Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2011-τ.376                              

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΣΛΕΡΔιακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Γερμανία, μέλη  όλοι του δραστήριου Γερμανoελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), συνόδεψαν τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ  Ρέσλερ, κατά την πρόσφατη και πολυσυζητημένη επίσκεψή του στην Αθήνα.Της 12μελούς αυτής  αντιπροσωπείας, ηγήθηκε,  ο γενικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του συνδέσμου κ. Δημήτρης Κούρος, ενώ, πολλοί από τους επιχειρηματίες της αντιπροσωπείας  έλαβαν μέρος και στις συναντήσεις, που οργανώθηκαν στα πλαίσια της επίσκεψης με τους ΄Ελληνες επιχειρηματίες. Πρόεδρος είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης και αντιπρόεδρος, ο κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ουσιαστικά δε τα μέλη του Συνδέσμου ( 800 περίπου επίλεκτοι επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής της Γερμανίας) διασφαλίζουν σήμερα, μια αποτελεσματική προώθηση των ενδιαφερόντων της χώρας μας στη Γερμανία και στη γερμανική κυβέρνηση. 
Τις προάλλες, κατά την επίσκεψη Ρέσλερ, ξεχωρίσαμε  δυο παλιούς δημοσιογραφικούς γνώριμους, οι οποίοι  στην  άτεγκτη  Γερμανία, που  διακρίνεται για την σκληρότητα των κανόνων της έχουν καταγράψει μια αξιοσημείωτη επιχειρηματική επιτυχία μέρος της οποίας, μετέφεραν και στην Ελλάδα. Βέβαια, στη χώρα μας, οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα για τις επιτυχίες πολλών συμπολιτών μας στην Γερμανία και μάλιστα σε απαιτητικούς τομείς όπως η βιομηχανία και η υψηλή τεχνολογία. Σε μία περίοδο μιζέριας και ανασφάλειας όπως η σημερινή, το παράδειγμα τέτοιων ανθρώπων, έρχεται, έστω και όψιμα να υποδείξει δρόμους ανάπτυξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα και αφετέρου να τονώσει σημαντικά την προοπτική ελληνογερμανικής συνεργασίας. 
Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥ ΔΡ. ΛΑΜΠΗ
Από το Κρατίδιο της  Βάδης Βυρτεμβέργης, ο Δρ Λάμπης Τασάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Dr-Ing Lambis Tassakos Inos  Automationssoftware GmbH), απέδειξε ότι  η επιχειρηματική φαντασία σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη γνώση λυγίζουν ακόμα και ...τα σίδερα. Γιατί, σίδερα λυγίζει στην πραγματικότητα ο  μηχανολόγος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την πρωτότυπη  ρομποτική τεχνογνωσία που δημιούργησε και η οποία εφαρμόζεται  εκτενώς  σε αυτήν την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας. 
Η πορεία του: Μετά το Αριστοτέλειο,  συνέχισε τις σπουδές του με διδακτορικό στη μηχανολογία από το Πολυτεχνείο του Ααχεν. Αριστούχος και εργατικός,  απασχολείται στη συνέχεια ως μάνατζερ σε διάφορες εταιρείες του κλάδου.
Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτά, ενισχύει την ανάπτυξη της ιδέας που έχει ήδη συλλάβει. Μια νέα τεχνολογία  με  ευέλικτη και ικανή δομή λογισμικού, συνδυασμένη  με δημιουργική μηχανική, μέσα από την οποία μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοποριακά   συστήματα  ρομπότ  που κινούνται μέσω αισθητήρα.
Το 1997 σε ηλικία 37 ετών, ο ΄Ελληνας μηχανολόγος θέτει την ιδέα του σε εφαρμογή.
Δημιουργεί την INOS  Automationssoftware  με  έδρα τη Στουτγγάρδη και βασικό αντικείμενο την εφαρμογή πληροφορικής αυτοματισμού και ρομποτικής στην αυτοκινητοβιομηχανία.  Η τεχνολογία της Ιnos βασίζεται στις πιο σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού. Σύντομα προσελκύει σημαντικούς και το κυριότερο μόνιμους όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια πελάτες. Ανάμεσα σε αυτούς, περιλαμβάνονται αυτοκινητοβιομηχανίες, οι προμηθευτές τους και οι παραγωγοί βιομηχανικών ρομπότ. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι  εταιρείες Audi, BMW, DaimlerChrysler, Porsche, Volkswagen, Siemens, ThyssenKrupp και  άλλες. 


