Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2011-τ. 374                              

ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ


Του Χάρη Καρακιτσάκη*


Πέρασαν 4 χρόνια από το καλοκαίρι του 2007. Τότε –και συγκεκριμένα τον Ιούλιο- που  κάποια γεγονότα άρχισαν να φανερώνουν την επερχόμενη κρίση. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τα όσα θα ακολουθούσαν –κυρίως από το φθινόπωρο του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers- και τα οποία όπως φαίνεται θα συνεχίζουν για καιρό να βάζουν σε δοκιμασία την παγκόσμια οικονομία και τα χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Την περίοδο εκείνη λοιπόν, τα σημάδια του προβλήματος, όπως και οι πρώτες συνέπειες, άρχισαν να φαίνονται μέσα από κάποια επενδυτικά προϊόντα, και εν προκειμένω όσα αφορούσαν τίτλους συνδεδεμένους με την αγορά ακινήτων, κυρίως των ΗΠΑ. Μπορούμε να θυμηθούμε περιπτώσεις όπου μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί ανέστειλαν την διαπραγμάτευση συγκεκριμένων αμοιβαίων κεφαλαίων, μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα να παρέχουν ξανά αξιόπιστες αποτιμήσεις σε καθημερινή βάση. Στη συνέχεια, η πτώση της αξίας των επενδυτικών αυτών προϊόντων άρχισε να γίνεται έντονη, δημιουργώντας τις πρώτες ανησυχίες σε όσους έβλεπαν τις μειωμένες τιμές στα χαρτοφυλάκιά τους. Ακολούθησαν μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με πολλές χώρες να βυθίζονται σε ύφεση, με την ρευστότητα να περιορίζεται διεθνώς και τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθούν –μαζί με τις κυβερνήσεις- να ελέγξουν όσο μπορούν τις συνέπειες της κρίσης.
Οι επενδυτές σ’ όλο τον κόσμο είχαν πολλούς λόγους να ανησυχούν, μια και είχαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες –για τους περισσότερους- καταστάσεις: πτωχεύσεις τραπεζών και κρατών (γνωστά πλέον τα παραδείγματα της Lehman Brothers και της Ισλανδίας), και τις διεθνείς αγορές μετοχών & ομολόγων σε νευρική κρίση. Οι σημαντικές απώλειες κεφαλαίου, ακόμα και από επενδυτικά προϊόντα με εκδότες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (μέχρι εκείνη τη στιγμή..), προκάλεσαν σε πολλές περιπτώσεις πανικό και μεγάλη αποστροφή ρίσκου στις επιλογές των επενδυτών. Όλοι έβλεπαν τις αξίες σε πολλές κατηγορίες επενδύσεων να μειώνονται δραματικά και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Για να δώσουμε μια εικόνα της κατάστασης, ας δούμε σε πόσες περιπτώσεις στις ΗΠΑ χρειάστηκε να επέμβει η Ομοσπονδιακή Αρχή (FDIC) και να πάρει υπό τον έλεγχό της τράπεζες (με μικρότερο ή και μεγαλύτερο ενεργητικό), οι οποίες είχαν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης: 25 το 2008, 140 το 2009, 157 το 2010, 44 το 1ο 6μηνο του 2011. Όσο αφορά τα γεγονότα που σχετίζονται με την κρίση χρέους στον Ευρωπαϊκό χώρο, τα δεδομένα και οι συνέπειες είναι γνωστές, προσθέτοντας έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα αστάθειας.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, με (α) συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας (άρα και αυξημένου κινδύνου), (β) επιλογές που μέχρι πρόσφατα σήμαιναν ελάχιστο ρίσκο (κρατικά ομόλογα) να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, και (γ) αυξημένους παράγοντες γεωπολιτικών κινδύνων (γεγονότα στις χώρες της Β. Αφρικής), οι επενδυτές προσπαθούν να καταλήξουν στην διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου που –πρώτα απ’ όλα- θα ταιριάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προτιμήσεις & ανάγκες του καθενός και θα έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις με δεδομένο το επίπεδο ρίσκου που καθένας επιθυμεί. Η επιλογή των κατάλληλων επενδυτικών προϊόντων είναι ο τρόπος υλοποίησης της διαδικασίας αυτής.
Για όσους επιθυμούσαν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο επίπεδο ρίσκου στα χαρτοφυλάκια επενδύσεών τους, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν δώσει πολλές δυνατότητες κι ευκαιρίες τοποθετήσεων, στις αγορές μετοχών, εμπορευμάτων, συναλλάγματος & ομολόγων. Ανάλογα με την χρονική στιγμή των συναλλαγών, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οι επενδυτές αποκόμισαν σημαντικά κέρδη, όπως βέβαια και περιπτώσεις με ζημιές. Όμως, όπως έχουμε διαπιστώσει στην πράξη, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών, σε περίοδο κρίσεως και αβεβαιότητας, προτιμά τις επιλογές χαμηλού ή και μηδενικού κινδύνου. Στην κορυφή των προτιμήσεων αυτής της κατηγορίας είναι (α) τα ομόλογα εκδοτών με υψηλή φερεγγυότητα, (β) τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, (γ) τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, (δ) οι προθεσμιακές καταθέσεις.  


ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΥΨΗΛΗΣ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
Τα ομόλογα εκδοτών με υψηλή φερεγγυότητα, κυρίως κρατικά ή διεθνών οργανισμών (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) αλλά και εταιρικά, είναι από τις πρώτες επιλογές. Παρέχουν την ασφάλεια που αναζητά ο επενδυτής και ένα εισόδημα με την μορφή κουπονιού, το οποίο βέβαια δεν είναι υψηλό, αλλά –όπως ξέρουμε πλέον- η σχέση μεταξύ της απόδοσης και της ασφάλειας που παρέχει ένα επενδυτικό προϊόν είναι αντιστρόφως ανάλογη. Επίσης, η επιλογή του χρόνου λήξης των ομολόγων είναι σημαντική. Με τα επιτόκια των βασικών νομισμάτων σε χαμηλά επίπεδα και την πιθανότητα στα επόμενα χρόνια να κινηθούν ανοδικά, η προτίμηση στην διάρκεια μέχρι την λήξη ενός ομολόγου δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 με 4 έτη. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα απώλειας κεφαλαίου, στην περίπτωση που ρευστοποιηθεί το ομόλογο πριν από τη λήξη του σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν στην οποία αποκτήθηκε, μια και είναι επίσης αντιστρόφως ανάλογη η σχέση επιτοκίων & τιμής ομολόγου. Ένας άλλος τρόπος να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αυτή, είναι η επιλογή ενός ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου, το οποίο αναπροσαρμόζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως 3μηνο ή 6μηνο) το κουπόνι του με βάση κάποιο συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς, ακολουθώντας έτσι την πορεία της αγοράς και ελαχιστοποιώντας την επίδραση στην τιμή του ομολόγου.
Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου είναι μια άλλη κατηγορία επενδυτικών επιλογών που συγκεντρώνει μεγάλη προτίμηση. Τα σύνθετα αυτά προϊόντα συνδυάζουν την εγγύηση του κεφαλαίου στη λήξη τους, συνήθως στο 100%, αλλά μπορεί να είναι και σε χαμηλότερο επίπεδο, πχ στο 95% ή 90%, ανάλογα με τη διαμόρφωσή τους. Όπως και στην περίπτωση των ομολόγων, (1) έχει μεγάλη σημασία ο εκδότης τους, που πρέπει να είναι τραπεζικός οργανισμός υψηλής φερεγγυότητας και (2) στην περίπτωση που ρευστοποιηθούν πριν από τη λήξη τους, υπάρχει η πιθανότητα να έχουν τιμή χαμηλότερη ή και υψηλότερη από την τιμή κτήσης τους, άρα να υπάρξει επιπλέον κέρδος ή ζημιά. Προσφέρουν σημαντική διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, δίνοντας τη δυνατότητα απόδοσης από μεγάλο αριθμό υποκείμενων τίτλων (επιτοκίων, μετοχών, νομισμάτων, εμπορευμάτων, δεικτών, κλπ) με τον πλέον ασφαλή τρόπο, και παρέχοντας εκ των προτέρων γνώση της σταθερής ή της δυνητικής απόδοσής τους. Επίσης, προσαρμόζονται με την άποψη και την ξεχωριστή ανάγκη κάθε επενδυτή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις τρέχουσες, αλλά και τις αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες. Η διάρκεια που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις είναι από 2 μέχρι 5 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις τέτοιων προϊόντων υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης λήξης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


