Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2011-τεύχος 373                              

ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ


Το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει οξύ για την αγορά. Τα κεφάλαια κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός του ότι είναι ανύπαρκτα, τείνουν να γίνουν ουτοπία για τους χιλιάδες επιχειρηματίες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους.


Την ίδια ώρα η επιχειρηματικότητα παραμένει τραγικά «παγωμένη». Συνθήκες δύσκολες που συντηρούνται εντείνοντας τα αδιέξοδα που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την δύσκολη όπως περιγράφεται κατάσταση της οικονομίας.
Το χειρότερο όμως που παρατηρείται –και δε χωρά αμφιβολία- είναι η κώφωση που επιδεικνύεται φθάνοντας κατά κάποιες εκτιμήσεις και τα όρια της πρόκλησης. Δε θα αξιολογήσουμε τα όσα συχνά προσάπτονται για τις πολιτικές πρακτικές και μιλούν για «έπαρση αυθεντίας» αλλά θα αναλύσουμε τα πραγματικά γεγονότα. Πάει καιρός που οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εισηγούνται, προτείνουν, απευθύνουν εκκλήσεις και γενικά αναζητούν χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση από τους κυβερνώντες. Ούτε καν μία απάντηση που να δείχνει ότι τουλάχιστον ακούν, διαβάζουν, αξιολογούν αυτά που οι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν στα αναρίθμητα υπομνήματά τους. Και είναι άξιο απορίας ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μηχανισμούς ενίσχυσης της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες και αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες για να κινηθεί η αγορά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι σε θέση να δώσει άμεσα λύση στις ανάγκες ρευστότητας της αγοράς. Ούτε όμως και η κυβέρνηση δείχνει να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, έστω του διαλόγου με τις τράπεζες στο πλαίσιο αναζήτησης κάποιας ακόμη και ταπεινής λύσης. Πάντως, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων συνεχίζουν να επιμένουν ότι ως ελάχιστο δείγμα ανταπόκρισης στα αιτήματά τους θα ήταν να ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Ετσι, αφενός θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ρευστότητας  των μικρότερων επιχειρήσεων και δε θα έχει την ίδια θλιβερή κατάληξη με αυτή που είχαν τα  παλαιότερα προγράμματα τέτοιου τύπου που τελικώς απευθύνθηκαν σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με 250 άτομα προσωπικό και άνω.
Ωστόσο, πέραν αυτού του παραδείγματος, το πραγματικό γεγονός με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε κεφάλαια, έχει να κάνει με την παροχή λύσης που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση. Οποιαδήποτε άλλη τακτική, εξαγγελιών, προγραμμάτων, δράσεων και ενεργειών που ποτέ ή σπανίως περνούν στις επιχειρήσεις και αξιοποιούνται από αυτές μετατρέπεται σε μια απίστευτη θεωρία. Και αυτό όχι μόνο έχει κουράσει του επιχειρηματίες, αλλά,  όσο και να στεναχωρεί τους πασχίζοντες επί αυτών,  διογκώνει επικίνδυνα την αναξιοπιστία της πολιτικής. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
PHARMA CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΩΤΗΣ
SPECIFAR: ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ WATSON PHARMACEUTICALS
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ-FIAT
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
DEUTSCHE BANK: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
FOLLI FOLLIE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site