Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2011-τ.375                              

76η ΔΕΘ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Σε διεξόδους ανάπτυξης και καινοτομίας, αλλά και σε νέες ιδέες, επικεντρώθηκε η 76η ΔΕΘ. Η φετινή διοργάνωση προέβαλλε τις δυνατότητες και τις προκλήσεις, που γεννά η κρίση στην ελληνική οικονομία, η οποία αποτελεί σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.


Τα νέα θεματικά αφιερώματα της 76ης ΔΕΘ, αποτύπωσαν την ανάγκη για υλοποίηση καινούργιων παραγωγικών επενδύσεων και για αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνίας. Παράλληλα ο πυρήνας των θεματικών αφιερωμάτων διανθίστηκε και από ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καλύπτοντας τις απαιτήσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όλων των ηλικιών. Έτσι η 76η ΔΕΘ παρουσίασε μέσα από συγκεκριμένες και μετρήσιμες δραστηριότητες, τις ευκαιρίες για ανάπτυξη με ένα περιεχόμενο χειροπιαστό και με δράσεις, που απευθύνονταν, τόσο στους εμπορικούς, όσο και στους απλούς επισκέπτες. Η φετινή ΔΕΘ με Μέγα Χορηγό τον ΟΠΑΠ απαρτίστηκε από 14 θεματικά αφιερώματα, τα οποία έχουν ανανεωθεί και εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς και από τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Disc Festival. Στο πλαίσιο αυτό, τα καινούργια θεματικά αφιερώματα είναι τα ακόλουθα:
INNOVATION & INVENTIONS: Το αφιέρωμα απευθύνθηκε σε ευρεσιτέχνες ή δημιουργούς ρομποτικών κατασκευών από όλη την Ελλάδα και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Παράλληλα, σε ειδική ενότητα, υλοποιήθηκε και το σαλόνι «Επιχειρηματική Καινοτομία», που αφορούσε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα. Το INNOVATION & INVENTIONS είναι ένα ειδικό αφιέρωμα στην ευρεσιτεχνία, την καινοτομία και το βιομηχανικό design που είχε στόχο να αναδειχθεί η εφευρετικότητα, η επινοητικότητα, η εργατικότητα και το πάθος, που διακρίνει επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια εφαρμογών, αλλά και μεμονωμένα άτομα, καθώς και η επιχειρηματική αξιοποίηση των καινοτομιών τους, είτε σε επίπεδο Β2C, είτε σε επίπεδο Β2Β. Έτσι, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος της χώρας, δόθηε η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς καινοτομίες και αποτελέσματα ερευνών, που αναμένεται να “πρωταγωνιστήσουν” στο μέλλον. Kατά τη διάρκεια του πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση των προτάσεων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας με τίτλο «Η Ελλάδα καινοτομεί», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG.


FARMA FAIR: Πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση μίας αγροτικής φάρμας, στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι δραστηριότητές της, οι οποίες έχουν σχέση με την παραγωγή ζωοκομικών και φυτικών προϊόντων. Το αφιέρωμα επιχείρησε να καταγράψει τις γνώσεις-παραστάσεις του κύκλου της αγροτικής παραγωγής και της μετεξέλιξης της φυτικής και ζωικής παραγωγής σε μία σειρά τροφίμων η άλλων (μη βρώσιμων) προϊόντων. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν και να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων. Παράλληλα σε ειδική ενότητα διοργανώθηκε και το Pet Festival.  Στις εγκαταστάσεις του αφιερώματος, υπήρξε φυσική παρουσία ζώων και φυτών, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια, που διεξάχθηκαν με την τεχνογνωσία και επιμέλεια εξειδικευμένων φορέων.
E-GAMING HIGH-TECH: Το συγκεκριμένο αφιέρωμα θα αναπτύχθηκε στο Περίπτερο 15, το κεντρικότερο περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου και οι άξονές του ήταν οι εξής: α) Hightech- Εταιρίες Hardware, Software και Κινητής Τηλεφωνίας, Κονσόλες Παιχνιδιών και Περιφερειακά
β) E-Gaming με πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές παιχνιδιών της σαιζόν 2011-2012 ((Pro- Evolution Soccer 2012, FIFA 2012, κ.α.), καθώς και τουρνουά παιχνιδιών και διαγωνισμοί με διαδραστική συμμετοχή παικτών και επισκεπτών, τα οποία διοργάνωσε η HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρία Reload Entertainment. Ακόμη υπήρξε εκθεσιακή παρουσία των εταιρειών video games με δυνατότητα πώλησης προϊόντων, μέσω αντιπροσώπων τους.
