Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2011-τ.378                              

ΕΣΠΑ: ΧΛΩΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΟ κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» που συνέστησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση του μνημονίου, θα περνά εφεξής μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Ελλάδα. Ήδη, πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα με την ομάδα του, «συμπίπτοντας» με τους επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αλλά και με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., κ. Γιοχάνες Χαν.Μετά την πρόσφατη υστέρηση στην είσπραξη εσόδων και τη σοβαρή απόκλιση από τον αρχικό στόχο για έλλειμμα 9% που υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2012, ένα δεύτερο πρόγραμμα μέτρων «αιωρείται» ήδη στην ατμόσφαιρα. Και το καλό ερώτημα είναι, πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο ειδικός ρόλος του κ. Ράιχενμπαχ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ασφυκτικής επιτροπείας.
Σίγουρα, ο Γερμανός οικονομολόγος, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει έναν άλλο ρόλο από αυτόν που έχει η ομάδα Τόμσεν. Έχει το ρόλο του «καλού», δουλειά του οποίου είναι να φροντίσει και για την ανάπτυξη, ενώ οι συνάδελφοί του έχουν αποκλειστικά σχεδόν το ρόλο του «κακού», γιατί πρέπει να φροντίσουν για τη συγκέντρωση των εσόδων.
Προς αυτήν μάλιστα την κατεύθυνση, έχει κάνει πρόσφατα σε γερμανικές εφημερίδες, αλλά και στη Financial Deutschland, με την οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, ορισμένες θετικές δηλώσεις. Τις ίδιες περίπου έκανε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους ‘Ελληνες περιφερειάρχες στις Βρυξέλλες. Σταχυολογούμε τις σημαντικότερες:ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ


-Η πραγματική οικονομία δεν έχει πλήρη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, άρα θα πρέπει να διασφαλισθεί ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.
-Ο ελληνικός λαός έκανε υπερδιπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που αντιμετωπίζουν τη δημοσιονομική κρίση. Λόγου χάριν, ενώ οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι έχασαν το 7% του διαθέσιμου εισοδήματος και οι Ισπανοί το 5%, οι ΄Ελληνες έχασαν πάνω από το 15%.
-Θα προωθηθούν άμεσα τα σημαντικότερα «εργαλεία» που υπάρχουν για να δοθεί τόνωση στη ρευστότητα, τα οποία είναι: η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την Ε.Ε. σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα αυτές που περιμένουν έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-Σε σχέση με τις απαιτήσεις της δεύτερης δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, ενδέχεται να εφαρμοστούν κάποια υποστηρικτικά μέτρα.
-Σε σχέση με την τεχνική βοήθεια και τη συμβουλευτική υποστήριξη προς τις ελληνικές περιφέρειες, η ομάδα Ράιχενμπαχ θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφερειάρχες στην εξασφάλιση αδειών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στις περιοχές τους.
Οι σχετικές τοποθετήσεις έχουν μεγάλη σημασία, ενόψει και του νέου τοπίου που διαμορφώνεται μετά την τελική έγκριση της αύξησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για το ΕΣΠΑ στο 95%, με άμεσο όφελος 800 εκατ. ευρώ τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά. Η εμπροσθοβαρής χρήση των κοινοτικών κονδυλίων είναι άλλωστε η μοναδική λύση προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ξεφύγει από την «αιχμαλωσία» της ύφεσης και να κινήσει κάποια έργα και επενδύσεις. Τώρα, λοιπόν, που η Κομισιόν αποδέχθηκε την εξαφάνιση των προκαταβολών, το μείζον θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθούν κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.


ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ


Οι πέντε σημαντικοί τομείς στους οποίους στοχεύει η καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι: η τόνωση του κατασκευαστικού τομέα με το σκεπτικό ότι ο δραστικός περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ευθύνεται για το 1/3 της ύφεσης. Προωθείται μάλιστα ταμείο εγγυοδοσίας 1,5 δισ. ευρώ για να «ξεκολλήσει» η χρηματοδότηση των έργων, κυρίως των οδικών αξόνων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί 180 έργα άμεσης προτεραιότητας. Ένας άλλος τομέας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες προωθείται η σύσταση εγγυοδοτικού μηχανισμού 500 εκατ. ευρώ, με στόχο την παροχή ρευστότητας προς τις ΜΜΕ ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κεφάλαιο κίνησης (με τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών). Ο τουρισμός, τα περιβαλλοντικά έργα και οι υποδομές στην ενέργεια, τα προγράμματα κατάρτισης και αντιμετώπισης της ανεργίας και η προώθηση προγραμμάτων στον τομέα της πληροφορικής περιλαμβάνονται επίσης στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ.
Στην παρούσα φάση, μάλιστα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, ετοιμάζει επιστολή με τις προτεραιότητες των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.


Η Κομισιόν εκτιμά ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ θα φτάσει το 32% το 2012 (έναντι στόχου 36%), ενώ η απορροφητικότητα για τα κοινωνικά ταμεία υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, κινείται δηλαδή μόλις στο 22%. Οι Βρυξέλλες «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου» για το ενδεχόμενο να επιστραφούν κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από έργα που δεν υλοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2006.


