Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2011-τ.378                              

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ


Αναμφισβήτητα το μείζον θέμα του ελλείμματος του χρέους της χώρας προκαλεί έντονη ανησυχία στην ευρωπαϊκή κοινότητα και κυρίως την Ελλάδα αφού κάτω από την «σκιά» του οι έλληνες έχουν φορτωθεί ένα τεράστιο βάρος και πληρώνουν σκληρά το τίμημα. Παράμετροι όπως η ανεργία, η πτώση των εισοδημάτων, η απουσία επενδύσεων, η ανεξάντλητη φορολόγηση και η εκρηκτική έλλειψη ρευστότητας βρίσκονται στο ζενίθ. Στο περίγραμμα αυτό κινήθηκαν οι διαπιστώσεις του μεγαλύτερου πυλώνα την ελληνικής επιχειρηματικότητας που είναι το εμπόριο κατά την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί του με τους ανθρώπους της τρόικα κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.  Στο πλαίσιο των συζητήσεων οι άνθρωποι του ελληνικού εμπορίου κατάθεσαν υπόμνημα στο οποίο αναφέρουν ότι έχουν διαφωνίες και ενστάσεις στους τρόπους επίλυσης του “ελληνικού προβλήματος”, το οποίο πλέον έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.  Όπως υποστήριξαν οι έλληνες επιχειρηματίες γνώμονας των μέτρων που λαμβάνονται θα πρέπει να γίνει η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας  σε τροχιά ανάπτυξης μετά από 5 συνεχή χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Είναι γνωστό  ότι φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει πλέον εξαντληθεί, η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η επιβολή περαιτέρω φορολογικών μέτρων δεν θα επιτύχει τα αναμενόμενα έσοδα.  Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίχθηκε από του εμπόρους ότι η «συνταγή» που έχει προταθεί για την ελληνική οικονομία κινείται προς λάθος κατεύθυνση και αυτό δεν αφορά μόνον την ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και τους δανειστές.  Θεωρείται δεδομένο ότι για πολλά χρόνια η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είχε ενταχθεί σε ένα στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο έδινε έμφαση στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή.  Η ελληνική οικονομία έχει ζωτική ανάγκη να αναπνεύσει, να της δοθεί λίγος χρόνος ώστε να μπορέσει μέσα από επενδύσεις και προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση να πατήσει γερά στα πόδια της και να επιτύχει μεγέθυνση του ΑΕΠ, αναφέρεται στο υπόμνημα των επιχειρηματιών προς την τρόϊκα το οποίο περιέχει τις κάτωθι επισημάνσεις που δείχνουν την εξέλιξη της κατάστασης μέσα από μέτρα που έχουν ληφθεί.


ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


Το εμπόριο το 2011 απασχολούσε περίπου 772.854 άνδρες και γυναίκες, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 18,6% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία και στο 24% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2010) η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε κατά 28.260 άτομα ενώ η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε περίπου κατά 270.650 άτομα. 
Σύμφωνα με το Δείκτη Επιβίωσης (δείκτης που διαμορφώθηκε από την έρευνα των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ) από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 (έκλεισαν δηλαδή οι 68.000 από τον Ιανουάριο 2009).  Εάν η συρρίκνωση του εμπορίου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε τον Αύγουστο του 2013 εκτιμάται ότι  θα λειτουργούν μόνο 201.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά 121.000 εμπορικών επιχειρήσεων.  Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 68.000 έμποροι και προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των απωλειών σε 136.000 άτομα περίπου. 
Μπορεί σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα ο αριθμός των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων είναι ίσως και υπερβολικός. Όμως στην παρούσα συγκυρία και σύμφωνα με τα δεδομένα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το κλείσιμο ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μάλιστα σε τόσο λόγο χρόνο, χωρίς σχεδιασμό ή δυνατότητας εύρεσης απασχόλησης σε άλλο κλάδο, έχει ήδη ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Κάθε κλείσιμο μιας επιχείρησης υπολογίζεται ότι επιβαρύνει ετησίως το κράτος από 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος , από την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ. Σωρευτικά, η συνολική απώλεια για το κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ ετησίως.


ΦΠΑ –ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με ανώτερο συντελεστή αυτό του 23%, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα,  και σε συνδυασμό με άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, έχουν πλήξει καίρια την κατανάλωση και έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας στη φτώχεια. Τα έσοδα όμως του κράτους από την επιβολή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στο εμπόριο δεν έχουν αυξηθεί, όπως θα περίμενε ίσως κανείς, αλλά σε σχέση με το 2008 έχουν μειωθεί κατά 22% περίπου (15 δις.  έναντι 11.7δις). Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης, τα έσοδα της οποίας δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν οι αυξημένοι συντελεστές. Αντίθετα, εάν η το υπουργείο οικονομικών αποφάσιζε μία αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 400 μονάδες βάσης (από 23% σε 19%), εξαιρώντας τον κλάδο των οχημάτων, τότε θα πετύχαινε :α) να εισπράξει τα ίδια έσοδα μέσα στην επόμενη διετία, με αυστηρό έλεγχο της αγοράς και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής και παράλληλα συμφωνία κυρίων με τους εμπόρους για συγκράτηση, αν όχι πτώση των τιμών β) βελτίωση του κλίματος στην αγορά και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μετά την σφοδρή πτώση τα τελευταία χρόνια (από 108,1 το 2007 σε 74,1 το 2011), γ) να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις με τόνωση των πωλήσεων, διατηρώντας τες έτσι ζωντανές και εισπράττοντας έσοδα, δ) βελτίωση τη ρευστότητας στην αγορά.


 


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2012
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JURGEN CREUTZMANN
GAMING MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MALCOLM BRUCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ
ΕΣΠΑ: ΧΛΩΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΡΘΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
COMMERCE MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site