Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2011-τ. 374                              

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Το νέο επενδυτικό τοπίο για την ενέργεια:
λίγο διαφορετικό, λίγο πιο προκλητικό, παραμένει υποσχόμενο…Οι 80 κορυφαίοι εκπρόσωποι όλων των κλάδων της ενέργειας που είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο πρόσφατο συνέδριο με τίτλο «Ενέργεια: Επενδύσεις σε ένα νέο τοπίο», που διοργάνωσε το περιοδικό «ΧΡΗΜΑ» και τα “Moneyconferences” υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και του «INVESΤ IN GREECE», με τη συνεργασία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, αλλά και του συνόλου των φορέων που εκπροσωπούν τους επιμέρους τομείς της ενέργειας, κατέληξαν στο εξής κοινό συμπέρασμα: Το τοπίο είναι πράγματι νέο, καθώς αλλάζουν λόγω κρίσης κάποια δεδομένα.
Παρά όμως τις τρέχουσες προκλήσεις της συγκυρίας, το σίγουρο είναι ένα:
Η ενέργεια ήταν, και παραμένει, ένας τομέας που μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η υλοποίηση μεγάλων, αλλά και μικρότερων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ενέργειας θα επιτευχθεί εφόσον είναι ξεκάθαρη η πολιτική πρόθεση για το «πού πηγαίνουμε», με ποιες ταχύτητες, αλλά και με ποια μέσα.
Σε ό,τι αφορά το νέο τοπίο, αυτό διαμορφώνεται ενόψει:
Πρώτον, της αναμενόμενης αναμόρφωσης του μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, που λόγω της κρίσης και της γνωστής απουσίας αναπτυξιακών πόρων, προσανατολίζεται σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα. Αυτό βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και άλλων εγχώριων πηγών ενέργειας και με βασικούς άξονες την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς.
Δεύτερον, των προγραμματιζόμενων αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και με βασική προϋπόθεση, για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, το διαχωρισμό του σκέλους παραγωγής των υπηρεσιών κοινής ωφελείας από το σκέλος των δραστηριοτήτων δικτύου.
Τρίτον, της επιτάχυνσης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και της αναμενόμενης πρόσβασης των ιδιωτών σε λιγνίτη.
Τέταρτον, της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και της αναμενόμενης βελτίωσης του ρυθμιστικού της πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου.
Πέμπτον, της προετοιμασίας για τη μεταλιγνιτική εποχή, που προϋποθέτει την άμεση προώθηση εναλλακτικών μεγάλων επενδύσεων.
Έκτον, της εμφανούς επιτυχίας και θετικής προοπτικής των επενδύσεων στις ΑΠΕ και της πιθανολογούμενης εξαγωγής του παραγόμενου ρεύματος προς τη Γερμανία και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως λύση, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.
Στον αντίποδα των παραπάνω, η επενδυτική προοπτική των ΑΠΕ επισκιάζεται από την πιθανή μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης του ρεύματος που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές, από τις χρηματοδοτικές δυσκολίες και τις δυσκολίες διασφάλισης συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ. Οι σύνεδροι πάντως επεσήμαναν ιδιαίτερα ότι οι εγγυημένες τιμές στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να παραμείνουν σταθερές.
Έβδομον, των αυξημένων αναγκών στον τομέα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας του συστήματος, που «ανοίγουν» σημαντικές ευκαιρίες  για επενδύσεις στον τομέα των δικτύων.
Όγδοον, της αξιοποίησης της κοινοτικής δαπάνης για την υποστήριξη δράσεων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των τροποποιήσεων - βελτιώσεων σε υπάρχοντα παλαιά κτήρια σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Ένατον, του νέου νομοσχεδίου για την απλοποίηση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αντιμετωπίζει τα θέματα χωροταξίας, τις χρήσεις γης και το Κτηματολόγιο.
Δέκατον, της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων.ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


«Στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες»


Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα προσανατολίζεται σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και με βασικούς άξονες την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς, οι τοποθετήσεις, που και από τη δική του πλευρά, έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του, υπενθύμισε τις σημαντικότερες: τη μέγιστη δυνατή απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, τη σημαντική διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης φυσικού αερίου και, σε κάθε περίπτωση, την εξεύρεση, εξασφάλιση και διαχείριση εγχώριων ενεργειακών πόρων. Οι προτεραιότητες αυτές έχουν μεταφραστεί στις εξής ενέργειες: στη δημιουργία φορέα που για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα στον τομέα της έρευνας και της διαχείρισης υδρογονανθράκων. Στην προετοιμασία  των διαγωνισμών για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στην περιοχή του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και στα νότια της Κρήτης, στους οποίους θα μετάσχουν οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι, προκειμένου να αξιολογηθεί το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό και να δρομολογηθεί ο γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές μέσα στο 2012. Στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αξιοποίησης του Εθνικού Αρχείου Υδρογονανθράκων.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε επίσης στη δρομολόγηση των μεγάλων ενεργειακών αγωγών , τον IGI και τον ελληνοβουλγαρικό Ι.G.B, που θα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με συνολικό προϋπολογισμό έργων 1,3 δισ. μέχρι το 2014, στο επενδυτικό πρόγραμμα των τριών νέων ΕΠΑ, στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και στους στόχους του ΥΠΕΚΑ σε σχέση με τις ΑΠΕ.


Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ «ΜΕΝΕΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, μέσα στο 2010 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 200 ΜW φωτοβολταϊκών και 300 ΜW αιολικών πάρκων, ενώ θα κατασκευαστούν υποστηρικτικά δίκτυα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Επέμεινε ιδιαίτερα στη σημερινή αξιοποίηση του «ξεχασμένου» τομέα της γεωθερμίας, όπου, μετά από ακινησία 30 ετών, το ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας στους οποίους υπήρξαν πολύ καλές προσφορές. Επειδή όμως έχουν κατατεθεί ενστάσεις, θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση μέχρι την οριστικοποίηση των αναδόχων.
Στις μεγαλύτερες πάντως επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα μας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κατέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς το ετήσιο κόστος των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Μπορούν συγκεκριμένα να επενδυθούν 4-5 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, με διασφάλιση των κονδυλίων που, έτσι και αλλιώς, δαπανώνται για καύσιμα, σε συνδυασμό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕΠ.
Αλλά και συνολικότερα, κατά την εκτίμησή του, η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά έναν τομέα όπου μπορεί το 90% - 95% των επενδύσεων να γίνονται στην Ελλάδα και να μείνουν στην Ελλάδα.ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα


«Eνίσχυση του ανταγωνισμού με ενσωμάτωση της τρίτης δέσμης»


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, υπάρχει περιθώριο παραπέρα αξιοποίησης των αγορών ενέργειας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προσέλκυσης ξένων επενδυτών, μετατροπής της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και αύξησης της παραγωγής και χρήσης των ΑΠΕ. Προκειμένου όμως να γίνει πιο ανταγωνιστική, η Ελλάδα πρέπει αφενός να ενσωματώσει την τρίτη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την ενέργεια, που σημαίνει στην πράξη τον ουσιαστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων δικτύου από την παροχή ή και την παραγωγή, προκειμένου να καταστεί η αγορά πιο διαφανής και αφετέρου να ενισχύσει τις εξουσίες της ρυθμιστικής αρχής σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτούνται παραπέρα μεταρυθμίσεις προς δυο κατευθύνσεις: Πρώτον, για να διασφαλιστούν ελκυστικά χαρτοφυλάκια για ιδιώτες επενδυτές, στους οποίους θα πρέπει να επιτραπεί η πρόσβαση σε λιγνίτη και υδροηλεκτρική ικανότητα, και δεύτερον, για να υπάρξουν διμερείς συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών.
Σε ό,τι αφορά την αγορά του φυσικού αερίου, η Ελλάδα, μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο «παίκτη» στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, υποστηρίζοντας από κοινού με τη Βουλγαρία και την Τουρκία το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, που αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. Για να αξιοποιήσει όμως η Ελλάδα τις επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτόν, πρέπει πρώτα να βελτιώσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο, διασφαλίζοντας δίκαιη, αμερόληπτη και διαφανή πρόσβαση στα δίκτυα φυσικού αερίου και να προσελκύσει επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ, ο κ. Καρβούνης μετέφερε την άποψη της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση δε θα πρέπει να είναι απλώς μια μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από το κράτος σε ιδιώτες, αλλά μέσο μετάβασης σε πιο ανταγωνιστικές αγορές. Με αυτήν την έννοια, πριν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του σκέλους παραγωγής των υπηρεσιών κοινής ωφελείας από το σκέλος των δραστηριοτήτων του δικτύου.
Για την προοπτική των ΑΠΕ ο κ. Καρβούνης υπενθύμισε την εκτίμηση του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ότι οι επενδύσεις του κλάδου το 2011 θα είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και τα 16 δισ. ευρώ. Για να προσθέσει ότι η επιτυχία αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν διεισδύσει στην ελληνική αγορά.


ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ
Το πρόσφατο, εξάλλου, έργο διασύνδεσης του δικτύου των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕΠ, δηλώνει και τις υπάρχουσες δυνατότητες ανάπτυξης διασυνδέσεων μεταξύ των νησιών και του δικτύου της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχει επίσης δυνατότητα ενίσχυσης της συνολικής ικανότητας μεταφοράς του δικτύου, καθώς η Ελλάδα έχει μεν εξαγγείλει πρόγραμμα παραγωγής του 18% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, πλην όμως οι ρυθμοί υλοποίησης είναι αργοί.


Τη στιγμή, εξάλλου, κατά την οποία δαπανώνται ετησίως περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική τροφοδοσία μη διασυνδεδεμένων νησιών, είναι σαφές ότι και στον τομέα της βελτίωσης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας του συστήματος μέσω επενδύσεων στον τομέα των δικτύων υπάρχουν ευκαιρίες. Αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο δυναμικό για την παραπέρα προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


«Προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση»


Από τη δική του πλευρά, ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, αναφερόμενος στη στρατηγική προσέγγιση της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, υπενθύμισε ότι ήδη από το 2007 η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής κατέταξε τις ενεργειακές επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και της ενεργειακής απόδοσης, στις βασικές της προτεραιότητες.
Για την περίοδο 2007-2013, η κοινοτική δαπάνη για την υποστήριξη τέτοιων δράσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ. Από το 2009 ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) τροποποιήθηκε και συμπεριέλαβε στο πεδίο παρέμβασής του τις επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια στα κτήρια σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Μια δεύτερη σημαντική τροποποίηση του εν λόγω κανονισμού το 2010 επέκτεινε τα χρηματοοικονομικά εργαλεία του Ταμείου στην ενεργειακή απόδοση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των τροποποιήσεων - βελτιώσεων σε υπάρχοντα παλαιά κτήρια.
Επίσης, η συνδυασμένη δράση του ΕΤΠΑ, αλλά και του Γεωργικού Ταμείου για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, έδωσαν τη δυνατότητα για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο.


Η «ΕΥΡΩΠΗ 2020»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την ενιαία στρατηγική προσέγγιση στην αναπτυξιακή αρχιτεκτονική, γνωστή ως «Ευρώπη 2020», με τη δημιουργία ενός Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου (CSF) σε συνδυασμό με εταιρικές συμβάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι προβλεπόμενες συνδυασμένες δράσεις των διαφορετικών χρηματοοικονομικών εργαλείων της Ε.Ε. θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων στα κράτη – μέλη, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Τα Στρατηγικά Προγράμματα 2011 μετατρέπονται σε συγκεκριμένες επενδυτικές προτεραιότητες και στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα στην ενεργειακή απόδοση και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Με προτροπή του Ε.Κ., το οποίο υιοθέτησε πρόσφατα μια «δέσμη ενεργειακών προτάσεων», η Επιτροπή αναπτύσσει μια ειδική δράση για προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης με συγχρηματοδότηση και στον τομέα της ενέργειας σε επίπεδο πόλης – υπαίθρου, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2013 - 2017.
Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις, πέρα δε από αυτές να μετεξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο προσελκύοντας επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μας συμβάλλει στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο επίπεδο της Ε.Ε. Η αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή, είναι μια πρόκληση, αλλά και προτεραιότητα.
Ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει άπειρες δυνατότητες και είναι σίγουρο ότι η εφαρμογή των κατάλληλων αναπτυξιακών σχεδίων θα εξαλείψει μια «ανεκδοτολογική» πραγματικότητα, όπου, επί παραδείγματι, η Σουηδία έχει μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα.ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


«Μοχλός ανάπτυξης με ετήσιες επενδύσεις
ενός δισ. ευρώ»


Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ παρουσίασε ο κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, επισημαίνοντας, ιδιαίτερα, ότι παρά τις δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, η ΔΕΗ παραμένει μοχλός ανάπτυξης, έχοντας υλοποιήσει μέσα στο 2010 επενδύσεις της τάξης του ενός δισ. ευρώ, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα και το 2011, παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία. Ο κ. Χατζηαργυρίου υπενθύμισε ότι ήδη κατασκευάζονται οι νέες μονάδες Αλιβέρι V, Μεγαλόπολη V, Νότια Ρόδος και Αθερινόλακος ΙΙΙ, με προγραμματισμένη ένταξη το 2012, 2013, 2012 και 2014, αντίστοιχα, ενώ έχει επίσης προκηρυχθεί η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαϊδα V), ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
 Εν τω μεταξύ, το 2010 τέθηκε εκτός λειτουργίας η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και σταδιακά μέχρι το 2016 θα απενταχθούν παλιές μονάδες, συνολικής ισχύος 2.200 ΜW.


552 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Στον τομέα των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής τα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσα στο 2010 ανέρχονται στο ύψος των 552 ευρώ (89 εκατ. ευρώ για μεταφορά και 463 για διανομή). Στον τομέα των δικτύων διανομής, οι επενδύσεις στόχευσαν στον εκσυγχρονισμό, με την αξιοποίηση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων διανομής στην Αττική και στα νησιά, την αξιοποίηση «έξυπνων» μετρητών και «έξυπνων δικτύων» (smart grides), για την παροχή υψηλής ποιότητας και αξιόπιστων ενεργειακών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Στον τομέα των δικτύων μεταφοράς, οι επενδύσεις στοχεύουν στις παραπέρα αναβαθμίσεις του δικτύου, που θα συμβάλουν στην υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της χώρας. Σήμερα, κατασκευάζεται η υποβρύχια καλωδιακή γραμμή μεταφοράς 150 ΚW «Πολυπόταμος-Νέα Μάκρη», προϋπολογισμού 64 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.
Αλλά και στον τομέα της εμπορίας, συνεχίζονται οι επενδυτικές δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης μέσω τηλεφώνου και internet και την παροχή νέων πρωτοποριακών υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή.


ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε ότι ο όμιλος ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στοχεύει στην επιτάχυνση των επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2015, με στόχο τη συμμετοχή κατά 20% των ΑΠΕ έως το 2015 και κατά 30-35% έως το 2020. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα είναι η σταδιακή ολοκλήρωση της κατασκευής και η θέση σε λειτουργία 9 Αιολικών Πάρκων σε νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, εγκατεστημένης ισχύος 32 ΜW, o φωτοβολταϊκός σταθμός της Μεγαλόπολης ισχύος 50 ΜW (βρίσκεται σε φάση τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για την προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία) και το φωτοβολταϊκό πάρκο Δυτικής Μακεδονίας ισχύος 200 MW (σε φάση πρόσκλησης συμμετοχής στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού). Τέλος, ο κ. Χατζηαργυρίου αναφέρθηκε και σε σχεδιαζόμενες επενδύσεις ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη σταθμών φυσικού αερίου.∼ΠΑΝΕΛ I ∼
ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν το επενδυτικό τοπίο στην ενέργεια και οι προτεραιότητες που τίθενται, με βάση το σημερινό ενεργειακό σχεδιασμό, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ του συνεδρίου με τίτλο «Το νέο επενδυτικό τοπίο και ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Ελλάδα». Με συνομιλητές τους κ.κ. Κώστα Μαθιουδάκη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπαρσένο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Δημήτρη Ραχιώτη, Α’ Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ, Εποπτεύοντα Τομέα ΑΠΕ, Σπύρο Κουβέλη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Α’ Αθήνας, και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Άντα Σεϊμανίδη.
Το βασικό ερώτημα που απευθύνθηκε στον κ. Κ. Μαθιουδάκη με την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού ήταν, κατά πόσο με βάση  το νέο τοπίο που δημιουργούν οι γνωστές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό σε σχέση με τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί. Απαντώντας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, τόνισε ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία η πρόταση της κυβέρνησης για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, η οποία, χωρίς να εγκαταλείπει τον στόχο της πράσινης ανάπτυξης θα λαμβάνει παράλληλα υπόψιν τα νέα δεδομένα της κρίσης.


ΤΑΡΙΦΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σε σχέση με τη διασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το οποίο αποτελεί και πάγιο αίτημα των επενδυτών στην ενέργεια, ο κ. Μαθιουδάκης, κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξουν μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά και αιολικά, σχολίασε ότι οι ταρίφες σχεδιάζονται με βάση πραγματικά δεδομένα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γενικές οικονομικές συνθήκες, αλλά και τα κόστη στις τεχνολογίες μεταβάλλονται είναι φυσικό να τίθεται θέμα επαναπροσδιορισμού. Σε κάθε όμως περίπτωση, για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, με δεδομένο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο κ. Μαθιουδάκης εκτίμησε ότι η διαδικασία για την οποία έχουν ήδη οριστεί οι σύμβουλοι κινείται εντός χρονοδιάγραμματος και εκτός, μέχρι στιγμής, απροόπτου. Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο γενικός γραμματέας ΠΕΚΑ διευκρίνισε ότι στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, που ήδη ξεκίνησε, όλες οι επιλογές είναι ανοικτές, είτε αυτές αφορούν την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά κοιτάσματα είτε αφορούν την πώληση μονάδων.
Την αυξανόμενη σημασία του φυσικού αερίου στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, επιβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Δρ. Γ. Παπαρσένος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι μπαίνουμε στη «χρυσή εποχή» του φυσικού αερίου. Αν και το 2009 μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου, το 2010 καταγράφηκε αύξηση, κάτι που οφείλεται αφενός στις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τις αστικές και βιομηχανικές χρήσεις να ακολουθούν και αφετέρου στο ότι απελευθερώθηκε η αγορά του φυσικού αερίου.


ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Το 2011 αναμένεται μεγάλη αύξηση στον τομέα του φυσικού αερίου, που θα φτάσει τα 4,4 εκατ. κυβικά και θα ξεπεράσει και τη μέγιστη κατανάλωση που είχαμε έως τώρα κατά το έτος 2008. Αυξητικές θα είναι όμως οι τάσεις και για την επόμενη πενταετία, λόγω των νέων ΕΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι ήδη περίπου 400 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ανεξάρτητα από τους μεγάλους χρήστες, που επίσης αυξάνουν. Σχετικά με τη διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ο κ. Παπαρσένος επεσήμανε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ότι η χώρα τροφοδοτείται με φθηνότερο φυσικό αέριο μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας και ότι παραπέρα βελτιώσεις θα γίνουν με τη νέα έκδοση του σχετικού κώδικα. Σε σχέση με την αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, διευκρίνισε ότι έτσι κι αλλιώς ο ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα επιταχύνοντας τις επενδύσεις και τα προγραμματισμένα έργα του.
Στο επίκαιρο θέμα εμπλουτισμού των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, αναφέρθηκε από τη δική του πλευρά ο κ. Σ. Κουβέλης. Σε σχέση ειδικότερα με την προοπτική αξιοποίησης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ (κοίτασμα «Λεβιάθαν») επεσήμανε ότι είναι πολύ θετικό το ενδιαφέρον τόσο της ελληνικής όσο και της ισραηλινής πλευράς, το οποίο υποστηρίζεται και από διπλωματικής πλευράς, σε κάθε όμως περίπτωση, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευση ενός τέτοιου κοιτάσματος, θα χρειαστεί να παρέλθει μια δεκαετία.
Ο κ. Κουβέλης, αναφερόμενος τέλος στις ΑΠΕ, επεσήμανε ότι με την κατάλληλη αξιοποίηση η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει εξίσου σημαντικό τομέα για την Ελλάδα με αυτόν του τουρισμού.
ΡΑΕ: ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Από τη δική του τέλος πλευρά, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δ. Ραχιώτης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά την ενέργεια (έχει ήδη προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή) και το οποίο περιλαμβάνει στις διατάξεις του την ενδυνάμωση του ρόλου της ΡΑΕ, την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και την απλευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Κατά τον κ. Ραχιώτη, το νομοσχέδιο παρέχει πράγματι τη δυνατότητα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εποπτεύει αποτελεσματικά την αγορά και να λειτουργεί ταυτόχρονα ως εγγύηση της ισότιμης διαχείρισης και πρόσβασης για όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας. Ένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου αφορά και τη δυνατότητα της Ρυθμιστικής Αρχής να διαχειρίζεται αυτοτελώς τους ίδιους πόρους της. Με αυτήν επομένως την προϋπόθεση, η ΡΑΕ δεσμεύεται ότι οι ίδιοι πόροι θα αξιοποιηθούν και για τη μείωση του χρόνου στη συνολική εξέταση και έγκριση επενδυτικών σχεδίων.∼ΠΑΝΕΛ II ∼
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Τα γραφειοκρατικά και περιβαλλοντικά αντικίνητρα, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και η σημασία των συμβάσεων των επενδυτών με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΣΜΗΕ, οι προσφυγές στο ΣτΕ και άλλα νομικά ζητήματα, το «fast track» για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις και η περιβαλλοντική εκπαίδευση κυριάρχησαν στη θεματολογία του δεύτερου πάνελ του συνεδρίου με τίτλο: «Η γραφειοκρατία, η χρηματοδότηση, τα περιβαλλοντικά θέματα».
Με συντονιστή τον έμπειρο δημοσιογράφο κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη, η κ. Πηνελόπη Λαζαρίδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων και Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, Πρόεδρος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ETEAN), ο κ. Χρήστος Αλεξάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Invest in Greece» και ο κ. Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, διαπίστωσαν τα εξής:
Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό ενδιαφέρον των τραπεζών, η κ. Λαζαρίδου επεσήμανε ότι ο τομέας της ενέργειας συνεχίζει να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις τράπεζες, παρά την κρίση, για να προσθέσει ότι οι οικονομίες καλούνται να απαντήσουν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ, που ειδικά για την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν εξαγώγιμο προϊόν.


ΟΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής πάνω από το 50% των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών και το 12% των αιολικών πάρκων. Οι όποιες ανησυχίες της τράπεζας σε σχέση με τη διαμορφούμενη κατάσταση στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, σχετίζονται: Πρώτον, με τη χρηματοδοτική βιωσιμότητα του Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), καθώς η σημασία των συμβάσεων των επενδυτών με τον ΔΕΣΜΗΕ είναι καθοριστική για τη μείωση του ρίσκου της επένδυσης και, δεύτερον, σε σχέση με την εξέλιξη των εγγυημένων τιμών στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Τέλος, και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, οι επενδυτές συνεχίζουν να διακατέχονται και από μια φοβία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του αδειοδοτικού πλαισίου.
Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής του ΕΤΕΑΝ κ. Παπαρσένος επεσήμανε τον ειδικό του ρόλο ως συνδετικό κρίκο μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι η βασική φιλοσοφία του Ταμείου είναι κυρίως η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν κάτω από 250 εργαζόμενους. Τόνισε όμως παράλληλα και το διττό χαρακτήρα του, αφού, από τη μία, παρέχει εγγυήσεις προς τις ΜΜΕ και, από την άλλη, συμβάλλει σε δανειοδοτήσεις μεγάλων πρότζεκτ, προκειμένου από κοινού με τις τράπεζες να μπουν συνολικά 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω ΕΤΕΑΝ μπορούν να υποστηριχτούν χρηματοδοτικά επενδυτικά προγράμματα και στην ενέργεια.
 