ΤΟ «ΦΑΟΥΛ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ 


Με αυτά τα δεδομένα, μπορούν λοιπόν να αναμένονται, έστω και χλωμές, «ακτίνες φωτός» στον τομέα της ανάπτυξης; Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει πως «ναι».
 Βέβαια ένα «φάουλ» του κ. Ράιχενμπαχ έχει θέσει τους γνωρίζοντες καλά τα θέματα ανάπτυξης σε επιφυλακή. Είπε λοιπόν σε γερμανικό περιοδικό ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται ακόμα για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν ακόμα φθάσει στον «πάτο του βαρελιού»…
Σίγουρα, το καλό ερώτημα είναι ποιον θεωρεί η τρόικα και η Task-force ως «πάτο» και τι ακόμα θα μεσολαβήσει μέχρι να τον πιάσουμε, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε ότι για την ανάπτυξη απαιτείται, πέρα από τη χρηματοδότηση, κλίμα και προοπτική.
Τώρα, που ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης μετακομίζει στην Αθήνα ίσως να καταλάβουμε και την απάντηση…
ΟΙ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ


Ένας από τους πλέον υποσχόμενους για ανάπτυξη τομείς οι οποίοι προσβλέπουν στο ΕΣΠΑ είναι η ενέργεια και, ειδικότερα, οι υποδομές, οι ΑΠΕ και τα περιβαλλοντικά έργα. Σημειώνεται, ότι ανάμεσα στα σημαντικά στελέχη της Ομάδας Δράσης είναι ο Ολλανδός νομικός κύριος Βαν ντε Χούτε, με αρμοδιότητες στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, σημαντικοί ‘Ελληνες επενδυτές στο χώρο της ενέργειας, όπως οι κ. Ε. Μυτιληναίος και Γ. Περιστέρης, αλλά και φορείς όπως η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) έχουν ήδη διαμηνύσει στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και στην Task-force, τα προβλήματα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου τομέα, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα: Πρώτον, την ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος για επενδύσεις Α.Π.Ε. και αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, δεύτερον, μέτρα και πολιτικές για τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (συστήματα αποθήκευσης, διασπορά με ενίσχυση των έργων χαμηλού αιολικού δυναμικού, διασυνδέσεις κ.λπ.) ,αλλά και των μικρών ανεμογεννητριών, τρίτον, ενίσχυση της ασφάλειας του επενδυτικού περιβάλλοντος με εγγύηση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του μηχανισμού στήριξης και αντιμετώπισης της στρέβλωσης που προκαλείται από το λεγόμενο Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε.


 


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 25 ΔΙΣ
Σημειώνεται, ότι για την υλοποίηση του στόχου του 2020 για τις ΑΠΕ απαιτούνται κεφάλαια της τάξης περίπου των 25 δις, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του διευθυντή της διεύθυνσης σύνθετων χρηματοδοτήσεων της Εμπορικής Τράπεζας, κ. Μάνου Ζωζωνάκη. Το νούμερο είναι ενδεικτικό των αναγκών χρηματοδότησης που έχει ο μέχρι σήμερα πολλά υποσχόμενος ενεργειακός τομέας. Κατά την ίδια πάντα εκτίμηση, προκειμένου να υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος την επόμενη οκταετία δεν αρκεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά απαιτείται και η συνδρομή διεθνών τραπεζών. Στην παρούσα φάση όμως, η όποια χρηματοδότηση γίνεται από οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, οι οποίοι είναι επίσης επιφυλακτικοί, προφανώς δε, οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι μονόδρομος για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
Επιπλέον, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα και εκπρόσωπος του γερμανικού ασφαλιστικού οργανισμού Hemes-Εuler, ακόμα και σε περίπτωση αμέσου επενδυτικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον από γερμανικής πλευράς, απαιτείται η εξεύρεση και τραπεζικής χρηματοδότησης, που σε αυτήν όμως τη φάση είναι αβέβαιη. Προς το παρόν, μια άμεση εναλλακτική λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα και η οποία έχει επίσημα προταθεί προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από το βασικό μέτοχο του ομίλου «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», κ. Γιώργο Περιστέρη, είναι η εξής: προκειμένου να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις των ινστιτούτων εξαγωγικών πιστώσεων ξένων κρατών να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις – collateral κονδύλια του ΕΣΠΑ.


