Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2012-τ.380                              


ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΕΝΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ MEVACO


ΤΙΤΛΟΣ: ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Υπότιτλος: Η επιχειρηματικότητα για να στηριχθεί χρειάζεται πιο συγκροτημένη παρέμβαση από το κράτος


Έτοιμη μέχρι και να τριπλασιάσει την παραγωγή της είναι η MEVACO καθώς διαθέτει υποδομές που όχι μόνο της δίνουν δυνατότητα να ικανοποιήσει κάθε μεγέθους παραγγελία αλλά ταυτόχρονα της παρέχουν και μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Αυτό αναφέρει ο κ. Σπύρος Δελένδας, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της γνωστής μεταλλουργικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι η MEVACO,  παρά την κρίση, πραγματοποιεί επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει ταμειακή ρευστότητα,  αυξάνονται οι παραγγελίες της, αναπτύσσεται στις εξαγωγές και γενικά συνεχίζει μια σταθερά ανοδική πορεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια που ιδρύθηκε. Ακόμα, αναφέρει αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως «συνταγή» της επιτυχίας δίνοντας βάρος στην διοίκηση. Επίσης, εκτιμά πώς το κράτος δεν έχει σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία αναγνωρίζοντας βέβαια ότι και οι επιχειρηματίες κάποιες φορές έχουν λανθασμένες συμπεριφορές που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε φθίνουσα πορεία.Συνέντευξη στο Γιάννη Βερμισσώ


ΧΡΗΜΑ_Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στην ελληνική αγορά;


Σπύρος Δελένδας: Η παρουσία της Mevaco στην ελληνική αγορά χρονολογείται από το 1970, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας και σημερινός πρόεδρος, κ. Δ. Κωστόπουλος, ξεκίνησε με πενιχρά μέσα, αλλά με πολύ όρεξη για δουλειά και σαφώς τεχνογνωσία , την κατασκευή πρεσσαριστών εξαρτημάτων για χρήση κυρίως στη βιομηχανία, καθώς και πιεστικών δοχείων για χρήση σε εγκαταστάσεις πεπιεσμένου αέρα.
Σήμερα, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, η Mevaco διατηρεί το τμήμα των πρεσσαριστών αντικειμένων, έχοντας επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε πιο σύνθετα και ολοκληρωμένα προϊόντα που απαιτούν χρήση υπερσύγχρονων μηχανών CNC, όπως punching (διατρητικές) laser (κοπτικές) και στράντζες (καμπτικές).
 Επίσης διαθέτει τμήμα συγκολλητών σιδηροκατασκευών, τμήμα κατασκευής αμυντικού υλικού (defense), καθώς και βαφείο ηλεκτροστατικής βαφής.
 Η κύρια πρώτη ύλη για την κατασκευή των παραγόμενων προϊόντων είναι το μέταλλο σε κάθε μορφή (επίπεδα φύλλα, σίδηρος μορφής, κοίλες διατομές, οικοδομικός σίδηρος)και σε κάθε ποιότητα (κοινός χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας, χαλκός, ορείχαλκος κ.ά.), καθώς επίσης πλαστικά υλικά (κυρίως ακρυλικά και πολυκαρβονικά) τα οποία κόπτονται, διαμορφώνονται και συναρμολογούνται καταλλήλως, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο για τα τελικά προϊόντα.


Χ: Τι ακριβώς παράγετε και ανάγκες πελατών μπορείτε να εξυπηρετήσετε;


Σ.Δ._Η  Mevaco κατασκευάζει αντικείμενα και προϊόντα κατά παραγγελία (σχέδια-προδιαγραφές πελάτη). Οι κυριότερες κατηγορίες των πελατών και των προϊόντων μας είναι:
- Κατασκευαστικές εταιρείες (οδικά, σήραγγες, γέφυρες, μετρό, τραμ κ.λπ.), σιδηροκατασκευές ακριβείας, σταθμοί διοδίων, στάσεις τραμ, λεωφορείων κ.ά.
- Εταιρείες φωτοβολταϊκών συστημάτων: Χαλύβδινες μεταλλικές βάσεις, σταθερές και κινούμενες (trackers), για φωτοβολταϊκά συστήματα κάθε κατηγορίας (πάρκα μεγάλα-μικρά, στέγες κ.λπ.)
- Βιομηχανίες οικιακών συσκευών, εξαρτήματα ψυγείων – κουζινών οικιακής χρήσης.
- Βιομηχανίες επαγγελματικής ψύξης: Παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων ψυγείων αναψυκτικών για επαγγελματική χρήση.
- Διαφημιστικές εταιρείες (κατασκευή stand προβολής και πώλησης προϊόντων, διαφήμιση δρόμου κ.λπ.)
- Βιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού (πίνακες, μετασχηματιστές, σχάρες καλωδίων κ.λπ.)
- Βιομηχανίες κατασκευής ειδών θέρμανσης
- Βιομηχανίες κατασκευής θωρακισμένων θυρών: κατασκευή όλου του μεταλλικού μέρους, καθώς και πληθώρα εταιρειών που εντάσσονται στον κλάδο των μεταλλικών προϊόντων


