Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2006                               Τεύχος 317

2006: Έτος εξελίξεων για τις τράπεζες


Οι μεγάλοι Όμιλοι ενισχύουν τις θέσεις τους στα Βαλκάνια, οι μικρές τράπεζες συζητούν μεταξύ τους, Emporiki, ΑΤΕ και Τ.Τ. αντεπιτίθενται, η Marfin συνεχίζει τις προσπάθειες για εξαγορές, ενώ οι κυπριακές προβλέπεται και φέτος να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους.


Mπαράζ εξελίξεων αναμένεται φέτος στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη πλευρά, όλοι σχεδόν οι τραπεζίτες μιλούν με τους υπόλοιπους για deals. Το ευτυχές γεγονός είναι ότι η αγορά – έχοντας και την εμπειρία του 1999 – χειρίζεται συνήθως με την απαιτούμενη ψυχραιμία τις κατά καιρούς «πληροφορίες» για deals, χωρίς να παρασύρεται από την «ψυχολογία της στιγμής».
Ας αρχίσουμε λοιπόν από την Emporiki Bank που ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τώρα – ενισχυμένη κεφαλαιακά και απαλλαγμένη από το πρόβλημα του ασφαλιστικού της ταμείου – αναζητεί τον ιδιώτη που θα αποκτήσει ένα 35% των μετοχών της και το management. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει το deal μέχρι το τέλος του προσεχούς Μάρτη και το πιθανότερο σενάριο θέλει την γαλλική Credit Agricole να αποκτά τον έλεγχο της Emporiki. Σήμερα οι Γάλλοι κατέχουν το 9,5% της ελλαδικής Τράπεζας και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άλλο ένα 9,5% που θα πουλήσει η Δ.Ε.Κ.Α. (Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών) και τις μετοχές που κατέχουν κρατικά ταμεία και ασφαλιστικοί οργανισμοί. Η πώληση της Emporiki Bank σε ξένους είναι και ο διακηρυγμένος στόχος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν θα ήθελε η Emporiki να περάσει στα χέρια της Πειραιώς ή μιας άλλης μεγάλης ελληνικής τράπεζας, καθώς με αυτό τον τρόπο η αγορά θα ελεγχόταν από ακόμη λιγότερους «παίκτες».
Στους κυβερνητικούς στόχους επίσης, είναι η πώληση του 10% της ΑΤΕ Bank, καθώς και η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μέσω των κινήσεων αυτών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δεν μεταβάλλεται, αλλά επιταχύνεται μια προσπάθεια αντεπίθεσής τους στην αγορά, καθώς διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό καταστημάτων, δυσανάλογα μεγάλο με τα μερίδια αγοράς τους. Στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, είναι ότι από το 2007 θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις μετοχοποίησης των δύο αυτών τραπεζών (προκειμένου να ενισχυθούν και τα συνήθως άδεια κρατικά ταμεία) χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει ανακοινωθεί επισήμως.
Αντεπίθεση όμως στην αγορά επιχειρεί και η Geniki Bank, όπου οι Γάλλοι της Societe Generale έχουν ήδη προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης και από το 2006 λογικά θα πρέπει να περιμένουν τους πρώτους καρπούς των αποτελεσμάτων τους. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει πριμοδοτήσει σημαντικά τη μετοχή της Τράπεζας, προεξοφλώντας προφανώς μια σταδιακή ανάκαμψη επιδόσεων.
