Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2011-τ.375                              

Ρεπορτάζ Λίλιαν Μαργαρίτη

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Σημαντική διεύρυνση των ζημιών τους εμφάνισαν, στο σύνολό τους, οι ελληνικές εισηγμένες στο πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τα αρνητικά αποτελέσματα των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων που επεξεργάστηκε η Πήγασος Χρηματιστηριακή, σε σύνολο 249 εισηγμένων οι ζημίες ανήλθαν σε 4,39 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 966,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Καλύτερη ήταν η εικόνα του κύκλου εργασιών των εισηγμένων, καθώς ανήλθε συνολικά, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011, στα 38,2 δισ. ευρώ, έναντι των 37,18 δισ. ευρώ πέρσι, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 3%. Από τις 249 εταιρείες που περιλαμβάνονται στους παρακάτω πίνακες, οι 95 ήταν κερδοφόρες, ενώ 154 ήταν ζημιογόνες. Από τις κερδοφόρες, οι 42 εμφάνισαν αύξηση κερδών, οι 34 μείωσαν τα κέρδη τους, ενώ 19 εισηγμένες επανήλθαν στην κερδοφορία μετά τις περσινές ζημίες. Όσον αφορά τις ζημιογόνες, 70 από αυτές διεύρυναν τις ζημιές τους, 41 μείωσαν τις ζημιές τους, ενώ 43 εμφάνισαν αρνητικά αποτελέσματα έναντι κερδών στο περσινό πρώτο εξάμηνο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας εμφάνισαν οι κλάδοι επενδύσεων και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, βοηθητικών προς μεταφορές δραστηριοτήτων, συμμετοχών και παροχής συμβουλών, τα καλώδια και ο κλάδος ειδών-λύσεων πληροφορικής. Αντίθετα, επλήγησαν σημαντικά οι κλάδοι υπηρεσιών υγείας, εμπορίου, ενδυμασίας, κατασκευών, γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Δραματική αύξηση ζημιών εμφάνισαν οι τράπεζες, που επιβαρύνθηκαν από τις απομειώσεις στα ομόλογα και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες.
Σημαντική αύξηση στη δραστηριότητά τους εμφάνισαν οι κλάδοι των μεταλλικών προϊόντων, των διυλιστηρίων, των μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού και των βασικών μετάλλων. Αντίθετα, η μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων παρατηρήθηκε στους κλάδους βιομηχανίας, επίπλων, εμπορίου, συντήρησης και επισκευής οχημάτων, τηλεόρασης και ψυχαγωγίας, καθώς και στις εκδοτικές και εκτυπωτικές εταιρείες.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι εταιρείες Πλαίσιο, ΟΤΕ, Ικτίνος, Νηρεύς, Mevaco, Ελβάλ, ΟΛΘ, Μότορ Όιλ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΕΥΑΘ.
Η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων είναι ανάλογη της ύφεσης που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την πλειοψηφία των κλάδων του Χ.Α., επισημαίνει ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, υπεύθυνος του Τμήματος Μελετών και Αναλύσεων της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Ειδικότερα, τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα έχουν αυξηθεί.


Ωστόσο, ο αναλυτής επισημαίνει ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία από την αύξηση της κερδοφορίας ορισμένων εταιρειών, ενώ τα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται κυρίως από τους εξαγωγικούς κλάδους και τις εξωστρεφείς εταιρείες. Αντίθετα, έχουν πληγεί περισσότερο – εκτός από τις τράπεζες - το λιανεμπόριο, οι κατασκευές και ο κλάδος υγείας.


Όσον αφορά τον τζίρο των εταιρειών, που σημείωσε μικρή αύξηση, αυτή οφείλεται κυρίως στα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Μότορ Όιλ. Αν αφαιρέσουμε τις δύο αυτές εταιρείες, που ευνοήθηκαν από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και από την ενσωμάτωση νέων δραστηριοτήτων, παρατηρούμε μια μείωση του τζίρου κατά 3,4%, επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου. Η πτώση στον τζίρο δεν είναι δραματική, καθώς μετριάζεται από τις εξαγωγικές εταιρείες, ενώ οφείλεται, εν πολλοίς, και στην αυξημένη φορολογία στην Ελλάδα. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, προκειμένου να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους στα περσινά επίπεδα, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους.


Τις θετικές εκπλήξεις του πρώτο εξαμήνου επισημαίνει σε ανάλυσή της για τα αποτελέσματα η National Securities. Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι αυξημένες πωλήσεις ευνόησαν τον κλάδο διύλισης και πετρελαίου, τα αποτελέσματα του οποίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι υπόλοιποι κλάδοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών, που κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών και επλήγη από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το «πάγωμα» των δημοσίων έργων.
Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν ότι οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών που πραγματοποίησαν, διαφοροποιήθηκαν και εμφάνισαν καλά αποτελέσματα. Σε αυτή τη βάση, η National Securities εκφράζει την προτίμησή της σε εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στο χρηματοοικονομικό τομέα, ωστόσο εκτιμά ότι τυχόν θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε υπεραπόδοση την εγχώρια αγορά.


ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ-ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τραπεζών οδήγησαν αρκετούς εγχώριους και ξένους αναλυτές στην αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών - στόχων που είχαν θέσεις στις αρχές του έτους για τους τραπεζικούς τίτλους.
Ειδικότερα η Nomura περιέκοψε την τιμή - στόχο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η τιμή - στόχος για τη μετοχή της Εθνικής μειώθηκε στα 3,7 ευρώ από 8,6 ευρώ, για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,3 ευρώ από τα 5,6 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,6 ευρώ από τα 5,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,7 ευρώ από 1,50 ευρώ.
Σε hold υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Εθνικής η Eurobank Equities, σε έκθεσή της, μειώνοντας παράλληλα την τιμή - στόχο στα 4,10 ευρώ, από 6,30 ευρώ που ήταν πριν. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα κέρδη που ανακοίνωσε η Εθνική ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, κυρίως λόγω των «απωλειών» στα έσοδα από συναλλαγές, ενώ σημειώνει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εκροή καταθέσεων, η οποία το β’ τρίμηνο έφτασε στα 6,3 δισ. ευρώ.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 3,8 ευρώ από 5,1 ευρώ, έδωσε και η Natixis σε έκθεσή της, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας, διατηρώντας «ουδέτερη» σύσταση.
Τις τιμές - στόχους για τέσσερις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες περιέκοψε και η Goldman Sachs. Έτσι, η τιμή - στόχος για την Τράπεζα Κύπρου μειώνεται στο 1,5 ευρώ από 1,9 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,7 ευρώ από 1,05 ευρώ και για την Αγροτική Τράπεζα στο 0,65 ευρώ από 1,1 ευρώ. Επίσης, η τιμή - στόχος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναπροσαρμόστηκε στο 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ.


Στα 2,90 ευρώ, από 3,50 ευρώ που ήταν πριν, μείωσε την τιμή - στόχο της μετοχής της Alpha Bank η Euroxx Sec, διατηρώντας σύσταση «equalweight». Παράλληλα η χρηματιστηριακή αναφέρει στην έκθεσή της ότι, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, προβλέπει ότι στο σύνολο του 2011 θα εμφανίσει ζημίες 524,2 εκατ. ευρώ.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
76η ΔΕΘ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ RILKEN
ΜΕΛΕΤΗ MCKINSEY & COMPANY
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site