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣτΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος του «Invest in Greece», κ. Αλεξάκης, αναφέρθηκε στον υποστηρικτικό ρόλο του οργανισμού προς όλες τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, είτε αυτές προέρχονται από το εξωτερικό είτε είναι ελληνικές επιχειρήσεις. Τόνισε ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο ενέργειας είναι έντονο, ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης στο αρνητικό φαινόμενο, που κάνει συχνά την εμφάνισή του στη χώρα μας, κάποιοι να μπλοκάρουν ανέξοδα τις επενδύσεις, εκμεταλλευόμενοι την εγχώρια γραφειοκρατία, εξυπηρετώντας προσωπικά τους συμφέροντα. Σε αυτό το σημείο, ειδική αναφορά έγινε από τους πανελίστες στο μεγάλο πρόβλημα των προσφυγών στο ΣτΕ, που στην παρούσα φάση, όπως προκύπτει και από τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν μπλοκάρει σημαντικό αριθμό επενδυτικών προγραμμάτων στο χώρο της ενέργειας, είτε κατά το στάδιο της αδειοδότησης είτε και κατά το στάδιο της κατασκευής.
Κατά τον διευθυντή πάντως της Ορνιθολογικής Εταιρείας, κ. Κάππα, και αυτό το πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις επενδύσεις, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιες περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν οι διάφορες μορφές επένδυσης. Το ξεκάθαρο πλαίσιο είναι κάτι που ευνοεί και τους ίδιους τους επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Κάππα, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι οι ΑΠΕ αποτελούν τον έναν από τους δύο περιβαλλοντικούς πυλώνες που μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η βιοποικιλότητα, η μη αξιοποίηση και η σταδιακή απώλεια της οποίας κοστίζουν στην Ελλάδα δισεκατομμύρια.∼ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ ∼
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»


Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν το επενδυτικό τοπίο στην ενέργεια, έχουν άμεση σχέση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και με την επενδυτική στρατηγική των ελληνικών περιφερειών, όχι μόνο στο χώρο της ενέργειας, αλλά και συνολικότερα. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το πώς θα κινηθούν εφεξής οι διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων από τις Περιφέρειες, ενόψει των διευρυμένων αρμοδιοτήτων τους, αλλά και για το ποια θα είναι τα ενεργειακά έργα που τελικά θα προωθήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου με τίτλο «Επενδύσεις στην ενέργεια, Καλλικράτης, Έξυπνες Πόλεις» είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Στην κατεύθυνση, εξάλλου, του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, κινήθηκε και η τοποθέτηση σχετικά με την Πρωτοβουλία «Έξυπνες Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολούθησε.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, Απόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ. Λία Νικολάου, Φυσικός, Υπεύθυνη των Ενεργειακών Έργων ΟΑΔΥΚ της Περιφέρειας Κρήτης και Δρ. Οδυσσέας Καρτάλος, Partner Logotech S.A, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Άντα Σεϊμανίδη.


ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στο βασικό ερώτημα κατά πόσο, μέσα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τις ενισχυμένες αρμοδιότητες της περιφέρειας, θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη μεγαλύτερη διοικητική τομή των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Ειδικά για την Αττική, οι υπάρχουσες φιλοδοξίες είναι μεγαλύτερες από την επαρχία, καθώς για πολλά χρόνια, μεταξύ των αλληλεπικαλυπτόμενων φορέων, επικρατούσε ένα πραγματικό χάος. Σε κάθε περίπτωση, η περιφέρεια, που σε επίπεδο επιχειρηματικών λειτουργιών έχει υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω του γνωστού νομοθετικού διατάγματος του 1984 για την απομάκρυνση των βιομηχανιών από την Αττική, βλέπει με θετικό βλέμμα τις επενδύσεις και προκειμένου μάλιστα να τις προωθήσει, δημιουργεί αυτήν την περίοδο ειδικό περιφερειακό «οne -stop shop».
Σε ό,τι ειδικότερα αφορά την ενέργεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει εξετάσει πάνω από 100 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μεταξύ αυτών και για έργα ΑΠΕ. Πάντως, άμεση προτεραιότητα της περιφέρειας στον ενεργειακό τομέα είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, στο βαθμό που οι προτεινόμενοι τρόποι επίλυσης (ανακύκλωση-καύση) σχετίζονται άμεσα με την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
Από τη δική του πλευρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Βουλγαράκης, παρουσίασε συνοπτικά τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό για τη βελτίωση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ και τις βιώσιμες ενεργειακές επενδύσεις που επεξεργάστηκαν οι νέες δομές διοίκησης της Κρήτης. Ο βασικός άξονας αυτού του σχεδιασμού είναι: βιώσιμα ενεργειακά συστήματα και επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του οικολογικού τουρισμού στην Κρήτη με τα αναμενόμενα οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, η επεξεργασία του γενικού χωροταξικού πλαισίου για τη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ και τον έλεγχο της συμβατότητας των προτεινόμενων έργων με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, επείγει. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και για την προστασία των επενδυτών από καθυστερήσεις, προσφυγές ή άλλα νομικά κωλύματα.


ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τα  επιμέρους έργα που προωθεί η Κρήτη παρουσίασε η κ. Νικολάου, υπεύθυνη του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: Η ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου για κατασκευή ΥΒΣ 50 MW, η κατασκευή νέου σταθμού φυσικού αερίου (ΥΦΑ) 500 MW στην περιοχή Κορακιά του Ν. Ηρακλείου, η αξιοποίηση των περιθωρίων ανάπτυξης Φ/Β: 102 MW (Αδειοδοτημένοι σταθμοί ισχύος 90 MW με διασπορά σε όλη την Κρήτη) αυτών και για εγκατάσταση Φ/Β έως 10 kW σε στέγες, η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα για την επιδότηση των αγροτών για εγκατάσταση Φ/Β 100 kW, με αυστηρούς ελέγχους για εγκατάστασή τους σε εκτάσεις χαμηλής γεωργικής παραγωγικότητας, Ηλιοθερμικοί Σταθμοί (Η/Θ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενίσχυση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για χρήση αβαθούς γεωθερμίας, διερεύνηση της ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων γεωθερμικών πεδίων στην Κρήτη και της ενδεχόμενης δυνατότητας συμμετοχής τους ως μονάδες βάσης. Για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην Κρήτη, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 σε λειτουργία, για τα οποία επενδύθηκαν 217 εκατ. ευρώ και άλλα τέσσερα υπό κατασκευή, ενώ έχουν δοθεί πολλές άδειες για έργα τα οποία δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Τέλος, εκτός από τις επενδύσεις παραγωγής ενέργειας, η περιφέρεια προσανατολίζεται και σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που θα περιλαμβάνουν έργα ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των κτηρίων, ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, αλλά και παρέχοντας στήριξη σε περιφερειακό επίπεδο σε προγράμματα επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα.
 
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
Από τη δική του πλευρά, ο Δρ. Οδ. Καρτάλος αναφέρθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές πόλεις και περιφέρειες που έχουν διαμορφώσει μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους ή είναι σε φάση οριστικοποίησης αυτών, που παρέχει η πρωτοβουλία «Έξυπνες Πόλεις».
Η πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γ.Δ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστηρίζει φιλόδοξα έργα ευρείας κλίμακας, με στόχο τη μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το ύψος χρηματοδότησης εκτιμάται στα 10 – 12 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των κρατών - μελών και του ιδιωτικού τομέα.
Οι λύσεις που θα χρηματοδοτηθούν (έργα μεγάλης κλίμακας π.χ. για την ανάπτυξη ευφυών δικτύων διανομής ενέργειας ή την ανακαίνιση κτηρίων με ενεργειακό προσανατολισμό) προκύπτουν από την εφαρμογή ενός νέου συστημικού μοντέλου καινοτομίας με βάση τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και της πληροφορικής, αλλά και νέων μορφών χρηματοδότησης.


