Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2006                               Τεύχος 317

Σοφοκλέους: Αντιμέτωποι με ευχάριστα προβλήματα!


Η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων μέσα στον Ιανουάριο δεν φαίνεται να προβλημάτισε τους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να προγραμματίζουν και νέες συναντήσεις με εκπρόσωπους των ελληνικών ομίλων, σαν να βρισκόταν η Σοφοκλέους μερικές εκατοντάδες μονάδες πίσω... Το μόνο πράγμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που τους απασχολεί τους ξένους, είναι η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας μας: μελετούν τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιριών, εξετάζουν την ποιότητα του management και αν πειστούν, αγοράζουν. Άλλωστε λεφτά προς επένδυση, φαίνεται να υπάρχουν πολλά, αρκετά για να φάνε και οι κότες, πόσο μάλλον για να τοποθετηθούν στις καλές εταιρίες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Η ουσία στη Σοφοκλέους είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα θετικό momentum:


> Με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ικανοποιητικός.
> Με μια ισορροπημένη ανοδική πορεία (π.χ. άνοδος Γενικού Δείκτη ακόμη και σε περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα, ισχυρά blue chips υποχωρούσαν).
> Με τις διορθώσεις να συμβαίνουν αλλά να έχουν συνήθως ενδοσυνεδριακό χαρακτήρα και να αναστρέφονται έως τη λήξη της διαπραγμάτευσης.
> Με τον «αέρα» του Τ+3 να υπάρχει μεν, αλλά την αγορά να «εξαερώνεται» χωρίς πτωτικές συνέπειες.
> Και φυσικά με το κλίμα στο εξωτερικό να είναι ανάλογο με αυτό της Σοφοκλέους.


Από την άλλη πλευρά βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεψαν για το 2006 μια άνοδο του Γενικού Δείκτη μεταξύ του 8% και του 15%, οπότε ας έχουμε υπόψει μας ότι και οι διορθώσεις πολλές φορές είναι ενδεχόμενες, αν όχι και αναγκαίες.
Μήπως όμως ζούμε μια νέα περίοδο υπερβολής; Δικαιολογούνται τα τόσο μεγάλα ράλι στις τιμές των τραπεζών, του ΟΠΑΠ, του Τιτάνα και άλλων μετοχών;
Αν και ορισμένοι αναλυτές προβληματίζονται έντονα για τις τρέχουσες αποτιμήσεις, σχεδόν κανένας δεν μιλάει για «φούσκα». Άλλοι αποδίδουν τις υψηλές αποτιμήσεις στα αυξανόμενα κέρδη των εταιριών, στην υπερβάλλουσα διεθνή ρευστότητα και στα deals που έρχονται, ενώ κάποιοι διαβλέπουν μια μακρόχρονη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2006 και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Όπως, υποστηρίζουν, το πρώτο εξάμηνο οι κεφαλαιαγορές έπεφταν χωρίς να ξέρουμε το γιατί (μετά μάθαμε για την περίοδο οικονομικής δυσπραγίας που ακολούθησε), έτσι τώρα δεν μπορούμε να διαγνώσουμε το γιατί οι αγορές ανεβαίνουν. Ίσως το μάθουμε σε λίγους μήνες. Ίσως...


Παράλληλα, ξεκίνησε από το φθινόπωρο και εντάθηκε μέσα στον Ιουανουάριο, και η «επανάσταση» των μικρών εταιριών. Εδώ και λίγο καιρό, χρηματιστηριακοί αναλυτές που περιορίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στις 50-60 μεγαλύτερες εταιρίες του Χ.Α., έχουν λάβει «εντολές άνωθεν», προκειμένου να εντοπίσουν και ευκαιρίες στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προκειμένου να προσελκυσθεί και σ’ αυτές «έξυπνο χρήμα».