Παρά την πλήρη επιχειρηματική του απασχόληση στη Γερμανία  ο Λάμπης Τασσάκος έχει «ρίξει» εδώ και χρόνια γέφυρες συνεργασίας  και με την Ελλάδα πιστεύοντας ότι και η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει φυτώριο για τη δημιουργία αντίστοιχης ή και ακόμα πιο εξελιγμένης εξαγώγιμης τεχνογνωσίας  στον τομέα της ρομποτικής. Έτσι το 1998 ιδρύει την ΙΝΟΣ Ελλάς Α.Ε. ως τεχνολογικό εργαστήρι για την προώθηση εξαγωγών προϊόντων HighTech για την αγορά αυτοματοποίησης.
Η εταιρεία  δραστηριοποιείται επίσης στην ίδρυση διμερών και πολυμερών επιστημονικών δικτύων, στην προώθηση διατριβών, στην προσφορά θέσεων εκπαίδευσης και στη  συμμετοχή σε επιστημονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Απασχολεί σήμερα 1500 άτομα στην Ελλάδα και στη  Γερμανία. Προφανώς ο ΄Ελληνας μηχανολόγος και η ομάδα του  κατάφεραν να «παίζουν» μπάλα στο δικό τους επιχειρηματικό γήπεδο σχεδόν χωρίς ανταγωνισμό, αφού η  ΙΝΟΣ, κατέχει περίπου δέκα  παγκόσμιες πρωτοτυπίες, οκτώ διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δεκάδες διεθνείς διακρίσεις. Ο Λάμπης Τασάκος έχει επίσης βραβευτεί κατά επανάληψη με το Γερμανοελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας που απονέμει κάθε χρόνο το φθινόπωρο  η Γερμανοελληνική Οικονομική ΄Ενωση.
   
Η ΕΝCOS ΤΗΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ
Από τη δική της πλευρά η κυρία Βιργινία Γκρην μια  γοητευτική Ελληνίδα, η εταιρεία της οποίας (ΕΝCOS), κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη γερμανική χημική και πετρελαϊκή βιομηχανία, συνεργάζεται και από την πλευρά της με την Ελλάδα. Το επιχειρηματικό της αντικείμενο, το οποίο μάλιστα επεκτάθηκε πρόσφατα και στον σχεδιασμό αγωγών  είναι επίκαιρο και δικαιώνει συνεχώς τις προσπάθειές της.
Ο κόπος όμως που χρειάστηκε να καταβάλει προκειμένου να διατηρήσει την ελληνική ρίζα και γλώσσα στο σπίτι και στα παιδιά της ζώντας σε μια απομονωμένη από ΄Ελληνες πόλη της Γερμανίας ήταν σχεδόν αντίστοιχος  με αυτόν που κατέβαλε για να αναπτύξει με επιχειρηματικό δάνειο από γερμανική τράπεζα την  ΕΝCOS. Σήμερα, η κ. Γκρήν, πέρα από την επιχείρησή της, ασχολείται δραστήρια και με την προώθηση της καινοτομίας ως πρόεδρος του τμήματος Καινοτομίας του Επιμελητηρίου του Αμβούργου.
   …ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ
Οι επιτυχημένοι επιχειρηματικά ΄Ελληνες της Γερμανίας είναι βέβαια πολλοί και η παρουσίαση των επιχειρήσεών τους, που ανεξαρτήτως μεγέθους ξεχώρισαν για τον ένα η για τον άλλο λόγο  δεν μπορεί να χωρέσει σε αυτές τις σελίδες. Είναι όμως καλό να τους γνωρίσουμε. Γιατί, μέσα από  τη φιλική στάση τους για τη ζωή και τις εμπειρίες τους αποτελούν γέφυρες για όλους όσους αναζητούν νέες επιχειρηματικές ιδέες και έξοδο από την καθημερινή πλέον μιζέρια  της ελληνικής αγοράς και της πτώχευσης...
