Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2011-τ.375                              

ΟΙ «ΣΥΝΤΑΓΕΣ» ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣτης Άντας Σεϊμανίδη


Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, έτσι κι αλλιώς, έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε τις προάλλες ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος τυγχάνει και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για να διευκρινίσει ότι η χώρα μας, με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της, τη μείωση των τόκων και την αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων, συνολικότερα, έχει ήδη μπει σε μια διαδικασία πτώχευσης.
Από τη δική του πλευρά, ο εκ των συμβούλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Λαρς Φελντ, απαντώντας στο ερώτημα εάν «η αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών» σημαίνει απλά «διαγραφή», προωθεί την εξής πρόταση των εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης: το ελληνικό χρέος, το οποίο προς στιγμήν είναι στα χέρια κρατικών και ιδιωτών πιστωτών, να παραχωρηθεί στο EFSF και σε αντάλλαγμα οι πιστωτές να λάβουν ασφαλή ομόλογα του EFSF, αν και μόνο στο μισό της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων. Οι πιστωτές παραιτούνται λοιπόν από το ήμισυ των διεκδικήσεών τους και το EFSF, ως βασικός πιστωτής της Αθήνας, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Σε ό,τι πάλι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτήν την περίπτωση, η παραπάνω πρόταση περιλαμβάνει την υποστήριξή τους από το EFSF με άλλα 20 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη εκδοχή, πάντως, δεν περιλαμβάνει και τον εκδιωγμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θεωρώντας την ως καταστροφική, με περικοπή του χρέους έως 90%, δημιουργία συνθηκών χάους για την ελληνική οικονομία και άνοιγμα της «θύρας» κατά του ευρώ και των κρατών-μελών του.


Η παραμονή στην Ευρωζώνη


Κι αυτό είναι προφανώς το μόνο που, στην παρούσα φάση, μπορούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Την ενεργή τουλάχιστον παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη…
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρόσφατη αγωνιώδης προτροπή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κ. Ν. Καραμούζη, ότι οφείλουμε πλέον να τολμήσουμε να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις και να στοιχηθούμε όλοι, και σαν άτομα και συλλογικά, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου με στόχο τη διάσωση της χώρας.
Κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Την οποία, όλοι μας, αν και θιγόμενοι, αν και φεύγοντας με άδειο πλέον καλάθι από το σούπερ-μάρκετ, αν και διαθέτοντας το όποιο υστέρημα του εισοδήματός μας για την κάλυψη των έκτακτων εισφορών και των φόρων επί των ακινήτων θα πρέπει να «κάνουμε τα γλυκά-πικρά» και να την αποδεχθούμε.
Είμαστε πράγματι σε καθεστώς πτώχευσης, όσο κι αν μας τρομάζει η λέξη και, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό στο οποίο θα ανέλθει τελικά η περικοπή του ελληνικού χρέους, σε ποιον χρονικό ορίζοντα και με ποιες διαδικασίες, μπαίνουμε σε μία από τις πιο δύσκολες δεκαετίες για το σύγχρονο ελληνισμό. Με τις σημερινές συνθήκες, ο «από μηχανής θεός» δεν θα έρθει και η μοναδική λύση μακροπρόθεσμης οικονομικής μας επιβίωσης και ανάπτυξης είναι να προσαρμοστούμε υπομονετικά στις νέες συνθήκες, διατηρώντας κατά το δυνατόν την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και ελπίζοντας ότι οι πολιτικοί μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και αυτή την ύστατη στιγμή…
«Είμαστε πράγματι σε καθεστώς πτώχευσης, όσο κι αν μας τρομάζει η λέξη, και η ενεργή τουλάχιστον παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι προφανώς το μόνο που, στην παρούσα φάση, μπορούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, μπαίνοντας σε μία από τις πιο δύσκολες δεκαετίες για το σύγχρονο ελληνισμό»


 


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
76η ΔΕΘ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ RILKEN
ΜΕΛΕΤΗ MCKINSEY & COMPANY
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site