Επί του παρόντος βέβαια, τέτοιες μαζικές τοποθετήσεις του «έξυπνου χρήματος» δεν έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό, καθώς η άνοδος της περιφέρειας περιορίζεται κυρίως στο ξεθάρρεμα των μικρών χαρτοφυλακίων: μπαίνουν σε ένα τίτλο και όταν υπάρξει ένα +5%-10% ρευστοποιούν για να τοποθετηθούν σε έναν άλλο, που πιθανόν να παρέμεινε πίσω. Μπαίνει λοιπόν και νέο χρήμα στην περιφέρεια, αλλά δεν είναι ακόμη τόσο πολύ. Επιπλέον, τα λόμπι έχουν επανέλθει (με τα περιορισμένα «όπλα» που διαθέτουν μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο) και αυτή τη φορά ποντάρουν στο γεγονός ότι πολλά small caps έχουν ανεβεί μόλις 20%-50% από το ελάχιστο της πενταετίας, όταν π.χ. κάποιες τράπεζες έχουν κερδίσει πάνω από 300%.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεχνούν τα όσα συνέβησαν το 1999, δεν κατάφεραν να επηρεάσουν σημαντικά το όλο κλίμα, πλην όμως φαίνεται να άφησαν τα σημάδια τους στην χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Ο σχετικά μικρός αντίκτυπος των δηλώσεων οφείλεται: Πρώτον, γιατί στην υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση τον αποκλειστικό σχεδόν λόγο τον έχουν τα διεθνή funds, που κάθε άλλο παρά εντάσσονται σε «όσους παρασύρθηκαν το 1999».


Το γεγονός ότι πάνω από το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους ελέγχεται από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί.


Αν δηλαδή σ’ αυτό το 40% προσθέσουμε και τα ποσοστά των Ελλήνων βασικών μετόχων και επίσης συνεκτιμήσουμε ότι οι ξένοι δεν μετέχουν καθόλου στο 60% των ειηγμένων εταιριών, κατανούμαι ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων επενδυτών, ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα.


Και δεύτερον, στη μικρή κεφαλαιοποίηση υπήρξε κάποια επίπτωση, αλλά όχι μεγάλη. Άλλωστε στις πλείστες των περιπτώσεων, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των small caps δεν θυμίζουν σε τίποτε τις αποτιμήσεις του 1999.
Πώς λοιπόν ερμηνεύονται οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη; Φαίνεται ότι είχαν καθαρά πολιτικά κίνητρα, προκειμένου να μην προκύψει περίπτωση κατηγορίας της κυβέρνησης ότι δημιουργεί μια νέα κίνηση φούσκας, ανάλογη με αυτή του 1999. Μην έχοντας λοιπόν αναφερθεί καθόλου στην χρηματιστηριακή άνοδο από τη μια πλευρά, και προβαίνοντας σε δηλώσεις «αυτοσυγκράτησης» από την άλλη, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» από οποιαδήποτε ενδεχόμενη πτώση των μετοχών ήθελε προκύψει στο μέλλον.


Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εκτίμησή μας είναι ότι οι όποιες κυβερνητικές δηλώσεις σε θέματα χρηματιστηρίου θα πρέπει να γίνονται πολύ πιο προσεκτικά και μάλιστα με πιο επίσημο τρόπο και σε χρονικές στιγμές που θα είναι γνωστές εκ των προτέρων. Έξ άλλου η άνοδος καποιων περιφερειακών μετοχών κατά 50% σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν δικαιολογεί μια εσπευσμένη κυβερνητική παρέμβαση, γιατί:


> Τα μεγάλα ποσοστά ανόδου οφείλονται στις πολύ χαμηλές τιμές των μετοχών.
> Η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει – κατά τη διάρκεια της θητείας - σε σχετικές δηλώσεις όταν οι μετοχές της περιφέρειας υποχωρούσαν κατά το ίδιο ή και κατά μεγαλύτερο ποσό.


