Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2011-τ.375                              

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Τη στρατηγική και τις προοπτικές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως διαμορφώνονται στο πλαίσιο του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος, παρουσίασε η διοίκηση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών


Συγκεκριμένα, έγινε αναλυτική αναφορά στους κύριους τομείς δραστηριότητας του ομίλου, δηλαδή την ενέργεια, τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και το real estate.
Αναλυτικότερα, στον κλάδο της ενέργειας, ο όμιλος κατέχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων, καθώς διαθέτει σε λειτουργία ή στο στάδιο κατασκευής περισσότερα από 1250 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο όσον αφορά σε εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο όσο και σε εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος λειτουργεί δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 582 MW, ενώ επιπλέον 678 MW από ανανεώσιμες πηγές βρίσκονται σε λειτουργία είτε στο στάδιο της κατασκευής στην Ελλάδα, στην Ανατολική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Στις κατασκευές, ο όμιλος συγκεντρώνει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών, που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα με την παρουσία του στην Ελλάδα, ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Στις παραχωρήσεις, ο όμιλος συμμετέχει σε τρία από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης αυτοκινητόδρομων στην Ελλάδα (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός). Σε ερώτηση για την πορεία των έργων αυτών, η κατασκευή των οποίων έχει σταματήσει προς το παρόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι ήδη από το Μάρτιο του 2010 οι τράπεζες είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση των έργων, ακόμα αναμένεται από την Πολιτεία η επίλυση των προβλημάτων, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα αυτά, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, καθώς δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, αποτελούν το 2% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα σχετίζονται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του συνόλου σχεδόν του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους».
Στο real estate, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολεί ίδια κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 177 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας ακίνητα στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν συνεχίζονται οι επενδύσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε: «το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου συνεχίζεται, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αυξάνοντας την ικανότητα του ομίλου για τη δημιουργία σταθερών χρηματοροών. Παρά τα σημαντικά προβλήματα, επενδύσαμε πέρυσι 339 εκατ. ευρώ και φέτος θα επενδύσουμε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη διοίκηση του ομίλου και στις οφειλές που υπάρχουν για έργα και επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι «στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οφείλονται συνολικά, από επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν γίνει και από έργα που έχουν εκτελεσθεί χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί, πολύ περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ».


ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 50% ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


Αυξημένες κατά 50% είναι οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2011, φθάνοντας τα 413,8 εκατ. ευρώ, έναντι 275 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων στους τομείς των κατασκευών και της θερμικά παραγόμενης ενέργειας.
Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 56,5 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 83,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, επηρεασμένη κυρίως από τον τομέα των κατασκευών. Αντίστοιχα, τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, έναντι 15,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010, αυξημένα κατά 57%. Τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν μείωση κατά 22,4% και διαμορφώθηκαν σε 7,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 0,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 73,6%.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΑΓΚΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
76η ΔΕΘ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ RILKEN
ΜΕΛΕΤΗ MCKINSEY & COMPANY
ΕΡΕΥΝΑ ICAP
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site