Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2011-τ.377                              

Ραγδαίες εξελίξεις αναδιαμορφώνουν το χρηματιστηριακό χάρτη


Ρεπορτάζ Λίλιαν Μαργαρίτη


Σημαντικές ανακατατάξεις φέρνει στις εγχώριες εισηγμένες εταιρείες η οικονομική κρίση και, σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2012 ο χάρτης των εταιρειών του Χ.Α. αναμένεται να διαφοροποιηθεί θεαματικά.Η έλλειψη ρευστότητας και ο αγώνας για επιβίωση έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες στην αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης. Δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν προχωρήσει στη σύναψη ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων με στόχο είτε την αναχρηματοδότηση προηγούμενων δανείων τους είτε την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης είτε, ακόμη, σε λιγότερες περιπτώσεις, την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.
Από την άλλη πλευρά, πληθαίνει ο αριθμός των εισηγμένων που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με χρεωκοπία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte, πάνω από 150 εισηγμένες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99. Μάλιστα, από τις εταιρείες αυτές οι 28 αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο υπαγωγής τους στο άρθρο 99, οι 65 αυξημένο προς υψηλό κίνδυνο και οι 60 εισηγμένες εμφανίζουν χαμηλό προς αυξημένο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη. Μάλιστα, κατά το επόμενο διάστημα, η ένταξη εταιρειών στο άρθρο 99 εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα αυξηθεί σημαντικά.
Στο μεταξύ, η οικονομική δυσχέρεια των εισηγμένων, σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση των τιμών των μετοχών τους, τις καθιστούν ελκυστικές για τα διεθνή funds που σπεύδουν να επωφεληθούν από τις χαμηλές αποτιμήσεις κυρίως των εταιρειών που διαθέτουν προοπτικές, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της αρνητικής συγκυρίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα distress funds δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, «χτίζοντας» θέσεις σε επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και μόλις το οικονομικό κλίμα βελτιωθεί, θα κινηθούν ανάλογα.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεδομένου του ότι οι «στρόφιγγες» δανεισμού των τραπεζών έχουν πλέον κλείσει για τις εισηγμένες και οι απόπειρες αυξήσεων κεφαλαίων μέσω του Χ.Α., που αποτελούσε κατά την περίοδο άνθησης του ελληνικού χρηματιστηρίου πλούσια πηγή εξεύρεσης «εύκολου» χρήματος, δεν ευοδώθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις και τα περιθώρια επιλογών αναχρηματοδότησης έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Σύμφωνα με το δελτίο εταιρειών πράξεων «Match Made» της Valuation & Research Specialists (VRS), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 στην εγχώρια αγορά παρουσιάσθηκε έντονη η ανάγκη αναχρηματοδότησης εισηγμένων και μη επιχειρήσεων μέσω της σύναψης ή ανανέωσης ομολογιακών δανείων, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική δυσκολία στις απόπειρες εισηγμένων εταιρειών να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω καταβολής μετρητών.


