Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2012-τ.380                              

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 


της Λίλιαν Μαργαρίτη
Σε ρυθμούς εκλογών και αποτελεσμάτων, κυρίως των τραπεζών, κινείται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει πρωταγωνιστής, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση, καθορίζοντας την τάση της αγοράς.


Οι εξελίξεις και στα δύο μέτωπα δημιουργούν προβληματισμό στους αναλυτές, που εκτιμούν ότι, αργά ή γρήγορα, οι επενδυτές θα δώσουν έμφαση σε μη τραπεζικούς τίτλους και κυρίως σε τίτλους εταιρειών στις οποίες έχει συμμετοχή το κράτος και οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Όσον αφορά τις εκλογές, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας ή τουλάχιστον βιώσιμης συγκυβέρνησης τόσο θα επηρεάζεται αρνητικά η αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ζημίες που αναμένεται να εμφανίσουν οι τράπεζες προοιωνίζουνται και μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες δεν θα είναι εύκολο να καλυφθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι αυξήσεις θα πρέπει να καλυφθούν σε ποσοστό 15%-20% από τους παλαιούς μετόχους και η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κοινές άνευ ψήφου μετοχές, οι οποίες θα επαναγοραστούν μετά από δύο χρόνια. Το αρνητικό σενάριο αφορά τις τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αυξήσεις και τα ποσοστά που θα προβλέπονται.
Σε ελαφρώς σταθεροποιητικό τόνο φαίνεται να κινείται η εγχώρια αγορά μετοχών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, Υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της Valuation & Research Specialists (VRS). Η τάση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες για την κρίση χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη φαίνεται να «αποκλιμακώνονται», χωρίς όμως εξαλείφεται οριστικά η αβεβαιότητα για το μέλλον. Η ελληνική αγορά μετοχών έχει ήδη προεξοφλήσει τα όποια θετικά στοιχεία από τη νέα δανειακή συμφωνία και τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην πορεία υλοποίησης του συνδεδεμένου προγράμματος, καθώς και στην ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών.
 Το μεγάλο στοίχημα, αναφέρει ο αναλυτής, παραμένει εδώ και 1-2 χρόνια η πολυπόθητη εκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης, προσδοκία που μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τους ονομαστικούς όρους του νέου προγράμματος, «πληρώνοντας» ταυτόχρονα το βραχυχρόνιο τίμημα σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος και απασχόλησης. Οι οικονομικές αρχές, αλλά και ευρύτερα η ελληνική οικονομία, καλούνται να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν στην πράξη το εν λόγω πρόγραμμα, με τα όποια «κενά» του, προκειμένου να μεταστραφεί το κλίμα και η ψυχολογία της αγοράς.
 Από την άλλη πλευρά, οι επικείμενες εκλογές και η μετέπειτα λήψη πρόσθετων μέτρων αποτελούν ένα νέο «γρίφο», με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά μετοχών να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το στοίχημα που καλείται να επιλέξει, εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης. Συνεπώς βραχυχρόνια, πέρα από την ονομαστική λήψη δράσεων και μέτρων, η αγορά καλείται να αξιολογήσει το βαθμό στον οποίο αυτά μπορούν να γίνουν πράξη. Το ρίσκο εξακολουθεί να συνίσταται στην ταχύτητα υλοποίησης και την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος, με πρώτο ζητούμενο την εμφάνιση προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης.
 Το επόμενο διάστημα, μετά το PSI, διακατέχεται από αναστολές για το πόσο θα στοιχίσει τελικά ο λογαριασμός του «κουρέματος» στις εγχώριες τράπεζες και κάτω από ποιες λογιστικές και νομικές προϋποθέσεις θα γίνει η επανακεφαλαιοποίησή τους, αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Οι αναστολές δεν περιορίζονται μόνο στο χρηματοοικονομικό χώρο, αλλά επεκτείνονται και σε επίπεδο επόμενης πολιτικής ημέρας, αφού η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο τον Απρίλιο, έχει οριστεί ως ημερομηνία κατά την οποία θα προκηρυχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα. Η πολιτική ρευστότητα ως προς τη δυνατότητα διακυβέρνησης από ένα ή περισσότερα κόμματα την επομένη των εκλογών, σταδιακά έρχεται στο προσκήνιο και καθώς οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης επικράτησης ή σχηματισμού κάποιου πλειοψηφικού κοινοβουλευτικού σχήματος, είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός και αποχή από τις συναλλαγές της αγοράς.
Επί του παρόντος, παρατηρείται μια αξιόλογη στροφή προς τα χαρτιά που έχουν εμπλοκή με τις αποκρατικοποιήσεις, αφού η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, έκανε περισσότερο ελκυστικές κάποιες αποτιμήσεις σε όσους έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον εισόδου σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας ένα θετικό αντίβαρο στις πωλήσεις και τις έντονες διακυμάνσεις του τραπεζικού κλάδου.
Οι επιλογές της Alpha Finance
Η ελληνική αγορά μετοχών διαμορφώθηκε σε χαμηλά 20 ετών τον Ιανουάριο, λόγω των φόβων για έξοδο από το ευρώ. Από τότε, όμως, η Ελλάδα σφράγισε μια συμφωνία διάσωσης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αξίας 130 δισ. ευρώ και μείωσε πάνω από 100 δισ. ευρώ από το ιδιωτικό χρέος μέσω του PSI. Η ιστορία θα δείξει αν αυτό είναι αρκετό όμως, αναμφισβήτητα, η Ελλάδα και η Ε.Ε. δείχνουν πιο αποφασισμένες από ποτέ να πράξουν ό,τι χρειάζεται για την επίλυση του ελληνικού θέματος, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Finance.


