Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2011-τ. 374                              

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ


Δε φαίνεται ότι είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για να υλοποιηθεί το εγχείρημα της «τριπλής» συγχώνευσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.


Τουλάχιστον αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των τριών μεγάλων του κλάδου, δηλαδή των εταιρειών Νηρέας, Δίας και Σελόντα. Κι αυτό γιατί αν και οι διοικήσεις των δύο τελευταίων εταιρειών εμφανίζονται αισιόδοξες, δεν ισχύει το ίδιο με τη διοίκηση της πρώτης, η οποία φαίνεται να εκφράζει προς το παρόν τις μεγαλύτερες ενστάσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Αριστείδης Μπελλές, μπορεί να δήλωσε: «εξετάζουμε όλες τις προτάσεις και των υφιστάμενων μετόχων, ενώ είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και άλλες. Προσπαθούμε να αφουγκρασθούμε και να πεισθούμε ποιο είναι το καλύτερο για το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της», όμως τόνισε ότι «ο βασικός στόχος του ομίλου είναι να παραμείνει ο leader του κλάδου», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του fund Linnaeus Capital Partner, το οποίο έχει σημαντική συμμετοχή και στις τρεις εταιρείες.
Η διοίκηση του Νηρέα θεωρεί ότι ναι μεν η συγκέντρωση θα ήταν επωφελής για τον κλάδο, αλλά πιστεύει ότι οι σημερινές συνθήκες δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το business plan της εταιρείας, ο κ. Μπελλές ανέφερε ότι θα εστιάσει στη μείωση του κόστους, στη συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλα πάρκα, σχέδιο το οποίο θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2012, καθώς και στην αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων, θέμα για το οποίο ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Διαφορετική είναι η οπτική του αντιπροέδρου της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες», κ. Στέφανου Μανέλη. Συγκεκριμένα, στη γενική συνέλευση δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις των συζητήσεων για τις συγχωνεύσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και εύχομαι να έχουμε πολύ σύντομα νέα για το καλό όλων μας». Επίσης, η γενική συνέλευση ψήφισε τη μη διανομή μερίσματος, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις τιμές της τσιπούρας και του λαυρακιού, εκτιμώντας ότι οι καλές αυτές τιμές θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2012.
Αντίθετα, επεσήμανε τις δύο προκλήσεις του κλάδου, που είναι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών μέχρι και το α’ τρίμηνο του 2011, καθώς και το υψηλότερο κόστος δανεισμού των εταιρειών του κλάδου από τις τράπεζες.
«Oι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα, όσoν αφορά τη συγκέντρωση του κλάδου». Αυτό δήλωσε, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης της εταιρείας η διοίκηση της Σελόντα, για τις σχέσεις με το Linnaeus Fund. H διοίκηση της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δουλεύουμε από κοινού, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της χώρας, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο σενάριο, που δε θα δημιουργεί πρόβλημα, αλλά θα δίνει λύσεις προς όφελος των εταιρειών, των μετόχων, των εργαζομένων και του κλάδου».
Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι στιγμής, με βάση και τις δηλώσεις των ανώτατων στελεχών των εταιρειών, πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο της συγχώνευσης μεταξύ της «Σελόντα» και της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες», παρά να δημιουργηθεί κάποιο άλλο σχήμα στον κλάδο. Παρόλα αυτά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς η συμμετοχή του fund στο Νηρέα έχει φτάσει στο 20,7% και είναι οριακά δεύτερο στο μετοχικό σχήμα του ομίλου. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία «Νηρέας» είναι ο leader στον κλάδο, καθώς κατέχει το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς, καλύπτοντας αυτή τη στιγμή τους 30.000 από τους 250.000 τόνους της συνολικής ζήτησης. 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΤΟ ENERGY MONEY CONFERENCE 2011
MSD-ΒΙΑΝΕΞ: ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ EUROBANK: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
PUBLIC
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site