Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2011-τ.377                              

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ


Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες ζητούν, αναγνωρίζοντας τον μεταβατικό χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης να διασφαλιστεί το σωστό πλαίσιο για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σταθερότητας και σταδιακής απομάκρυνσης από την κρίση.της ΄Αντας Σεϊμανίδη
Τόσο οι  επιχειρηματικοί  όσο και οι τραπεζικοί φορείς  «ανέπνευσαν» μετά την επιλογή  του κ. Λουκά Παπαδήμου στο τιμόνι της νέας κυβέρνησης,  προσδοκώντας πλέον τα εξής: πρώτον τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αποκατάσταση του κύρους του ελληνικού κράτους, δεύτερον  την οριστική λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας, τρίτον την εφαρμογή όλων όσων ζητούν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα,τέταρτον την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων  με τρόπο που θα διασφαλίζει την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και πέμπτον την αποφυγή επιβάρυνσης των χειμαζόμενων επιχειρήσεων με νέα δυσβάστακτα μέτρα.
Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες ζητούν, αναγνωρίζοντας τον μεταβατικό χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης να διασφαλιστεί το σωστό πλαίσιο για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σταθερότητας και σταδιακής απομάκρυνσης από την κρίση. Οι σχετικές άλλωστε επισημάνσεις των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων  είναι χαρακτηριστικές:
Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, δια στόματος του προέδρου του κ. Γιάννου Γραμματίδη  ζητά να μην επιβληθούν νέα δυσβάσταχτα μέτρα στους πολίτες αυτής της χώρας που ήδη έχουν υποστεί συνεχείς και πολλαπλές οικονομικές θυσίες.  Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης  Μαθιός, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας ως μονόδρομο αισιοδοξίας  καθώς η οικονομία απαιτεί τώρα πολιτικό θάρρος και συναίνεση. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου  Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, θεωρεί ότι δημιουργούνται  συνθήκες αισιοδοξίας για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών υπό το νέο Πρωθυπουργό.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, οι άμεσες προτεραιότητες  της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την πραγματική οικονομία θα πρέπει να είναι η διασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τέλος, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, με την άρση του αποκλεισμού της ελληνικής αγοράς από τους οίκους του εξωτερικού. Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας που συγκεντρώνει πολλά γνωστά ονόματα επιχειρηματιών (Δημήτρης Γ. Μαύρος  συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος  των εταιριών Spot Thompson Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος ΝΗΡΕΑ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΙΤΑΝ, Στέλιος Σταυρίδης, Piscines Ideals, Παν. Αλεξάκης, καθηγητής Οικονομικών Παν/ο Αθήνας, Μ.Μαϊλης, Ν. Εμπέογλου, Κ. Ευριπίδης  κα) κάνει έκκληση στην νέα κυβέρνηση, να φροντίσει σοβαρά ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να γίνει με την σύμφωνη γνώμη τους και με τρόπο που να διασφαλίζει την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό. Εκτιμά ότι  αυτό δεν θα πρέπει να  επιτευχθεί με κρατικοποίηση των τραπεζών καθώς οι συνέπειες στην ρευστότητα της ιδιωτικής οικονομίας θα είναι συνολικά καταστρεπτικές.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ
H “τελευταία ελπίδα της χώρας» όπως χαρακτηρίστηκε η επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρη  Δασκαλόπουλο, αποτελεί πάντως και την “τελευταία ελπίδα” των τραπεζών. Οι οποίες μπορεί να μην το είπαν ανοικτά όπως οι επιχειρηματικοί φορείς , αλλά έχουν ήδη αναπνεύσει,  αρχίζοντας πλέον να προσδοκούν στη βελτίωση της δικής τους δύσκολης θέσης ενόψει του « κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η αίσθηση στην τραπεζική αγορά είναι  ότι η λύση Παπαδήμου ήταν η καλύτερη από τις δεκάδες που προτάθηκαν. Από δω και πέρα είναι στο χέρι του να κάνει αυτό που πιστεύει ή να υποκύψει στις πιέσεις των δυο κομμάτων να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Αλλά, η προσωπικότητά του τείνει να αποκλείει το δεύτερο ενδεχόμενο…
Χαρακτηριστικό του πώς βλέπουν οι τραπεζίτες τον….συνάδελφο Λουκά Παπαδήμο είναι το πρόσφατο σχόλιο του κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, οικονομολόγου της EFG Eurobank: «Η εκλογή Παπαδήμου είναι σαφέστατα μια θετική εξέλιξη για τις αγορές καθώς έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η νέα κυβέρνηση, η οποία θα απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης στη Βουλή, αναμένεται να εφαρμόσει με αυστηρότητα στις συμφωνίες της 26ης και 27ης Οκτωβρίου καθώς και τις οικονομικές πολιτικές με τις οποίες αυτές συνδέονται».
ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ;
Τι προσδοκούν όμως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από τον μεταβατικό πρωθυπουργό; Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι η έντονη πίεση στη ρευστότητα που εμφανίζεται σήμερα θα αμβλυνθεί μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής σύμβασης. Στο μεταξύ η αποδέσμευση του πακέτου των εγγυήσεων ύψους 30 δισεκ. ευρώ θα δώσει μία μικρή ανάσα στις τράπεζες καθώς θα μπορέσουν έτσι να «υποκαταστήσουν» ένα μέρος της ρευστότητας που έχει χαθεί εξαιτίας της εντεινόμενης μείωσης των καταθέσεων. Εκτιμάται ότι στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου από το σύνολο των καταθέσεων «χάθηκαν» περί τα 10 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η οικονομία.  Υπενθυμίζεται ότι  το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες  έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται περαιτέρω ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας εμφανίζουν σε ετήσια βάση μείωση της τάξεως του 2%  κάτι που δυσχεραίνει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πέρα από την  υλοποίηση  της συ΅φωνίας των Βρυξελλών, οι τράπεζες αγωνιούν για το είδος της στήριξης που θα τους παρασχεθεί, αλλά και το τελικό ύψος των απο΅ειώσεων που θα καταγράψουν, οι οποίες ΅ε τις πρώτες εκτι΅ήσεις τοποθετούνται περί τα 20 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, πιέζουν η κεφαλαιακή τους ενίσχυση να γίνει όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ΅ε προνο΅ιούχες ΅ετοχές και όχι ΅ε κοινές, όπως προβλέπει η πρόσφατα ψηφισθείσα ελληνική νο΅οθεσία. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφύγουν την κρατικοποίησή τους, η οποία θεωρείται βέβαιη, ΅ε δεδο΅ένο το ύψος των αυξήσεων που πρέπει να καλύψουν.


Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Σημειώνεται ότι  οι τράπεζες θα ανακοινώσουν μέσα στον Δεκέμβριο τα capital plans τους που θα περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου και κεφαλαιακές ενισχύσεις.Από αυτά θα φανεί  τελικά κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκύπτουν από τις απομειώσεις ομολόγων με ίδια μέσα ή θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή θα επιλέξουν το συνδυασμό και των δύο βασικών λύσεων.
Σε κάθε πάντως περίπτωση  τα βασικά ανοικτά μέτωπα που θα καθορίσουν το τελικός ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι τέσσερα: Πρώτον, οι  ζημίες από το haircut στα ομόλογα που θα κινηθούν μεταξύ 17,6 και 19,8 δις ευρώ. Δεύτερον η δυνατότητα
 χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου (όταν μια τράπεζα ή επιχείρηση εμφανίσει μια χρονιά ζημίες πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο για τις ζημίες αυτές φόρο. Εν συνεχεία αν την επόμενη χρονιά έχει κέρδη συμψηφίζει τον φόρο των ζημιών με τον φόρο των κερδών της επόμενης χρονιάς) .Τρίτον, το αν τελικά η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει  με κοινές μετοχές όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ή θα τροποποιηθεί η σχετική απόφαση ώστε να  μπορούν οι τράπεζες να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και με προνομιούχες μετοχές. Τέταρτο, σε περίπτωση που οι τράπεζες  επιλέξουν αυξήσεις κεφαλαίου με ίδια μέσα κατά πόσο θα μπορέσουν να βρουν τόσα κεφάλαια.
Παράλληλα,  οι τράπεζες βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις ΅ε τις ενώσεις των ξένων τραπεζών για να πετύχουν ΅ικρότερο «κούρε΅α» στα ο΅όλογά τους, χωρίς να επηρεαστεί το τελικό ύψος συ΅΅ετοχής του ιδιωτικού το΅έα στο πρόγρα΅΅α της Ελλάδας. Συγκεκρι΅ένα, παζαρεύουν ΅ικρότερη ποσοστιαία διαγραφή της ονο΅αστικής αξίας των τίτλων που έχουν στην κατοχή τους και την επιβολή ενός ΅εγαλύτερου haircut στις ξένες τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη εγγράψει το ΅εγαλύτερο αν όχι το σύνολο των ζη΅ιών στα αποτελέσ΅ατά τους, καθώς αποτι΅ούν τα ο΅όλογα στις τρέχουσες τι΅ές, οι οποίες βρίσκονται ως και 65% χα΅ηλότερα από τις ονο΅αστικές.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ «ΣΥΜΜΑΧΟΥ»
Γι΄αυτές τις επιδιώξεις τους, οι τράπεζες χρειάζονται  έναν νέο «σύμμαχο», θεωρούν δε ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, όσο και ο απελθών πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υποβάθμισαν τον ρόλο τους στην ελληνική οικονομία. Αυτήν την «παρεξήγηση» επιθυμούν να ανακαλέσει στην πράξη ο κ. Παπαδήμος, προκειμένου να μπορέσουν να  εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά  τους και  να επανασυνδεθούν σταδιακά με τις αγορές, αποφεύγοντας το στάδιο της κρατικοποίησης. Εκτιμούν επίσης ότι το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός τυγχάνει ευρείας και διεθνούς αναγνώρισης κι εκτίμησης θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη και των χρηματοοικονομικών αγορών. Επιπλέον θα συμβάλει στην επιτυχία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να «χαντακωθούν» οι ελληνικές τράπεζες.
Αλλά και κάτι ακόμα περιμένουν οι τράπεζες από τον κ. Παπαδήμο: ότι θα καταφέρει να κινητοποιήσει μέσω και των προσωπικών του επαφών σημαντικές ξένες επενδύσεις προς την Ελλάδα, αναγκαίες για να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία. Θετική δε ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να φύγει από το ευρώ. Αλλά αυτό που έχει πραγματική ανάγκη  είναι οι μεγάλες επενδύσεις  και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα.
 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ STEFANO SALVINI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MARCUS KRALL
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ GAMING
BANKING MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET & WEALTH MANAGEMENT
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ"
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site