Πέρα από τον Λάμπη  Τασσάκο και την Βιργινία Γκρήν ο Μιχάλης Καραβάς, ο  μεγαλύτερος εξειδικευμένος στην Ελλάδα τουρ-οπερέιτορ  της Γερμανίας, ο κύριος «ATTIKA REISEN” προφανώς πέτυχε τον βασικό στόχο  της ζωής  του: να μάθει τους Γερμανούς να αγαπούν την Ελλάδα...
Μετά απο 40 χρόνια μοναδικής όσο και χαμηλού προφίλ προσφοράς στην προσέλκυση τουρισμού από Γερμανία «στέλνει» κάθε χρόνο  στη χώρα μας παρά την σημερινή περίοδο  της παρατεταμένης  ύφεσης, εκατομμύρια  Γερμανούς. Μέσα από την παρουσία του στον χώρο του τουρισμού έχει προωθήσει  νέα «δυνατά» τουριστικά προϊόντα.  Ανάμεσα σε αυτά, το προϊόν, που παρέχει τη δυνατότητα στον τουρίστα να συνδυάσει τη διαμονή του και στην Ελλάδα και στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας και το δικό του αυτοκίνητο με ferry-boat.
 
   Η «ΨΥΧΗ» ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ


Ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος,   ο διακεκριμένος γιατρός και ιδρυτής πρότυπης κλινικής της Κολωνίας είναι η «ψυχή» της Γερμανοελληνικής Οικονομικής ΄Ενωσης, που είναι το πιο ισχυρό επιχειρηματικό λόμπυ των 27 χιλιάδων ομογενών επιχειρηματιών της Γερμανίας. Παρά την πίεση χρόνου που  αντιμετωπίζει, ο Doκtor Fedon όπως τον αποκαλούν οι Γερμανοί δεδομένου ότι αδυνατούν συνήθως να προφέρουν το «Κοτσαμπόπουλος», ασχολείται  συστηματικά με την προώθηση της  επιχειρηματικότητας των Ελλήνων στη Γερμανία και όχι μόνον.
Απο τους επιτυχέστερους θεσμούς, που έχει καθιερώσει η ΄Ενωση είναι το ετήσιο Παγγερμανικό Συνέδριο και η επίσης ετήσια βράβευση των πλέον διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών της Γερμανίας,  αλλά και αντίστοιχα γερμανικών επιχειρήσεων που προάγουν την ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία.
Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Κυριακόπουλος, ο  ΄Ελληνας αρχιτέκτονας, βασικός μέτοχος της COROCORD, εταιρείας που δημιουργεί ειδικές κατασκευές με σχοινί (λχ πλέγματα) κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία του σε έναν διεθνοποιημένο όμιλο τα προϊόντα του οποίου  πωλούνται σε περισσότερες απο 50 χώρες.  Απο τους ισχυρότερους οικονομικά ΄Ελληνες που ζουν στην Γερμανία, ο κ. Κυριακόπουλος, έχει ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ακολουθεί δε ένα δικό του τρόπο ζωής όπου η  αγάπη για τη  τέχνη κυριαρχεί. 


