Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2012-τ.379                              


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΝΟΔΙΚΑΤην πρόκληση να επαναλάβει τη θετική περσινή χρονιά έχει απέναντι του για το 2012 ο ελληνικός τουρισμός. Μία πρόκληση που όσο προχωράει η χρονιά γίνεται όλο και μεγαλύτερη καθώς μέχρι στιγμής οι συνθήκες δεν φαντάζουν τόσο ευνοϊκές όπως οι περσινές στο αντίστοιχο χρονικό σημείο.


Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι συνολικά το 2011 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 16,5 εκατ. τουρίστες κάτι που μάλλον δύσκολα θα συμβεί και φέτος με βάση τον αριθμό των προκρατήσεων από το εξωτερικό . Συγκεκριμένα, στην αγορά-βαρόμετρο της Βρετανίας, οι προκρατήσεις μειώθηκαν κατά 75% (βάσει δείγματος που αντιστοιχεί στο 10% των Βρετανών τουριστών), παρά το γεγονός ότι το δίμηνο του περυσινού Αυγούστου-Σεπτεμβρίου οι ρυθμοί ήταν ανοδικοί.
Ως αποτέλεσμα, οι μέχρι στιγμής προκρατήσεις από τη συγκεκριμένη αγορά έχουν μειωθεί κατά 5%-7% (μέσος όρος, που προκύπτει από την εξισορρόπηση της καλής πορείας του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου με τη μείωση του τελευταίου διαστήματος).
Αυτά προκύπτουν από στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Το μίγμα των αρνητικών παραγόντων για τον ελληνικό τουρισμό το 2012 σχετίζεται, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη με:
α)την παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω του φόβου οικονομικής ύφεσης, που μηδενίζει τις πιθανότητες αύξησης του τουρισμού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνει την ανάγκη στροφής σε άλλες αγορές, όπως Κίνα, Ρωσία, Βαλκάνια, β) την κορύφωση, φέτος, της κάκιστης εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, την τελευταία διετία και γ)τη μερική ανάκαμψη των χωρών της Βόρειας Αφρικής, ιδίως της Αιγύπτου και της Τυνησίας οι οποίες επιδιώκουν να «πάρουν πίσω» τους τουρίστες που έφυγαν λόγω της έκρυθμης κατάστασης των προηγούμενων μηνών, επιστρατεύοντας «όπλα» όπως οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές, επιδότηση αεροπορικών εισιτηρίων κτλ.
Στο σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βασικές παρεμβάσεις θωράκισης του τουρισμού για το 2012.«Τα μέτρα αυτά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, Ίσως είναι η ευκαιρία να γίνουν τώρα πράγματα, που δεν προχώρησαν στο παρελθόν» είπε ο κ. Ανδρεάδης, σημειώνοντας την ανάγκη να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Εταιρίας Μάρκετινγκ (η οποία φαίνεται ότι εξασφαλίζει και διακομμματική συναίνεση).
«Θα είχαμε 5πλάσια έσοδα αν μειώναμε σπατόσημο και ΦΠΑ τουριστικών πακέτων». Ο ίδιος ζήτησε να μειωθεί στο μισό το σπατόσημο (το οποίο επιβαρύνει το
εισιτήριο ανά επιβάτη κατά 42 ευρώ στην Αθήνα, έναντι 16 ευρώ, π.χ. στην Κωνσταντινούπολη ή τη Βαρκελώνη). «Με τη μείωση του σπατόσημου και του
ΦΠΑ μέσα σε έναν χρόνο το κράτος θα είχε έσοδα τριπλάσια ή και πενταπλάσια από αυτά που θα έχανε λόγω της μείωσής του, καθώς θα έρχονταν στην Ελλάδα περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και τουρίστες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το 2011 ήταν μια καλή χρονιά, με αύξηση τουρισμού από το εξωτερικό που τείνει στο 10% (στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος). Αυτό σημαίνει άνοδο του ΑΕΠ κατά 1.5% και διατήρηση 100.000 θέσεων εργασίας, που αν ο τουρισμός δεν πήγαινε καλά θα είχαν χαθεί.


