Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2011-τ. 374                              


Ε.Ε. καλεί για «Σχέδιο Μάρσαλ»…της Άντας Σεϊμανίδη


‘Οσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, τη μη χείρονα, τουλάχιστον, λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους έδωσαν τελικά οι Η.Π.Α. Όχι άμεσα βέβαια, αλλά έμμεσα, λόγω της κατεπείγουσας πλέον ανάγκης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του χρέους και ως ένα διεθνές πρόβλημα, λόγω του προβλήματος του χρέους που αντιμετωπίζει και η υπερδύναμη, για να μην καταρρεύσει πλέον η παγκόσμια οικονομία…


Το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Άνγκελα Μέρκελ, και στους λοιπούς... αναποφάσιστους ηγέτες της Ευρωζώνης, επιτάχυναν αυτό που εδώ και πολύ καιρό έπρεπε να έχει γίνει, προς χάριν όχι μόνο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας: το είπε, άλλωστε, και ο Νομπελίστας Στίγκλιτζ, κατά τη διάρκεια της πολύ πρόσφατης ομιλίας του στην Αθήνα: «λέω στους Ευρωπαίους πολιτικούς να προσέξουν το ελληνικό θέμα, να θυμηθούν τι πάθαμε εμείς με τη Lehman και να σκεφτούν ότι, σήμερα, ένας στους επτά Αμερικανούς επιβιώνουν μέσω συσσιτίου…».Δεν πάει άλλο…
Εκεί λοιπόν που δεν πήγαινε άλλο, οι κύριοι της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δε θα τη σχολιάσουμε - γιατί έχει ήδη σχολιαστεί - παρά μόνον στο κάλεσμα της Ε.Ε. για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Για επανασχεδιασμό των Διαρθρωτικών Ταμείων, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, μέσα από ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκαν ότι θα κινητοποιήσουν όλους τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την παροχή εξαιρετικής τεχνικής συνδρομής για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
Όμως με τη μίζερη αντιμετώπιση που προηγήθηκε, με την ανασφάλεια που δημιουργήθηκε, λόγω της πολύμηνης απουσίας ξεκάθαρων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ζημιά που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι τεράστια. Και είναι πολύ σωστή η φράση που επέλεξε, τις προάλλες, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκεπτόμενος τη Γερμανία, προκειμένου να περιγράψει τη σημερινή της κατάσταση: «η ελληνική οικονομία αργοπεθαίνει», είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι, χωρίς τελική λύση, δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο θέμα της ανάπτυξης».


Τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν, δια της ατόπου απαγωγής, το πραγματικό πρόβλημα, με πιο ριζικές λύσεις, μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί η φιλόδοξη δέσμευση περί «Σχεδίου Μάρσαλ».
Η βοήθεια Γιούνκερ


Να πούμε πάντως, ότι για την πρωτοβουλία της αναπτυξιακής υποστήριξης της Ελλάδας, εργάστηκε σκληρά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένοντας με πυγμή στην προσωρινή άρση της υποχρέωσης καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής της στα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν δημιουργεί ειδική ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας.
 Προφανώς, θα πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα. Ας ευχηθούμε να μην καθυστερήσουν, γιατί τα κονδύλια θα κινδυνεύσουν να μη βρουν αποδέκτες στον καταταλαιπωρημένο επιχειρηματικό πληθυσμό της χώρας μας…


πλαγιοτιτλος
«Για την πρωτοβουλία της αναπτυξιακής υποστήριξης της Ελλάδας, εργάστηκε σκληρά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένοντας στην προσωρινή άρση της υποχρέωσης καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής της στα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα»


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΤΟ ENERGY MONEY CONFERENCE 2011
MSD-ΒΙΑΝΕΞ: ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ EUROBANK: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
PUBLIC
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site