Χ_Πείτε μας για τα οικονομικά μεγέθη της Mevaco.


Σ.Δ._Η οικονομική διάρθρωση της εταιρείας είναι άκρως ικανοποιητική, αφού της επιτρέπει αφενός να έχει μια πολύ καλή ταμειακή ρευστότητα και αφετέρου να επενδύει συνεχώς, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της παραγωγής, εκμεταλλευόμενη σχεδόν όλα τα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι την τελευταία πενταετία η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και σε κτηριακές εγκαταστάσεις και αυτά με σχετικά χαμηλό δανεισμό που δεν ξεπερνάει το 10% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων.
Σήμερα η Mevaco διαθέτει ιδιόκτητους στεγασμένους χώρους της τάξεως των 26.000 τ.μ. σε ιδιόκτητα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 140 στρεμμάτων, με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να αγγίζουν τα 32 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του προσωπικού κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι κατά μέσο όρο 140 άτομα και ο κύκλος εργασιών για το 2011 ανήλθε σε επίπεδο εταιρείας σε 23,4 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου σε 29,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είναι εισηγμένη από το 1999 στο Χ.Α. και διατηρεί θυγατρική στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία VENMAN ΑΒΕΕ.


Χ_ Μέχρι πού μπορεί να φθάσει η παραγωγική δυναμική της βιομηχανίας σας; Δηλαδή σε ποιου μεγέθους παραγγελίες μπορείτε να ανταποκριθείτε;


Σ.Δ._Η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας ανέρχεται, με τρέχοντες ρυθμούς, σε 13.000 τόνους επεξεργασμένου μετάλλου/έτος σε διάφορες μορφές. Η παραγωγική δυναμικότητα είναι δυνατό να τριπλασιαστεί αν η εταιρεία λειτουργήσει με τρεις πλήρεις βάρδιες, σε περίπτωση που απαιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ μεγάλες παραγγελίες και σε χρόνους που ικανοποιούν οποιεσδήποτε απαιτήσεις του πελάτη.


Χ_Οι πελάτες σας είναι από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό και σε ποια αναλογία;


Σ.Δ._Ο κύριος κορμός της πελατείας της Mevaco είναι παραδοσιακά ελληνικής προελεύσεως. Τα τελευταία χρόνια, μετά από συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης, που αφορούν κυρίως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας μέσω συνεχών επενδύσεων σε σύγχρονο εξοπλισμό, που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα, στις τιμές και στους χρόνους παράδοσης ακόμη και μεγάλων παραγγελιών, η σχέση εξαγωγών προς συνολικές πωλήσεις συνεχώς βελτιώνεται. Την τελευταία χρήση η σχέση των εξαγωγών προς το σύνολο του κύκλου εργασιών έφθασε το 45%.


Χ_Βάσει αυτού που λέτε, είστε μια αρκετά εξωστρεφής εταιρεία. Σκέφτεστε λοιπόν να αναπτυχθείτε περισσότερο στις εξαγωγές;


Σ.Δ._Προφανώς, και με βάση τη σημερινή κατάσταση της χώρας, υπάρχει μια συνεχής αναζήτηση νέων αγορών του εξωτερικού, με σκοπό αφενός να αντισταθμιστούν οι απώλειες πωλήσεων προς την «παγωμένη» εσωτερική αγορά και αφετέρου να περιορισθούν οι επισφάλειες.


Χ_ Διαβλέπετε μέλλον στην εγχώρια αγορά για τη δραστηριότητά σας;


Σ.Δ._Το ενδιαφέρον μας για την ελληνική αγορά, στην οποία η Mevaco είναι γνωστή και εδραιωμένη εδώ και 40 χρόνια, παραμένει αμείωτο, δεδομένου του ότι υπάρχουν ακόμη τομείς που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και άλλοι τομείς. Άλλωστε όλοι είμαστε σε αναμονή της πολυπόθητης ανάκαμψης, που, αν ξεκινήσει από τα παγωμένα δημόσια έργα, θα προκύψει σημαντική δουλειά και για τη Mevaco.