ΣΕΤΕ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Πάντως το γεγονός ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (ΔΑΑ) παραμένει το δεύτερο ακριβότερο της Ευρώπης και με διαφορά (έως και 250%) το ακριβότερο της Μεσογείου οδηγεί σε μαρασμό και καταδικάζει σε περιθωριοποίηση την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ. Η Αθήνα και η Αττική υποφέρουν από σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα εικόνας (διαδηλώσεις, επεισόδια, μετανάστες, κλπ) με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας ως τουριστικού προορισμού. Η κατάσταση επιδεινώνεται και ο προορισμός Αθήνα – Αττική γίνεται λιγότερο ελκυστικός από τα υψηλά τέλη που επιβάλλει το Δημόσιο και το ΔΑΑ στους επιβάτες (π.χ. όταν ο επιβάτης επιβαρύνεται στην Αθήνα με 42 Ευρώ, στις ανταγωνίστριες πόλεις έχουμε: Βαρκελώνη 17 Ευρώ, Ρώμη 18 Ευρώ, Κωνσταντινούπολη 16 Ευρώ, Λισαβόνα 16 Ευρώ).
 


ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ: ΑΥΞΗΣΗ 13,73% ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ 2011


Η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2011 επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του κλάδου κρουαζιέρας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) κ. Γ. Ανωμερίτης τα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν το λιμάνι του Πειραιά το 2011 σημείωσαν αύξηση 13,73%, φθάνοντας τα 936, έναντι 823 το 2010. Το ίδιο διάστημα οι αφιξοαναχωρήσεις επιβατών κρουαζιέρας άγγιξαν τις 2.515.191 από 1.864.657 το 2010, ενισχυμένες σε ποσοστό 34,89% και κατά 650.534 επιβάτες. Μεταξύ αυτών οι επι-αποβιβασθέντες επιβάτες στον Πειραιά (homeporting) ανήλθαν σε 454.387, σημειώνοντας άνοδο 6,63%, ενώ οι transit άγγιξαν τους 2.060.804, ενισχυμένοι κατά 43,26%. Σε διάστημα δεκαετίας (2002 - 2011) οι μεταβολές ανήλθαν για τους επιβάτες home σε 198% και για τις διελεύσεις transit σε 339%.


ΟΛΠ: ΈΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ-ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Τα θέματα που απασχολούν τόσο τον κλάδο της κρουαζιέρας όσο και της ακτοπλοΐας τέθηκαν στο τραπέζι σε συνάντηση που είχε το Προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας  με τη Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Οι δύο πλευρές  κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα συνεργασιών για την προετοιμασία κυρίως της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία ξεκινάει για τη λιμενική επιβατική βιομηχανία την 1η Απριλίου.
Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. ενημέρωσε τη ΣΕΕΝ για την εξέλιξη των έργων υποδομών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο λιμάνι του Πειραιά και κυρίως:
1. Τη δημιουργία εντός του 2012 δύο νέων Επιβατικών Σταθμών Κρουαζιέρας στην Ακτή Θεμιστοκλέους (5.600 τ.μ.) και στην Ακτή Μιαούλη (3.200 τ.μ.) οι οποίοι μαζί και με τον υπάρχοντα Επιβατικό Σταθμό Αγίου Νικολάου, καθιστούν τον Πειραιά πλήρη σε χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης επιβατών για τα επόμενα χρόνια.
2. Την κατασκευή δύο νέων θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στην Ακτή Μιαούλη.
3. Την ανάθεση μελέτης μέσω ΕΛΙΜΕ των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης χειμερινής κρουαζιέρας.
4. Τη διασύνδεση κοινών υπηρεσιών για το home porting μεταξύ Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και Λιμένος Πειραιά.
5. Νέο σύστημα καθορισμού ελλιμενισμού βάσει 18μήνου προειδοποιήσεως (berth allocation).
6. Τη διατήρηση σταθερών τιμολογίων για τα έτη 2013-2016 για την κρουαζιέρα.
7. Την ανάληψη από θυγατρική του Ο.Λ.Π. Α.Ε. με προγραμματικές συμβάσεις υπηρεσιών και έργων άλλων λιμένων κρουαζιέρας.
8. Τη διάθεση χώρων για γραφεία των εταιριών εντός των επιβατικών σταθμών.
9. Τη λειτουργία μέχρι τον Απρίλιο, του πλήρους δικτύου συλλογής αποβλήτων πλοίων μέσα από το νέο δίκτυο λυμάτων, το οποίο ολοκληρώθηκε.
10. Τον τριπλασιασμό των Πυλών X-rays σε όλους τους Σταθμούς.
11. Την ανακατανομή των εκπτώσεων που χορηγήθηκαν για το 2012 βάσει νέου τρόπου υπολογισμού για ομάδες εταιριών, πρόταση την οποία ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. θα εξετάσει εντός του Φεβρουαρίου και
12. Την ανακατανομή των θέσεων ταξί και πούλμαν με χωροθέτηση διαδρόμων πεζών για τα διερχόμενα groups επιβατών.
Ο Γιώργος Ανωμερίτης υπενθύμισε ότι για την ακτοπλοΐα, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. αποφάσισε το «πάγωμα» όλων των τιμολογίων για το 2012 και ότι μέσα από το πρόγραμμα επενδύσεων θα διατεθεί κάθε κονδύλι το οποίο θα βελτιώνει την ασφάλεια επιβατών και πλοίων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους χώρους του λιμένα.


ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Η δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή του ΕΟΤ και ιδιωτών, για την προβολή και την προώθηση του τουρισμού, καθώς και για την αναζήτηση νέων τουριστικών προορισμών, αποφασίστηκε στη διάρκεια του «Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό» που διεξήχθη στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή στο Βερολίνο, με συντονιστή τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδη.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης και της καλύτερης συνεργασίας των αρμόδιων τουριστικών φορέων συζητήθηκαν και εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:
• Η δημιουργία διμερούς επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που θα λειτουργεί και στις δύο χώρες με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού.
• Η επεξήγηση του υφιστάμενου νομοθετικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.
• Η παρουσίαση συγκεκριμένων επενδυτικών ευκαιριών σε θεματικές ενότητες τουριστικού ενδιαφέροντος.
• Η ανάπτυξη δράσεων μαθητικού και φοιτητικού τουρισμού αλλά και άλλων θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων.
• Οι διαδημοτικές συνεργασίες για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.


 


ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ. ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ 2012


Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4% το 2011 και ανήλθαν στα 980 εκατ. και η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012, με χαμηλότερο ρυθμό και τις αφίξεις να προβλέπεται ότι θα αγγίξουν το ένα δισεκατομμύριο.
Σε ένα έτος, το 2011, που σημαδεύτηκε από την στασιμότητα στους δείκτες της οικονομίας, τις πολιτικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή και την φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία, οι αφίξεις ανήλθαν στα 980 εκατ., ενώ το 2010 άγγιξαν τα 939 εκατ. Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση στην τουριστική κίνηση κατά 6%, ενώ η Λατινική Αμερική σημείωσε αύξηση κατά 10%. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση ήταν σημαντική στις αναδυόμενες οικονομίες κατά 5% σε σχέση με το 3,8% του 2010, με την Ευρώπη να καταγράφει σημαντική άνοδο στην τουριστική κίνηση, ενώ περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική σημείωσαν ραγδαία πτώση.
«Διεθνώς, ο τουρισμός το 2011 σημείωσε ρεκόρ, παρά τις δυσμενείς συνθήκες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai. «Για τον κλάδο που παράγει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που είναι υπεύθυνος για το 6% των εξαγωγών και απασχολεί έναν στους 12 εργαζόμενους στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καθίστανται αναγκαίοι μοχλοί, που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.


ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 2011
Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη ανήλθαν στα 503 εκατ. το 2011, με την Κεντρική, την Ανατολική Ευρώπη και την μεσογειακή λεκάνη να σημειώνουν αύξηση κατά 8%, που αντιστοιχεί σε 28 εκατ. τουρίστες, και η τελευταία επωφελήθηκε από την κρίση στις αφρικανικές μεσογειακές χώρες, που συνδυάστηκε με την έλευση τουριστών από την Σκανδιναβική Χερσόνησο, την Γερμανία και την Ρωσία.
Η Ασία και ο Ειρηνικός Ωκεανός σημείωσαν αύξηση κατά 6%, που αντιστοιχεί σε 11 εκατ. τουρίστες και ανήλθαν στα 216 εκατ. Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία σημείωσε άνοδο κατά 9%, η Βορειοανατολική κατά 4% και η Ωκεανία μόλις κατά 0,3%, λόγω της παροδικής μείωσης της τουριστικής προτίμησης των Ιαπώνων. Η Αμερική σημείωσε άνοδο κατά 4%, που αντιστοιχεί σε 6 εκατ. αφίξεις και ανήλθαν στα 156 εκατ. επισκέπτες. Συγκεκριμένα, η Λατινική Αμερική είχε αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά 10%, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική σημείωσαν κατά 4% σε σχέση με το 2010, ενώ η Βόρεια Αμερική με αύξηση κατά 3%.
Στην Αφρική, οι αφίξεις ανήλθαν στα 50 εκατ. με τους υπο-σαχάριους προορισμούς να σημειώνουν αύξηση κατά 7%, επίδοση που αντισταθμίζει τις απώλειες της Βόρειας Αφρικής, που έφθασαν το 12%. Η Μέση Ανατολή είχε απώλειες της τάξεως του 8%, που αντιστοιχεί σε 5 εκατ. λιγότερες αφίξεις το 2011, ενώ στο σύνολό τους ανήλθαν στα 55 εκατ.. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι προορισμοί, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν άνοδο στις αφίξεις.
Ενισχυμένες και οι δαπάνες σε αντιστοιχία με την άνοδο των αφίξεων
Οι δαπάνες των τουριστών το 2011 ακολούθησαν την ανοδική πορεία των αφίξεων. Έτσι, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ δαπάνησαν 12% περισσότερα χρήματα το 2011 σε σχέση με το 2010. Επίσης, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 9%, αυτοί που επισκέφτηκαν το Χόνγκ- Κονγκ δαπάνησαν κατά 25% περισσότερα χρήματα, όπως και οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 7%. Οι τουρίστες, που δαπάνησαν περισσότερα στα ταξίδια τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα και αύξησαν τις δαπάνες τους το 2011 κατά 38%, από την Ρωσία κατά 21%, από την Βραζιλία κατά 32% και ακολουθούν οι τουρίστες από την Γερμανία, οι οποίοι αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 4% και από τις ΗΠΑ κατά 5%.


