Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2011-τ.376                              

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ «ΒΟΜΒΑ» Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΡΟΦΗΣ


Η παγκόσμια κάλυψη των διατροφικών αναγκών είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες. Κι αυτό γιατί δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων απαιτούνται για να αποτρέψουν μία μελλοντική κρίση τόσο σε ότι αφορά την προμήθεια τροφής όσο και τις τιμές των αγαθών. Οι αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δύνανται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης. Αλλά πώς θα το καταφέρουν χωρίς να φανεί ότι «εκμεταλλεύονται» τον πλέον κρίσιμο φυσικό πόρο;


Του Sudip RoyΗ  διατροφική «βόμβα» χτυπάει επικίνδυνα. Με τις τιμές των τροφών να προσεγγίζουν τα παγκόσμια υψηλά επίπεδα, χρειάζονται ριζικά μέτρα αν δεν θέλουμε το σοκ που βιώσαμε στις αρχές του 2011 και τη διετία 2007-8 να γίνει μία ενοχλητικά μόνιμη κατάσταση. Οι επιπτώσεις των υψηλών και μεγάλης μεταβλητότητας τιμών των τροφών, μπορεί να είναι άμεσες και σαρωτικές. Από τον Ιούνιο του 2010 άλλα 44 εκατομμύρια άτομα ζουν σε καθεστώς φτώχειας, κάτι που σημαίνει ότι το ημερήσιο «εισόδημα» τους είναι μικρότερο από 1,25 δολάρια, και αυτό συνέβη κυρίως χάρη στην αναζωπύρωση των τιμών στις τροφές.
«Η αβεβαιότητα και η αστάθεια στις τιμές αν τη δούμε απομονωμένα είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο αναπτυσσόμενος κόσμος» λέει ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας, στο πλαίσιο συνεδρίασης των υπουργών γεωργίας των χωρών G20 που έλαβε χώρα νωρίτερα φέτος. Ο Τζέρεμι Γκράνθαμ συνιδρυτής του παγκόσμιου οργανισμού επενδύσεων GMO, αμφισβητεί βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο ότι ο κόσμος έχει περάσει σε ένα νέο στάδιο όπου οι πιέσεις στις τιμές θα είναι μία μόνιμη κατάσταση στη ζωή μας. Επικαλούμενος το διάσημο επιχείρημα του Τόμας Μάλθους ότι η αύξηση του πληθυσμού θα ξεπεράσει σταδιακά τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους, ο Γκράνθαμ έγραψε: «Οι τιμές όλων των σημαντικών εμπορευμάτων, εκτός του λαδιού, υποχωρούσαν για εκατό χρόνια μέχρι και το 2002, κατά ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 70%. Από το 2002 μέχρι σήμερα αυτή πτώση στο σύνολο της, «διαγράφτηκε» από τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών που παρατηρήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».
Περιγράφοντας την αλλαγή σαν ίσως το πιο σημαντικό οικονομικό γεγονός, μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο Γκράνθαμ πιστεύει ότι ο γρήγορα αναπτυσσόμενος πληθυσμός ο οποίος γίνεται συνέχεια πλουσιότερος, και η πτώση του δείκτη καλλιέργειας ανά στρέμμα (από 3,5% τη δεκαετία του ’60 στο 1,2% σήμερα) σε συνδυασμό με τον περιορισμό της καλλιεργήσιμης γης έχουν όλα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Η παραγωγή χρειάζεται να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εξισορρόπηση της με την παγκόσμια ζήτηση σε τροφή καθώς η δεύτερη αναπτύσσεται με ρυθμούς 2%, τη στιγμή που η πρώτη μόλις με 1%, ενώ και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι ανησυχητικές.
Ο οργανισμός Τροφής και Γεωργικής Παραγωγής των ΗΠΑ, προβλέπει ότι μέχρι το 2050, η παραγωγή τροφής θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα προκειμένου να «συναντήσει» τη ζήτηση του παγκόσμιου πληθυσμού ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 9,1 δις. από 6,8 δις σήμερα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα χρειάζεται να αυξηθούν κατά 50%. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά: 83 δις. δολάρια καθαρών επενδύσεων το χρόνο, πρέπει να πραγματοποιούνται στην πρωτογενή γεωργία, και στις υπηρεσίες , όπως σε αποθήκευση και διαδικασίες αν πρέπει το φαγητό να είναι αρκετό για τα 9,1 δις ανθρώπων το 2050. Και στο συγκεκριμένο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται γενικότερες επενδύσεις σε υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και άλλα μεγάλης κλίμακας έργα.


ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ


Από που όμως θα προέλθουν τα χρήματα; Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε υποδομές, εκπαίδευση, τεχνολογία κλπ. προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στις αγροτικές επενδύσεις να είναι βιώσιμες.
Αλλά από την άλλη υπάρχει ένα όριο στο πόσο ρευστό ο δημόσιος τομέας μπορεί να παρέχει, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου οι κρατικοί προϋπολογισμοί βρίσκονται κάτω από τόσο μεγάλη πίεση.
Αντίθετα στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας της επένδυσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο ιδιωτικός τομέας, είτε αφορά επιχειρήσεις είτε επενδυτές, αλλά και οι παγκόσμιες και τοπικές τράπεζες που θα λειτουργήσουν ως μεσολαβητές.
Ως παροχείς χρηματοοικονομικού και κεφαλαιακού ρίσκου, οι τράπεζες έχουν να παίξουν ένα ρόλο ζωτικής σημασίας σε ότι αφορά την κατανομή των πόρων, στη μείωση των κινδύνων από τις διακυμάνσεις των τιμών (τόσο σε καταναλωτές όσο και παραγωγούς), αλλά και στην παροχή χρηματοδότησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
Η επιχειρηματική προοπτική διαπερνάει όλη την τραπεζική γκάμα προϊόντων, από τη διαχείριση ρίσκου, εμπορεύματα, δομημένα τραπεζικά προϊόντα, χρηματοδότηση έργων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, συμβουλευτικές παροχές σε κράτη, αγορές προϊόντων ενεργητικού και παθητικού, δείκτες χρηματοδότησης, έρευνα.
Η προσπάθεια σύγκλισης τόσων ανόμοιων παραγόντων είναι μεγάλη πρόκληση, ωστόσο αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα αν ενθαρρύνει περισσότερες σταυροειδής πωλήσεις.
Τη στιγμή που τα κέρδη από τη γεωργία είναι μικρά σε σύγκριση με άλλες φυσικές πηγές, η ευκαιρία μπορεί να είναι ουσιαστική, ιδιαίτερα για εκείνες τις τράπεζες που θα έχουν τη σωστή δομή και θα καταλάβουν τη δυναμική του κλάδου.
«Στην προσωπική συνέντευξη για τη σημερινή μου δουλειά το αφεντικό μου είχε πει χαρακτηριστικά: Δεν ενδιαφέρομαι τόσο για τα εκατομμύρια δολάρια που θα κερδηθούν από αυτό τον τομέα. Ενδιαφέρομαι όμως για τα δισεκατομμύρια» αναφέρει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας. «Σκέφτηκα: Ωραία είσαι φιλόδοξος. Αντιλαμβάνεσαι την ευκαιρία γιατί όντως είναι τόσο μεγάλη».


ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
Δεν θα είναι όμως εύκολο. Η γεωργία είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση ως κλάδος για επένδυση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες τράπεζες επιλέγουν τις «θέσεις» τους πολύ προσεκτικά. Σχεδόν καμία δεν έχει παγκοσμίως συνδεδεμένες γεωργικές στελεχιακές ομάδες, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν μεταξύ τους διαφορετικά προϊόντα.. Δεν υπάρχει γεωργικό ή διατροφικό ισοδύναμο, από κάποιον παγκόσμιο οργανισμό ή κάποιο κέντρο για περιβαλλοντικές αγορές όπως υπάρχει για τις παγκόσμιες τράπεζες σε ότι αφορά τη δέσμευση τους στην «πράσινη» τραπεζική.
Στο μεγαλύτερο μέρος της, η τραπεζική κάλυψη της γεωργίας είναι αποσπασματική. Ο «Γερμανός» δανειστής Rabobank, είναι μία χαρακτηριστική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, τη στιγμή που άλλες τράπεζες όπως η Standard Chartered και η Standard Bank διαθέτουν τοπικές τραπεζικές υπηρεσίες στον τομέα. Η ρωσική επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital έχει επίσης «χτίσει» μία  «αφοσιωμένη» μονάδα στον αγροτικό τομέα.
Όμως πολλές διεθνείς τράπεζες έχουν πολύ μικρή έκθεση στο συγκεκριμένο τομέα αν εξαιρεθούν οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, όπως η Nestle, η Kraft, η Mars, ή τα βασικά αγροτικά εμπορεύματα, όπως είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι.  
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγροτική βιομηχανία είναι ότι η γεωργία είναι πολυδιασπασμένη.
Στην Αφρική για παράδειγμα ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύεται από ιδιωτικές φάρμες που έχουν οικογένειες και χρησιμοποιούν ακόμα παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Στο μεγαλύτερο σκέλος τους οι φάρμες αυτές βγαίνουν εκτός της προμηθευτικής αλυσίδας, κάτι που είναι και από τους βασικούς λόγους που η Αφρική έχει υποφέρει από χρόνια έλλειψη τροφής.
Ακόμα και οι μεγάλου μεγέθους φάρμες, δύσκολα μπορούν να συμπεριληφθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο Ρίτσαρντ Φέργκιουσον , παγκόσμιος επικεφαλής αγροτικού τομέα της Renaissance Capital λέει ότι το πιθανότερο να υπάρχουν μόνο 100 γκρουπ με φάρμες στον κόσμο με πάνω από 100.000 εκτάρια γης. Επίσης εικάζει ότι η μέση κεφαλαιοποίηση του καθένα τους πρέπει να είναι περίπου στα 400 εκατ. δολάρια, αν υποτεθεί ότι δεν έχουν άλλες μη γεωργικές δραστηριότητες. «Τα ποσά αυτά είναι σταγόνες στο παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο, αν και η γεωργική βιομηχανία θα έπρεπε να είναι ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας» τονίζει.
«Υπάρχουν πολύ λίγες γεωργικές βιομηχανίες στον κόσμο. Μία παγκοσμίως «στρατηγική» βιομηχανία διοικείται από «ψιλικατζίδικα’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κεφαλαιοποιήσουμε τον τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα υποχρηματοδοτούμενος» προσθέτει.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα στην προμήθεια των προϊόντων. Σε αντίθεση με τον πετρελαϊκό και τον κλάδο του αερίου , είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τα επίπεδα της γεωργικής παραγωγής εξαιτίας θεμάτων που βρίσκονται εκτός ελέγχου ανάλυσης όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες και οι ιδιοτροπίες των κυβερνήσεων.
Τον Αύγουστο του 2010, για παράδειγμα, η Ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών, για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα και προχώρησε στην καταστροφή άνω του ενός τρίτου της παραγωγής της χώρας.
Η απαγόρευση που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο οδήγησε τις τιμές του σιταριού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007-8 την περίοδο δηλαδή της παγκόσμιας κρίσης στα τρόφιμα.   

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΣΛΕΡ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΜΒΡΙΛΗΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2011
Ο "ΚΩΔΙΚΑΣ SODALI" ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ JUMBO
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site