Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2011-τ.378                              

Τα καλύτερα και η προετοιμασία... για τα χειρότερα


Ο κ. Κλάους Μάγιερ Κόρντιγκ, ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank με αρμοδιότητα σε θέματα ομολόγων, τον οποίο η στήλη είχε συναντήσει στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Μάιο, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 2ου Χρηματοοικονομικού Φόρουμ της Θράκης, είχε από τότε επισημάνει με έμφαση ότι «αν η Ευρώπη θέλει ενιαίο νόμισμα, πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της. Παρόλα αυτά, η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και το θέμα της επιστροφής στη δραχμή, αν φυσικά εξακολουθήσει να διατηρεί το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 10% του ΑΕΠ, καθώς θα της είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών.
Ο κ. Μάγιερ είχε εκτιμήσει, επίσης, ότι θα απαιτηθούν οκτώ χρόνια προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταφέρει να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια. Αλλά και αυτή η προθεσμία τελεί υπό την προϋπόθεση ότι τα πρώτα δύο χρόνια η τρόικα θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 4%-5%. Ο Γερμανός οικονομολόγος, που θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά «think tanks» της Deutsche Bank, και ανήκει στην ομάδα των στενών συνεργατών του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, κ. Josef Ackermann, μετέφερε σαφώς τη «γραμμή» Ackermann, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση.
Οι προϋποθέσεις παραμονής
Προϊδέασε όμως και για την προοπτική εξόδου της χώρας από το ευρώ, σε περίπτωση που μέσα στα δύο αυτά χρόνια (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012), η Ελλάδα δεν έπιανε τους στοιχειώδεις στόχους παραμονής της στην Ευρωζώνη. «Ας περιμένουμε λίγο και βλέπουμε» μάς είχαν πει οι Γερμανοί συνομιλητές μας, επιμένοντας όμως ότι η χώρα μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική επιστρέφοντας στη δραχμή. Η προχθεσινή έκθεση της Deutsche Bank κινείται εκ νέου προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι η χώρα μας δεν θα εκδιωχθεί μεν από την Ευρωζώνη, πλην όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πλέον αδιανόητο να συμβεί εντός του 2012. Κι ενώ το μεγάλο διακύβευμα ήταν, είναι και παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έναντι τόσων θυσιών που υφίσταται ο ελληνικός λαός, ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα την αλήθεια την οποία συνόψισε πρόσφατα ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, μέχρι πρότινος chief group economist της Eurobank EFG και επικεφαλής σήμερα του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου: «Για την έξοδο από την ύφεση, απαιτείται αύξηση των εξαγωγών, σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, φραγμός στην πτώση των επενδύσεων και επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 6% του ΑΕΠ, που απαιτούνται για την εκπλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης είναι δύσκολη, αλλά όχι αδιανόητη, καθώς η σκληρότερη επιτήρηση από την Ε.Ε. με την επιχειρούμενη νέα αρχιτεκτονική της θα βοηθήσει σε πιθανή επιτυχία. Το χειρότερο πιθανό σενάριο θα ήταν η έξωση από την Ευρωζώνη, που βέβαια δεν αποτελεί καν εναλλακτική για τη χώρα…».
Σε κάθε πάντως περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να κάνει η χώρα μας είναι να πιστεύει και να συνεχίζει να πολεμά για τα καλύτερα, που είναι σαφώς η παραμονή της στο ευρώ, να ετοιμαστεί όμως και για τα χειρότερα, που θα ήταν μια έξοδος από αυτό.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2012
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JURGEN CREUTZMANN
GAMING MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MALCOLM BRUCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ
ΕΣΠΑ: ΧΛΩΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΡΘΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
COMMERCE MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site