Η 76η ΔΕΘ φιλοξένησε ακόμη τα εξής αφιερώματα:
 «Eλλάδα & Επιχειρηματικότητα»: Το θεματικό αυτό αφιέρωμα προέβάλε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τα ήθη και έθιμα, καθώς και την επιχειρηματική ανάπτυξη στην περιφέρεια. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες της χώρας και τα Επιμελητήρια με έμφαση στους ακόλουθους άξονες: α) Επιχειρηματικότητα – Τεχνολογία – Καινοτομία και άλλα στοιχεία που δημιουργούν την «Ταυτότητα» κάθε περιοχής, β) Πολιτισμός – Λαϊκές Γιορτές – Παράδοση και γ) Τουρισμός (Υπαίθρου – Θαλάσσιος & Χειμερινός).
 
«Nέος Eπιχειρηματίας και Hμέρες Franchise B. Eλλάδος»: Διοργανώθηκε για 2η συνεχή χρονιά, ενημερώνοντας για όλες τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά του Franchise, τους τρόπους χρηματοδότησης, τις τάσεις της αγοράς, τα πλεονεκτήματα κα.. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της ενημέρωσης των εν δυνάμει επιχειρηματιών. Το αφιέρωμα υλοποιήθηκε, σε συνεργασία με το κορυφαίο κλαδικό περιοδικό Franchise Deal.
«Domisis» & «Energyland»: Eιδικό αφιέρωμα στα δομικά υλικά, τα πατώματα, κουφώματα, τις κατασκευές, τις διαμορφώσεις χώρων και την οικολογική δόμηση. Ακόμη αφιέρωμα στην ενέργεια, την εξοικονόμησή της, τα συστήματα και τις εναλλακτικές μορφές της, τη θέρμανση και ψύξη για κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο. Χορηγός αμφότερων των θεματικών αφιερωμάτων η εταιρία ΟΙΚΟΝΕΡΓΕΙΑ.
 «Modacasa»: Έπιπλα, προτάσεις διακόσμησης και έξυπνες λύσεις για το σπίτι και το γραφείο. Για χώρους με άνεση, λειτουργικότητα και ιδιαίτερη «προσωπικότητα». Χορηγός η εταιρία ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ.
«Autoland»: Νέα μοντέλα αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, αξεσουάρ και ανταλλακτικών. Στο πλαίσιο της Autoland λειτούργησε το ειδικό σαλόνι για την υγραεριοκίνηση «Car & Gas», με συμμετοχή εταιριών εγκατάστασης και εμπορίας συστημάτων υγραερίου.  Το ειδικό σαλόνι «Car & Gas» έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τουλάχιστον 250.000 επισκέπτες με άμεσο και ειδικό ενδιαφέρον, που αναζητούν την μεταστροφή σε οικονομικότερα και οικολογικά καύσιμα. Παράλληλα  διοργανώθηκε ειδικό σαλόνι Μεταχειρισμένων Οχημάτων, μοτοσικλετών, σκαφών και τροχόσπιτων.
 «Stateland»: Kρατικοί Oργανισμοί και φορείς ενημερώθηκαν για τις νέες υπηρεσίες, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αυξάνουν την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Με διαδραστικό χαρακτήρα επιδιώχθηκε η ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών με στόχο την ανάδειξη του έργου, που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη.
«Global Exchange»: Tο αφιέρωμα που συγκέντρώσε όλες τις οργανωμένες, κρατικές ή μη, συμμετοχές από το εξωτερικό και συνέβάλε στις διεθνείς συνεργασίες. Τιμώμενη Χώρα της 76ης ΔΕΘ η Σερβία.
«Disc Festival»: Γνωστά ονόματα από το καλλιτεχνικό στερέωμα έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να διασκεδάζουν καθημερινά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Χορηγός η OLYMPIC AIR.
