Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2011-τ.375                              

ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ


της Άντας Σεϊμανίδη


Την ώρα που αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ (6-7 Οκτωβρίου), συνοδεία 100 Γερμανών επιχειρηματιών, προκειμένου να προωθήσει γερμανικές επενδύσεις, η όποια γερμανική επενδυτική βοήθεια συνδέεται επίσης με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Όπως, ουσιαστικά, τόνισε ο κ. Ρέσλερ, «αν δεν προχωρήσετε άμεσα σε μεταρυθμίσεις, δεν ερχόμαστε να επενδύσουμε», ενώ η περίφημη δήλωσή του ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί «ταμπού», πέρα από τον πανικό που δημιούργησε στις διεθνείς χρηματαγορές, δημιούργησε και πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητά της. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κ. Ρέσλερ, προερχόμενος από το μικρό φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), διαφοροποιείται από τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό. Προ μηνός επανέλαβε την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης του χρέους, αποστασιοποιήθηκε επίσης από την πρόταση για μια οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης, που διατυπώθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ επίσης είναι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπως προτείνουν το Παρίσι και το Βερολίνο.
Σε ό,τι επίσης αφορά την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, θεωρεί ότι θα ασκείται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, καθώς οι σχολιαστές στη Γερμανία εκτιμούν ομόφωνα πως το σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική έχει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέλος της CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) της Μέρκελ και όχι ο Ρέσλερ, το κόμμα μάλιστα του οποίου βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.
ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η προετοιμασία της επίσκεψης - που ας σημειωθεί πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Ρέσλερ - έγινε πολύ διεξοδικά και με ουσιαστική εμπλοκή των Γερμανών επιχειρηματιών. Πραγματοποιήθηκε, στην αρχή, συνάντηση των δύο Συνδέσμων Βιομηχάνων (γερμανικού και ελληνικού) και στη συνέχεια συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η γερμανική επιχειρηματική αποστολή. Παράλληλα, κάθε εβδομάδα έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο Γερμανών επιχειρηματιών και διερευνά τις δυνατότητες συγκεκριμένων επενδύσεων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δημιουργούν κάποιες δειλές προοπτικές υποστήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Για το επίκαιρο όμως αυτό θέμα, η γράφουσα είχε πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσει αφενός με δύο διακεκριμένους συμπολίτες του κ. Ρέσλερ, οι οποίοι έχουν λόγο στα πράγματα και εξηγούν πώς βλέπουν, από τη δική τους πλευρά, το πολυσυζητημένο Σχέδιο Μάρσαλ για τη χώρα μας, τις δυνατότητες της γερμανικής υποστήριξης και, ακόμα, με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει δυνατή, το συντομότερο δυνατό, η υλοποίηση αυτού.
Πρόκειται για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ασφαλιστικού κολοσσού της Allianz, Δρ. Μίκαελ Χάισε, ο οποίος διεκδικεί δικαιολογημένα τον τίτλο πατρότητας επί του Σχεδίου, αφού πρώτη από όλους, τον περασμένο Μάιο, η Allianz επεσήμανε την ανάγκη να πέσουν στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια και επενδύσεις προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά. Επίσης, για τον βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Στέφαν Μπίλγκερ, ο οποίος έρχεται συχνά στην Ελλάδα, προ μηνός μάλιστα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Α. Σαμαρά.
ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κατά τον κ. Μπίλγκερ, το Σχέδιο Μάρσαλ πρέπει να κινηθεί στο πρότυπο με βάση το οποίο υλοποιήθηκε η οικονομική στήριξη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική Γερμανία, μετά την επανένωση των δύο τμημάτων της χώρας, το 1990. Η οικονομικά ισχυρή Bundesrepublik, με τους περίπου 60 εκατ. κατοίκους, βοήθησε την ασθενέστερη πρώην Ανατολική Γερμανία, με περίπου 17 εκατ. κατοίκους, να σταθεί στα πόδια της με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 2 τρισ. ευρώ μέσα σε 20 χρόνια. Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος οφείλεται: Πρώτον στην εγκατάσταση στην πρώην Ανατολική Γερμανία σημαντικών βιομηχανιών με ιστορική διαδρομή, όπως η BMW, η Audi, η γνωστή φίρμα οπτικών Carl-Zeiss-Werke κ.ά., αλλά και στην παράλληλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, στη δημιουργία νέων εσόδων που προέκυψαν μέσα από την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, κάτι που έκανε τις επενδύσεις πιο ελκυστικές. Τρίτον, από τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και οι οποίες προσφέρουν μια εξαιρετική δυνατότητα και στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια γίνουν με προσοχή.
 Ως αποτέλεσμα των μεγάλων ξένων επενδύσεων, στην ανατολική πλευρά, δημιουργήθηκαν 36 χιλ. νέες θέσεις εργασίας και εγκαταστάθηκαν 150 δυτικογερμανικές γερμανικές εταιρείες, με ετήσιο τζίρο της τάξης των 11 εκατ. ευρώ. Τέταρτον, έγιναν επίσης σημαντικές κοινωνικές μεταρυθμίσεις, όπως η συνταξιοδότηση στα 67, οι περικοπές μισθών, η μείωση της επιρροής των συνδικάτων και πολλά άλλα. Πέμπτον, υπήρξε καλή εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα διπλής κατεύθυνσης (θεωρητική και πρακτική εξειδίκευση). Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Μπίλγκερ συστήνει στην Ελλάδα να βελτιώσει κατεπειγόντως το επενδυτικό περιβάλλον για να ισχυροποιήσει τη βιομηχανική της παραγωγή. Κατά την εκτίμησή του, ο τομέας των ναυπηγήσεων προσφέρεται για ανάπτυξη, όμως η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και άλλους τομείς, καθώς μόνον ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία δεν αρκούν. Ο ίδιος έχει ψηφίσει υπέρ όλων των προγραμμάτων διάσωσης του ευρώ και επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ψηφίσει ξανά «ναι», όπως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του. Τίθεται πάντως κατά της έκδοσης ευρωομολόγου ως λύσης ανακούφισης των δημόσιων οικονομικών τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Από τη δική του πλευρά, ο Δρ Μίκαελ Χάισε της Allianz επισημαίνει ότι ένα σχέδιο τύπου Mάρσαλ έχει επίσης μία ακόμα σημαντική θετική πλευρά: ότι διασφαλίζει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν μέσω Γερμανίας, με εγγυήσεις που θα καλύψουν τις όποιες ανησυχίες των χρηματοδοτικών φορέων.
Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι η Allianz διαδραματίζει, στην παρούσα φάση, σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί τελικά το ελληνικό χρέος από γερμανικής πλευράς, καθώς είναι ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, της Pimco, και κατέχει από το 2010 ελληνικά ομόλογα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Από χθες, μάλιστα, ο όμιλος ξεκίνησε να προωθεί την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταλλάξει παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με νέα αξίας 70, επιτυγχάνοντας μια εθελοντική και de facto μείωση του χρέους κατά 30% και επιμηκύνοντας παράλληλα τη διάρκειά τους. Της πρωτοβουλίας του ομίλου αναμένεται σύντομα συνέχεια, καθώς η διοίκησή του είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί να εγγράψει ανεπιθύμητες και απροσδόκητες εξελίξεις σε ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Ειρήσθω εν παρόδω, η πρωτοβουλία του ομίλου αποκτά αυτές τις μέρες επιπρόσθετη αξία, καθώς, όπως ανέφερε τις προάλλες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Πιερ-Κάρλο Παντοάν, το υπάρχον σχέδιο διάσωσης της χώρας εξετάζει και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να είναι ελκυστική και από την άλλη να μην κοστίζει πολύ στην Ελλάδα.


ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ;
Τους συνομιλητές μας κ.κ Χάισε και Μπίλγκερ συναντήσαμε πρόσφατα, με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην Αλεξανδρούπολη ελληνογερμανικής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, από το «Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης». Στα πάνελ της εκδήλωσης έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Π.Σελεκός, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Α. Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκης, ο τ. υπουργός Κ. Χατζιδάκης, ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ, κ. Κ. Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Farmaten, κ. Β. Κάτσος, ο δρ. Όλιβερ Έβερλιγκ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού οίκου Rating Evidence Ltd., και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές.
Σημειώνεται ότι το φόρουμ της Θράκης ξεκίνησε με πρωτοβουλία της νομικού κ. Κ. Καραγιάννη, η οποία ζει στη Γερμανία, αλλά κατάγεται από τη Θράκη. Στην παρούσα φάση, το φόρουμ προωθεί τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή, στα πρότυπα που προτείνει η γερμανική πλευρά, όπου θα ισχύει κατ’ εξαίρεση ο φορολογικός συντελεστής 10%, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Η πρόεδρος του φόρουμ επισημαίνει ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ανατεθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Φραγκφούρτης η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών. Το αίτημα στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η περιοχή γειτνιάζει με χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, με συνέπεια να χάνονται μεγάλες επενδύσεις για τη Θράκη.
Με βάση την προεργασία που έχει γίνει, και εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο για την επιβολή στη χώρα μας οικονομικών ζωνών με ειδικό φορολογικό καθεστώς, η Θράκη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα έχει έτοιμο το φάκελο υποψηφιότητας. Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Π.Σελέκος, που επίσης έλαβε μέρος στο στρογγυλό τραπέζι της Αλεξανδρούπολης, δεν είναι αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί από την Ε.Ε. λόγω της έκτακτης οικονομικής κρίσης.


 


ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, και ανεξάρτητα από τις όποιες μεμονωμένες αναπτυξιακές προτάσεις προωθούνται αυτήν  την περίοδο, η ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη θα δοθεί μέσα από το ΕΣΠΑ. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, ήρθε μέσα στο Σεπτέμβριο δύο φορές στην Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσει με την ελληνική πλευρά τους τρόπους για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες για κάθε μία περιφέρεια της χώρας, αναλόγως των δραστηριοτήτων της κάθε περιοχής, της γεωγραφικής της θέσης και της δυνατότητας ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με προσανατολισμό στη σύσταση και απογείωση καινοτόμων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ, αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προγραμματισμό. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ κονδύλια έως και 1,5 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρόνο που έχει προϋπολογισθεί αρχικώς. Βέβαια, σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται και η απεμπλοκή όλων των μεγάλων έργων, η τόνωση τομέων όπως τα περιβαλλοντικά έργα και οι υποδομές στην ενέργεια, τα προγράμματα κατάρτισης και αντιμετώπισης της ανεργίας, η προώθηση προγραμμάτων στον τομέα της πληροφορικής και άλλα.
Την προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση εξειδίκευσε, με το δικό του τρόπο, πριν από λίγες μέρες, και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της ομάδας δράσης που συνέστησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση του μνημονίου. Ο Γερμανός πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Ανάκαμψη τώρα - Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», μετέφερε ανάμεσα σε άλλα και τις δικές του προτάσεις σε σχέση με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται, πάντως, ότι παράλληλα με τα έργα που φαίνεται ότι θα «πριμοτοδοτηθούν» με το νέο σύστημα του ΕΣΠΑ, απεντάσσονται οριστικά πολλά από τα έργα που έχουν παραμείνει σε αδράνεια για πάνω από 2 χρόνια.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
76η ΔΕΘ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ RILKEN
ΜΕΛΕΤΗ MCKINSEY & COMPANY
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site