Εντελώς διαφορετική ήταν την ίδια χρονική περίοδο η εικόνα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου παρατηρήθηκε κινητικότητα στους τομείς των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, αλλά και ευρύτερα των εταιρικών πράξεων – deals.
Σύμφωνα με την έρευνα της VRS, στις πρώτες θέσεις των εταιρικών deals
παρέμειναν οι αγορές των Η.Π.Α., της Βρετανίας, της Ασίας και της Αυστραλίας. Οι μεγαλύτερες σε αξία εταιρικές συμφωνίες έλαβαν χώρα στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών – τραπεζών, της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, του internet, των τηλεπικοινωνιών, των εταιρειών κοινής ωφέλειας, των υπηρεσιών υγείας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, στις διεθνείς λίστες αρκετά ήταν τα ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών – μη εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται διεθνώς - οι εταιρείες των οποίων κατόρθωσαν να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Παγκοσμίως, οι εταιρικές πράξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων διαμορφώθηκαν σε 611 δισ. δολ. κατά το β’ τρίμηνο και σε 1,4 τρισ. δολ. κατά το α’ εξάμηνο του 2011. Επίσης, οι νέες εισαγωγές εταιρειών με κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών (private equity backed IPOs) διαμορφώθηκαν σε αξία στο επίπεδο των 17,2 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο του 2011. Στις Η.Π.Α., οι εταιρικές συμφωνίες ιδιωτικών κεφαλαίων συμμετοχών (private equity) κυμάνθηκαν σε 70-80 δισ. δολ. κατά το β’ τρίμηνο του 2011, ενώ αντλήθηκαν 10,2 δισ. δολ. από τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) στο α’ εξάμηνο του έτους. Στην Ασία, οι private equity εξαγορές και συγχωνεύσεις ανήλθαν σε 25,4 δισ. δολ. το εννεάμηνο του 2011, ενώ στην Αυστραλία οι συνολικές εξαγορές και συγχωνεύσεις διαμορφώθηκαν σε 142,8 δισ. δολ. επίσης κατά το εννεάμηνο του 2011.
 
Οι επιχειρηματικές κινήσεις στο Χ.Α.


Αυξήσεις κεφαλαίου, συνάψεις ομολογιακών δανείων και κινήσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών σημειώθηκαν από τις αρχές του έτους στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και σύμφωνα με την έρευνα της VRS, οι συνεργασίες θεωρούνται περιορισμένες σε σχέση με την τάση στο διεθνές περιβάλλον. Τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από τις αρχές του έτους οι εισηγμένες, μέσω της σύναψης ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων, ξεπερνούν τα 2,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν το ομολογιακό του ΟΤΕ. Με τον τρόπο αυτό αρκετές εταιρείες εξασφάλισαν, εν μέσω κρίσης, ρευστότητα την οποία χρησιμοποίησαν είτε για τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού τους σε μακροπρόθεσμο είτε για κεφάλαια κίνησης είτε για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού τους προγράμματος. Μεταξύ άλλων, στη σύναψη ομολογιακών δανείων προχώρησαν οι εταιρείες Ελβάλ, Ελληνικά Καλώδια, Χαλκόρ, Τιτάν, Γενική Εμπορίου, Βαράγκης,Motor Oil, Σιδενόρ, Ελλάκτωρ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Reds, Ελτράκ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Φίντεξπορτ, Ελγέκα, Βιοκαρπέτ, S&B, Forthnet κ.ά.
 Από την άλλη πλευρά, ολοένα και λιγότερες είναι πλέον οι εισηγμένες που αντλούν κεφάλαια από το Χ.Α. μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 2,79 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτές αφορούσε την αύξηση της Αγροτικής Τράπεζας ύψους 1,25 δισ. ευρώ, την αύξηση της Πειραιώς κατά 807,05 εκατ. ευρώ και της Marfin Popular Bank κατά 488,16 εκατ. ευρώ.


-Ο Μυτιληναίος και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά προχώρησαν στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας για τη σταδιακή απόκτηση της δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα από την Αλουμίνιον Α.Ε., 100% θυγατρικής εταιρείας του Μυτιληναίου. Στο νέο σχήμα που θα προκύψει, η Αλουμίνιον Α.Ε. θα αγοράσει μέρος της συμμετοχής της S&B, ούτως ώστε το ποσοστό της να φτάσει στο 51%, αποκτώντας παράλληλα και τον έλεγχο του νέου σχήματος. Το υπόλοιπο 49% της S&B στη νέα εταιρεία θα αγοραστεί σταδιακά και εντός τριάντα μηνών από την Αλουμίνιον Α.Ε.


-Η Audio Visual ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας International Gaming & Entertainment, με διακριτικό τίτλο IGE Α.Ε., μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας και με παραίτηση του σχετικού δικαιώματος προτίμησης της μετόχου Ντιονίκ, με την καταβολή ποσού 440.400 ευρώ. Έτσι, μετά την αύξηση κεφαλαίου στην εταιρεία IGE κατέχουν ποσοστό 50% η Ντιονίκ και 50% η Audio Visual.


