Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2011-τ.378                              

JURGEN CREUTZMANN
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συνέντευξη στην Άντα Σειμανίδη


Μετά από μια ώρα και βάλε συζήτησης με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Jurgen Creutzmann, επικεφαλής της Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία του Καταναλωτή, καταλήξαμε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στο Λας Βέγκας της Ευρώπης και να έχει πολλαπλά οφέλη αν το κάνει σωστά.


Αλλά και άλλες διαπιστώσεις του κ. Creutzmann, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι ουσιαστικά ο εμπνευστής της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, που στοχεύει στο «ξεκαθάρισμα» της διαδικτυακής (online) αγοράς, είναι άμεσα επίκαιρες.
Για τους μη γνωρίζοντες, ο κ. Creutzmann είναι ο συντάκτης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπής IMCO του …… και η οποία χαρακτηρίστηκε ως «θαρραλέα» για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, υποδεικνύει το ρόλο της Επιτροπής ως τον θεματοφύλακα των Συνθηκών, ο οποίος θα πρέπει να κυνηγά συστηματικά τις περιπτώσεις παραβίασης που εκκρεμούν.
Δεύτερον, γιατί αναγνωρίζει ότι ενώ ισχύει η αρχή της επικουρικότητας, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η προστασία των καταναλωτών και η καταπολέμηση του αδικήματος της απάτης, προτιμάται η κοινή προσέγγιση.
Τρίτον, γιατί καλεί την Επιτροπή να δημοσιεύει περισσότερα στατιστικά στοιχεία για όλα τα κανάλια, τόσο τα διαδικτυακά, όσο και τα μη διαδικτυακά.


Ενόψει σχεδίου δράσης
Στην   παρούσα φάση, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει ήδη την Πράσινη Βίβλο για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, καλύπτοντας ζητήματα εθισμού, προστασίας του καταναλωτή και εγκληματικής πρόληψης. Στις αρχές του 2012 αναμένεται να εκδώσει σχέδιο δράσης στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.
ΧΡΗΜΑ_Αλήθεια κύριε Creutzmann, αναφερόμενοι στον διαδικτυακό στοιχηματισμό για τι μεγέθους αγορά μιλάμε;
Jurgen Creutzmann_«Είναι αλήθεια ότι το internet άνοιξε πληθώρα δυνατοτήτων για τους επιχειρηματικούς παίκτες του χώρου, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διασυνοριακά. Ως αποτέλεσμα, η αγορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού εξελίχθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,5 εκ. ευρώ, που αναμένεται να φθάσει τα 13 εκ. ευρώ το 2015. Η Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 45% της διεθνούς αγοράς είναι ο leader αυτού του τομέα».
Χ_Πως συνοψίζετε τους κινδύνους αυτής της ανάπτυξης;
J.K_Οι καταναλωτές μπορούν πλέον πολύ εύκολα να παίζουν σε websites που είναι παράνομα ή μη ελεγχόμενα. Τα μεμονωμένα λοιπόν κράτη-μέλη δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν αποτελεσματική προστασία για τους πολίτες τους. Τα παιδιά και τα θύματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια είναι πιο ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.
Χ_Από πλευράς φορολογικών εσόδων, τι γίνεται;
J.K_ Σαφώς τα κράτη-μέλη χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων από παράνομους operators. Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μη ρυθμισμένη νομοθετικά αγορά διαδικτυακού στοιχήματος το 2009, ξεπέρασε μόνον στη Γερμανία τα 850εκ. ευρώ.
Χ_Κάθε χώρα-μέλος έχει τη δυνατότητα δική της νομοθετικής ρύθμισης;
J.K_Δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκά στάνταρτς αδειοδοτήσεων, επομένως η Επιτροπή είναι αναγκασμένη να αποφασίσει ανά περίπτωση κατά πόσο οι πρακτικές των χωρών-μελών συνάδουν με τους Ευρωπαϊκούς νόμους. Έχουμε περιπτώσεις πλήρους απαγόρευσης όπως στην Ουγγαρία, περιπτώσεις πλήρους απελευθέρωσης όπως η Μάλτα και η Αγγλία, και περιπτώσεις πρόσφατου ανοίγματος της αγοράς όπως η Ελλάδα, η Δανία και η Ισπανία.
Χ_Τι αναμένετε εσείς  προσωπικά από την «Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; 
J.K_ Σαφώς, μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή δράση. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 250 συνεισφορές από κράτη-μέλη και μετόχους. Τα σχετικά συμπεράσματα θα εκδοθούν στις αρχές του 2012. Παράλληλα, οργάνωσε σειρά από workshops για να διευρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών με διάφορους μετόχους. Τα workshops φιλοξένησαν αρκετούς ειδικούς σε τομείς όπως: ακεραιότητα αθλητισμού, συστήματα καταμερισμού κερδών, πρόληψη του αδικήματος της απάτης και ξεπλύματος χρήματος, εθνικά μέτρα δράσης και διοικητική συνεργασία».
Χ_Ποια είναι η γνώμη σας για το νομοσχέδιο που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο από την Βουλή η Ελληνική κυβέρνηση;
J.K_Δημιουργεί ανησυχίες αφενός γιατί διατηρεί τη μη διαδικτυακή (offline) αγορά αθλητικού στοιχηματισμού μονοπωλιακή με τον ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει την online αγορά και την αγορά των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών».
Χ_Όμως τα κράτη-μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν μονοπωλιακούς περιορισμούς.
J.K_Σε περίπτωση όμως που η εκάστοτε χώρα δεν θεωρεί τα τυχερά παιχνίδια πηγή δημόσιων εσόδων».
Χ_Πείτε μας αλήθεια, και ενόψει όλων αυτών των εξελίξεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πως θα βλέπατε την προοπτική της Ελλάδας στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών;
J.K_ Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στο Λας Βέγκας της Ευρώπης. Με την προϋπόθεση ότι θα προσφέρει χαμηλές τιμές στα ξενοδοχεία, μπορεί να προσελκύσει εκατομμύρια παικτών, δημιουργώντας μια ειδική κατηγορία  τουρισμού. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει τα casinos online με ειδικές άδειες όπως και τα lotto on line».
Χ_Με τι κινδύνους;
J.K_ Θα σας πω κάτι: Είναι πιο ασφαλές το διαδικτυακό παιχνίδι από το offline, γιατί είναι  πιο ελεγχόμενο. Ο παίκτης εγγράφεται, παίρνει την κάρτα του, η διαδικασία είναι πιο ασφαλής».
Χ_Παίζεται εσείς online;
J.K_ Θα σας καταπλήξει αυτό, αλλά δεν παίζω ούτε on, ούτε  offline. Πρόσφατα πήγα στην Καραϊβική, όπου έβλεπα να παίζουν τόσοι άλλοι και μου άρεσε, αλλά εγώ απέχω». 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2012
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JURGEN CREUTZMANN
GAMING MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MALCOLM BRUCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ
ΕΣΠΑ: ΧΛΩΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΡΘΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
COMMERCE MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site