Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιανουάριος 2006                               Τεύχος 317

- Οι επικρατούσες εκτιμήσεις, αλλά και τα ενδεχόμενα σενάρια γύρω από την οικονομική και την πολιτική πορεία της χώρας
- Τα επιχειρηματικά deals και το άνοιγμα της ψαλίδας στην οικονομία
- Οι φημολογίες περί δημιουργίας τρίτου μεγάλου κόμματος στο πολιτικό σύστημα

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το 2006 δεν θα φέρει κάποια μεγάλη έκπληξη ούτε στην οικονομική, αλλά ούτε και στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Τελικά, θα επιβεβαιωθούν;
Από οικονομικής πλευράς, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στα περυσινά επίπεδα, οι περισσότεροι Έλληνες θα δουν το πραγματικό τους διαθέσιμο εισόδημα να μειώνεται, τα νοικοκυριά θα αυξήσουν περαιτέρω την εξάρτησή τους από τις τράπεζες, οι δείκτες ασφυξίας (ακάλυπτες επιταγές, πτωχεύσεις επιχειρήσεων, κ.λ.π.) θα επιδεινωθούν και οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να είναι δυσεύρετες.
 Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, θα συνεχιστεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των μικρών και των μεγάλων δυνάμεων, με τους ισχυρούς κάθε κλάδου να κερδίζουν μερίδια αγοράς και να συνεχίζουν την επέκτασή τους στο εξωτερικό. Πολλοί από τους μικρούς θα ακολουθήσουν, αναγκαστικά, την «άγουσα προς τα αποδυτήρια»...
Σε ό,τι τέλος αφορά στα μακροοικονομικά του δημοσίου, η διαφαινόμενη περίοδος πίστωσης που θα δώσει η Κοινότητα στην Ελλάδα έως και το 2007, θα δώσει κάποιες ανάσες στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς οι φετινοί στόχοι του Προϋπολογισμού φαντάζουν ιδιαίτερα φιλόδοξοι για να επιτευχθούν. Πολλά βέβαια θα κριθούν από το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει – μετά από τετραετή καθυστέρηση – να «τρέξει» τα προγράμματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τη γενικότερη οικονομική πορεία του 2006, αλλά και του 2007.
Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζονται προβλέψεις για σημαντικά οικονομικά μεγέθη του 2006, όπου αναμένεται μια συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μια πολύ χαμηλή του πραγματικού κόστους εργασίας και μια περαιτέρω υποχώρηση του πραγματικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. 
Το μέτωπο που δεν αναμένεται να πλήξουμε καθόλου, είναι αυτό των deals, καθώς – λόγω και της βελτίωσης του χρηματιστηριακού κλίματος - όλοι «συζητούν με όλους». Ο πρόσφατος «γάμος» μεταξύ του Ομίλου Δέλτα και του Ομίλου Chipita στο χώρο των τροφίμων, έδειξε το χαρακτήρα των περισσότερων κινήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν: κινήσεις σοβαρές, ικανές να αλλάξουν ακόμη και το χάρτη του ανταγωνισμού, με μακροπρόθεσμα κριτήρια και όχι με την αντίληψη ότι θα πρέπει να συγχωνευθούν «μήλα με πορτοκάλια»... Τα λάθη άλλωστε του 1999 και του 2000 είναι ακόμη νωπά.
Ιδιαίτερη κινητικότητα επικρατεί στον κλάδο των τραπεζών, όπου πέρα από την ιδιοκτησιακή «εκκρεμότητα» της Emporiki Bank, η δηλωμένη διάθεση εξαγορών από τον Όμιλο Marfin, αλλά και οι ευρύτερες συζητήσεις στο χώρο των μικρών τραπεζών, δημιουργούν ένα κλίμα έντονης ρευστότητας και σημαντικών ζυμώσεων.  Το τοπίο των τραπεζών στην Ελλάδα συμπληρώνεται από:
 Την πρόθεση για πώληση πακέτου μετοχών της ATE Bank σε ξένα κυρίως θεσμικά χαρτοφυλάκια.
 Την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
 Την αντεπίθεση της Geniki Bank μετά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των Γάλλων της Sociate Generale κατά την τελευταία διετία.
Με λίγα λόγια, για το 2006 διαγράφεται μια πορεία δύο ταχυτήτων για την οικονομία, με το μέλλον των περισσότερων να φαίνεται δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν (βλέπε σφυγμομετρήσεις που δείχνουν την απογοήτευση των νοικοκυριών για το οικονομικό τους μέλλον) και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδίζουν πόντους στην αγορά. Η βελτίωση της θέσης των μεγάλων ομίλων είναι και ο βασικός παράγοντας που ερμηνεύει την ανοδική πορεία της Σοφοκλέους κατά τους τελευταίους μήνες (προσδοκίες για μέση αύξηση κερδών των εισηγμένων εταιριών κατά 13%-15% περίπου).
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι εκείνοι που αγοράζουν κατά κύριο λόγο μετοχές των ελληνικών blue chips και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν προβλέψει για το τρέχον έτος μια ποσοστιαία άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 10% έως 15%.


Είναι καιρός για τρίτο μεγάλο κόμμα;
Εντονότερη είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς οι εκτιμήσεις είναι πολλές και ριζικά διαφορετικές.