-Η εταιρεία Linnaeus Capital Partners BV έχει αποκτήσει άμεσα συνολικό ποσοστό 23,048% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου του Νηρέα, πραγματοποιώντας σταδιακά αγορές μετοχών της εν λόγω εισηγμένης. Σημειώνεται ότι η Linnaeus Capital Partners BV ελέγχεται κατά 100% από την Industrial Investments Ltd, της οποίας κάτοχος σε ποσοστό 74,3% είναι ο Γεωργιανός επιχειρηματίας κ. Kakha Bendukidze. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον γενικότερα για τον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας του Χ.Α., καθώς κατέχει σημαντικά ποσοστά συμμετοχής και στις εταιρείες Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.


-Η θυγατρική του ομίλου MIG, Vivartia, στο πλαίσιο των ενεργειών που πραγματοποιεί για τις στρατηγικές ανακατατάξεις του ομίλου Vivartia, με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών της στην Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία πώλησης του 90% της εταιρείας Vivartia Cyprus Ltd στους Κύπριους επιχειρηματίες, κ.κ. Αλέξη Χαραλαμπίδη και Μενέλαο Σιακόλα, αντί του τιμήματος των 42 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 10% της εν λόγω εταιρείας παραμένει στη Δέλτα Τροφίμων.


-Οι Αττικές Εκδόσεις εντός του Σεπτεμβρίου 2011, ολοκλήρωσαν την εξαγορά των εταιρειών Ανώνυμη Ραδιοφωνική Εταιρεία Λάμψη Α.Ε. και HRS Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, οι οποίες λειτουργούν το ραδιοφωνικό σταθμό ΛΑΜΨΗ FM, έναντι συνολικού τιμήματος 4.350.000 ευρώ. Με την παραπάνω κίνηση ο όμιλος των Αττικών Εκδόσεων διαθέτει πλέον τρεις μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα (Λάμψη FM , Athens Dee Jay 95,2 και Rock FM 96,9).


-Η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, η οποία εγκρίθηκε εντός του Νοεμβρίου και από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών. Η αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2012. Από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί η 23η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρωζώνη, με συνολικό ενεργητικό 145 δισ. ευρώ, δίκτυο 2.300 καταστημάτων και περίπου 34.000 εργαζόμενους.


-Στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Νίκας» εισήλθε η Chipita, μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η αλλαντοβιομηχανία, ύψους 10 εκατ. ευρώ.


-Η Quality & Reliability προχώρησε στη μεταβίβαση του ποσοστού 35% που κατείχε η εταιρεία στην Computer Solution AEBE. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 500.000 ευρώ.


-Εντός του Νοεμβρίου, η PC Systems προχώρησε σε προσύμφωνο πώλησης της συμμετοχής της στην ALFAWARE A.E., που ανέρχεται σε 44,9%, με το τίμημα της πώλησης να ανέρχεται σε 260.000 ευρώ.


-Στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία Imperio-Argo εισήλθε η Casa Magna Holdings. Η εισηγμένη διέθεσε 5.715.000 μετοχές στην Casa Magna, τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε και η οποία δεν καλύφθηκε. Επίσης, η Imperio προχώρησε στην απόσχιση του κλάδου «Αποθήκευσης και Διαχείρισης Εμπορευμάτων - Logisitcs» της και στη μεταφορά του στην εταιρεία Masterlink A.E.


-Το Μάρτιο του 2011, η Sato είχε προχωρήσει στην πώληση των συμμετοχών της σε δύο εταιρείες με έδρα τη Γερμανία και την Τουρκία. Ειδικότερα, μεταβίβασε το ποσοστό 99,85% που κατείχε στην τουρκική «TCC-The Chair Company Buro Koltuk Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi», έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, στους κ.κ. Mustafa Yilmaz και Ahmet Durak. Επίσης, πούλησε το 100% της εταιρείας «SATO Office GmbH», με έδρα τη Γερμανία, στην εταιρεία «Nowy Styl Sp. Z.o.o.», έναντι τιμήματος 5,15 εκατ. ευρώ.