Ως επιτυχημένα παραδείγματα υιοθέτησης έξυπνων ενεργειακών λύσεων σε πόλεις του εξωτερικού, ο κ. Καρτάλος ανέφερε το ηλιακό πάρκο των Βερσαλλιών και το Electric Village στο Λονδίνο.ALBERTO SEISDEDOS
Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Iberdrola Renovables


Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου έκλεισε με την ομιλία του κ. Alberto Seisdedos, Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της Iberdrola Renovables.
Ο κ. Seisdedos χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις χώρα στον τομέα της ενέργειας, έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη ξεκάθαρης πολιτικής δέσμευσης στο θέμα των εγγυημένων τιμών στον τομέα των ΑΠΕ, με το σκεπτικό ότι η εγγύηση της τιμής είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για έναν επενδυτή. Σε σχετικό ερώτημα για το πώς εξελίσσεται το θέμα αυτό στην Ισπανία, απάντησε ότι πράγματι, στη συγκεκριμένη χώρα, ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης με την πολιτεία σε ό,τι αφορά τον καθορισμό νέων εγγυημένων τιμών, όμως για επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν από το 2013 και μετά.
Παρουσιάζοντας εξάλλου την εταιρεία, που είναι από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Seisdedos έδωσε τα εξής στοιχεία: με έργα εγκατεστημένης ισχύος 12.352 MW, με ετήσια παραγωγή 25.400 GWH και με εξελισσόμενο πρόγραμμα κατασκευής αγωγών 60.000 MW ο ισπανικός όμιλος έχει παρουσία σε 23 χώρες και έργα εγκατεστημένης ισχύος σε 11 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές η Ελλάδα με 257,5 ΜW, η Ουγγαρία με 158 ΜW, η Ιταλία με 99 ΜW, η Πορτογαλία με 92 ΜW, η Ισπανία με 584 ΜW, οι Η.Π.Α. με 4.727 ΜW, η Γαλλία με 293 ΜW, η Πολωνία με 161 ΜW, το Μεξικό με 116,5 ΜW, η Αγγλία με 978 ΜW και η Πολωνία με 161 ΜW.
Η συνεργασία της Iberdrola με την«ΡΟΚΑΣ» ξεκίνησε το 2004 και το 2007 απορροφήθηκε εντελώς από τη μητρική εταιρεία. Μέσω της «ΡΟΚΑΣ», ο ισπανικός όμιλος λειτουργεί και διαχειρίζεται στην Ελλάδα συνολικά 17 αιολικά πάρκα με εγκατεστημένη ισχύ 257,5 ΜW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με εγκατεστημένη ισχύ 2,2 ΜW. Κατέχοντας ήδη συνολικά περίπου το 20% του μεριδίου αγοράς των ΑΠΕ, οι στόχοι του ομίλου για την Ελλάδα το 2011 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, καθώς στη χώρα μας προγραμματίζεται η εγκατάσταση ακόμα 5.700 MW.
Στα πολύ σημαντικά πρότζεκτ της «ΡΟΚΑΣ» ο κ. Seisdedos κατατάσσει τη διασύνδεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος), που αποτελεί ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα έργα διασύνδεσης διεθνώς, καθώς έχει μήκος 380 χλμ. και περιλαμβάνει ισχύ της τάξης των 700 MW.


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΟΙ «ΩΔΙΝΕΣ»,
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΕΣ,
ΕΝΟΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥ «ΤΟΚΕΤΟΥ»


Τα θέματα του πρώτου μέρους της δεύτερης ενότητας αφορούσαν τη συντελούμενη πλέον απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας, η οποία, υπό το αυστηρό πλέον βλέμμα της Κομισιόν, δημιουργεί ένα νέο επιχειρηματικό «τοπίο», ανοίγοντας το δρόμο προς τους ιδιώτες, τόσο στην εγχώρια παραγωγή όσο και στη μεταφορά και διανομή ενέργειας.


Από το πάλαι ποτέ μονοπώλιο της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που κατείχε η ΔΕΗ, δημιουργείται σήμερα σταδιακά μια νέα αγορά, με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικούς και αλλοδαπούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Βέβαια, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών των δύο πάνελ του συνεδρίου, που αφορούσαν τις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, η απελευθέρωση της αγοράς έχει μεν ξεκινήσει, απομένουν όμως αρκετά βήματα μέχρι να αρθούν πλήρως οι στρεβλώσεις που θα δημιουργήσουν ικανές συνθήκες για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική επιβίωση των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών.
Η όλη διαδικασία προσομοιάζει με ένα μακρύ και δύσκολο τοκετό, έχει μεν τις «ωδίνες» της, αλλά έχει και καλές προοπτικές, όπως προέκυψε και από τους έντονους, κάποια στιγμή, διαξιφισμούς που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους των ανεξάρτητων παραγωγών και των εκπροσώπων της ΔΕΗ. Βέβαια, από όλα όσα ακούστηκαν, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε να καταλήξει στα εξής βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, ότι έστω και με χρονική υστέρηση 10 ετών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού είναι πλέον γεγονός, με την είσοδο σε αυτήν νέων προμηθευτών, με τη σημαντική παρουσία εισαγωγέων/εξαγωγέων, με τη σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς και με μετακινήσεις πελατών από τη ΔΕΗ Α.Ε. προς τους νέους προμηθευτές. Oι τρεις μεγάλοι ενεργειακοί ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, απαιτείται όμως η ωρίμανση της αγοράς που θα προέλθει από την παραπέρα καθετοποίηση και ανεξαρτησία των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών, που δεν επιτρέπουν ακόμα οι σημερινές συνθήκες. Η εγχώρια εμπειρία, εξάλλου, έχει μέχρι στιγμής αποδείξει ότι η είσοδος ιδιωτών επενδυτών δεν έχει επιπτώσεις στις αυξήσεις των τιμών.


Δεύτερον, με τα σημερινά δεδομένα, και προκειμένου να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός, η καθετοποίηση, ξεκινώντας από το στάδιο της παραγωγής και καταλήγοντας στο λιανεμπόριο, είναι το αμέσως επόμενο βήμα για την απελευθέρωση. Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην ανεξάρτητη λειτουργία του διαχειριστή (ΕΣΜΗΕ), καθώς το γεγονός ότι θα ανήκει 100% στη ΔΕΗ απαιτεί πρόσθετες διασφαλίσεις αμερόληπτης μεταχείρισης των συμμετεχόντων στη χονδρεμπορική αγορά και να ισχυροποιηθεί ο ανεξάρτητος ρόλος της ΡΑΕ στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού νομοσχεδίου.


Τρίτον, ενθαρρυντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης είναι η επιχειρούμενη αναδιοργάνωση της λιανικής αγοράς, λόγω του διαχωρισμού των τιμολογίων ΔΕΗ και της μερικής μέχρι στιγμής άρσης των στρεβλώσεων, η επίσης επιχειρούμενη ενίσχυση της λειτουργίας και της διαφάνειας της αγοράς, η επικείμενη πρόσβαση τρίτων σε ενεργειακούς πόρους ανάλογους της ΔΕΗ, μέσω μέτρων ισοδύναμων του Μνημονίου, η ανάπτυξη της αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, η σταδιακή μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Μοντέλο Αγοράς (EU Target Model), τα διμερή συμβόλαια, οι αγορές κατά τη διάρκεια της ημέρας (Intraday), οι αγορές αποκλίσεων (balancing), οι αγορές μελλοντικού χρόνου (forward markets).


