Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2011-τ.376                              

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ


Ιδιαίτερα ρευστό είναι αυτή τη στιγμή το εγχώριο τραπεζικό τοπίο καθώς οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται στο μακροοικονομικό πεδίο και των αποφάσεων που θα ληφθούν από κυβέρνηση και τρόϊκα.


Είναι φυσικό οι τράπεζες να είναι διστακτικές στις κινήσεις τους καθώς το ύψος του διαφαινόμενου πρόσθετου haircut θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις τους για ενδεχόμενες μελλοντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και για τη γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Η τελική απόφαση για το «κούρεμα» των ομολόγων, όταν και αν ληφθεί, θα αποκαλύψει και σε ένα βαθμό τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου σχετικά με την «τύχη» των τραπεζών που ελέγχει το κράτος, δηλαδή, αν προαλείφεται «κρατικός τραπεζικός πυλώνας» ή αν θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλα σχήματα μετά και την ολοκλήρωση του deal μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank. Φυσικά κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει και η τελική αξιολόγηση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία διενεργείται για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες  καταγράφουν ζημιές από τη διαδικασία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI) η οποία υπολογίζεται περίπου στα 6 δις. ευρώ Οι οκτώ ελληνικές τράπεζες (Alpha, Attica, Εθνική, Emporiki, Eurobank, Geniki Πειραιώς και ΑΤΕ), καθώς και οι δύο κυπριακές (Κύπρου και Marfin) μετρούν προς το παρόν τις ζημίες τους, που ανέρχονται όπως υπολογίζεται στο παραπάνω ποσό καθώς δέχτηκαν να ανταλλάξουν με «κούρεμα» 21% τα 4/5 των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ που διατηρούσαν στα χαρτοφυλάκια τους.  Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών σε μία εποχή μάλιστα που η άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο φαντάζει από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Πάντως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αν και έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των συγχωνεύσεων δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της στο αν θα προχωρήσει στην πώληση κάποιων τραπεζών ή αν θα δημιουργήσει κρατικό πυλώνα και γενικά δεν έχει καταρτίσει κάποιο σαφές στρατηγικό σχέδιο για τον τραπεζικό κλάδο.    
Η κυβέρνηση αναμένει από τους συμβούλους αξιολόγησης τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις της.  Αυτή η ολιγωρία έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εξελίξεις όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση όπου η Τράπεζα Πειραιώς τελικά απέσυρε την πρόταση της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, δυόμισι μήνες αφότου την κατέθεσε καθώς δεν είχε λάβει κάποια επίσημη απάντηση .
Η πρόσφατη κεφαλαιοποίηση της Proton Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναζωπύρωσε τις φήμες ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα αποτελέσει οδηγό για ανάλογες κρατικοποιήσεις που θα γίνουν στο μέλλον αν και όταν αυτό βέβαια κριθεί απαραίτητο, κάτι βέβαια που διαψεύδει κατηγορηματικά το κυβερνητικό επιτελείο λέγοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.
 


Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK-EUROBANK
Ένας παγκοσμίως ανταγωνιστικός τραπεζικός όμιλος αναμένεται να προκύψει μετά τη συγχώνευση της Alpha Βank με τη Eurobank, καθώς πλέον το νέο σχήμα θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη, με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ, ενώ θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει τη μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.
Ο νέος όμιλος θα κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά σε όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες και θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα. Ο ενιαίος όμιλος, με γνώμονα τις κοινές αξίες και αρχές, και με βάση ένα πελατοκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο, θα προσφέρει το πλέον ανταγωνιστικό φάσμα υπηρεσιών προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και θεσμικούς πελάτες σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι συνολικές χορηγήσεις εκτός Ελλάδας θα φτάσουν τα 21 δισ. ευρώ, με ένα δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων διεθνώς, το οποίο θα κατατάσσεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στις κύριες αγορές της περιφέρειας, με χορηγήσεις 6,9 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, 5,3 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία και 2,2 δισ. ευρώ στη Σερβία.
Ο νέος όμιλος θα συνδυάσει την ισχυρή θέση της Alpha στις τραπεζικές υπηρεσίες προς επιχειρηματικούς πελάτες, καθώς και ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ισχυρή θέση της Eurobank EFG στην επενδυτική τραπεζική, το private banking, τη διαχείριση περιουσίας και τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και την υψηλή αποτελεσματικότητα των δικτύων της και την ικανότητα δημιουργίας εσόδων από προμήθειες. Ο συνδυασμός των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και το πελατοκεντρικό μοντέλο εξυπηρέτησης θα αποτελούν για τους πελάτες μια κορυφαία επιλογή, ιδανικά διαμορφωμένη για να αξιοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι τελικές συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν σε βάθος τριετίας, εκτιμώνται σε 650 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ αφορούν σε συνέργειες λειτουργικού κόστους, 210 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση του κόστους χρήματος και 90 εκατ. ευρώ σε συνέργειες εσόδων. Η καθαρή παρούσα αξία (Net Present Value), που θα δημιουργηθεί υπέρ των μετόχων, αντιπροσωπεύει πάνω από 3,4 δισ. ευρώ.
Ως μέρος της συναλλαγής, ο νέος όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση Σχεδίου Ενίσχυσης Κεφαλαίων, ύψους περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει: οργανικές πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των 2,1 δισ. ευρώ, την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount, καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.


ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ
Οι μέτοχοι της Eurobank EFG θα λάβουν 5 νέες κοινές μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 κοινές μετοχές Eurobank EFG που κατέχουν, που αντιστοιχεί σε σχέση ανταλλαγής σε 0,714 μετοχές Alpha Bank για κάθε μία μετοχή Eurobank EFG. Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2515, όπως ισχύουν. Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων των Τραπεζών Alpha Bank και Eurobank EFG, καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Ο νέος όμιλος αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες συνέργειες ύψους 650 εκατ. ευρώ προ φόρων κατ’ έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστους χρήματος ύψους 560 εκατ. ευρώ και συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκατ. ευρώ. Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ συνολικά.


o Συνέργειες Λειτουργικού Κόστους: Εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν συνέργειες λειτουργικού κόστους ύψους 270 εκατ. ευρώ από τη συνένωση των δραστηριοτήτων των τραπεζών στην Ελλάδα και ύψους 80 εκατ. ευρώ από τη συνένωση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων των τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να προέλθουν από τη συνένωση δυνάμεων στη δημιουργία προϊόντων και στις υποστηρικτικές λειτουργίες, από τη βέλτιστη αξιοποίηση του ενιαίου δικτύου λιανικής τραπεζικής και των προμηθειών, καθώς και από την άρση των αλληλοκαλύψεων σε ορισμένες κεντρικές λειτουργίες. Η συνένωση των δραστηριοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου αμφότερες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, αναμένεται να οδηγήσει, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, σε αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας στο δίκτυο, καθώς και στις υποστηρικτικές λειτουργίες.


o Συνέργειες Κόστους Χρήματος: Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνέργειες ύψους 210 εκατ. ευρώ προ φόρων, κατ’ έτος, από τη διαμόρφωση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις στο ενοποιημένο δίκτυο, την αυξημένη δυνατότητα προσέλκυσης και διακράτησης καταθέσεων, καθώς και τη μείωση των εξόδων από τόκους μετά την υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων.


o Συνέργειες Εσόδων: Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκατ. ευρώ προ φόρων, κατ’ έτος, από τις αυξημένες δυνατότητες για σταυροειδείς πωλήσεις (cross-selling), που θα προκύψουν από τη συνένωση της πελατειακής βάσης των δύο τραπεζών και την εναρμόνιση των βέλτιστων πρακτικών στο νέο όμιλο.


Η διοίκηση του νέου ομίλου διαθέτει εκτενή εμπειρία συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Συγκεκριμένα, η Eurobank EFG έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό συγχωνεύσεων στην Ελλάδα, ενώ η παρούσα διοίκηση της Alpha Bank υλοποίησε με επιτυχία τη μεγαλύτερη συνένωση στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας.


ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΘΕΣΗΣ


Το ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα έχει στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου οργανισμού κατά περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ. Ο pro forma Δείκτης Core Tier I της ενιαίας τράπεζας αναμένεται να ανέλθει στο 14.0% μετά την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου. Επιπροσθέτως, η βελτιωμένη ικανότητα κερδοφορίας της ενιαίας τράπεζας, λόγω των σημαντικών συνεργειών που αναμένονται, θα επιταχύνει το ρυθμό της οργανικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης του νέου ομίλου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ενιαία τράπεζα θα χαίρει ισχυρής κεφαλαιακής θέσης, με τον pro forma Δείκτη Core Tier I να ανέρχεται σε 10,6%. Η έκτακτη επίπτωση του PSI θα ανέλθει σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ (μετά από φόρους) για το ενοποιημένο σχήμα.
Ο pro forma Δείκτης Core Tier I θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης (όπως αναλύονται κατωτέρω) ως εξής:


o Άνω του 10%, μέσω της προτεινόμενης έκδοσης υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιών που θα καλυφθούν από την Paramount, καθώς και μέσω της αναμενόμενης μετατροπής των υφιστάμενων μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών Tier I της Eurobank EFG.
o Άνω του 12%, μέσω της ολοκλήρωσης των ήδη δρομολογημένων πρωτοβουλιών για την οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση.
o Στο 14%, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.


Οι ενέργειες αυτές θα προσφέρουν στο νέο όμιλο συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και πρόβλεψης για φόρους), πάνω από το Δείκτη Core Tier I 10%. Τα ετήσια προ προβλέψεων έσοδα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος (με βάση τα pro forma κέρδη προ προβλέψεων του 2010 και συνυπολογιζόμενων των συνολικών εκτιμώμενων συνεργειών) παρέχουν τη δυνατότητα περαιτέρω οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων της νέας τράπεζας.


Το Σχέδιο Ενίσχυσης των Κεφαλαίων του νέου ομίλου περιλαμβάνει τα εξής:


o Ενέργειες για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εισφέρουν άνω των 2,1 δισ. ευρώ (ή περίπου 260 μονάδες βάσης) στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I), ως ακολούθως:
 Σειρά οργανικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να δημιουργήσουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier I ύψους 1,8 δισ. ευρώ: Πώληση των δραστηριοτήτων της Eurobank EFG στην Τουρκία (περίπου 60 μ.β.), αναδιάρθρωση του ισολογισμού (περίπου 50 μ.β.), πλήρης εφαρμογή της Προσέγγισης Εσωτερικών Διαβαθμίσεων (IRB) για τον υπολογισμό των σταθμισμένων για κινδύνους εποπτικών κεφαλαίων (risk weighted assets) σε όλο το νέο όμιλο (περίπου 60 μ.β.) και λοιπές ενέργειες διαχείρισης του ισολογισμού, που αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2013.
 350 εκατ. ευρώ από μετατροπή των υφιστάμενων ομολογιακών τίτλων Tier 1 της Eurobank EFG σε κοινές μετοχές: αναμένεται ότι οι συγκεκριμένοι προνομιούχοι μετατρέψιμοι ομολογιακοί τίτλοι της Eurobank EFG, ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.


o Εξωτερική άντληση κεφαλαίων Core Tier I ύψους 1,75 δισ. ευρώ (ή 190 μ.β.)
 500 εκατ. ευρώ Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Τίτλων (MCNs), που θα καλυφθούν από την Paramount: Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Paramount έχει δεσμευθεί να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ με τη μορφή MCNs. Οι τίτλοι MCN, συνυπολογιζόμενοι στα κεφάλαια Core Tier 1, αναμένεται να είναι τριετούς διάρκειας, με ετήσιο κουπόνι 10% και τιμή μετατροπής 1.70 ευρώ ανά μετοχή (που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξεως του 20% σε σχέση με την pro forma τιμή της μετοχής του ενιαίου σχήματος την 26η Αυγούστου του 2011).


 Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1.250 εκατ. ευρώ: Οι οίκοι Citi και JP Morgan, που ενεργούν ως σύμβουλοι της Alpha Bank, καθώς και οι οίκοι Barclays Capital και Goldman Sachs International, που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank EFG, εργάζονται από κοινού προς την κατεύθυνση της εγγύησης της κάλυψης της προτεινόμενης ΑΜΚ μέσω συμφωνίας αναδοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και υπό την αίρεση των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς εκείνο το διάστημα, αλλά και των όρων της αύξησης.


Ο κύριος Γιάννης Κωστόπουλος θα είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ επικεφαλής του νέου διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συν-διευθύνοντες συμβούλοι: ο κύριος Δημήτρης Μαντζούνης θα έχει την ευθύνη των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ελέγχου και ο κύριος Νικόλαος Νανόπουλος θα έχει την ευθύνη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ο πρόεδρος της Alpha Bank και προτεινόμενος πρόεδρος του νέου ομίλου, κύριος Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Alpha Bank και η Eurobank EFG συμφώνησαν να συμπράξουν, προκειμένου να δημιουργήσουν μια τράπεζα αναφοράς για την Ελλάδα και μια σημαντική νέα δύναμη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.
Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας ως σημείο προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η συγχώνευση αυτή είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική στήριξη που έχουμε από διεθνείς κορυφαίους επενδυτές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την ενισχυμένη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στη νέα μεγάλη τράπεζα».
Ο πρόεδρος της Εurobank EFG, κύριος Ευθύμιος Χριστοδούλου, δήλωσε:
«Χαιρετίζω την προτεινόμενη συγχώνευση και τη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στο νέο σχήμα. Σήμερα δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός “πρωταθλητής” στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια, που συνδυάζει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ένα ταλαντούχο και αφοσιωμένο διοικητικό επιτελείο, με εξαιρετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες. Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο ενιαίο σχήμα θα λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι καλά τοποθετημένο όχι μόνο για να αντέξει τους κραδασμούς της παρούσας οικονομικής αναταραχής, αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας».
H συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις της Alpha Bank και της Εurobank EFG το Νοέμβριο του 2011 και η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.
H Citi και η JP Morgan ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Alpha Bank. Η Barclays Capital, η Goldman Sachs International και η Rothschild ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank EFG.


 


PROTON BANK
H ΠΡΩΤΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στην κεφαλαιοποίηση της Proton Bank προέβη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της  μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι δημιουργείται μία «νέα» τράπεζα , με αποκλειστικό μέτοχό το δημόσιο, κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων του νόμου για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, από την πρώτη ημέρα, την κεφαλαιακή επάρκεια και την  εύρυθμη λειτουργία της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου στη νέα «καλή» τράπεζα Proton, μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας. Τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων παρέμειναν στη «παλαιά» Τράπεζα Proton, η οποία ετέθη σε εκκαθάριση. Η νέα τράπεζα Proton, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, μπαίνει σε μια νέα εποχή τόσο για τους πελάτες της όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό της.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ξεκινάει την επιχειρηματική της δράση με σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια. Η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει όλους τους συναλλασσομένους με την Τράπεζα όπως και τους εργαζομένους.
Ο μηχανισμός στήριξης της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενεργοποιήθηκε άμεσα με την ίδρυση της νέας τράπεζας Proton,  με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρέχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων να την ενισχύει και την Τράπεζα της Ελλάδος να  εκδίδει άμεσα την άδεια λειτουργίας της.
Για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της νεοϊδρυθείσας «καλής» τράπεζας Proton με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ίδρυση της νέας «καλής» τράπεζας Proton αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της σταθερής θέλησης της Ελληνικής Πολιτείας, του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και της αποτελεσματικής παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα, τονίζει τη σημασία που αποδίδουν οι ανωτέρω φορείς στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  Στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μετόχου της νέας Τράπεζας Proton είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα δημιουργεί προοπτική για την Τράπεζα και αξία για τον μέτοχο και θα ενισχύει υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην οικονομία.
 
Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΤ-TBANK


Τα διοικητικά συμβούλια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της T Bank (πρώην Aspis Bank) υπέγραψαν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση της Τ Βank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το ΤΤ θα εκδώσει νέες μετοχές τις οποίες θα λάβουν οι μέτοχοι της T Bank με αναλογία 50 μετοχές T Bank προς μία νέα μετοχή του ΤΤ. Δεν θα επέλθει μεταβολή στον αριθμό των μετοχών που κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του ΤΤ.
Η συγχώνευση θα γίνει με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών, όπως τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται στους ειδικά καταρτισθέντες, για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ισολογισμούς μετασχηματισμού της 31ης Μαρτίου 2011, που συντάχθηκαν για τον σκοπό της συγχώνευσης.
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η Τ Bank θα λυθεί, χωρίς να επακολουθήσει εκκαθάρισή της και οι μετοχές της θα ακυρωθούν, το δε σύνολο της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτό προκύπτει από τα βιβλία της και περιλαμβάνεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού αυτής, θα μεταβιβασθεί στο ΤΤ.
Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ ανέρχεται σήμερα σε 1.277.484.066,80 ευρώ και διαιρείται, α) σε 284.465.964 κοινές ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,70 ευρώ έκαστη, και β) σε 60.800.000 προνομιούχες μετοχές, του ν. 3723/2008, ονομαστικής αξίας 3,70 ευρώ έκαστη. Το μετοχικό κεφάλαιο της Τ Βank ανέρχεται σήμερα σε 86.812.836 ευρώ και διαιρείται σε 144.688.060 κοινές ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ έκαστη. Σήμερα, το ΤΤ κατέχει 47.602.370 κοινές ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές της Τ Βank.
Το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ θα αυξηθεί ως συνέπεια της συγχωνεύσεως κατά ποσό ίσο με το μετοχικό κεφάλαιο της Τ Βank, μετά την αφαίρεση ποσού 28.561.422 ευρώ που αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία των μετοχών της Τ Βank οι οποίες ανήκουν στο ΤΤ (άρθρο 75 παρ. 4α του κ.ν. 2190/1920) και δεν ανταλλάσσονται, ήτοι κατά 58.251.414 ευρώ, με την έκδοση 1.941.713 νέων, κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών (Νέες Μετοχές).
Στο πλαίσιο της συγχώνευσης και για λόγους στρογγυλοποιήσεως της ονομαστικής αξίας της κοινής μετοχής του ΤΤ, θα κεφαλαιοποιηθεί ποσό 486.305,96 ευρώ το οποίο θα προέλθει από μέρος του υφιστάμενου αποθεματικού διαφοράς υπέρ το άρτιο και συνεπώς η ονομαστική αξία των κοινών μετοχών ΤΤ θα μεταβληθεί από 3,70 σε 3,88.ευρώ. Επομένως, το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα ανέρχεται σε 1.336.221.786,76 ευρώ και θα διαιρείται σε 286.407.677 κοινές ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,88 ευρώ εκάστη και σε 60.800.000 προνομιούχες μετοχές, του ν. 3723/2008, ονομαστικής αξίας 3,70 ευρώ έκαστη.
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών της Τ Βank προς τις νέες μετοχές ΤΤ, που κρίνεται ως δίκαιη και εύλογη, είναι 50 μετοχές T Bank προς μία νέα μετοχή ΤΤ. Δεν θα επέλθει μεταβολή στον αριθμό των μετοχών που κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του ΤΤ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΤΤ ανέθεσε στην εταιρεία «Deloitte» και η Τ Βank ανέθεσε στην εταιρεία «Grant Thornton» αντίστοιχα, τη διατύπωση γνώμης για το δίκαιο και εύλογο της ως άνω προτεινόμενης σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, καθώς και τον έλεγχο των ισολογισμών μετασχηματισμού και του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης.
Oλες οι νέες μετοχές θα συμμετάσχουν στη διανομή κερδών χρήσεως 2011 και εφεξής. Σημειώνεται ότι δυνάμει του  ν. 3723/2008 (άρθρο 1, παρ. 3), η διανομή μερίσματος από το ΤΤ για τη χρήση 2011, περιορίζεται αποκλειστικά στη διανομή μετοχών. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δυο εταιρειών και τη λήψη των απαιτούμενων σύμφωνα με τον νόμο αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών.


