πιο έξυπνων αλγορίθμων σε αυτές τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μία παράλογη κατάσταση: Η ταχύτητα συναλλαγών συνεχώς αυξάνεται, οι επιλογές μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν γίνονται όλο και περισσότερες, τα σπρεντ στενεύουν σε όλο και μικρότερα περιθώρια, ενώ η ρευστότητα κόβεται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, είναι λιγότερο «φιλική» και διαφανής προς τον πελάτη.  
Πολλοί στην αγορά το αποδίδουν αυτό στη συμπεριφορά των traders, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά στις τελευταίες τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών πιο πολύ για να χειραγωγήσουν τις αγορές παρά για να υπηρετήσουν το ευρύτερο συμφέρον τους. Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στους traders να «αναχαιτίζουν» τις τράπεζες στις διεθνείς συναλλαγές τους και να «καθαρίζουν» το ρίσκο κάτι που δεν μπορούν να κάνουν με τις δικές τους «εσωτερικές» πλατφόρμες.
Οι τράπεζες που θεωρούνται ηγέτες στις νομισματικές συναλλαγές αμφισβητούν ότι αυτές οι δραστηριότητες υπονομεύουν την ακεραιότητα της αγοράς. Τώρα όμως παίρνουν θέση: Μέχρι εδώ ήταν. Θα αναλάβουν αυτοί το παιχνίδι με τους βραχυπρόθεσμους traders.
«Είναι αλήθεια ότι η κοινότητα των βραχυπρόθεσμων επενδυτών αύξησε το επίπεδο ανάληψης ρίσκου των τραπεζών και η Deutsche Bank απαντά σε αυτό επενδύοντας στην υποδομή της μέχρι το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε τουλάχιστον έως ένα συγκρεκριμένο επίπεδο», αναφέρει ο Ζαρ Αμρόλια, παγκόσμιος επικεφαλήςνομισματικών συναλλαγών της τράπεζας, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση για 7η συνεχή χρονιά στον συγκεκριμένο τομέα στη σχετική λίστα του Euromoney. «Πρέπει να μπει και αυτός ο παράγοντας, η δράση δηλαδή των ηλεκτρονικών traders, στο risc management, και είναι κάτι που αυτή τη στιγμή το λύνουμε».
Ο Αμρόλια λέει ότι οι βραχυπρόθεσμοι traders, ανταγωνίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά ο ανταγωνισμός αυτός είναι αρκετά σημαντικός που δικαιολογεί την επένδυση που κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστούν. Μία τέτοια περιοχή είναι παραδοσιακοί μεσίτες για τις συναλλαγές μεταξύ των ίδιων των brokers, EBS και Reuters. Συγκεκριμένα οι τραπεζίτες λένε ότι η EBS, έχει γίνει για τους dealers ένα πραγματικό ναρκοπέδιο. Ήταν η απόφαση που πάρθηκε το 2004, η οποία επιτρέπει στους μεγάλους πελάτες να κάνουν συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας (πριν αυτή πωληθεί στην Icap), η οποία επιστρέφει για να την «στοιχειώσει». Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί στο να υπολογίζουν τις συναλλαγές τους και να αντιλαμβάνονται από που έχουν απώλειες ώστε με αυτόν τον τρόπο να βλέπουν που γίνεται λάθος στην εκτέλεση των πράξεων. Οι Traders λένε ότι ιστορικά, οι χρεώσεις μείωσης του ρίσκου από την εκτέλεση πράξεων στις νομισματικές συναλλαγές, όπως αυτές της EBS ήταν υπερβολικά «ρηχές».