Βασικές διαφορές 1999 και 2006


1. Το 1999 το άρμα της ανόδου «έσερναν» οι Έλληνες μικροεπενδυτές, ενώ το 2006 τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και το εγχώριο «έξυπνο χρήμα» (εφοπλιστικό κεφάλαιο, κ.λπ.).
2. Το 1999 το μέσο P/E της αγοράς είχε φτάσει γύρω στις  80 φορές, ενώ σήμερα κυμαίνεται γύρω στις 25 φορές, με τα επιτόκια όμως και τις μερισματικές απο δόσεις να είναι σήμερα πολύ υψηλότερα από τότε.
3. Μετά το τέλος του 1999 ακολούθησε μια πενταετίας έντονης οικονομικής δυσπραγίας στην Ευρώπη, δια κόπτοντας μια εξαετή περίοδο δυναμικής ανάπτυξης.  Σήμερα, αφού έχουμε διάγει μια περίοδο πενταετούς δυσπραγίας, αισιοδοξούμε για μια μακρόχρονη σταδιακή οικονομική ανάπτυξη από το 2006 και μετά.
4. Σήμερα, οι ανταγωνιστικές με τις μετοχές επενδύσεις (ακίνητα, ομόλογα, κ.λπ.) βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με το 1999. Επιπλέον, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (Βαλκάνια, Νοτιο ανατολική Ασία, Αίγυπτος, κ.λπ.).


Ενδεικτικό αμυντικό χαρτοφυλάκιο


Χωρίς πολύ φόβο και χωρίς πολύ πάθος,  συνεχίζουμε τη φετινή χρηματιστηριακή χρονιά, καθώς εδώ και λίγους μήνες ακολουθούμε μια πολιτική που θέλει το ποσοστό των μετοχών μας στο συνολικό μας χαρτοφυλάκιο να κυμαίνεται γύρω στο 60%.
Χωρίς πολύ φόβο, γιατί κανείς αναλυτής δεν αναμένει το «σπάσιμο της φούσκας», ή τέλος πάντων δεν φοβάται τίποτε περισσότερο πέρα από μια απλή διόρθωση. Το 2006 δεν είναι 1999. Τότε, η άνοδος είχε προέλθει από τους αμαθείς και τους ημιμαθείς μικροεπενδυτές, ενώ στις μέρες μας έχει προέλθει από το «έξυπνο χρήμα» και μάλιστα από το «εξυπνότερο» τμήμα του «έξυπνου χρήματος», όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Τότε, το «έξυπνο χρήμα» μπορούσε εύκολα να βρει «κορόιδα να ξεφορτώσει». Σήμερα, οι Έλληνες επενδυτές ούτε έχουν συμμετάσχει στην μέχρι τώρα άνοδο, αλλά είναι και αμφίβολο για το κατά πόσο θα μπορούσαν να συμβάλλουν δυναμικά στο μέλλον, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς αγωνιούν για το πώς θα αποπληρώσουν τα καταναλωτικά τους δάνεια και όχι για το πού θα σταματήσει το ράλι της Εθνικής Τράπεζας, ή για το εάν η Δ.Ε.Η. θα αρχίσει να ανακάμπτει.
Χωρίς πολύ πάθος, γιατί οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν φέτος (από 1ης Ιανουαρίου έως τέλος Δεκεμβρίου) μια άνοδο γύρω στο 10% με 15%, αναγνωρίζοντας ότι το ράλι της τελευταίας διετίας σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στον Γενικό Δείκτη, δεν φαίνεται ότι θα επαναληφθεί φέτος.
Χωρίς πολύ πάθος επίσης, γιατί η πληροφόρηση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι σήμερα περισσότερη από ποτέ. Έχουμε μια πολύ καλή «πρόγευση» για τα κέρδη του 2006, για τις κυβερνητικές προτεραιότητες στο μέτωπο της οικονομίας, για τους ρυθμούς ανάπτυξης σε Η.Π.Α. και Ευρωζώνη.
Η αγορά επίσης προσδοκά και deals, ευτυχώς όμως χωρίς την άκριτη συμπεριφορά του 1999. Το παράδειγμα της «συγκρατημένης αποδοχής» με το οποίο υποδέχτηκαν οι ξένοι την ανακοίνωση για συγχώνευση των Δέλτα και Chipita απέδειξε ότι η ανακοίνωση ενός deal δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην σε ράλι (το ίδιο συνέβη και με την εξαγορά του 51% των μετοχών της Hyatt από το διεθνές fund της BC Partners). Και επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση, η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται ότι θα πριμοδοτήσει στο μέλλον, άκριτα deals που «στήθηκαν στο πόδι».
Μετά από όλα αυτά, κρίνουμε ότι αν μειώσουμε το ποσοστό των μετοχών μας στο συνολικό μας χαρτοφυλάκιο από το 60% στο 50% και κάνοντας παράλληλα και κάποια μικρή περαιτέρω στροφή προς τίτλους χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, τότε όχι μόνο «κλειδώνουμε» επιπλέον κέρδη, αλλά παράλληλα μειώνουμε σημαντικά και τον επενδυτικό μας κίνδυνο.  Βρισκόμασε απέναντι σε ευχάριστα προβλήματα..