SAXO BANK
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ Η TPG CAPITAL
Βασικός μέτοχος της Saxo Bank θα γίνει η TPG Capital, κατόπιν σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών . Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση ποσοστού 30% από θυγατρική εταιρεία της TPG Capital, με δυνατότητα για απόκτηση ενός επιπλέον 10%. Το ποσοστό αυτό προέρχεται από υφιστάμενους μετόχους της Saxo Bank, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες General Atlantic, πολυεθνική  εταιρεία επενδύσεων και η Banco Espirito Santo, κορυφαίος τραπεζικός όμιλος της Πορτογαλίας.
Οι ιδρυτές της εταιρείας, κ. Kim Fournais και κ. Lars Seier Christensen, θα διατηρήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη Saxo Bank και θα παραμείνουν στις θέσεις των Διευθύνοντων Συμβούλων της Τράπεζας, ακόμα και στην περίπτωση που η TPG Capital ασκήσει το δικαίωμα της απόκτησης του 40% των μετοχών. Η επένδυση της TPG Capital υπόκειται στον έλεγχο και την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών.
Η εταιρεία General Atlantic διατηρεί ποσοστό στη Saxo Bank από το 2005, ενώ ο όμιλος Espirito Santo Financial Group και η Banco Espirito Santo από το 2008. Η Banco Espirito Santo θα συνεχίσει την εμπορική συνεργασία της με τη Saxo Bank, μέσω της Banco BEST την οποία κατέχουν από κοινού.
Οι ιδρυτές, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέτοχοι πλειοψηφίας της Saxo Bank, κ.κ. Kim Fournais και Lars Seier Christensen, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις:
«Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που καλωσορίζουμε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως ως έναν από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας μας. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας περιόδου ανάπτυξης για τη Saxo Bank, η οποία στηρίζεται στα γερά θεμέλια που έχουμε δημιουργήσει με τη στήριξη των μετόχων μας, οι οποίοι προέβησαν στην πώληση των μετοχών τους και οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στην επιτυχία μας ως τώρα.  Είμαστε ενθουσιασμένοι και σίγουροι για το μέλλον της Saxo Bank και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την TGP Capital και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που ανακύπτουν».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ H TPG Capital
Η TPG Capital, αποτελεί τον βραχίονα εξαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο του ομίλου TPG, κορυφαίας εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων που ιδρύθηκε το 1992. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανέρχονται σε 48 δισ. δολάρια ενώ και διατηρεί γραφεία στο Πεκίνο, το Fort Worth, το Hong Kong, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τη Μελβούρνη, τη Μόσχα, τη Βομβάη, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, τη Σανγκάι, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο. Η TPG Capital διαθέτει βαθιά εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ στις επενδύσεις της συγκαταλέγονται μεταξύ αλλών οι εξής εταιρείες: Bank Thai, BTPN, Fidelity National Information Services, Korea First Bank, LPL Financial Services, Shenzhen Development Bank, Shriram City Union Finance και Taishin Holdings. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και σημαντική εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας με επενδύσεις στις εταιρείες Aptina, Hotwire, Intergraph, Lenovo, MEMC, Sabre Holdings, Seagate, SunGard και Vertafore, μεταξύ άλλων.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΣΛΕΡ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΜΒΡΙΛΗΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2011
Ο "ΚΩΔΙΚΑΣ SODALI" ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site