Ο Στέφανος Χατζηνικολάου, ο  ηλεκτρολόγος που εφεύρε τις ολοκληρωμένες ηλεκτρολογικές λύσεις για το τούνελ της Μάγχης, είναι σήμερα ο δημιουργός μιας πρότυπης επιχείρησης παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης στο αντικείμενό του. Ποιός θα φανταζόταν ότι ο δεκαεξάχρονος πάμπτωχος ηλεκτρολόγος με μοναδικό εφόδιο το χαρτί μιας τεχνικής σχολής της Γερμανίας θα εξελισσόταν σε εργοδότη εκατοντάδων εξειδικευμένων ατόμων  και σε άνθρωπο-κλειδί για τις πλεόν αποτελεσματικές τεχνικές λύσεις σε κατασκευαστικά θέματα διεθνώς…
 Ο Πέτρος Βογιατζής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας VOGIATSIS DIENSTLEISTUNGEN, ο Δρ Βασίλης Βαδόκας , διευθύνων σύμβουλος της πολυκλινικής "Neurochirurgie "Tagesklink Heilbronn", ο Γιάννης Κόκκαλης διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ProSystem IT Solutions GmbH, ο  Παύλος Τελίδης, ο Ντίνος Παλιακούδης συνιδιοκτήτης της Δικηγορικού Γραφείου " Paliakoudis Bilger Germalidis" είναι επίσης επιτυχημένοι ‘Ελληνες της Γερμανίας με άμεσο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πρόσφατα μάλιστα, οι προαναφερθέντες πρότειναν στον δήμαρχο  Χαϊδαρίου Δημήτρη  Μαραβέλια τη συνεργασία  της πόλης του Χαϊδαρίου, με γερμανικούς φορείς και εταιρίες με στόχο Πρώτον, την ανάθεση (outsourcing) Έρευνας & Ανάπτυξης δραστηριοτήτων από γερμανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με στόχο την εκπαίδευση νέων σε ειδικευμένο προσωπικό για  παγκόσμια προσανατολισμένα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα. Δεύτερον, τη διείσδυση στη γερμανική αγορά, μέσα από την εξαγορά γερμανικών  οικογενειακών επιχειρήσεων από Έλληνες επενδύτες και επιχειρηματίες. Τρίτον, την εκπαίδευση / θέσεις μαθητείας (Ausbildungsplätze) μέσω του γερμανικού συστήματος για νέους στην Ελλάδα σ' ένα πλαίσιο διπλής εκπαίδευσης.
Ας δούμε όμως και τα αποτελέσματα της  πολυσυζητημένης  επίσκεψης  Ρέσλερ στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα και των επιχειρηματικών  συναντήσεων  που οργανώθηκαν στα πλαίσιά της από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τον ΣΕΒ.Η συμφωνία για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ και λιμενικών υποδομών σε ελληνικά νησιά ύψους 50 εκατ. ευρώ, η συμφωνία με γερμανική φωτοβολταϊκή εταιρεία για ανάπτυξη αγροτικών φωτοβολταϊκών ύψους 16 εκατ. ευρώ, η συμφωνία που αφορά επένδυση ελαιοτριβείου βιολογικού λαδιού στην Καλαμάτα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και το γερμανικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στον τομέα των αγωγών ήταν τα μόνα « χειροπιαστά»  αποτελέσματα. Επιβεβαιώνουν δε την off the record εκτίμηση εκπροσώπων της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας  στη στήλη, σύμφωνα με την οποία «το  ασαφές κλίμα στην Ελλάδα σε σχέση με την εξέλιξη του χρέους και των δημοσιονομικών, οι εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων Χρηματιστήριο αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια μπλοκάρουν προς το παρόν τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας από πλευράς γερμανικών επιχειρήσεων».  Ως  πρόσθετη επιβεβαίωση και η  «μικρομεσαία»  σύνθεση των εκπροσώπων της επιχειρηματικής γερμανικής κοινότητας που παραβρέθηκε στο συνέδριο: Από τις 45 συνολικά επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν, οι 20 προέρχονταν από τον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών, ενώ ενδεικτική σχεδόν ήταν η συμμετοχή κλάδων του τουρισμού, της διαχείρισης αποβλήτων, των τροφίμων και του εμπορίου. Ακόμη όμως και από τη φωτοβολταϊκή γερμανική βιομηχανία η οποία πιέζεται ασφυκτικά από την επίθεση της Κίνας δεν ήρθαν οι δυνατοί του κλάδου, αλλά μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι  ο αρχικός  κατάλογος συμμετεχόντων που διανεμήθηκε αρχικά στους ενδιαφερόμενους πριν την  επίσκεψη Ρέσλερ, περιελάμβανε και μεγάλα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας, τα οποία όμως τελικά δεν ήρθαν.