Χ_Ποιο είναι το πλεονέκτημα της Mevaco απέναντι στον ανταγωνισμό;


Σ.Δ._Η Mevaco πλεονεκτεί έναντι του ανταγωνισμού λόγω του μεγέθους της, του υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού της, της ευελιξίας της, που της επιτρέπει να εισέρχεται διαρκώς σε νέους τομείς προϊόντων ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς της καθετοποίησής της που της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει από απλά εξαρτήματα μέχρι πολυσύνθετες κατασκευές, της άριστης οικονομικής διάρθρωσής της, της ποιοτικής υπεροχής της, της πολύχρονης συσσωρευμένης εμπειρίας της και, κατά συνέπεια, της εις βάθος γνώσης του αντικειμένου της.


Χ_Επί σειρά ετών εμφανίζετε ανάπτυξη. Υπάρχει κάποια «συνταγή» γι’ αυτήν και ποια είναι; Πώς δηλαδή, σύμφωνα με την εμπειρία σας, οφείλει να κινείται μια εταιρεία του κλάδου σας για να αναπτυχθεί;


Σ.Δ._Υπάρχουν πολλές «συνταγές» για την ανάπτυξη και τη διατήρηση μιας επιχείρησης σε βάθος χρόνου στην αγορά. Κατά τη γνώμη μου, το κυριότερο στοιχείο για τη σωστή ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι η επιτυχημένη και χρηστή διοίκηση. Όταν λέω επιτυχημένη, εννοώ να κάνει σωστές επιλογές, να είναι διορατική, να παίρνει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, να επιλέγει σωστούς συνεργάτες, να προγραμματίζει το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης, να ελέγχει συνεχώς την πορεία των στόχων και των προγραμμάτων και να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλους τους παράγοντες που συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία της, όπως είναι το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις, οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι τράπεζες και οποιοσδήποτε άλλος, κατά περίπτωση, συμμετέχει στη λειτουργία της. Με τον όρο «χρηστή» διοίκηση, εννοώ τη διοίκηση που πάνω απ’ όλα τοποθετεί την πρόοδο και την εξέλιξη της εταιρείας και όχι το επιχειρηματικό όφελος. Αυτό προκύπτει με πολύ κόπο και θυσίες και πάντα ως αποτέλεσμα της συνεχούς και σωστής προσπάθειας. Όσοι προσπαθούν να «βιάσουν» την επιχείρησή τους για να αποκομίσουν γρήγορα προσωπικά οφέλη, στην ουσία καταδικάζουν την επιχείρησή τους σε μαρασμό.


Χ_Ποια είναι η άποψή σας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Πού πιστεύετε ότι πάσχει, τι προβλήματα παρουσιάζει, ποια θετικά σημεία υπάρχουν;  Επίσης, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;


Σ.Δ._Πιστεύω ότι, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, αναδείχθηκαν πολλοί και ικανοί Έλληνες επιχειρηματίες, που με φαντασία, μεράκι, δουλειά και διορατικότητα, κατάφεραν, από το μηδέν, να αναπτύξουν μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς, από αυτές, πολύ λίγες συνεχίζουν να λειτουργούν στις μέρες μας. Οι λόγοι, κατά τη γνώμη μου, -που δε συνεχίζουν να λειτουργούν- είναι πολλοί, με σημαντικότερο το ότι το κράτος σπανίως στάθηκε δίπλα στον επιχειρηματία και στην επιχείρηση. Σχεδόν πάντα ήταν απέναντί του, με αποτέλεσμα την απουσία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την αποθάρρυνση των επενδύσεων και κατά συνέπεια την καθυστέρηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία στασιμότητας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική βοήθεια στον τομέα των επενδύσεων με σημαντικές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις οποίες, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν ορθολογικά και με επιχειρηματικό σχέδιο, παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη και δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η MEVACO, η οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της στη συμμετοχή της σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία αξιοποίησε με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας.  Επίσης ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα, κατά κανόνα, δεν έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των επιχειρήσεων. Από την άλλη, η φθίνουσα πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων οφείλεται και στη λανθασμένη συμπεριφορά πολλών επιχειρηματιών, με στοιχεία όπως η απληστία και η οικογενειοκρατία. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΕΝΔΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΤΑΝ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΛΥΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
TA ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site