GOOGLE: ΣΤΟ 1 ΤΡΙΣ. ΔΟΛ. Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ONLINE ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σε κατακόρυφη άνοδο φαίνεται πώς βρίσκεται ο online τουρισμός καθώς τα έσοδα του ανέρχονται περίπου στο ένα τρισ. δολάρια ετησίως . Κι αυτό γιατί οκτώ στους δέκα ταξιδιώτες χρησιμοποιούν διαδικτυακή πληροφόρηση πριν ταξιδέψουν και πρωτίστως  τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν σχετική πληροφόρηση.
Παράλληλα το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό κανάλι κρατήσεων υπηρεσιών τουρισμού μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, ιδιαίτερα για αεροπορικές κρατήσεις και για κρατήσεις διαμονής
Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσίασε η  πρώτη ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τον τουρισμό και τις δυνατότητες ανάπτυξής του μέσω διαδικτύου «Google Travel Forum», που διοργάνωσε η Google Ελλάδας. Ανοίγοντας την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο γενικός διευθυντής της Google Ελλάδας, κ. Σ. Λουκάκος, τόνισε τις ευκαιρίες που παρέχονται στις ελληνικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν μέσω του διαδικτύου.
Ο  υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη μίας υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για να επανέλθει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ διευκρίνισε  ότι το διαδίκτυο ανοίγει νέους δρόμους στον ελληνικό τουρισμό, αφού η online προβολή της χώρας μας σημαίνει αυτόματα προβολή σε όλο τον κόσμο.
Η τιμή αλλά και ο προορισμός είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία αποφάσεων για ένα ταξίδι, με τις καλές τιμές να θεωρούνται κινητήρια δύναμη για τις online αγορές.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της youtravel.com και της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aquis Hotels κ. Ι. Κεντ, εξήγησε  ότι όσο εντείνεται η οικονομική κρίση, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που στρέφονται στο internet.
Υπογράμμισε ότι το 2012 αναμένεται η Ευρώπη να αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος παίκτης στη διαδικτυακή ταξιδιωτική αγορά, γεγονός που μπορεί να δώσει μεγάλο προβάδισμα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Για το ελληνικό τουριστικό προϊόν μίλησε ο brand strategist διεθνούς βεληνεκούς κ. Peter Economides, σημειώνοντας ότι τα πάντα είναι ένα brand, ενώ η Ελλάδα - αν υποστηριχθεί όπως της αξίζει - μπορεί να γίνει ένα από τα πιο δυνατά brands της τουριστικής βιομηχανίας. Για τη σημασία του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Google για την ελληνική τουριστική αγορά και τα αξιόλογα περιθώρια ανάπτυξής της, αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Executive Chairman of the Board της Google κ. Eric Schmidt.
Στην  ημερίδα παρουσιάστηκαν οι τέσσερις σύγχρονες τάσεις του internet: η αναζήτηση, η χρήση του video, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσα ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών και η εύρεση πληροφορίας εν κινήσει, μέσω του κινητού. Επίσης παρουσιάστηκαν τα πέντε στάδια του ταξιδιού, καθώς όλοι οι ταξιδιώτες ονειρεύονται, ψάχνουν, προγραμματίζουν, ταξιδεύουν και μετά μοιράζονται την εμπειρία τους.