ΟΙ «ΘΕΤΙΚΟΙ»
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι οι μεγάλοι επενδυτές αποκλείονται και για  το μέλλον  εφόσον  οι συνθήκες ξεκαθαρίσουν, ούτε και σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιες μελετημένες επενδύσεις έστω και μικρότερου μεγέθους δεν θα προχωρήσουν. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται η επένδυση της Photonics, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας  κ. Μάρκο Λάμσουγκερ, υπέγραψε συμφωνία για την εγκατάσταση εφτά αγροτικών φωτοβολταϊκών έναντι 278 χιλιάδων ευρώ έκαστο ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την εγκατάσταση επιπλέον 18 σχεδίων. H εταιρεία έχει συστήσει προ διμήνου θυγατρική στην Ελλάδα με στόχο να επενδύσει μέχρι και 10 εκατ. ευρώ. Αλλά και τρεις άλλες γερμανικές εταιρείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των ΑΠΕ και στον τουρισμό.
Οι γερμανικές πάντως εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα θα μπορούν σε λίγο καιρό να αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ελλάδα» που ετοιμάζει εντατικά η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW.
Κατά τον πρόεδρό  της, Δρ. Λουτζ-Κρίστιαν Φούνκε,  η τράπεζα είναι έτοιμη να διαθέσει δάνεια μέχρι και 10 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο,  διάρκειας 10 ετών. Μέσω των δανείων αυτών θα υποστηριχτούν γερμανικές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, αυτές που ενδιαφέρονται να έρθουν, αλλά και ελληνογερμανικές κοινοπραξίες με την προϋπόθεση ότι η γερμανική συμμετοχή σε αυτές θα είναι τουλάχιστον 30%. Μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλοι οι κλάδοι.
Οι σχετικές χρηματοδοτήσεις  διατίθενται από εμπορικές τράπεζες της Γερμανίας σε συνδυασμό με κεφάλαια της KfW, η οποία αξιολογεί  και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού  σχεδίου.  Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της KfW θα συμβάλουν  στη δημιουργία αντίστοιχης επενδυτικής τράπεζας και  στην Ελλάδα. Για τη χρηματοδότηση μεγαλύτερων έργων, όπως τα μεγάλα έργα υποδομών, προωθείται η λύση της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund) που θα μοχλεύσει πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.


ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
Στα πλαίσια εξάλλου της επίσκεψης Ρέσλερ, μπήκε τόσο από τον ίδιο τον Αντικαγκελάριο όσο και από τον  πρόεδρο του γερμανικού ΣΕΒ κ. Κάιτε και το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών  ελληνικών φορέων προς Γερμανούς προμηθευτές και εργολήπτες ύψους 500 εκατ. ευρώ.  Ουδείς βέβαια μίλησε για τις ανεξόφλητες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τις ελληνικές εταιρείες, κατασκευστικές κυρίως,  αλλά και μεγάλοι προμηθευτές, οι οποίες ως γνωστό έχουν φθάσει σε σημείο κατάρευσης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά στη στήλη ο κ. Μάρτιν Κνάπ, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και εκ των βασικών διοργανωτών του συνεδρίου, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και σίγουρα, της κινητικότητας που υπήρξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ρέσλερ  έπεται συνέχεια…ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ο Φίλιπ Ρέσλερ στο ταξίδι του στην Αθήνα συνοδεύθηκε από περίπου 120 άτομα
(18 ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου του, 3 βουλευτές, 67 εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων και 29 δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης).
Από πλευράς οικονομικών παραγόντων τον συνόδευσαν  ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, o εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Μάρκους Κέρμπερ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW Ούλριχ Σρέντερ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom Κλάουντια Νέματ, ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Siemens Γκέοργκ Βάιερ, καθώς στελέχη ομίλων, όπως η Eon-Ruhrgas (ενέργεια), η Lufthansa (αερομεταφορές) η Metro (εμπόριο),
η  Nilos-Maschinenbau, η Encos-Maschinenbau ( μηχανολογικός κλάδος) , οι εταιρείες Photonics, Abakus Solar AG, Εurosol, Würt Solar  (ΑΠΕ), η Inos Automationssoftware και η Gebäude-Profis ( υψηλή τεχνολογία) και άλλοι.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΣΛΕΡ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΜΒΡΙΛΗΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2011
Ο "ΚΩΔΙΚΑΣ SODALI" ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site