Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2011-τ.377                              

Από την αγωνία στην αμυδρή ελπίδα…


Aπό την άνευ προηγουμένου κατάσταση αγωνίας που πέρασε η ελληνική επιχειρηματικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πέρασε σε μια κατάσταση «δειλής» ελπίδας και επισήμανσης των άμεσων προτεραιοτήτων. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», επισημαίνουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι επιχειρηματικοί φορείς, καλώντας το νέο πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, να κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα, οι φορείς απευθύνουν έκκληση στη νέα κυβέρνηση για να φροντίσει ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της επιχειρηματικής τάξης της χώρας και με τρόπο που να διασφαλίζει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό. Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διακοπής δανειοδότησης των εταιρειών, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε το «κούρεμα» στις ελληνικές τράπεζες και ενόψει της κρατικοποίησης αρκετών από αυτές, αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη και για τις μέχρι σήμερα υγιείς επιχειρήσεις. Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται περαιτέρω ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας εμφανίζουν σε ετήσια βάση μείωση της τάξεως του 2%, γεγονός που δυσχεραίνει την ανάκαμψη της οικονομίας.


Το πλεόνασμα θα κρίνει τα πάντα
Από κει και πέρα, για να αλλάξει η εικόνα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα στο ζήτημα της παροχής ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας, τα πάντα εξαρτώνται άμεσα από την ανάπτυξη της οικονομίας με πλεονασματικό αποτέλεσμα σε επίπεδο προϋπολογισμού. Αυτό είναι κρίσιμο για να πειστούν οι διεθνείς αγορές ότι κάτι αλλάζει. Όπως επισημαίνεται από τους φορείς της αγοράς, ανταγωνιστική οικονομία - άρα και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας - μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον υπάρχει σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, κατάργηση των μονοπωλίων κρατικών και ιδιωτικών, ρυθμιστικός ρόλος του κράτους με εργαλεία όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και άμεση και στοχευόμενη διοχέτευση πόρων με τη συνδρομή της Ε.Ε. στην επιχειρηματικότητα με όρους ανταγωνιστικούς. Αυτό όμως που προέχει είναι η μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας να μπορέσει τελικά, με τη στήριξη όλων, να εκτονώσει την πολιτική και κοινωνική πίεση, αλλά κυρίως να ανταποκριθεί στη δύσκολη αποστολή της δανειακής σύμβασης που θα καθορίσει τη ζωή μας τα επόμενα δέκα χρόνια.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ STEFANO SALVINI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MARCUS KRALL
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ GAMING
BANKING MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET & WEALTH MANAGEMENT
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ"
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site