Από την πλευρά του, ο Όμιλος Marfin έχει διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό με σαφήνεια τους στόχους του: συγκέντρωση μιας ομάδας μικρών τραπεζών που διαπραγματεύονται με δείκτη P/BV γύρω στο 1,5 και σταδιακή μετεξέλιξη αυτών σε μια σαφώς μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία θα διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV που κάλλιστα θα μπορεί να είναι ανώτερος του 2 ή και του 2,5. Η στρατηγική της Marfin είναι ήδη διατυπωμένη, τα κεφάλαια για εξαγορές υπάρχουν (πολύ περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου), πλην όμως οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Μετά τη διάλυση της αρχικής συμφωνίας με την Omega Bank, τη στασιμότητα που παρατηρείται στην Εγνατία Τράπεζα (η Marfin κατέχει μεν το 11%, αλλά η ομάδα Θεοχαράκη-Κελτσόπουλου φαίνεται να ελέγχει το 50% και φυσικά έχει τον πρώτο και το μοναδικό λόγο) καθώς και τη διάψευση των φημών για deal με τη Λαϊκή Τράπεζα, τα περιθώρια στενεύουν και ο Όμιλος πιέζεται, καθώς οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου μειώνουν τα κέρδη ανά μετοχή.
Κινητικότητα φυσικά υπάρχει και στις υπόλοιπες τράπεζες: «ψάχνεται» η Εγνατία, το ίδιο και η Aspis Bank, το αυτό και η Proton Bank που ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση μετά από την αυτόνομη είσοδό της στο Χ.Α. και την απορρόφηση των τριών συγγενών επενδυτικών της εταιριών. Η Omega Bank συνεχίζει τις συζητήσεις με τρίτους, ενώ αξιοπρόσεκτος δυνητικός εταίρος παραμένει και η «νοικοκυρεμένη» Probank. Γενικότερα, στο χώρο των μικρών τραπεζών, όλοι μιλούν με όλους, αλλά είναι αμφίβολο αν τελικά θα γίνει κάποιο deal, λόγω της επιθυμίας των περισσότερων είτε υψηλού τιμήματος, είτε να έχουν το «πάνω χέρι» στο όποιο σχήμα ήθελε προκύψει.
Ισχυροί παραμένουν οι μεγάλοι
Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι το αν μπορεί να αλλάξει ριζικά ο χάρτης της τραπεζικής αγοράς, όταν:
 Η Emporiki Bank θα περάσει πιθανότατα στα χέρια των Γάλλων.
 Η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ενισχυθούν.
 Η Geniki ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση, υπό την ηγεσία τώρα όχι των «στρατηγών». Αλλά της Societe Generale, που έχει καταφέρει να κερδίσει υψηλά μερίδια αγοράς σε πολλές αγορές της Ευρώπης.
 Από τις μικρές τράπεζες, πολύ πιθανόν να προκύψουν ισχυρότερα σχήματα με μεγαλύτερες βλέψεις.
Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Τα «θαύμα» της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη δεκαετία του 1990, η κατακόρυφη ανέλιξη της Eurobank κατά την τελευταία επταετία, καθώς και οι θετικές εκπλήξεις των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών (Κύπρου και Λαϊκής) πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν. Ήδη οι μεγάλες τράπεζες που είχαν παλαιότερα έμφαση κυρίως στο corporate banking (π.χ. Alpha Bank, Emporiki Bank) έχουν ήδη προσαρμοστεί απολύτως στα προϊόντα και στις ανάγκες τις λιανικής τραπεζικής, ενώ η Εθνική Τράπεζα διατηρώντας υψηλά μερίδια αγοράς, δίνει κυρίως έμφαση στην βελτίωση της κερδοφορίας της και στη διεθνοποίησή της.
Την ώρα που οι άλλες τράπεζες «ψάχνονται» για εγχώρια deals, οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) σχεδιάζουν την ενδυνάμωση της ήδη έντονης παρουσίας τους στη Βαλκανική, επιδιώκοντας να μετεξελιχθούν σε ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις. Σε ό,τι δεν αφορά στην εγχώρια αγορά, καταφέρνουν να λειτουργούν με σαφώς χαμηλότερους δείκτες εξόδων προς έσοδα από τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες τρίτων για να κερδίσουν μεγάλα μερίδια αγοράς. Ενδεικτική ήταν η παρουσίαση του πενταετούς προγράμματος της Alpha Bank, όπου πέρα από την αύξηση μεριδίων στην εγχώρια αγορά, σχεδιάζεται η κατάκτηση του 10% της βαλκανικής αγοράς. Γενικότερα μιλώντας, οι μεγάλες τράπεζες προβλέπουν ταχεία ενίσχυση της κερδοφορίας τους στην Ελλάδα, αλλά και στο τέλος της πενταετίας, ένα μεγάλο ποσοστό των κερδών τους (γύρω στο 25%) να προέρχεται από το εξωτερικό! Κάτω από αυτές τις συνθήκες και τις προοπτικές, ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει την προσέλκυση στρατηγικών εταίρων στις μεγάλες τράπεζες; Κανείς, καθώς ανάλογες κρούσεις έχουν γίνει κατά καιρούς από ισχυρούς Ομίλους του εξωτερικού, αλλά προφανώς το θέμα δεν είχε «ωριμάσει» αρκετά.