ΤΑ Α/Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων αποτελούν άλλη μια επιλογή που παρέχει ασφάλεια στον επενδυτή, αφού οι τοποθετήσεις τους είναι σε υψηλής ποιότητας & εμπορευσιμότητας, αλλά και πολύ κοντινής λήξης (μικρότερη του έτους) τίτλους. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι παρέχουν τη δυνατότητα ρευστοποίησης σε μια ή δυο εργάσιμες μέρες. Όπως γίνεται αντιληπτό από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, η απόδοση που έχει αυτή η κατηγορία επενδύσεων είναι χαμηλή. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να διακρίνει όλα αυτά τα στοιχεία στην αναλυτική παρουσίαση ενός αμοιβαίου διαχείρισης διαθεσίμων, μέσα από το ενημερωτικό του φυλλάδιο. Για παράδειγμα, ένα αμοιβαίο που μπορεί να εμφανίζει υψηλότερη απόδοση από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά σε μια προσεκτική εξέταση της σύνθεσής του προκύψει ότι έχει ένα 10% από το ενεργητικό του σε ομόλογα που λήγουν σε 2 χρόνια, τότε αυτό σίγουρα δεν είναι διαχείρισης διαθεσίμων..
Οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές σε περιόδους αβεβαιότητας. Πολλές επιλογές στην διάρκεια, από 1 εβδομάδα μέχρι 1 έτος και επιτόκια που κλιμακώνονται ανάλογα. Ας εξετάσουμε λίγο περισσότερο το θέμα των επιτοκίων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης που ζούμε και ταυτόχρονα βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες, είναι η έλλειψη ρευστότητας και η δυσλειτουργία της διατραπεζικής αγοράς, η οποία ειδικά για τράπεζες κάποιων χωρών της ευρωζώνης είναι σχεδόν κλειστή. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η έλλειψη ενός αγαθού (το χρήμα στην περίπτωσή μας), σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης, έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του και η τιμή αυτή δεν είναι άλλη από το επιτόκιο. Όταν λοιπόν μια βασική πηγή άντλησης ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας είναι οι ιδιώτες καταθέτες, τότε βλέπουμε τα επιτόκια των προθεσμιακών να ανεβαίνουν, ωφελώντας όσους ακολουθήσουν αυτή την επιλογή. Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά έχει παρατηρηθεί και σε άλλα κράτη, όπως την Πορτογαλία & την Ισπανία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών.
Σ’ αυτά τα πλαίσια επιλογών επικεντρώνεται κυρίως το ενδιαφέρον των επενδυτών τα τελευταία 2-3 χρόνια. Βέβαια, για όσους επιθυμούν ακόμα περισσότερο τη διαφοροποίηση στις κατηγορίες επενδύσεων ή στον κίνδυνο που έχουν διάθεση να αναλάβουν προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, το εύρος των επιλογών μεγαλώνει σημαντικά.
Είναι βασικό στο σημείο αυτό να τονίσουμε το εξής: δεν υπάρχουν –γενικότερα- επενδυτικά προϊόντα «καλά» ή όχι. Όλα βασίζονται –ή πρέπει να βασίζονται- σε μια προσδοκία για τις εξελίξεις στις αγορές, να έχουν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και –το κυριότερο- να ταιριάζουν με τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κάθε επενδυτή. Στην Πειραιώς Wealth Management, έχοντας μια ξεκάθαρη επενδυτική διαδικασία, αυτό αποτελεί βασικό κανόνα. Η στρατηγική της «ανοιχτής αρχιτεκτονικής» που ακολουθούμε, κυρίως στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και των σύνθετων προϊόντων (εγγυημένου ή μη κεφαλαίου), σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της BNP Paribas στον ευρύτερο χώρο των επενδυτικών προϊόντων, μας επιτρέπουν να διαμορφώνουμε για τους πελάτες μας τις πιο κατάλληλες επιλογές, πάντα σε συμφωνία με το προφίλ και τις ανάγκες που έχει καθένας ξεχωριστά.*Επικεφαλής Επενδυτικών Προϊόντων, Πειραιώς Wealth Management        


      


 
   


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΤΟ ENERGY MONEY CONFERENCE 2011
MSD-ΒΙΑΝΕΞ: ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ EUROBANK: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
PUBLIC
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site