OEE: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή και υπογραφή συμβάσεων στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2012 - 2013, απευθύνει στις τουριστικές επιχειρήσεις ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.
Η διάρκεια του προγράμματος ορίστηκε από 1 Απριλίου 2012 έως 31 Μαρτίου 2013 και η ισχύς των δελτίων σε έξι ημέρες (πέντε διανυκτερεύσεις).
Πανελλαδικά για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2012 - 2013 θα διατεθούν σε δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας 380.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού .
Κατόπιν τούτου καλούνται οι εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2012 - 2013 να προσέλθουν μέχρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα, στη Νομική Υπηρεσία του Οργανισμού (Αγησιλάου 10, 5ος όροφος , γραφείο 506) ή στην Περιφέρεια, στις κατά τόπους Υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, προκειμένου να υπογράψουν σχετική σύμβαση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας , θα έχουν τετραετή ισχύ και διάρκεια από 1 / Απριλίου 2012 - 31 Μαρτίου 2016 , με δικαίωμα ή διακοπής της συνεργασίας ή ανανέωσης της σε κάθε ετήσιο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις , ανεξάρτητα νομικής μορφής, θα πρέπει να προσκομίσουν για την υπογραφή της σύμβασης υποχρεωτικά τα κάτωθι:
1.Φωτοαντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας αρμοδίως επικυρωμένο.
2. Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού πυρασφάλειας αρμοδίως επικυρωμένο
3. Φωτοαντίγραφο αδείας εστιατορίου αρμοδίως επικυρωμένο και συμφωνητικό μίσθωσης, στην περίπτωση που μισθώνεται χώρος εντός της επιχείρησης για χρήση εστιατορίου , όταν υπογράφεται σύμβαση με παροχή ημιδιατροφής.
4. Φωτοαντίγραφο αδείας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος , αρμοδίως επικυρωμένο , όταν υπογράφεται σύμβαση με παροχή πρωινού.
5. Η ύπαρξη και λειτουργία πισίνας δηλώνεται υποχρεωτικά και υποβάλλεται ή κατά νόμο άδεια λειτουργίας της .
6. Αστυνομική ταυτότητα νομίμου  εκπροσώπου που υπογράφει τη σύμβαση και σφραγίδα της επιχείρησης .
7. Έντυπη  αίτηση (χορηγείται από τον Οργανισμό ) νομίμως υπογεγραμμένη.
Επιπροσθέτως , ανάλογα με τη μορφή λειτουργίας του καταλύματος , απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Αν η επιχείρηση λειτουργεί με μορφή ΟΕ ή ΕΕ:
-Καταστατικό εταιρείας και πιστοποιητικό από το Πρωτοδικείο περί τροποποιήσεως ή μη  του καταστατικού και μη λύσεως της εταιρείας.
-Αν έχει γίνει τροποποίηση αντίγραφα όλων των τροποποιητικών πράξεων, νομίμως επικυρωμένα.
Αν η επιχείρηση λειτουργεί με μορφή ΕΠΕ:
-Καταστατικό εταιρείας  και το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε αυτό και πιστοποιητικό    από το Πρωτοδικείο περί τροποποιήσεως η μη του καταστατικού και μη λύσεως της εταιρείας.
-Αν έχει γίνει τροποποίηση , αντίγραφα όλων των τροποποιητικών πράξεων, νομίμως επικυρωμένα.
Αν η επιχείρηση λειτουργεί με μορφή Α.Ε :
-ΦΕΚ  στο οποίο δημοσιεύτηκε το καταστατικό της εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις με τα αντίστοιχα ΦΕΚ .
-Βεβαίωση περί τροποποιήσεως η μη του καταστατικού της εταιρείας και μη λύσεως αυτής (εκδίδεται μέσω ΚΕΠ )
-ΦΕΚ δημοσίευσης των μελών του Δ. Σ
-Πρακτικό του Δ. Σ της εταιρείας , που θα εκδηλώνεται η βούληση του νομικού προσώπου για την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης και διορισμό του εκπροσώπου της εταιρείας που θα υπογράψει τη σύμβαση.
Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2012 γίνονται δεκτά τουριστικά καταλύματα:
α) Ξενοδοχεία και ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων από πέντε αστέρων μέχρι και ενός αστεριού.
β) Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα –δωμάτια και τουριστικά καταλύματα μικτής μορφής από τεσσάρων κλειδιών μέχρι και δύο κλειδιών.
γ) Παραδοσιακά καταλύματα Α΄και Β΄ τάξης.
δ) Τουριστικές  επιπλωμένες κατοικίες –επαύλεις .
ε) Κάμπινγκς  ,ανεξαρτήτως κατηγορίας και μόνο με παροχή ημιδιατροφής
Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής μονάδες των οποίων ο αριθμός κλινών είναι κάτω από δέκα.
Όσοι εκπρόσωποι τουριστικών καταλυμάτων υπέγραψαν το 2011 πενταετή σύμβαση συμμετοχής στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας  και επιθυμούν τη συνεργασία στο πρόγραμμα έτους 2012, θα πρέπει να αποστείλουν στην Υπηρεσία ,Δ/νση Μετεργασιακής   Μέριμνας , τμήμα Φυσικής Αγωγής, Αγησιλάου 10, 102 10 Αθήνα, μέχρι 29/2/2012, δήλωση αποδοχής συνεργασίας και δήλωση επιλογής υψηλής περιόδου (όπου προβλέπεται).
Η δήλωση αποδοχής έχει το κύρος και την ισχύ σύμβασης.
Με τη δήλωση αποδοχής υποχρεωτικά θα αποστείλουν :
α) Φωτοαντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας αρμοδίως επικυρωμένο
β) Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού πυρασφάλειας αρμοδίως επικυρωμένο
γ) Φωτοτυπία της αδείας εστιατορίου , αρμοδίως επικυρωμένη
δ) Φωτοτυπία της αδείας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος αρμοδίως επικυρωμένη.
ε) Φωτοτυπία της κατά νόμο αδείας λειτουργίας πισίνας αρμοδίως επικυρωμένη 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΤΑΧΥΕΣΤΙΑΣΗ-CATERING
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ «ΧΡΗΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2011»
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
EUROMONEY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site