Τέταρτον, η ίδια η διαβεβαίωση της ΔΕΗ ότι αντιμετωπίζει θετικά την απελευθέρωση, και στηρίζει και εμπράκτως τη δράση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό εχέγγυο για την ομαλή μετάβαση σε ένα καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς. Άλλωστε στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αγαστή συνεργασία όλων των παικτών του χώρου, έστω και σε συνθήκες ανταγωνισμού, είναι απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στο νομικό διαχωρισμό δραστηριοτήτων, αλλά και στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς, καθώς ήδη από το 2012 τα τιμολόγια απελευθερώνονται, ενώ από το 2013 θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα τιμολόγια της χονδρεμπορικής αγοράς.ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος


«Συλλογική η ευθύνη για το αγαθό
της ηλεκτρικής ενέργειας»


Σε χαιρετισμό του, πριν την έναρξη του πάνελ με θέμα τις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, ο Δρ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του συνδέσμου, που στην παρούσα φάση αριθμεί 25 μέλη, με εγκατεστημένη ισχύ 13.800 MW, η οποία μεταφράζεται σε διακινούμενη ενέργεια 54.000 γιγαβάτ. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι αρχές δραστηριοποίησης στην ηλεκτρική ενέργεια, που εκφράζουν και τη βασική φιλοσοφία του Συνδέσμου, είναι η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή, η κρατική εποπτεία στη μεταφορά και τη διανομή και η ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα των διαχειριστών των υποδομών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και τη συλλογική διαχρονική ευθύνη που πρέπει να υπάρχει, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, πολύτιμο και ακριβό.ΔΡ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΚΑΡΑΣ
Καθηγητής του ΕΜΠ, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ


«Συμβολή των “ανεξάρτητων” στις περιόδους αιχμής»


Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δρ. Εμμανουήλ Κακαράς, Καθηγητής ΕΜΠ, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ και έχουν συντελέσει ώστε να «κλείσει» το έλλειμμα που υπήρχε μεταξύ της εγκατεστημένης ισχύος και των αναγκών που υπάρχουν σε περιόδους αιχμής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κακαρά, το πρόβλημα εντοπίζεται στην υπερεπάρκεια και όχι στη μειωμένη επάρκεια του συστήματος. Σε ό,τι αφορά το βασικό προβληματισμό των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, τόνισε ότι οι ιδιωτικές μονάδες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να ανακτήσουν το κεφαλαιουχικό τους κόστος, λόγω των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά ενέργειας.∼ΠΑΝΕΛ Ι ∼
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας


Στο πάνελ που ακολούθησε, με θέμα τις επενδύσεις ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, συμμετείχαν οι ομιλητές κ.κ. Δημήτρης Γεωργαντώνης, γενικός διευθυντής της ΗΡΩΝ και αντιπρόεδρος της ΕΣΑΗ, Ανδρέας Τζούρος, διευθύνων σύμβουλος της «Elpedison Ενεργειακή» και Πρόεδρος Δ.Σ της «Elpedison Εμπορική», και Ντίνος Μπενρουμπή, εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου, με συντονιστή το δημοσιογράφο κ. Αργύρη Δεμερτζή.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τζούρος υπενθύμισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι υποχρεωτική για την Ελλάδα, καθώς επιτάσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκίνησε με το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 1990. Πολλά χρόνια μετά την έναρξη της απελευθέρωσης, ωστόσο, και δίχως αυτή να έχει ακόμα ολοκληρωθεί στη χώρα, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες για προμηθευτές και παραγωγούς. Για να προσθέσει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να υποστηρίζει την οικονομική βιωσιμότητα των ανεξάρτητων παραγωγών, προκειμένου να είναι δυνατή η προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διασφάλιση ίσων όρων για όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου και των κανόνων λειτουργίας και με τη διασφάλιση αποδόσεων των επενδύσεων.
Σήμερα οι τρεις μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, αλλά η τιμή που μέχρι στιγμής μπορούσαν να διασφαλίσουν από την αγορά, δεν ικανοποιούσε το μεταβλητό κόστος των μονάδων, καθώς ήταν υποχρεωμένες να λειτουργούν αποκλειστικά με φυσικό αέριο. Για να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός, πρέπει επομένως, κατά προτεραιότητα, να έχουν όλοι οι παίκτες πρόσβαση στις ίδιες μορφές καυσίμων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ο κ. Μπενρουμπή, αναφερόμενος στη συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων για την ομαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, υπογράμμισε ότι το δίκτυο άντεξε σε δύσκολες στιγμές, λόγω ακριβώς του ότι το 35% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από τους ιδιώτες. Σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις από την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα, με βάση και την εμπειρία που ήδη αποκόμισαν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το φαινόμενο δηλαδή της ανόδου της παραγωγικότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης των αγορών, χωρίς όμως απαραίτητα και αντίστοιχη πτώση των τιμών) επεσήμανε, ότι η εγχώρια εμπειρία, μέχρι στιγμής, έχει αποδείξει ότι η είσοδος ιδιωτών επενδυτών δεν έχει επιπτώσεις σε επίπεδο αυξήσεων των τιμών.
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του λεγόμενου «τρίτου ενεργειακού πακέτου» στην πορεία της απελευθέρωσης, εκτίμησε, ότι συμβάλλει μεν, πλην όμως χωρίς να εγγυάται αυτήν καθαυτήν την απελευθέρωση, που προϋποθέτει μια ανταγωνιστική αγορά με πολλούς παίκτες και όχι την αντικατάσταση ενός κρατικού μονοπωλίου από ένα ιδιωτικό.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΣΜΗΕ
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γεωργαντώνης επεσήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποδεικνύονται από το γεγονός ότι «μετά από 12 σχεδόν χρόνια απελευθέρωσης», η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο της ελληνικής αγοράς της τάξης του 80% στην ηλεκτροπαραγωγή και του 95% στην κατανάλωση. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανεξάρτητης λειτουργίας του διαχειριστή (ΕΣΜΗΕ), καθώς το γεγονός ότι θα ανήκει 100% στη ΔΕΗ, απαιτεί πρόσθετες διασφαλίσεις αμερόληπτης μεταχείρισης των συμμετεχόντων στη χονδρεμπορική αγορά. Για να προσθέσει, ότι αν δεν υπάρξει σαφής αλλαγή στη λειτουργία των σημερινών συνθηκών της χονδρεμπορικής αγοράς και εάν δε ληφθεί πρόνοια για την πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία της αγοράς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι βέβαιο ότι και σε 12 χρόνια από σήμερα θα μιλάμε πάλι για απελευθέρωση. Ο κ. Γεωργαντώνης αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες πιστοποίησης που πρέπει να ακολουθηθούν για τον ΙΤΟ, επέμεινε δε ιδιαίτερα στην ανάγκη ισχυροποίησης του ανεξάρτητου ρόλου της ΡΑΕ, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες.∼ΠΑΝΕΛ ΙΙ ∼
ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η «καρδιά» της απελευθέρωσης


«ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΔΙΤΤΟ ΣΤΟΧΟ: ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»


Στο δεύτερο πάνελ, που είχε ως βασικό θέμα τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, που χαρακτηρίστηκε και ως η «πεμπτουσία» της απελευθέρωσης, συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: η διαμόρφωση της τιμής που τελικά θα περνά στα τιμολόγια του τελικού καταναλωτή, το σημερινό σύστημα διαμόρφωσης των τιμών (mandatory pool) και η προοπτική ανάπτυξης διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών, ο ανταγωνισμός που σήμερα διαμορφώνεται στην εμπορία, ο προβλεπόμενος, από το νέο νόμο για την ενέργεια (βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης), λογιστικός, νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής και η ίση πρόσβαση των τρίτων στα δίκτυα, η μεταβίβαση από τη ΔΕΗ των δραστηριοτήτων της διανομής σε θυγατρική εταιρεία, η επικείμενη εφαρμογή του μοντέλου ΙΤΟ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς), ο ρόλος της ΡΑΕ και οι υποχρεώσεις προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Β’ Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Ε.Μ.Π., Λάζαρος Καραλάζος, Γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Διευθύνων Εταίρος της «Μεταξάς & Συνεργάτες - Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι», με συντονιστή το δημοσιογράφο κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ασλάνογλου υπενθύμισε την ανάγκη της συνεχούς και άμεσης σύνδεσης της λιανικής αγοράς με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην παρούσα φάση οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν την ενέργεια που προβλέπουν ότι θα καταναλώσουν οι πελάτες τους σε συγκεκριμένη ενιαία για όλους τιμή, που είναι η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ενέργειας του ΗΕΠ (Οριακή Τιμή Συστήματος - ΟΤΣ) και βάσει της οποίας αμείβονται οι παραγωγοί.
Πρόκειται για ένα μοντέλο υποχρεωτικής αγοράς (mandatory pool) σε συγκεκριμένη τιμή εκκαθάρισης και το οποίο βρίσκεται σε αντιδιαστολή με μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπου η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει απορρυθμιστεί και οι συναλλαγές είναι δυνατές τόσο σε οργανωμένες αγορές όσο και έξω από αυτές, βάσει απευθείας συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με διμερή καθορισμό των τιμών και άλλων όρων.


