Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2011-τ.377                              

MARCUS KRALL
TO «EUREKA» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚAΜΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ


Τα συμπεράσματα μιας συζήτησης με τον Δρ Markus Krall, senior partner της εταιρείας συμβούλων Roland Berger


της Αντας Σεϊμανίδη


Ο Δρ Markus Krall, senior partner της εταιρείας συμβούλων Roland Berger, έγινε γνωστός στη χώρα μας, ως ο εμπνευστής του σχεδίου «Eureka» (ΕΥΡΗΚΑ), το οποίο παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. Τον τελευταίο καιρό, έρχεται πολύ συχνά στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, κυβέρνηση, βουλευτές, τράπεζες σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο - ας σημειωθεί - προωθείται και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο οικονομικό πρόβλημα, όπως η Πορτογαλία.


Το «Eureca» είναι ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας holding, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, η οποία αποτιμάται στα 125 δισ. ευρώ.
 Από αυτά, τα 65 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρεών προς χώρες - μέλη της Ε.Ε. και προς την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανείου προς το EFSF, στη συνέχεια δε ο θεσμός θα αγοράσει ομόλογα. Ουσιαστικά αυτή η εταιρεία holding θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αγορών, προκειμένου να υπάρξει μόχλευση της περιουσίας της Ελλάδας η οποία μειώνει τον κίνδυνο και για τις δύο πλευρές, αν τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο δεν πραγματοποιείται πώληση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δημιουργείται μια δεξαμενή, η οποία μετατρέπεται σε εταιρεία holding με συμβόλαιο διαχείρισής της από τους Ευρωπαίους, αλλά με την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων της να παραμένει στην Ελλάδα.ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Το σχετικό σχέδιο έχει δημιουργήσει δύο ειδών αντιδράσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία: Η πρώτη είναι θετική, με την έννοια ότι παρέχει πράγματι τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι ιδιωτικοποιήσεις να πραγματοποιηθούν σε καλύτερες συνθήκες και τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.
Η δεύτερη αντίδραση είναι αρνητική, με την έννοια ότι σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό εξελιχθεί, από μια απλή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή του χρέους, σε μια μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας στα χέρια ξένων, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και χωρίς ανεξάρτητη επίβλεψη και διαμεσολάβηση. Σε αυτήν την περίπτωση ασφαλώς θα δημιουργήσει κινδύνους για τη χώρα.
Όπως και να έχει, η όλη πρόταση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί, αν μη τι άλλο, βάζει στο τραπέζι την ιδέα μιας εναλλακτικής λύσης αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες από τις σημερινές. Παρόλο δε που το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, υπό το διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Κ. Μητρόπουλο, ενεργοποιεί και πάλι τα σχέδια πώλησης κρατικών εταιριών και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, είναι πολύ πιθανόν κάποιες από αυτές να μην προχωρήσουν, λόγω κακής συγκυρίας. Συγκεκριμένα, το Ταμείο προτίθεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου να έχει «βγάλει» στις αγορές το αεροδρόμιο του Ελληνικού, μια ομάδα κτηρίων του Δημοσίου που θα πωληθούν σε ιδιώτες, μια δεύτερη ομάδα εκτάσεων του Δημοσίου προς τουριστική αξιοποίηση, τον ΟΔΙΕ, τον οργανισμό που διοργανώνει ιπποδρομίες, τις εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τα κρατικά λαχεία. Πολύ πρόσφατα, όμως, αντίστοιχα σχέδια αποκρατικοποίησης στην Ισπανία και στην Πορτογαλία στον τομέα των αεροδρομίων απέτυχαν. Δεν είναι λοιπόν καθόλου κακό για τη χώρα μας να «βλέπει» προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι αποκρατικοποιήσεις είναι η απροθυμία των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, να αναλάβουν ρίσκο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο.


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»


Τις προάλλες, πάντως, με την ευκαιρία της ομιλίας του κ. Krall στο συνέδριο που οργάνωσε το «ΧΡΗΜΑ», σε συνεργασία με τα «Money Conferences», με θέμα «Ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Αναζητώντας την έξοδο από το μάτι του κυκλώνα», είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του επί της ουσιαστικής προοπτικής του σχεδίου, τα συμπεράσματα της οποίας παραθέτουμε.


Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτησή μας είναι ότι το «Eureca» μπορεί να συνδυαστεί με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, που από μόνο του δεν δίνει ικανοποιητική λύση για την Ελλάδα. Με τη συνδυασμένη αυτή λύση, δεν θα υπάρξει χρεωκοπία της Ελλάδας, η οποία θα παραμείνει με πλήρη βεβαιότητα μέλος της Ευρωζώνης και επιπλέον το «κούρεμα» θα μπορούσε να περιοριστεί στο 20%, που δημιουργεί λιγότερους κινδύνους συνολικότερα.                                                                                                                   Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι μια τέτοια λύση μπορεί να είναι ευέλικτη σε ειδικές προσαρμογές προκειμένου να καλύψει ευαίσθητα ζητήματα. Για παράδειγμα, σε σχέση με το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σχεδίου, που είναι ότι θα πρέπει σαφώς να αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση το πού πωλούνται τα περιουσιακά της στοιχεία, ο κ. Krall μάς επιβεβαίωσε ότι αυτά τα θέματα μπορεί να ρυθμιστούν. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «αυτό που ισχύει σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης, είναι ότι κατά κανόνα είναι ανοικτή. Μπορεί να μετάσχει σε αυτήν όποιος θέλει, εφόσον δεν έχει αποκλειστεί. Από κει και πέρα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάποιον αγοραστή ειδικά σε στρατηγικές επενδύσεις, μπορεί να ασκήσει veto.
ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
Αλλά και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να απασχολούν μια κυβέρνηση μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του προγράμματος. Η πρόταση είναι ανοικτή για βελτιώσεις και προσαρμογές που θα ικανοποιούν και πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, μπορεί επίσης να διαρθρωθεί το πρόγραμμα πωλήσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών. Πρέπει όμως να προσέξουμε ώστε να υπάρξουν ξένες επενδύσεις στη χώρα, διότι ξένες επενδύσεις φέρνουν στη χώρα όχι μόνο χρήματα, αλλά και «know how», διασυνδέσεις, τεχνολογία κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας, αυτή θα περνά στο «όχημα» μετά το πέρας της διαδικασίας της πώλησης».
ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ
Σε ό,τι αφορά το δύσκολο συνδυασμό ανάπτυξης με ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση, που προτείνει το «Eureca», επιτυγχάνεται κατά τον κ. Krall σε δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο η Ελλάδα λαμβάνει 125 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους. Δηλαδή, αντί να δανείζουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα, όπως γίνεται τώρα, αγοράζουν αξίες της κρατικής περιουσίας, παρόλο που δεν είναι γνωστή η ακριβής αξία αυτής της περιουσίας. Το δεύτερο στάδιο είναι να επενδυθούν 35 δισ. από αυτά τα χρήματα προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και να αναπτυχθεί και πάλι η οικονομία. Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της, μειώνοντάς το σχεδόν στο μισό, από 145% σε 88% του ΑΕΠ.
H εταιρεία αυτή θα διαχειρίζεται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αναδομώντας και ιδιωτικοποιώντας τα, επιστρέφοντας τυχόν πλεονάσματα στο ελληνικό κράτος μέχρι το 2025. Σε σχέση με τον παραλληλισμό με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μέσω της Treuhand στην Ανατολική Γερμανία, ο κ. Krall εκτιμά ότι πρέπει κανείς να πάρει τα καλά και να αποφύγει τα κακά, που ήταν τελικά οι πωλήσεις σε εταιρείες με τις καλύτερες πολιτικές διασυνδέσεις.


ΑΜΙΓΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ


Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Roland Berger, σε περίπτωση που το «Eureca» προχωρήσει, αυτός θα παραμείνει καθαρά συμβουλευτικός, καθώς όπως τονίζει ο κ. Krall, «ο ρόλος μας είναι να συμβουλεύουμε και όχι να υλοποιούμε».
Σημειώνεται ότι η Roland Berger Strategy Consultants GmbH είναι μια μεγάλη διεθνής εταιρεία συμβούλων στρατηγικής, ευρωπαϊκής προέλευσης.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε και παρέχει, π.χ. σε σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην πολιτική υποδομών, την ενεργειακή πολιτική, σε έργα υποδομών και ενεργειακά έργα. Εντατική δραστηριότητα αναπτύσσει, πρόσφατα, και στον τραπεζικό τομέα, κυρίως παρέχοντας βοήθεια για τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο γερμανικός τύπος έγραψε πρόσφατα ότι η Roland Berger συνδέεται και με τις ενέργειες για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Η εταιρεία ήταν επίσης οικονομικός σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας στη διαδικασία της επανένωσής της.
Ο ιδρυτής της, καθηγητής Roland Berger, είναι ταυτόχρονα μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής της εταιρείας Blackstone, του μεγαλύτερου ιδιωτικού οργανισμού διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο και πρόεδρος της Blackstone Γερμανίας. Πρόσφατα στους σημαντικούς εταίρους της γερμανικής εταιρείας, προστέθηκε ο Έλληνας Νίκος Μουρκογιάννης (διευθυντής Στρατηγικών Ανασυγκροτήσεων της εταιρείας), ο οποίος έχει επίσης αναλάβει από πέρσι πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, αλλά και διευθύνων σύμβουλος στην Alapis. Ο κ. Μουρκογιάννης, με ένα πολύ πλούσιο και πολυσχιδές βιογραφικό, έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας εξοπλισμών, η οποία προμήθευσε την Ελλάδα με αεροσκάφη F16.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Eureca», ο κ. Krall δεν κρύβει ότι η εταιρεία του δεν το έχει πληρωθεί, αλλά το προωθεί για λόγους δημοσιότητας και πρωτοπορίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά και της κοινωνικής ευθύνης. Η Roland Berger, πάντως, έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στο project της αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία, συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου κρατικού λαχείου (Ξυστό). Προφανώς δεν θα τη συναντήσουμε και σε άλλα συμβουλευτικά έργα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ STEFANO SALVINI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MARCUS KRALL
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ GAMING
BANKING MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET & WEALTH MANAGEMENT
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ"
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site