Δηλαδή οι διαχειριστές της πλατφόρμας ούτε έχαναν ούτε κέρδιζαν. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Οι dealers πλέον όπως οι ίδιοι παραδέχονται χάνουν 0,25 της μονάδας βάσης του σπρεντ, επειδή οι traders που κάνουν βραχυπρόθεσμες συναλλαγές είναι γρηγορότεροι. Και πραγματικά οι πλατφόρμες έχουν αποδειχτεί εύφορο έδαφος για τους traders που χρησιμοποιούν προηγμένα αλγοριθμικά συστήματα για τις συναλλαγές τους και πλέον σύμφωνα με του dealers αποτελούν τους τέσσερις μεταξύ των τοπ-τεν πελατών της EBS. H ίδια η EBS λέει ότι είναι τέσσερις στους πρώτους 15. Τη στιγμή που πολλοί δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εξαιρεθούν οι ριψοκίνδυνοι traders από τις συναλλαγές, οι ίδιοι αμφισβητούν ότι το σύστημα πρέπει να δυσκολέψει γι’ αυτούς που θέλουν να παίζουν παιχνίδια. Για παράδειγμα οι dealers είναι σίγουροι ότι τα fund που λειτουργούν για το εύκολο κέρδος έχουν 48 διαφορετικούς κωδικούς, με άλλα λόγια 48 διαφορετικές συνδέσεις, στην EBS, κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο της αναγνώρισης τους. Κάποιες τράπεζες μπορεί να έχουν μόνο δύο κωδικούς. Και η δημιουργία τέτοιων κωδικών κάθε άλλο παρά φθηνή είναι . Οι πελάτες πληρώνουν 3000 δολάρια το μήνα εκτός του κόστους για κάθε πραγματοποιούμενη συναλλαγή. Για τον ριψοκίνδυνο επενδυτή είναι μία εύκολη εξίσωση. Αν αυτά που βγάζει είναι περισσότερα από αυτά που πληρώνει, η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι παραγωγική. Για τις τράπεζες όμως ένα τέτοιο μοντέλο είναι πιο δύσκολο να  επιβεβαιωθεί.
«Αν κοιτάξει κανείς την κερδοφορία από τις συναλλαγές του εξωτερικού , τα τελευταία τρία χρόνια θα δει ότι συνεχώς επιδεινώνεται, και αναρωτιέται που έχουν πάει αυτά τα χρήματα. Πάνε στα funds που κάνουν βραχυπρόθεσμες συναλλαγές», λέει ο Κρις Πιουρβς, επικεφαλής της UBS για το e-trading παγκοσμίως. «Δεν κλέβουν, δεν καταπατούν κανένα νόμο: απλά επέλεξαν να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Αλλά οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ξεφορτωθούν το ρίσκο, και όποτε προσπαθούμε να το κάνουμε βρίσκουμε πολλές φορές αυτούς τους τύπους απέναντι μας και αυτό μας πονάει.»
Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι από την Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων, έδειξαν το μέγεθος της εξάπλωσης των βραχυπρόθεσμων traders.   
Συνολικά, η δραστηριότητα της αγοράς ενισχύθηκε κατά 20% στα 4 τρις δολάρια την ημέρα, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.
Παρ’ όλα αυτά το 85% της ανάπτυξης αυτής προήλθε από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα  από τα «λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα», το γκρουπ των ιδρυμάτων δηλαδή που περιλαμβάνει τις μικρότερες τράπεζες, τα fund διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφαλιστικά ταμεία, hedge funds, και άλλα.
To BIS έβγαλε το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του 85% ήρθε από το βραχυπρόθεσμο trading. Μάλιστα πιστεύει ότι αφορά στο 25% της συνολικής δραστηριότητας των νομισματικών συναλλαγών, δηλαδή αντιστοιχεί στο ποσό των 375 δις δολαρίων τη μέρα αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει με στοιχεία.
Αλλά υπογράμμισε ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό. Για πρώτη φορά η δραστηριότητα των «λοιπών ιδρυμάτων» έχει πλέον ξεπεράσει  τις συναλλαγές που γίνονται μεταξύ των dealers. Οπότε από που έρχονται όλοι αυτοί οι «κερδοσκόποι» traders; Μερικοί είναι παρακλάδια των πιο ώριμων funds διαχείρισης κεφαλαίων, αλλά πολλοί άλλοι έχουν βγει τα τελευταία χρόνια από τις ομάδες των ίδιων των τραπεζών που φτιάχνουν τα συστήματα αλγορίθμων για τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, καθώς βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν στα κενά τεχνολογίας των συστημάτων που αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.
Funds όπως το Getco, το GSA Capital, το Jump, το Tower και το Lucid Markets εμφανίζονται πολύ συχνά σε συζητήσεις με τους βασικούς «παίκτες» ως ενεργοί συμμετέχοντες.
Το Euromoney είχε μικρή ή καθόλου ανταπόκριση όταν τηλεφώνησε ζητώντας συνεντεύξεις με κάποια από τα παραπάνω funds.  
.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
PHARMA CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
SPECIFAR: ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ WATSON PHARMACEUTICALS
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ-FIAT
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
DEUTSCHE BANK: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
FOLLI FOLLIE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site