ΚΑΛΗ Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ,
ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κατά την εκτίμηση του κ. Ασλάνογλου, το τελικό ζητούμενο έχει διττό στόχο: να απολαμβάνουν οι καταναλωτές την καλύτερη δυνατή τιμολόγηση, από την άλλη όμως σε μια τιμή που θα πρέπει να στηρίζει και τις επενδύσεις. Σε σχέση με το σημερινό ενδυναμούμενο ρόλο της ΡΑΕ, επεσήμανε ότι αποτελεί μια ιδιόμορφη διοικητική οντότητα, η οποία είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί πού ανήκει και γι’ αυτό υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την αποδοχή της.
Σε κάθε όμως περίπτωση, η ΡΑΕ κινείται πάντα στο πλαίσιο που θέτουν οι νόμοι. Σε σχέση δε με τις επεμβάσεις της στο θέμα της απελευθέρωσης, υπενθύμισε το μεγάλο αριθμό απόφάσεών της προς αυτήν την κατεύθυνση με πλέον πρόσφατη την απόφαση 1250/2010 σχετικά με την απόσυρση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, την αγορά αποκλίσεων, τη σύγκλιση με το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Μοντέλο Αγοράς, την υποχρέωση της ΔΕΗ διάθεσης / αγοράς ΑΔΙ μετά από δημοπρασία σε / από τρίτους, το λεπτομερή κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ και μέτρα για συμβάσεις μεταξύ ΔΕΗ παραγωγής και προμήθειας, την άρση των περιορισμών διασυνδέσεων, την άμεση ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς κ.ά.


Η ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κάπρος, αφού σχολίασε το γεγονός ότι μετά από δώδεκα χρόνια συζητάμε ακόμα για την απελευθέρωση, υπογράμμισε ότι μέσω της κρίσης ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει κάτι στην ενέργεια. Σε σχέση με το Μνημόνιο, εκτίμησε ότι ήρθε ουσιαστικά να επιβάλει κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφερνε να επιβάλει τόσα χρόνια και που έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας, προ πολλού, σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτών. Ειδικά για τη λιανική αγορά, την οποία και χαρακτήρισε ως η «πεμπτουσία» του θέματος που ονομάζεται «ενέργεια και απελευθέρωση», επεσήμανε ότι έτσι, με βάση τις σημερινές συνθήκες, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές του λιανικού εμπορίου θα βρεθούν σε οικονομική δυσκολία, αν δε γίνει ουσιαστική απελευθέρωση, ώστε να έχουν πρόσβαση σε πηγές ενέργειας. Καθόρισε επομένως ως το επόμενο βήμα, που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η αγορά, την καθετοποίηση από την παραγωγή στο λιανεμπόριο, η οποία μέχρι στιγμής ήταν αδύνατη, καθώς η καθετοποίηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί με μόνο διαθέσιμο καύσιμο για τις μονάδες το φυσικό αέριο.


ΔΕΗ ΥΠΕΡ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Ο κ. Καραλάζος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει θετικά την απελευθέρωση και στηρίζει τη δράση της προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Καραλάζο, αναμορφώνει τις δραστηριότητές της, δημιουργώντας νέες, ενώ έχει προχωρήσει και στην ίδρυση δύο ανεξάρτητων θυγατρικών, που είναι, νομικά, πλήρως διαχωρισμένες από τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά τη λιανική αγορά, υπενθύμισε ότι από το 2001 οι πελάτες μέσης και υψηλής τάσης μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή, ενώ από το 2009 πρακτικά άνοιξε η αγορά στο σύνολό της. Εξάλλου, από το 2012 τα τιμολόγια απελευθερώνονται και από το 2013 θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα τιμολόγια της χονδρεμπορικής αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην αγορά, υπάρχει ήδη, κατά τον κ. Καραλάζο, διαμόρφωση νέων τάσεων, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του ανταγωνισμού στρέφεται στον οικιακό καταναλωτή.
Σε σχέση με το δίκαιο που διέπει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μεταξάς ανέφερε, από τη δική του πλευρά, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επίπεδα διαμόρφωσης δικαίου. Το ένα επίπεδο αφορά τι ισχύει στην Ευρώπη και το άλλο επίπεδο αφορά τι ισχύει στο εθνικό δίκαιο, το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του ευρωπαϊκού δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας νομοθέτης πρέπει να νομοθετεί σε ένα συμβατό, σε σχέση με αυτά που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλαίσιο. Προφανώς όμως και ο Ευρωπαίος νομοθέτης νομοθετεί βάσει πολιτικών συσχετισμών και συμβιβασμών. Γι’αυτό ίσως και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια αυστηρότητα σε αυτά που η Ε.Ε. μάς καλεί να εφαρμόσουμε.∼ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ ∼
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ


Η ανάγκη σημαντικών και εκτεταμένων επενδύσεων στο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου και οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου ήταν τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στο πάνελ με τίτλο «Επενδύσεις στο φυσικό αέριο, μεταφορά και διανομή».
Στο πάνελ έλαβαν μέρος οι κ.κ. Ευάγγελος Κοσμάς, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της ΔΕΠΑ, Πάνος Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Μ&Μ GAS, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Διευθυντής Δραστηριότητας Διανομής της ΔΕΠΑ και Δρ. Σωτήρης Κατσιμίχας, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Θερμογκάζ.


Η ΔΕΠΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Σε σχέση με την ουσιαστική διείσδυση στη χώρα μας του φυσικού αερίου, ο κ. Τερζόπουλος τόνισε, από την πλευρά του, ότι το μέγιστο της ενεργειακής του απόδοσης επιτυγχάνεται όταν χρησιμοποιείται πρωτογενώς από τον τελικό καταναλωτή. Προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο από το μεγάλο κόστος που έχουν τα έργα διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο, η ΔΕΠΑ θα προωθήσει εναλλακτικά, σε συνεργασία με την ΕΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία μικρών αυτόνομων δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας που θα αργήσουν να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο. Τα δίκτυα αυτά θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο – CNG, που θα μεταφέρεται στην είσοδο του αυτόνομου δικτύου οδικώς, με φιάλες υψηλής πίεσης. Σε σχέση με τις εξελίξεις στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ο κ. Τερζόπουλος ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ δεν φοβάται την απελευθέρωση, γιατί έχει κάνει ήδη σημαντικές στρατηγικές κινήσεις που θα την κρατήσουν κυρίαρχο παίκτη της αγοράς. Για να προσθέσει, ότι βέβαια κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης έγιναν εσπευσμένα και με αρνητικές συνέπειες, ώστε να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα με τους καλύτερους όρους.


ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Από τη δική του πλευρά, ο κ.Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι η ανάγκη για το άνοιγμα της αγοράς είναι αδήριτη και ότι ήδη έχει καθυστερήσει, ενώ δε θα έπρεπε, αφού ο ανταγωνισμός φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερες τιμές. Για να προσθέσει, ότι το άνοιγμα της αγοράς παρέχει δυνατότητες εξεύρεσης φθηνότερης πρώτης ύλης, κάτι που περνά τελικά και στην τσέπη του καταναλωτή.
Με αυτό το σκεπτικό, πρωταρχικός στόχος για την «M&M gas» είναι να καλύψει με ανταγωνιστικούς όρους τις ανάγκες των δύο «μητρικών» της επιχειρηματικών ομίλων σε φυσικό αέριο, βοηθώντας τις να γίνουν ανταγωνιστικότερες. Το μεγάλο όφελος δεν είναι αυτά καθαυτά τα κέρδη που θα έχει η M&M gas, αλλά το γεγονός ότι θα προμηθευθούν ανταγωνιστικότερο φυσικό αέριο οι εταιρείες Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia, Corinthos Power και Motor Oil, που ανήκουν στους βασικούς μετόχους της. Η εταιρεία, πάντως, έχει και ένα συνολικότερο ενδιαφέρον για περαιτέρω διείσδυση στην αγορά, σχεδιάζει δε να πραγματοποιήσει φέτος εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της τάξης των 500 εκατ. κυβικών μέτρων, προσβλέποντας σε κατάκτηση περίπου του 12% της εγχώριας αγοράς του κλάδου.


ΘΑ ΤΑ «ΒΡΟΥΜΕ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΖΕΡΟΥΣ
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κοσμάς, αναφερόμενος στις επενδύσεις που προωθήθηκαν από τη ΔΕΠΑ, με στόχο την υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ευρώπης, τις χαρακτήρισε ως αποφασιστικού χαρακτήρα.
Για να προσθέσει, ότι η συμφωνία κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR, η οποία σηματοδοτεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου διέλευσης Αζέρικου φυσικού αερίου στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και, εκτός απροόπτου, αναμένεται ότι θα μετουσιωθεί και σε συμβόλαια μέσα στο 2011.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της ΔΕΠΑ συνολικότερα, ανέφερε ότι αυτές προγραμματίζονται με κριτήρια κάλυψης των συνολικότερων αναγκών της αγοράς.


Η «ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ» ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ο κ. Κατσιμίχας επέμεινε στην πολύ μικρή διείσδυση του αερίου, το οποίο θεωρεί επιπλέον ότι άργησε να έρθει στην Ελλάδα. Αναφερόμενος, εξάλλου, στις φοβίες που διακατέχουν πολλούς εν δυνάμει καταναλωτές σε σχέση με τη χρήση του, επεσήμανε ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου απολαμβάνουν τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου. Επεσήμανε, όμως, τη στιγμή που ούτε οι πολίτες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το οικολογικό τους αποτύπωμα, ακόμα και η ίδια η Πολιτεία, αντί να υποστηρίξει το αέριο, του βάζει και «τρικλοποδιές», όπως η πρόσφατη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος της ΕΝΕΕΠΙΘΕ«Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του δικτύου»


Ο κ. Γιάννης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος της ΕΝΕΕΠΙΘΕ, στο χαιρετισμό του, πριν την έναρξη του πάνελ, επεσήμανε ότι, παρά τη σημαντική συμβολή του στη μείωση του κόστους θέρμανσης και για τα νοικοκυριά, το φυσικό αέριο παρουσιάζει μικρή διείσδυση στον οικιακό τομέα, η οποία υπολογίζεται μόλις στο 4% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό οφείλεται στην απουσία δικτύων σύνδεσης στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Το οξύμωρο είναι μάλιστα ότι, ενώ η Πολιτεία προτρέπει τους ιδιοκτήτες μεγάλων κτηρίων στην απόκτηση εγκατα- στάσεων για φυσικό αέριο, τελικά αυτό δεν χρησιμοποιείται, λόγω έλλειψης δικτύου, και τελικά οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν αν και πότε θα υπάρξει.
Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διείσδυσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την Αττική, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από το μηδέν, σε αντίθεση με την Αθήνα, η οποία είχε ήδη στη διάθεσή της, από παλιότερες εποχές, το δίκτυο φωταερίου, έστω και υποτυπώδες.∼ΠΑΝΕΛ IV ∼
ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ: ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣΤο αντίξοο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της εμπορίας πετρελαιοειδών ήταν το βασικό θέμα του πάνελ με τίτλο «Εμπορία Πετρελαιοειδών», στο οποίο έλαβαν μέρος οι κ.κ. Γιάννης Ψυχογυιός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιώργος Ρούσσος, Διευθύνων Σύμβουλος της REVOIL και Κωνσταντίνος Καρβούνης, Εμπορικός Διευθυντής της Thermoil, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Καϊταντζίδη.


 


ΓΙΑΝΝΗΣ
ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας
Πετρελαιοειδών


«Σε εξουθένωση ο κλάδος της εμπορίας»


Ο κ. Ψυχογυιός, στο χαιρετισμό του, τόνισε τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών, καθώς δοκιμάζεται από όλες τις πλευρές. Λόγω της κρίσης, έχει ήδη σημειωθεί από πέρσι μείωση πωλήσεων της τάξης του 15%, η πτώση δε αυτή συνεχίζεται και φέτος σε διψήφια ποσοστά. Από την άλλη, ο κλάδος αντιμετωπίζει τις πολύ ψηλές τιμές του διυλιστηρίου, λόγω της αύξησης του αργού κατά 35%, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι φόροι που αντιστοιχούν στο 60% της τιμής,  τότε απομένει μόνον ένα 5% για να μοιραστούν οι εταιρείες με τους πρατηριούχους. Τα αποτελέσματα όλων αυτών για τον κλάδο είναι ολέθρια, με πολλές από τις μικρές εταιρείες να έχουν ήδη κλείσει, όπως και πολλά πρατήρια.


ΟΙ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ρούσος, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρεμπορίας στη χώρα μας, το χαρακτήρισε ως διαχρονικό, ενώ αντίθετα δήλωσε ότι η νοθεία έχει κάπως μειωθεί. Βέβαια, στην παρούσα φάση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των πειραγμένων αντλιών. Προς αυτή δε την κατεύθυνση, πρότεινε να εφαρμοσθεί το μέτρο των ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τις αντλίες. Επεσήμανε επίσης την πολύ δύσκολη κατάσταση στην αγορά και το ιδιόμορφο φαινόμενο μικρών εταιρειών με καλύτερους ενδεχομένως ισολογισμούς, σε σχέση με τους κολοσσούς, οι οποίοι μπορεί να καταρρέουν. Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τόνισε ότι είναι πολύ ισχυρός σήμερα, όμως επικεντρώνεται περισσότερο στην τιμή και όχι στις εμπορικές πιστώσεις.


Από τη δική του πλευρά, ο κ. Καρβούνης ξεκίνησε την ομιλία του με την προσπάθεια της εταιρείας του να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση με καινοτομίες, με ταυτόχρονη παρουσία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μέχρι το τέλος του χρόνου, με εκπροσώπηση στους μισούς νομούς της χώρας με τη μέθοδο του franchise.ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΟΥΛΙΑΣ
Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου
Υδρογονανθράκων
«Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε
τις έρευνες για το πετρέλαιο»
Η ενότητα έκλεισε με το χαιρετισμό του Δρ. Βασίλη Καρκούλια, προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, ο οποίος αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του αερίου που βρίσκεται στη δική μας χώρα. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καρκούλια, θα πρέπει, πρώτον, να προωθηθεί και να στηριχτεί η έρευνα για την παραγωγή υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, δεύτερον, να υπάρξει στήριξη της πολιτείας στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για ανεύρεση και παραγωγή κοιτασμάτων στη χώρα και, τρίτον, να δημιουργηθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει σύντομα έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με απώτερο στόχο η παραγωγή της να φτάσει τα 500 εκατ. βαρέλια το χρόνο.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΤΟ ENERGY MONEY CONFERENCE 2011
MSD-ΒΙΑΝΕΞ: ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ EUROBANK: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
PUBLIC
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site