“Playland”: Το αφιέρωμα αποτέλεσε πόλο έλξης για τα παιδιά και την οικογένεια, καλύπτοντας το Περίπτερο 17 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πάνω από 10.000 παιχνίδια μοιράστηκαν στους μικρούς επισκέπτες της PLAYLAND, η οποία ήταν αφιερωμένη στα σπορ, καθώς και στη δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό περιείχε αφιέρωμα σε Ολυμπιακά αθλήματα, δημιουργικά εργαστήρια, κεντρική σκηνή με συνεχόμενο πρόγραμμα θεατρικών και άλλων εκδηλώσεων, ακόμη και ένα λούνα-παρκ. Στην κεντρική σκηνή το Τσίρκο Κουκουμπαγιάν παρουσίασε ένα αυθεντικό λαικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους που συνδυάζει το τσίρκο με το θέατρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις Καραγκιόζη, θεατρικές παραστάσεις «Ο Τσάρλι Τσάπλιν στο θέατρο» και οι «Όρνιθες» σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου, Μαγικά Κόλπα από το «Mαrmelo Illusion show», εναέριες ακροβασίες με πανιά από την Φίλλυ Παπατζήκα κ.α.. Ακόμη λειτούργήσαν ποικίλα και ενδιαφέροντα δημιουργικά εργαστήρια και σε μίνι-γήπεδα χάντμπολ, πίνγκ-πόνγκ, ποδοσφαίρου και μπάσκετ τα παιδιά μπόρεσαν να παίξουν με αθλητές και να ενημερωθούν από ειδικούς.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1η Έκθεση Χειροποίητου Καλλιτεχνικού Κοσμήματος Luxury Handmade Jewellery Exhibition
Η 1η Έκθεση Χειροποίητου Καλλιτεχνικού Κοσήματος Luxury Handmade Jewellery Exhibition διοργανώθηκε από τον όμιλο SEV Development και τις Σύγχρονες Εικαστικές Συναντήσεις Bazaarts Fine Art Exhibitions.
Στον εκθεσιακό χώρο της SEV Development, απέναντι από τον πύργο του ΟΤΕ, εκτέθηκαν κοσμήματα μοναδικών καλλιτεχνών-δημιουργών.
ΟΙ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ ΚΛΑΔΟΙ
Η ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε διάφορους υποσχόμενους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, αλλά και η επαγγελματική ανέλιξη, ιδιαίτερα των νέων, είχαν τη δική τους θέση στην 76η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν πολλές σχετικές εκδηλώσεις. Έτσι, η εκδήλωση «Νέος επιχειρηματίας και Ημέρες Franchise» πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και έχει σαν σκοπό την παρουσίαση επιχειρηματικών προτάσεων για διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το  Σάββατο και Κυριακή 17-18 Σεπτεμβρίου έλαβαν χώρα σεμινάρια και ομιλίες με θέματα, που αφορούν τον νέο επιχειρηματία, τη χρηματοδότηση και τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις. Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους αλυσίδων franchise, καθώς επίσης και με ειδικευμένους συμβούλους επιχειρήσεων. Όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα στο Περίπτερο 2 της 76ης ΔΕΘ τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, η οποία το Σαββατοκύριακο ήταν συνεχώς ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 22:00.ΠΑΡΙΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ HELEXPO
ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΚΘΕΣΗ


Την ανάγκη για ανάταξη της οικονομίας, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από την ύφεση και να αρχίσει σταδιακά να ξεπερνά τα αναπτυξιακά προβλήματα της, αποτύπωσε φέτος η 76η ΔΕΘ, από τις 10-18 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη.
Όπως ο ίδιος δηλώνει «Η διοργάνωση της ΔΕΘ από τη HELEXPO συγκεντρώνει πλέον νέα χαρακτηριστικά, τα οποία την καταστούν περισσότερο επίκαιρη από ποτέ και προσαρμόζουν τη λειτουργία της στις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς.  Η 76η ΔΕΘ λοιπόν δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και προτείνει λύσεις εξόδου από την κρίση σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρήσεων, του κράτους και όλων των παραγωγικών φορέων της οικονομίας για βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και κοινοτικών. Επιπλέον είναι επείγουσα η ανάγκη επικέντρωσης στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα και σε κλάδους, οι οποίοι συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας Ο τουρισμός, η ναυτιλία, η πρωτογενής παραγωγή και τα ποιοτικά εγχώρια τρόφιμα-ποτά, η ενέργεια σε όλες τις μορφές της, η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, η πληροφορική και η σύνδεση του ερευνητικού-ακαδημαϊκού έργου με την παραγωγή , αποτελούν τομείς, οι οποίοι μπορούν να «τραβήξουν» την οικονομία από την ύφεση. Είναι προφανές πλέον πως το κρατικοδίαιτο μοντέλο της οικονομίας με τα στεγανά και τις συντεχνίες, που αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις, αποτελεί παρελθόν. Τα νέα θεματικά αφιερώματα της 76ης ΔΕΘ καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την ανάγκη για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, για υλοποίηση νέων «πράσινων» επενδύσεων και για αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνιών.  Το μήνυμα της ΔΕΘ είναι ότι δεν πρόκειται για μία Γενική έκθεση με ένα ασαφές και ρευστό περιεχόμενο, αλλά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών και κυρίως στις επιταγές των επιχειρήσεων».


