Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2011-τ. 374                              

Η ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
 
Η ταχύτατη αστικοποίηση ασκεί πίεση στις υπάρχουσες υποδομές, αλλά επίσης αυξάνει και τις ευκαιρίες για τις τράπεζες να αναπτύξουν μία γκάμα συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο να διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές των νέων «αστών».


Του Laurence Neville


Το μέλλον είναι αστικό και αυτό το μέλλον είναι ήδη εδώ. Με βάση στοιχεία έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις. Μάλιστα τα στοιχεία προβλέπουν ότι μέχρι το 2030 το 59% των ανθρώπων θα ζει σε αστικές περιοχές: Οι κάτοικοι των πόλεων αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 67 εκατομμύρια. Το 91% αυτής της αύξησης αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες.  
«Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα πάρει μόλις 15 χρόνια, για να ξεπεράσει ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός τα τέσσερα δις» λέει ο Ρόλαντ Τσέιλονς-Μπράουν, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Siemens.
«Περίπου 70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να μεταφερθεί σε πόλεις μέχρι το 2050, όταν το 1960 ήταν μόλις 1 δις. Οι μεγαλουπόλεις αναπτύσσονται με «καυτούς» ρυθμούς, με αυτές των υπό ανάπτυξη αγορών να αυξάνονται ακόμα γρηγορότερα».
Ό Ανίλ Μένον πρόεδρος «παγκοσμιοποίησης και έξυπνα διασυνδεδεμένων κοινοτήτων» της Cisco, επισημαίνει ότι η αστικοποίηση συμβαίνει επειδή ο κόσμος θέλει να βελτιώσει την πρόσβαση του σε θέσεις εργασίας, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δυνατότητες για ψυχαγωγία. Παρ’ όλα αυτά η γρήγορη αστικοποίηση, μπορεί να προαναγγέλλει ένα μέλλον μιζέριας για πολλούς από αυτούς τους πληθυσμούς εκτός και αν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλάξουν. 
Η μετανάστευσης στις πόλεις συχνά προμηνύει φτωχές συνθήκες διαβίωσης, αυξημένο συνωστισμό και έκθεση σε περιβαλλοντική μόλυνση. «Όσο ο πληθυσμός στις πόλεις ανά τον κόσμο, αυξάνεται, δημιουργείται μεγάλη καταπόνηση στις υπάρχουσες υποδομές, οι οποίες ήδη είναι ιδιαίτερα πιεσμένες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των υφιστάμενων κατοίκων, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών» τονίζει ο Τσέιλονς Μπράουν. «Οι πόλεις θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος σμίκρυνσης των αυξανόμενων επιπτώσεων στο περιβάλλον, επιβάλλοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και υιοθετώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αν και η κλίμακα των προκλήσεων που σχετίζονται με την αστικοποίηση είναι τρομακτική, δεν είναι ανυπέρβλητη: Πολιτικοί ανά τον κόσμο, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο  τη σημασία δημιουργίας πόλεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέλλοντος. Τμήμα της λύσης θα μπορούσε να είναι η κατασκευή νέων ειδικών προδιαγραφών, πόλεων όπως είναι το Νέο Σόνγκτο στη Ν. Κορέα, η Εκονόμικ Σίτυ, του Βασιλιά Αμπντουλάχ στη Σαουδική Αραβία, η Λοτζίστικς Σίτυ στις Φιλιππίνες, η Μέιξι Λέικ Ντίστρικτ στην Κίνα, και η Πλάνετ Βάλει στην Πορτογαλία.
Αλλά και σχεδόν όλες οι σημαντικές πόλεις των ανεπτυγμένων χωρών έχουν κάνει κινήσεις για να βελτιώσουν τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.   
Για παράδειγμα η Νέα Υόρκη έχει αναγνωρίσει τις προκλήσεις που έχει θέσει ο αυξανόμενος πληθυσμός της και οι ταλαιπωρημένες υποδομές της, και υιοθέτησε το σχέδιο «PlaNYC 2030”, το οποίο περιλαμβάνει βελτίωση των υποδομών, σε ότι αφορά τις μεταφορές, την υδροδότηση, την κατοίκηση, και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, και στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% μέχρι το 2030.


ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η αλλαγή στον δημογραφικό παγκόσμιο χάρτη δεν έμεινε απαρατήρητη από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Σε διεθνές επίπεδο, οι περισσότερες κινούνται προς τις φτωχές αστικές περιοχές και κατ’ επέκταση μη ελκυστικές από άποψη λιανικής τραπεζικής. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις σε υποδομές σχετιζόμενες με την αστικοποίηση δημιουργούν μία τεράστια ευκαιρία σε όρους εκτόξευσης χρηματοοικονομικών  και κεφαλαιακών εντολών.
Ίσως είναι λιγότερο προφανές, αλλά δυνητικά περισσότερο επικερδές, το γεγονός ότι οι ανάγκες για χρηματοοικονομικές υποδομές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη μετανάστευση προς τις πόλεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν μία μεγάλη ευκαιρία για τις εργασίες τραπεζικών συναλλαγών. «Η Mc Kinsey λέει ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται θα είναι στις 600 κορυφαίες πόλεις του κόσμου»», εξηγεί ο Φρατσέσκο Βάνι Ντ’ Αρτσιράφι, επικεφαλής υπηρεσιών παγκόσμιων συναλλαγών της Citi. «Αυτές οι πόλεις ψάχνουν για αποδοτικότητα και τρόπους για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους κατοίκους τους».
Η Citi πιστεύει ότι ένας συνδυασμός παραγόντων και όχι μόνο η αστικοποίηση δημιουργεί ευκαιρίες, για τις τράπεζες στις πόλεις. «Το εμπόριο, το οποίο αναπτύσσεται γρηγορότερα από το ΑΕΠ, διεθνοποιείται συνεχώς», λέει ο Βάνι Ντ’ Αρτσιράφι. «Παγκόσμιες λύσεις χρειάζονται καθώς ο κόσμος μετακινείται διασυνοριακά και όσο οι χρηματικές ροές μεταξύ κεφαλαιαγορών διαφορετικών χωρών αυξάνονται και αυτές».
Επιπλέον η αυξημένη άνεση με την οποία άνθρωποι και κεφάλαια μετακινούνται σε όλο τον πλανήτη ενδυναμώνει τη σημασία που έχουν οι πόλεις με επιταχυνόμενη αστυφιλία. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ πόλεων σε ότι αφορά την προσέλκυση επιχειρηματικών εργασιών» λέει ο Μένον, της Cisco. «Για το λόγο αυτό, υπάρχει ανάγκη για τις πόλεις να αναβαθμίσουν, τις υποδομές τους και να διασφαλίσουν την περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα.
Μία άλλη τάση η οποία δημιουργεί ευκαιρίες στις πόλεις για τις τράπεζες είναι η ψηφιοποίηση. «Δημιουργεί επιπτώσεις σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας», λέει ο Βάνι Ντ’ Αρτσιράφι. «Μόνο το 20% από το 1 δις των Αφρικανών  έχουν τραπεζικό λογαριασμό αλλά το 50% έχει κινητό τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά τα κινητά τηλέφωνα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το τραπεζικό σύστημα.
Αν επιβληθεί η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων στα κινητά είναι πιθανό να δημιουργηθούν κινητά πορτοφόλια που θα επιτρέπουν στους πολίτες να πραγματοποιούν καθημερινές συναλλαγές, χωρίς τη χρήση μετρητών, πληρώνοντας για παράδειγμα το πάρκινγκ μέσω ενός έξυπνου μετρητή από το κινητό τους. Ο Σάσα Χάσελμάγιερ, γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “living labs global” με έδρα τη Κοπεγχάγη, ο οποίος προωθεί καινοτόμες υπηρεσίες για τις πόλεις, συμφωνεί ότι τώρα υπάρχει ένα έτοιμο επίπεδο ψηφιακών υποδομών μέσα στις πόλεις αλλά πρέπει να κάνουν «ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση, της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης δυνατοτήτων αξιοποίησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας έτσι εντελώς νέες υπηρεσίες». Επίσης ο ίδιος προσθέτει «Διαμέσου της εκτεταμένης διαθεσιμότητας δεδομένων ή κινητών συσκευών με χρήση φωνής, οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών, από οπουδήποτε.


ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ


Ο ρόλος των τραπεζών που ειδικεύονται στις συναλλαγές, στο να βοηθήσουν σε αυτή την ηλεκτρονική μεταμόρφωση είναι πολυποίκιλος. «Ο στόχος πολλών δημόσιων οργανισμών και κυβερνήσεων σε ότι αφορά τις χρηματοοικονομικές και τις υποδομές των πληρωμών είναι συχνά να κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τους πολίτες που αποτελούν κομμάτι της αστικοποίησης, λέει ο Ρέι Ζαμπάρτε, παγκόσμιος επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της Standard Chartered. Δεδομένων των τραπεζικών δυνατοτήτων στις πληρωμές (και στο μάνατζμεντ υπηρεσιών πολλές φορές), οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται έντονα στις συναλλαγές, θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις αρχές των πόλεων στην υλοποίηση των στόχων τους.
Τα τραπεζικά στελέχη βλέπουν τις τράπεζες να διαδραματίζουν έναν ευρύ ρόλο στο μετασχηματισμό των πόλεων. «Οι τράπεζες μπορούν να διασφαλίσουν ότι η αστικοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση, αναπτύσσονται με τρόπο αποτελεσματικό και διαφανή» υποστηρίζει ο Βάνι Ντ’ Αρτσιράφι και συνεχίζει λέγοντας, «Χρειάζονται να έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας από τη μία άκρη στην άλλη, και το οικοσύστημα της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πόλεις είναι πολύ μεγάλοι αγοραστές προϊόντων και υπηρεσιών».
Υπάρχει μία σειρά από βασικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν στον «αρραβώνα» μεταξύ τραπεζών και ιδιωτικού τομέα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η εισαγωγή νέων καρτών αποθήκευσης δεδομένων όπως είναι η Oyster στο Λονδίνο, η Octopus, στο Χονγκ Κονγκ και η EZ-Link στη Σινγκαπόύρη. Όντως οι δυνατότητες πληρωμών μεταξύ χωρών, με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αυξάνεται, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Σινγκαπούρη αλλά και αλλού. «Συνήθως, οι πρωτοβουλίες σε ότι αφορά τις αλλαγές στις κάρτες, δεν γίνονται από μία μόνο τράπεζα, αλλά συχνά γίνονται από μία ανεξάρτητη εταιρεία η οποία διοικείται από ένα consortium τραπεζών, όπως είναι το Δίκτυο για τις Ηλεκτρονικές συναλλαγές», εξηγεί ο Ζαμπάρτε. «Επιπλέον μία τράπεζα ή ένας όμιλος τραπεζών μπορεί να υποστηρίζουν τις υπηρεσίες, ελέγχοντας τη ρευστότητα η οποία σχετίζεται με τις συγκεκριμένες νέες κάρτες».
  


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΤΟ ENERGY MONEY CONFERENCE 2011
MSD-ΒΙΑΝΕΞ: ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΑΙΔΡΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ EUROBANK: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
PUBLIC
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site