Σε έκθεσή της με το χαρακτηριστικό τίτλο «Είναι το ποτήρι μισογεμάτο ξανά;», η χρηματιστηριακή αναλύει τις προβλέψεις της για το ελληνικό χρηματιστήριο κατά το τρέχον έτος.


 Ειδικά για την πορεία των μετοχών οι αναλυτές της εκτιμούν ότι παρότι μπορεί να έχουμε δει ήδη τα χαμηλά, οποιαδήποτε ανάκαμψη θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβια και υποστηρίζουν ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με την ισχυρή δέσμευση του εγχώριου πολιτικού συστήματος και τις πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση στην οικονομία επιβραδύνεται.


Στους πιθανούς καταλύτες η Alpha Finance προσθέτει τον πολιτικό κίνδυνο και τα μάκρο. Ειδικά για την πολιτική σκηνή επισημαίνουν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική ανάκαμψη. Η εκτίμησή της είναι ότι κανένας πολιτικός φορέας δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου και θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα σε λιγότερο από δύο μήνες και σίγουρα θα σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα.


Μετά τις εκλογές, το πολιτικό τοπίο θα είναι δύσκολο, αν και υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια εξορθολογισμού. Οι επενδύσεις αποτελούν το μόνο «κλειδί» που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Finance και προσδοκούν ότι θα «ενεργοποιηθούν» μόλις σταθεροποιεί το πολιτικό τοπίο, αποτελώντας το δεύτερο σημείο καμπής για την Ελλάδα.


Παράλληλα, στην έκθεση εκφράζεται η άποψη ότι το 2012 θα είναι το τελευταίο έτος ισχυρής ύφεσης.


Στις κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.


Θετική τροχιά ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την Ευρωζώνη - Αποκλίσεις στην περιφέρεια
 
Την πεποίθηση πως η ύφεση θα είναι ρηχή και η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εκφράζουν οικονομικοί αναλυτές στο «Global Economic & Market Outlook», που εξέδωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG. Ωστόσο, η ανάκαμψη, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ισχνή, οδηγώντας την οικονομία της Ευρωζώνης σε μηδενικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2012. Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στις χώρες της περιφέρειας, βραχυπρόθεσμα προκαλούν αύξηση της ανεργίας και δραματική πτώση της εγχώριας ζήτησης, οδηγώντας τις οικονομίες τους σε ύφεση. Κατά συνέπεια, οι αποκλίσεις στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας αναμένεται να συνεχιστούν και το 2012.


Η εξάπλωση της κρίσης κυβερνητικού χρέους σε συστημικές χώρες της Ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ενίσχυσε την αβεβαιότητα των αγορών, οδηγώντας την οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών - όπως αποτυπώνεται στους πρόδρομους δείκτες - και από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος.


Η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία δάνεισε στις ευρωπαϊκές τράπεζες 1,02 δισ. ευρώ με τριετή διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ αποσόβησε τον κίνδυνο ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας τις ανησυχίες για απότομη μείωση των πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η ΕΚΤ αύξησε τη δυνατότητα και το κίνητρο των τραπεζών να απορροφήσουν κυβερνητικό χρέος. Αυτή η μορφή έμμεσης ποσοτικής χαλάρωσης συντέλεσε σημαντικά στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.


Κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία


Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank, δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και κατ’ επέκταση της αγοράς.


