Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2011-τ.375                              

ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να αποτελεί έναν πολύ δύσκολο στόχο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τις διαρκείς νέες επιλογές, κυρίως φορολογικών μέτρων, όσο και από το γεγονός ότι οι διάφοροι δείκτες που θα αποτελούσαν σημάδια αλλαγής του κλίματος δεν εμφανίζουν πρόοδο. Ανεργία, ακάλυπτες επιταγές, αποδοχές εργαζομένων, τζίρος καταστημάτων, οικοδομική δραστηριότητα υπόκεινται σε διαρκή πίεση και αποτυπώνουν μια δύσκολη συγκυρία που, προς το παρόν, δεν δείχνει να αναστρέφεται.
Την ίδια εικόνα - έλλειψης προόδου - που εντείνει την αγωνία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζει και η εφαρμογή στην πράξη όσων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα έχουν εξαγγελθεί. Ο αναπτυξιακός νόμος, οι ξένες επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να φέρουν άνεμο αλλαγής δεν φαίνεται να γίνονται απτή πραγματικότητα, την ώρα μάλιστα που οι συνθήκες επιβάλλουν υψηλές ταχύτητες.
Ήταν αρχή του καλοκαιριού όταν ακόμα ο απολογισμός της οικονομικής πολιτικής δεν ήταν ευχάριστος και τα στοιχεία δυσοίωνα. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα – περίπου τρεις μήνες - οι επιλογές της οικονομικής πολιτικής εξακολούθησαν να στηρίζονται στην ίδια «συνταγή» αναζήτησης εσόδων από την ίδια ουσιαστικά «δεξαμενή». Αξίζει να δει κανείς μερικά από τα «δείγματα» του Ιουνίου, τα οποία όχι μόνο δεν οδήγησαν σε αναζήτηση λύσεων τους αρμοδίους, αλλά, αντίθετα, φαίνεται να προσπεράστηκαν, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η επιδείνωση ή έστω η διατήρηση της ίδιας κατάστασης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι ακάλυπτες επιταγές εμφάνισαν κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου αύξηση κατά 27,9% και ανήλθαν σε 820,3 εκατ. ευρώ, ενώ με τις απλήρωτες συναλλαγματικές το ποσό υπερέβαινε τα 900 εκατ ευρώ. Η πορεία αυτή της αύξησης των ακάλυπτων επιταγών συνεχίζεται μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσουν και τα 2 δισ. ευρώ, εντείνοντας την ύφεση στην αγορά. Σε αυτό συνηγορούν τα στοιχεία του Αυγούστου, όπου σύμφωνα με την «Τειρεσίας Α.Ε.», στο οκτάμηνο του 2011 η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τον Αύγουστο του 2011, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 153,6 εκατ.ευρώ και σε τεμάχια τις 15.121, σημειώνοντας μείωση κατά 60,90% και 3.06% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ίδιου έτους.
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν μείωση κατά 24,18% όσον αφορά τα τεμάχια και κατά 19,7% σε σχέση με τα ποσά. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Αύγουστο του 2011 ανήλθαν σε τεμάχια σε 13.508 και σε αξία σε 22,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 18,76% και 20,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Συνεπώς στον τομέα της αγοράς δεν φαίνεται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα να υπάρχουν κάποια δείγμα θετικής εξέλιξης, δημιουργώντας ανησυχία για το επόμενο διάστημα.


ΑΝΕΡΓΙΑ


Την αντιαναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ανεργίας, η οποία ανήλθε σε επικίνδυνα υψηλά ποσοστά, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για το Μάιο, φθάνοντας στο 16,6% έναντι 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού για το μήνα, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΣΑ), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Μάιο του 2011 ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12,0% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.
Όπως αναφέρεται στα στοιχεία της ΕΣΑ, το σύνολο των απασχολούμενων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374». Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνέχιση της επικίνδυνης διόγκωσης της ανεργίας, καταδεικνύοντας ότι τα βήματα που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο δεν έχουν καμμία θετική επίπτωση.


ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ


Σημαντικό στοιχείο, το οποίο επηρεάζει την εξέλιξη των επιχειρήσεων και γενικότερα της αγοράς, είναι και αυτό που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 (έναντι αύξησης 3,3% το 2009) και εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5 - 5,8% το 2011 (στοιχεία βάσει της εκτίμησης της Τράπεζας της Ελλάδος). Αναφορικά με τα στοιχεία κόστους, οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές το 2010 μειώθηκαν κατά 2,9% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα (έναντι αύξησης 2,8% το 2009), κατά 1,8% στις τράπεζες (έναντι αύξησης 3,7% το 2009) και κατά 5,5% στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (έναντι αύξησης 7,7% το 2009). Η αρνητική αυτή εξέλιξη στις αποδοχές συνεχίζεται και στο τέλος του έτους αναμένεται να έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.


ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Πέραν των προαναφερθέντων στοιχείων, που συνδέονται άμεσα με την ελληνική οικονομία και συντελούν σε ένα φαύλο κύκλο αδιεξόδου, υπάρχουν και άλλα ανησυχητικά δείγματα, που αφορούν την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία όχι μόνο μειώθηκε το 2010 (μείωση περίπου 37,5% των οικοδομικών αδειών), αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, προκαλώντας παράλυση σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις που σχετίζονται με αυτή. Πτώση επίσης καταγράφεται και στη βιομηχανική παραγωγή, στην ιδιωτική κατανάλωση και στον τζίρο του λιανεμπορίου.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η δυσμενής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που αντιμετωπίζεται εδώ και πολύ καιρό μέσα από μια σειρά μέτρων και επίπονων επιλογών, τόσο για τους κυβερνώντες όσο και για τους πολίτες της χώρας, δεν εμφανίζει σημάδια θετικά που να επιτρέπουν αισιοδοξία. Μπορεί βέβαια ο χρόνος που έχει περάσει να είναι λίγος για να αποδώσουν αποτελέσματα τα μέτρα, αλλά οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες που δεν υπάρχει και μεγάλο περιθώριο αντοχής.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
76η ΔΕΘ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ RILKEN
ΜΕΛΕΤΗ MCKINSEY & COMPANY
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site