Εκτίμηση Νο 1: Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Πρώτα απ’ όλα γιατί τα λάθη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υποστηρίζουν, είναι πολύ νωπά ακόμη και έτσι οι ψηφοφόροι πολύ δύσκολα θα «μετακομίσουν» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις όποιες κυβερνητικές γκάφες και την έξαρση των ενδοκυβερνητικών «μαχαιρωμάτων». Και δεύτερον, γιατί οι «μεταρρυθμίσεις» (που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως «απορρυθμίσεις») που προωθούνται σε πολλά θέματα, ενισχύουν το προφίλ της κυβέρνησης, αντί να το αποδυναμώνουν. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής επισημαίνουν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε ούτε μια φορά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται με μεγάλη διαφορά, ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.


Εκτίμηση Νο 2: Αυτή είναι πιο αισιόδοξη για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει τη μέχρι τώρα δυστοκία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει ότι «έλαβε το μήνυμα των εκλογών του 2004». Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι μπορεί μεν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην έχει κερδίσει μέχρι τώρα από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν θα εξακολουθεί να συμβαίνει για πολύ ακόμη. Γύρω στο 15% των Ελλήνων – που αποτελεί και το ασθενέστερο οικονομικό τμήμα της κοινωνίας – περνάει σήμερα σαφώς χειρότερα απ’ ό,τι επί της κυβέρνησης Σημίτη και βρίσκεται σε απόγνωση. Πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 400-700 ευρώ, για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους και για συγκεκριμένο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν κάποιος από αυτούς θα ψηφίσει τον Κώστα Καραμανλή, ενώ εκτιμάται ότι στις εκλογές του 2004, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει γύρω στο 1/3 των συγκεκριμένων ψήφων. Στο βαθμό λοιπόν που η σημερινή κυβέρνηση απολέσει γύρω στο 5% της δύναμής της, τότε είναι πολύ αμφίβολο αν θα επανεκλεγεί στις επόμενες εκλογές.


Εκτίμηση Νο3: Είναι μια άποψη που ακούγεται ολοένα και περισσότερο τελευταία και θέλει να δρομολογείται η δημιουργία ενός τρίτου κόμματος, που θα αποτελείται από «άφθαρτα άτομα» και θα διεκδικήσει την εξουσία σε ένα βάθος λίγων ετών. Παρά το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν πάνω από το 80% στις εκλογικές αναμετρήσεις, η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι σ’ αυτά υπερβαίνει το 50%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σαφές περιθώριο για την ίδρυση και πολύ φιλόδοξη παρουσία και για άλλο κόμμα του κεντρώου χώρου. Φαίνεται δηλαδή, ότι το εκλογικό σώμα καταφεύγει στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι επειδή τα εμπιστεύεται, αλλά κυρίως επειδή δεν έχει κάποια άλλη καλύτερη επιλογή.
Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέου πολιτικού πόλου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως:
 Η παγιωμένη ανακολουθία των δύο μεγάλων κομμάτων μεταξύ της προεκλογικής και της μετεκλογικής περιόδου.
 Η άποψη μεγάλου ποσοστού των πολιτών ότι οι δύο υπάρχουσες μεγάλες παρατάξεις της χώρας δεν είναι σε θέση να πατάξουν τη διαφθορά και να απαγκιστρωθούν από τη διαπλοκή.
 Η φθορά που θα υποστεί η κυβέρνηση από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια.
Οι περισσότεροι βέβαια, δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο τρίτο κόμμα θα είχε καλύτερη τύχη, από εκείνη του Κ.Ε.Π. του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ή της Δημοκρατικής Ανανέωσης του Κωστή Στεφανόπουλου. Άλλωστε, μέχρι τώρα ισχύει στο έπακρο η ρήση του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ ότι στην πολιτική «όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί, το τρώει ο λύκος»... Ωστόσο, κάθε εποχή διαφέρει από την προηγούμενη και το 2006 ενδεχομένως να μην είναι ούτε 2002, ούτε περισσότερο 1985...

  Περιεχόμενα
Editorial: Το δις εξαμαρτείν, ούκ αγοράς σοφής...
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Αντιμέτωποι με ευχάριστα προβλήματα!
Επενδύσεις: Ελπίδες παράτασης χρηματιστηριακής ευφορίας
Αφιέρωμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2006 - Θετικοί οιωνοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Αφιέρωμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2006 - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2006
Αφιέρωμα: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΗΜΑ :Η επιτυχία συνεχίζεται...
Αφιέρωμα: Επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα
¶ρθρο: Αξιολογήσεις Εταιρικής Διακυβέρνησης για Εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Εταιρίες
¶ρθρο Επενδύοντας στις προοπτικές των Βαλκανίων
Θέμα: Θα συνεχιστεί η χρυσή εποχή των ομολόγων;
¶ρθρο: 2006: Έτος εξελίξεων για τις τράπεζες
¶ρθρο: Ελλάδα: Αισιοδοξούν οι μεγάλοι όμιλοι, προβληματίζονται οι πολίτες
¶ρθρο: Προοπτικές και αδυναμίες των κυπριακών τραπεζών

 Όροι και προϋποθέσεις του site