Στην αγορά δε ακούγεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση προωθήθηκε ήδη στην ομάδα δράσης του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και συγκεκριμένα στο νομικό σύμβουλο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, τον Ολλανδό κ. Μπεν βαν Χούτε.
ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ
Μέχρι λοιπόν να διασφαλισθούν εφικτές λύσεις χρηματοδότησης, τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα στον τομέα των ΑΠΕ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και βρίσκονται σε μια αρχική πορεία υλοποίησης, παραμένουν παγωμένα, ενώ και μικρότερα, επίσης με άδειες, περιμένουν να διευκρινισθεί το τοπίο. Το θετικό είναι ότι οι επενδυτές στην ενέργεια και ειδικά στις ΑΠΕ δεν το βάζουν κάτω, αλλά παραμένουν σε ετοιμότητα προκειμένου, μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες έστω και ελάχιστα, να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.
Η στήλη ερεύνησε και σταχυολόγησε, ενδεικτικά, ορισμένα από τα πιο σημαντικά «ώριμα» έργα στον τομέα των ΑΠΕ, που είναι: στον τομέα των αιολικών πάρκων η Αιγαία Ζεύξη (προωθείται από τον ισπανικό όμιλο Rokas Renewables), ο Αϊ Γιώργης (πάρκο ανεμογεννητριών στην ομώνυμη βραχονησίδα της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»), το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Λήμνου 500 MW (προωθείται από την R-F Energy, εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και του Μ. Φειδάκη), το Πάρκο Καρύστου, που έχει ήδη δρομολογηθεί από τον ίδιο όμιλο, ο Υβριδικός σταθμός στην Κρήτη (θεωρείται πολύ χρήσιμο έργο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας), που αναπτύσσεται από την εταιρεία «Κτίστωρ», θυγατρική του γαλλικού ομίλου Energies Nouvelles, το αιολικό πάρκο της Σκύρου του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε., το αιολικό πάρκο της Ικαρίας που προωθεί ο όμιλος Μυτιληναίου, το φιλόδοξο σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου για εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη και διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (θα καταλήξει στην Πελοπόννησο και από εκεί η ενέργεια θα μεταφερθεί στην κεντρική Ελλάδα), αλλά και άλλα σημαντικά έργα που προωθούν η ισπανική Gamesa και άλλες εταιρείες. Στα προαναφερθέντα φιλόδοξα αιολικά θα πρέπει να προστεθεί το αιολικό πάρκο της Ροδόπης 200-300 MW και η μονάδα παραγωγής ανεμογεννητριών στη Θράκη, που πρόσφατα προωθεί η ΔΕΗ μέσω της συνεργασίας της με τη Sinovel, τον κινεζικό κολοσσό του χώρου.


ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ


Στον τομέα πάλι των μεγάλων φωτοβολταϊκών, δρομολογούνται το πολυσυζητημένο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, 200MW, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης 50MW (στο οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί ο επιλεγείς κατασκευαστικός όμιλος J&P Άβαξ), οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί 126,82 MW της Silcio Φωτοβολταϊκά Πάρκα (όμιλος Κοπελούζου), τα 39 φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πελοπόννησο και τη Στερεά, δυναμικότητας 131,074 MW, του ομίλου Solar-Cells Hellas, τα οποία έχουν μάλιστα ενταχθεί και στη διαδικασία του fast-track.
Σε σχέση πάλι με το πολυσυζητημένο επενδυτικό πρότζεκτ του τομέα, τον «Ήλιο», που θα αξιοποιηθεί ανάμεσα σε άλλα, προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώσει στη Γερμανία μέρος του χρέους της, επικρατεί μεγάλη κινητικότητα, τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική πλευρά. Το όλο θέμα χειρίζεται ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και αναμένονται σύντομα σχετικές εξελίξεις και ανακοινώσεις.


ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ
«Last but not least», όπως λένε οι Εγγλέζοι, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ΑΠΕ, οι οποίες μάλιστα προηγούνται των λοιπών επενδύσεων, καθώς αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτές. Οι εκτιμώμενες επενδύσεις σε ενίσχυση του συστήματος, σε διασυνδέσεις των νησιών και σε διεθνείς διασυνδέσεις, εκτιμώνται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ και το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στην προσεχή πενταετία με επταετία, προκειμένου να συμβαδίσει η χώρα μας με την πρόοδο που θα συντελεστεί στην Ευρώπη.
Ο βασικός επενδυτής πάντως που καλείται να υλοποιήσει τα έργα υποδομής, δηλαδή η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει επίσης στην παρούσα φάση θέματα χρηματοδότησης. Πρόσφατα, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία ζητούσε να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, περιέγραφε ανάμεσα σε άλλα και τη δυσκολία χρηματοδότησης της επιχείρησης από τις εγχώριες τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας.
Όπως πάντως εκτιμάται, παρά την πρωτοφανή δυσκολία στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, η δυναμική του τομέα της ενέργειας, που μέχρι τώρα ανέμενε να διπλασιάσει το ρυθμό των επενδύσεων της προηγούμενης πενταετίας (10 δισ. ευρώ) δεν θα ανασταλεί. Οι μεγάλοι επενδυτές του χώρου «κρατούν την αναπνοή τους», γνωρίζοντας ότι ακόμα και στην περίπτωση που βελτιωθεί η ροή χρηματοδότησης θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των ξένων ομίλων, κάτι που μπορεί να αντιμετωπισθεί εν μέρει και μέσα από συνεργασίες επωφελείς και για τις δύο πλευρές.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2012
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JURGEN CREUTZMANN
GAMING MONEY CONFERENCE 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MALCOLM BRUCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ
ΕΣΠΑ: ΧΛΩΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΡΘΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
COMMERCE MONEY CONFERENCE 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΟΡΑ LEASING
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site