 


ΣΕΒ-EUROBANK
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ FORUM
Με τις επενδύσεις στην καινοτομία να αναγνωρίζονται πια ως κεντρικός μοχλός για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στη γνώση και την εξωστρέφεια, η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο τομέα αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο και την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Στο πρόσφορο περιβάλλον της 76ης ΔΕΘ, που εστιάζεται στην ανάπτυξη και την καινοτομία, ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και η Eurobank EFG διοργάνωσαν ενημερωτικό forum, για την παρουσίαση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι πλέον διαθέσιμα για την ενίσχυση και στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων.
N. ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ
ΑΝ. Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ EUROBANK
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης αναφερόμενος στη συγκυρία στην Ελληνική οικονομία τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να συνεχίσει να είναι ενεργά παρούσα στην Ευρωζώνη.  Είναι φανερό όμως, ότι η μέχρι σήμερα πορεία μας δεν πείθει τις διεθνείς αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η απειλή για τη χώρα μας είναι μεγάλη, είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε αμέσως πτυχές της πολιτικής μας, της πορείας μας, της προσέγγισης και της στρατηγικής, που ακολουθούμε για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.  Χρειάζεται να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές, τις δύσκολες αποφάσεις, να στοιχηθούμε όλοι, και σαν άτομα, και σαν συλλογικότητες, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου με στόχο τη διάσωση της χώρας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να ανατάξουμε την οικονομία μας, να αλλάξουμε δομές, θεσμούς, λειτουργίες, νοοτροπίες, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας» . Όπως είπε: «Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, όπου πλέον κυριαρχεί η εσωστρέφεια, η αρνητική ψυχολογία και η απαισιοδοξία, η Alpha Bank και η Eurobank έκαναν μια μεγάλη υπέρβαση, που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά, πιστεύοντας και στις δυνατότητες της χώρας και στις προοπτικές της». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Καραμούζης, πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων και τη στήριξη μεταπτυχιακών φοιτητών. Συγκεκριμένα ανέφερε «οι μεγάλες ελληνικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αναλάβουν αμέσως την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρίας Venture Capital με επαγγελματική και έμπειρη διοίκηση. Η μετοχική συμμετοχή και τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν αρχικά από τρεις πηγές: τις Τράπεζες, το ΕΣΠΑ και ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι παραγωγικές ιδιωτικές δυνάμεις της χώρας και οι οικονομικά ευκατάστατοι, εντός και εκτός Ελλάδος, μπορούν και οφείλουν να δημιουργήσουν και να προικοδοτήσουν με τους κατάλληλους χρηματοοικονομικούς πόρους ένα νέο, μεγάλο ιδιωτικό φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης, τον φορέα Ιδιωτικών Υποτροφιών. που θα επενδύει στη μόρφωση, τη γνώση και το μέλλον της νέας γενιάς της χώρας»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ
ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Σε χαιρετισμό του για την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημειώνει: «Ζούμε στην εποχή της καινοτομίας, για την ακρίβεια της τεχνολογικής προόδου που προχωρά με γρήγορες και μεγάλες δρασκελιές, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης δράσης.  Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε απρόσμενο ότι η καινοτομία έφτασε και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.  Χωρίς αμφιβολία, η χρηματοδότηση της καινοτομίας είναι, ίσως, μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του τραπεζικού συστήματος. Κεφάλαια υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, θερμοκοιτίδες για νέες επιχειρήσεις, εξειδικευμένα επιχειρηματικά κεφάλαια, εξειδικευμένοι επενδυτικοί οργανισμοί, συνθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο χρηματοδοτικών εργαλείων, που αναδέχεται το αυξημένο ρίσκο της επένδυσης στην καινοτομία και πολύ συχνά αμείβεται πλουσιοπάροχα για τη διορατικότητά του». Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η  χρηματοδότηση της καινοτομίας είναι σε τεράστιο βαθμό θέμα διαίσθησης και οραματισμού και λιγότερο θέμα εμπειρίας και κανόνων. Όπως είπε: «Στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχουν οι επενδυτές που περιγράφουν τα διάφορα μοντέλα. Υπάρχουν άνθρωποι με σάρκα και οστά που θέλουν να πράξουν ενώ ανησυχούν, που επιδιώκουν να πετύχουν ενώ προβληματίζονται βαθιά, που αντιδρούν ενώ πιέζονται από την παράδοση». «Σήμερα, κλείνει ουσιαστικά και πρακτικά το πρώτο κεφάλαιο του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας που προκήρυξε η Eurobank σε συνεργασία με τον ΣΕΒ. Το επόμενο βήμα είναι το πάντρεμα της καινοτομίας με την αγορά και αυτή θα είναι πλέον η πρόκληση στην οποία επιχειρήσεις και τραπεζικό σύστημα οφείλουμε μαζί να ανταποκριθούμε» κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Το forum στο πλαίσιο της ΔΕΘ εντάχθηκε στη δέσμη πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG με κεντρικό άξονα το διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και συνάντησε ευρύτατη αποδοχή, με αποτέλεσμα τη θεσμοθέτησή του ώστε να διεξάγεται τακτικά, κάθε δύο χρόνια. Στην ανοιχτή δημόσια συζήτηση με θέμα «Σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης και πλαίσιο ανάπτυξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων», την οποία συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΛ δημοσιογράφος κ. Παντελής Καψής, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, ο διακεκριμένος καθηγητής και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, επισήμανε ότι «ελάχιστοι ιδιωτικοί φορείς επιχειρούν χρηματοδότηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σχετική με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι φοιτητές δεν το επιτρέπουν και οι καθηγητές δεν τολμούν να το δεχτούν, αν και ορισμένοι είναι σιωπηρά θετικοί.» «Ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση», είπε ο κ. Κριμιζής, «δημιουργεί συνθήκες για να αλλάξει αυτή η ελληνική “ιδιαιτερότητα” που έχει αποδειχθεί εμπόδιο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης οικονομίας.» Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην εμπειρία δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ και στα ελλείμματα του ισχύοντος πλαισίου ανάπτυξης. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα τις ανάγκες των νέων επιχειρήσεων για κεφάλαια ώστε να κατοχυρώνουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους δραστηριότητας (Intellectual Property portfolio/seed) και για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων προς υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών ιδεών στην παραγωγή (start-up). Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργούνται από νέες τεχνολογίες, οι οποίες αναπτύσσονται στο ΕΚΕΤΑ και συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.»


WIND
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ E-GAMING HIGH-TECH
Ισχυρή παρουσία και φέτος είχε η WIND Ελλάς στην 76η ΔΕθ ως χορηγός του αφιερώματος E-GAMING HIGH-TECH που αναπτύχθηκε στο κεντρικότερο περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (Περίπτερο 15). Η έκτη συνεχόμενη συμμετοχή της WIND στη ΔΕΘ, τη βρήκε στο χώρο της τεχνολογίας  και του E-GAMING να παρουσιάζει στο περίπτερό της μια μεγάλη γκάμα Smartphone συσκευών καθώς και προγραμμάτων καρτοκινητής ιδανικά για όσους θέλουν να κάνουν χρήση mobile internet.  Οι επισκέπτες του περιπτέρου είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν ζωντανά τις συσκευές ενώ κάθε μέρα της διοργάνωσης δύο τυχεροί κέρδιζαν  smartphone τελευταίας τεχνολογίας. Στο περίπτερο γίνονταν επίσης ταυτοποίησεις καρτοκινητής τηλεφωνίας με δώρο επιπλέον χρόνο ομιλίας από τη WIND. Στο χώρο του αφιερώματος  E-GAMING HIGH-TECH έγιναν επίσης οι πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές παιχνιδιών της σαιζόν 2011-2012 ((Pro- Evolution Soccer 2012, FIFA 2012, κ.α.), τουρνουά παιχνιδιών και διαγωνισμοί με διαδραστική συμμετοχή παικτών και επισκεπτών, καθώς το  Ε-Gaming φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός βιντεοπαιχνιδιών στη χώρα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος αλλά και της ενημερωτικής εκστρατείας
Kid@safety, Internet, κινητό και παιδί η WIND συνεργάστηκε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ. ΑΣ., η οποία με εισηγητή τον επικεφαλής της Διεύθυνσης κ. Μανώλη Σφακιανάκη, πραγματοποίησε στο χώρο του περιπτέρου εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Στόχος της παρουσίας της επίλεκτης ομάδας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο περίπτερο της WIND είναι η διαδραστική επικοινωνία με νέους και με γονείς για την ασφαλή χρήση στο διαδίκτυο με έμφαση στο cyberbullying,  τα Mέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον εθισμό καθώς και τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου (και ώρες 12:00, 17:00 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες της έκθεσης ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν να τα παρακολουθήσουν live stream μέσω της ιστοσελίδας www.kidsarsafety.gr. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
76η ΔΕΘ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ RILKEN
ΜΕΛΕΤΗ MCKINSEY & COMPANY
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site