 


Ο.Π.Α.Π.
Μετά το placement του καλοκαιριού λίγο πάνω από τα 26 ευρώ, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα για να ξεπεράσει με χαρακτηριστική άνεση τα 30 ευρώ, όταν οριστικοποιήθηκε η ένταξη των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα. Ακόμη και σ’ αυτή την τιμή, η μερισματική απόδοση παραμένει αξιόλογη


Εθνική Τράπεζα
Ποιος μπορεί να θυμηθεί το πόσες φορές κατά την τελευταία διετία οι ξένοι οίκοι έχουν «δώσει» πολύ υψηλές τιμές-στόχους και αναγκάστηκαν να τους αναπροσαρμόσουν εκ νέου προς τα πάνω; Τώρα κάποιοι μιλάνε για τα σαράντα ευρώ!
Hyatt
Από τους τίτλους που είχαν μείνει σχετικά πίσω, πέρασε στα χέρια διεθνούς fund έναντι 11 ευρώ ανά μετοχή. Λέτε να έδωσε ένα τόσο σημαντικό ποσό, πιστεύοντας ότι θα χάσει;


Δέλτα Συμμετοχών
Υψηλά κέρδη μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, όταν η διοίκησή της αποφάσισε να εστιάσει το ενδιαφέρον της και στον τομέα της μετοχής της. Συντηρητικά θετική η ανταπόκριση της αγοράς στο deal με την Chipita, δείχνοντας ότι η αγορά αντιδρά με ωριμότητα απέναντι στα deals και όχι με την προχειρότητα του 1999.
Σίδμα
Μετοχή που αφού κατρακύλησε στα 3 ευρώ, κατάφερε το τελευταίο διάστημα να ανακάμψει. Αν τη βοηθήσει μέσα στο 2006 και η τιμή του χάλυβα, τότε πολύ πιθανόν να έχουμε και θετική συνέχεια, καθώς ο τίτλος διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική του αξία.


Νηρέας
Είχε υπεραποδώσει κατά το παρελθόν λόγω των πολύ ανοδικών οικονομικών του επιδόσεων και στο τελευταίο γενικευμένο ράλι, δεν ανταποκρίθηκε αναλόγως. Από τους τίτλους που παίρνουν τις απαιτούμενες «ανάσες» και ενδέχεται να έχει και μια καλή συνέχεια.Του Στέφανου Κοτζαμάνη

  Περιεχόμενα
Editorial: Το δις εξαμαρτείν, ούκ αγοράς σοφής...
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Αντιμέτωποι με ευχάριστα προβλήματα!
Επενδύσεις: Ελπίδες παράτασης χρηματιστηριακής ευφορίας
Αφιέρωμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2006 - Θετικοί οιωνοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Αφιέρωμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2006 - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2006
Αφιέρωμα: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΗΜΑ :Η επιτυχία συνεχίζεται...
Αφιέρωμα: Επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα
¶ρθρο: Αξιολογήσεις Εταιρικής Διακυβέρνησης για Εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Εταιρίες
¶ρθρο Επενδύοντας στις προοπτικές των Βαλκανίων
Θέμα: Θα συνεχιστεί η χρυσή εποχή των ομολόγων;
¶ρθρο: 2006: Έτος εξελίξεων για τις τράπεζες
¶ρθρο: Ελλάδα: Αισιοδοξούν οι μεγάλοι όμιλοι, προβληματίζονται οι πολίτες
¶ρθρο: Προοπτικές και αδυναμίες των κυπριακών τραπεζών

 Όροι και προϋποθέσεις του site