-Με ποσοστό 14,12% συμμετέχει από το καλοκαίρι του 2011 η εταιρεία Arneta Ltd, συμφερόντων της κας Αλεξίας Δαυίδ, στην εισηγμένη εταιρεία Κορρές, όταν η πρώτη συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Μέσω της κίνησης αυτής, ο Κορρές ενίσχυσε τα κεφάλαια κίνησής του με στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


-Η εταιρεία «Κρι Κρι» αποφάσισε να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της «Kri Kri BULGARIA A.D.», καταβάλλοντας 122.710,50 ευρώγια την απόκτηση 240.000 μετοχών. Έτσι, θα κατέχει πλέον 815.015 μετοχές της «Kri Kri BULGARIA A.D.», δηλαδήποσοστό 49,29% του μετοχικού της κεφαλαίου.


-Η Ελγέκα ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει με ποσοστό 70% στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας ανώνυμης εταιρείας, Global Synergy Buying Group «G.S.B.G.»,το οποίο ορίστηκε σε 60.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 6.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 30% θα κατέχει η εταιρεία «Kerangus Holdings Limited». Η σύσταση της εν λόγω εταιρείας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Ομίλου Ελγκέκα στο χώρο της ανάπτυξης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας («private label») για τρίτους συνεργαζόμενους πελάτες, ενώ στους στόχους της συγκεκριμένης δραστηριότητας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η διεθνοποίηση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, μέσω της κυκλοφορίας τους σε ξένες αγορές.


-Στις 26 Οκτωβρίου 2011 υπεγράφη η μεταβίβαση ποσοστού 45% της εταιρείας «Εκδόσεις Επίκαιρα Α.Ε.» από την εταιρεία «Εκδόσεις Σαρπράζ Α.Ε.» στην «Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη Α.Β.Ε.» έναντι του ποσού των 37.710,00 ευρώ. Έτσι, κατόπιν τούτου, η «Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη Α.Β.Ε.» είναι ο μοναδικός μέτοχος με ποσοστό 100% της εταιρείας «Εκδόσεις Επίκαιρα Α.Ε.».


-Η εταιρεία «Πλαστικά Κρήτης» προχώρησε στην αγορά 8.392.226 μετοχών της θυγατρικής Romcolor 2000 S.A., που εδρεύει στη Ρουμανία, αντί ποσού 1.000.000 ευρώ. Μετά την αγορά, το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στη Romcolor 2000 SA αυξήθηκε σε 89,94%.


-H Eurodrip αποφάσισε να προχωρήσει στη συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της «Υδροέλεγχος Α.Ε.».  Ως ημερομηνία σύνταξης του Ισολογισμού Μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31.10.2011. Με την κίνηση αυτή η εισηγμένη στοχεύει στην περικοπή δαπανών και τις οικονομίες κλίμακας. Από τη συγχώνευση αυτή δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές της Eurodrip, αφού η απορροφούσα κατέχει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της απορροφούμενης.


-Σε 66,19% ανήλθε το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Άλφα Γκρίσιν», ύστερα από τη λήξη στις 17/10 της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Το συνολικό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 1.479.040,00 ευρώ. Η περίοδος της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά ποσό 2.234.500,00 ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 5.586.250 νέων, κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ και τιμή διάθεσης 0,40 ευρώ η κάθε μία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, έληξε στις 17.10.2011.


-Την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 81.455.636 νέων μετοχών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 17 νέες για κάθε 40 παλαιές μετοχές, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Attica Συμμετοχών στις 2 Νοεμβρίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ STEFANO SALVINI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MARCUS KRALL
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ GAMING
BANKING MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET & WEALTH MANAGEMENT
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ"
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site