Ο πρώτος κίνδυνος είναι η επιδείνωση της κρίσης κυβερνητικού χρέους στην Ευρωζώνη. Οι αγορές παραμένουν σκεπτικές όσον αφορά την ικανότητα των χωρών της περιφέρειας να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους και να προωθήσουν επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα έντονα υφεσιακό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των εντάσεων στην Ευρωζώνη παραμένει υπαρκτός. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιδείνωση της κρίσης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, μέσω ασθενέστερων εξαγωγών, αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης και του περιορισμού των τραπεζικών πιστώσεων.
 
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και τη χαλαρή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Μια ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα έπληττε σοβαρά τις χρηματαγορές και την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων.


Προτάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση του Χ.Α.


Σειρά προτάσεων για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την εισροή νέων κεφαλαίων στο Χ.Α., την ενίσχυση της διαφάνειας και την προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων. Μεταξύ άλλων, η Ε.Κ. φιλοδοξεί να βάλει «φρένο» στο «παράθυρο» εξόδου από το Χ.Α. δια της οδού της συγχώνευσης μιας εισηγμένης από μια μη εισηγμένη εταιρεία, μέσω αλλαγών στο νόμο περί δημοσίων προτάσεων. Παράλληλα, εισηγείται τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία Venture Capital Trusts.


Ειδικότερα για τις δημόσιες προτάσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτείνει τις εξής αλλαγές: Για τη διαμόρφωση του προσφερόμενου στους μετόχους μειοψηφίας αντάλλαγμα να λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές του προτείνοντα κατά τους τελευταίους 12 και όχι 6 μήνες που ισχύει σήμερα. Επίσης, να ρυθμιστεί αναλυτικά το θέμα του δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος που πρέπει να προστεθεί στους μετόχους μειοψηφίας, σε περίπτωση που το αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης δεν είναι σε μετρητά αλλά σε μετοχές. Ακόμη, προτείνει την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού (π.χ συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή), ο όποιος έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι με εισηγμένες μετοχές να λάβουν μετοχές μη εισηγμένες. Με τον τρόπο αυτό θα μπλοκάρει η διαδικασία εξόδου μιας εισηγμένης από το Χ.Α. μέσω της εξαγοράς της από μη εισηγμένη εταιρεία, ζημιώνοντας τους μετόχους μειοψηφίας.


Ακόμη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτείνει τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για επενδυτικά σχήματα όπως τα Venture Capital Trusts, που στην Ελλάδα είναι γνωστά ως Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ). Στελέχη του Χ.Α. επισημαίνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τοποθετήσεις σε κλάδους όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές, οι εξαγωγές και η αγροτική παραγωγή. Μέσω των Venture Capital, τα οποία θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α., οι επενδυτές θα έχουν ευκολότερα πρόσβαση στους παραπάνω κλάδους, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνουν φορολογικά πλεονεκτήματα. Τα επενδυτικά αυτά σχήματα θα έχουν αναπτυξιακό σκοπό, μέσω της χρηματοδότησης κυρίως νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους προαναφερθέντες νευραλγικούς τομείς.


Στις προτάσεις της Ε.Κ. περιλαμβάνονται και αλλαγές στο σχόδιο νόμου για την παροχή πίστωσης (margin), με νέο στοιχείο τη δυνατότητα να παρέχονται ως ασφάλεια και κινητές αξίες που διαπραγματεύονται σε χώρες της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, ενώ η Ε.Κ. δεν προτίθεται να καταργήσει το τριήμερο margin. Επιπλέον, θα προβλέπονται και ειδικότεροι όροι αποτίμησης του χαρτοφυλακίου ασφαλείας.


Παράλληλα προτείνεται η διατήρηση των αρχείων εντολών στις χρηματιστηριακές εταιρείες για τουλάχιστον 3 χρόνια, από 1 χρόνο που ισχύει σήμερα, με στόχο τη διευκόλυνση του ελέγχου σε περιπτώσεις υπόνοιας της χειραγώγησης της αγοράς.


H E.K. προτείνει να ανασχεδιαστεί πλήρως ο νόμος 3016/ 2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης, με βασικά σημεία των προτεινόμενων αλλαγών την υποχρέωση των μελών του Δ.Σ. να εκφέρουν επιχειρηματική κρίση ή άποψη, τον καλύτερο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ εκτελεστικών και μη μελών των Δ.Σ., την αυξημένη απαρτία των 2/3 της γενικής συνέλευσης, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για  σημαντικές αποκλίσεις στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων, καθώς και την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στις ιστοσελίδες των εισηγμένων επιχειρήσεων της πολιτικής αμοιβών που ακολουθείται για τα μέλη του Δ.Σ.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΕΝΔΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΤΑΝ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΛΥΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
TA ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site