Πόσο τύχη μπορούν να έχουν όμως οι μικρές τράπεζες που ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους; Το μέλλον θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολύ πιθανόν να μη βγει κανένας παραπονεμένος, καθώς κατά την προσεχή τριετία τουλάχιστον, η λιανική τραπεζική υπόσχεται σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπάρχει λοιπόν, «ψωμί για όλους»…Το παράδειγμα της Alpha Bank
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης, παρουσίασε το πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ένα πλάνο ιδιαίτερα φιλόδοξο, αλλά και χρήσιμο για όσους προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στο διεθνές τραπεζικό τοπίο.
Ο κ. Μαντζούνης, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το έτος 2006 σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Alpha Bank. Με βάση τις μέχρι σήμερα επιτυχίες μας, προχωρούμε σε μια νέα περίοδο επεκτάσεως και κερδοφορίας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να αυξήσουμε την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 28% σε μόνιμη βάση μέχρι τέλους της δεκαετίας, με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πρώτης διαβαθμίσεως να διατηρείται άνω του 8%. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την αύξηση των κερδών ανά μετοχή άνω του 20% το 2005, θέτουμε ως στόχο να αυξάνουμε τα κέρδη ανά μετοχή κατά 20% κατά μέσο όρο την περίοδο 2006-2008.
Θέλουμε να είμαστε η Τράπεζα αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας αγοράς 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που επεκτείνεται ραγδαία και έχει μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούν ευκαιρίες οι οποίες δεν θα μείνουν, για πολύ καιρό ακόμη, ανεκμετάλλευτες. Για να το πετύχουμε αυτό, θα υπερδιπλασιάσουμε το δίκτυο καταστημάτων μας σε 1.200 μονάδες μέχρι το 2010, επιδιώκοντας να είμαστε μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες, διαθέτοντας μερίδιο αγοράς άνω του 10% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μερίδιο αγοράς 15% στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβανομένης και της Ελλάδος. Μέχρι το 2010, προσδοκούμε τα κέρδη μας από την Νοτιοανατολική Ευρώπη να υπερβαίνουν το 25% των συνολικών μας κερδών».

  Περιεχόμενα
Editorial: Το δις εξαμαρτείν, ούκ αγοράς σοφής...
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Αντιμέτωποι με ευχάριστα προβλήματα!
Επενδύσεις: Ελπίδες παράτασης χρηματιστηριακής ευφορίας
Αφιέρωμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2006 - Θετικοί οιωνοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Αφιέρωμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2006 - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2006
Αφιέρωμα: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΗΜΑ :Η επιτυχία συνεχίζεται...
Αφιέρωμα: Επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα
¶ρθρο: Αξιολογήσεις Εταιρικής Διακυβέρνησης για Εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Εταιρίες
¶ρθρο Επενδύοντας στις προοπτικές των Βαλκανίων
Θέμα: Θα συνεχιστεί η χρυσή εποχή των ομολόγων;
¶ρθρο: 2006: Έτος εξελίξεων για τις τράπεζες
¶ρθρο: Ελλάδα: Αισιοδοξούν οι μεγάλοι όμιλοι, προβληματίζονται οι πολίτες
¶ρθρο: Προοπτικές και αδυναμίες των κυπριακών τραπεζών

 Όροι και προϋποθέσεις του site