Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2012-τ.380                              

TA ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Υπότιτλος: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα φάρμακα για σπάνιες νόσους είναι το μέλλον για τις βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις


του Αιμίλιου Νεγκή


Αστρονομικό είναι το κόστος αρκετών νέων φαρμάκων, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά τα 500.000 δολ. το χρόνο! Πρόκειται για «ορφανά» φάρμακα, τα οποία αφορούν εξαιρετικά σπάνιες, αλλά καταστροφικές παθήσεις.
Τα φάρμακα στα οποία αναφερόμαστε δεν είναι blockbusters, όπως π.χ. το Lipitor της αμερικανικής Pfizer, που είναι μακράν το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών (άνω των 130 δισ. δολ.). Και όμως το ετήσιο κόστος θεραπείας στις ΗΠΑ μέχρι πρότινος (πριν χάσει την πατέντα) μόλις που έφθανε τα 1.500 δολ. Ακόμη και ογκολογικά φάρμακα, που κατά τεκμήριο είναι ακριβά, όπως π.χ. το Avastin της Roche έχει ετήσιο κόστος στις ΗΠΑ 50.000 δολ.
Αναφερόμαστε σε φάρμακα που αφορούν μερικές χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως. Είναι δε προφανές ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των ασθενών, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος των νέων θεραπειών, ώστε να γίνει απόσβεση των επενδύσεων έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες είναι δυνατόν να αγγίζουν το 1 δισ. δολ.!
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη ισχύει ένα ευεργετικό καθεστώς για την αξιολόγηση και τιμολόγηση των «ορφανών φαρμάκων», καθώς οι αρμόδιες (FDA, EMEA) προσπαθούν να παρέχουν κίνητρα στις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων που αφορούν μικρό αριθμό ασθενών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα φάρμακα για σπάνιες νόσους είναι το μέλλον για τις βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
 Ας δούμε όμως ποια είναι τα φάρμακα με το υψηλότερο κόστος θεραπείας:


Soliris
Πρόσφατα έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό όταν το γνωστό περιοδικό Forbes το ανέδειξε ως το πιο ακριβό φάρμακο, με το ετήσιο κόστος θεραπείας να φθάνει τα 409.500 δολ. Το Soliris ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία, μια σπάνια νόσο του αίματος, που επηρεάζει μόλις 8.000 Αμερικανούς. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν 20-30 ασθενείς, αλλά σήμερα είναι σε θεραπεία μόλις πέντε άτομα. Η υψηλή του τιμή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η εταιρεία που το ανακάλυψε, η Alexion Pharmaceuticals, επένδυσε περίπου 800 εκατ. δολ.
Το 2009 οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν 295 εκατ. δολ., ενώ το 2010, 541 εκατ. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «αξίζει τα λεφτά του». Το Soliris μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο εμφάνισης της πιο σοβαρής επιπλοκής της νόσου, που είναι θανατηφόρα. Το φάρμακο περιέχει την ουσία εκουλιζουμάμπη, που αποτελεί ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG2/4κ, το οποίο παράγεται στην κυτταρική γραμμή NS0 μέσω της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA.
Το 2011, το φάρμακο έλαβε και νέα ένδειξη για ένα άλλο σύνδρομο (atypical hemolytic-uremic syndrome). Το ενδιαφέρον είναι ότι αρχικώς η Alexion δοκίμασε το Soliris στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια νόσο πολύ συχνή, όμως οι δοκιμές απέτυχαν. Αν είχαν πετύχει, είναι σίγουρο ότι το κόστος του φαρμάκου θα ήταν μικρότερο, καθώς σήμερα τα διαθέσιμα φάρμακα για αυτή τη χρόνια νόσο (Enbrel, Humira κ.ά.) στοιχίζουν περίπου 20.000 το χρόνο.


Elaprase
Το φάρμακο αυτό αφορά ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο Hunter, μια κληρονομική νόσο, που προκαλείται από την έλλειψη ενός ενζύμου (iduronate sulfatase). Το Elaprase λοιπόν περιέχει την ουσία idursulfase, που παράγεται από τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA σε συνεχή ανθρώπινη κυτταρική σειρά και αποτελεί μια τεχνητή μορφή του ενζύμου. Το κόστος φθάνει τις 375.000 δολ. ετησίως. Μερικές εκτιμήσεις στις ΗΠΑ αναβιβάζουν το ετήσιο κόστος έως και 650.000 δολ. Κάθε δόση του φαρμάκου κοστίζει 4.215 δολ.
Το 2009 έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε από 500 ασθενείς στις ΗΠΑ με το κόστος να ανέρχεται σε 353 εκατ. δολ. Στην Ευρώπη, αυτό το φαρμακευτικό προϊόν έχει εγκριθεί με τη διαδικασία των «Εξαιρετικών Περιστάσεων». Αυτό σημαίνει ότι, λόγω της σπανιότητας της ασθένειας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να ληφθεί πλήρης πληροφόρηση για το προϊόν. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) θα αξιολογεί ετησίως κάθε νέο πληροφοριακό στοιχείο που θα είναι διαθέσιμο και η περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος θα ενημερώνεται αναλόγως.Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τη σουηδική Shire Human Genetic Therapies AB.


Naglazyme


Το φάρμακο αυτό χορηγείται για τη θεραπεία του συνδρόμου Maroteaux-Lamy. Πρόκειται για μια σπάνια γενετική μεταβολική διαταραχή, που τυπικά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη, βλάβες στους ιστούς και νοητική υστέρηση. Το φάρμακο περιέχει την ουσία galsulfase, που είναι ανασυνδυασμένη μορφή της ανθρώπινης N-ακετυλογαλακτοζαμίνης 4-σουλφατάσης και παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμού DNA, χρησιμοποιώντας καλλιέργεια κυττάρων από ωοθήκη ενός κινεζικού θηλαστικού. Το ετήσιο κόστος θεραπείας ανά ασθενή φθάνει τα 365.000 δολ. Στην Ευρώπη διατίθεται από τη βρετανική εταιρεία BioMarin Europe Limited.


Cinryze
Οι ασθενείς με κληρονομικό αγγειοοίδημα υποφέρουν από σοβαρό πρήξιμο, συχνά στο πρόσωπο και στους αεραγωγούς, που προκαλούνται από τα χαμηλά ή μη επίπεδα της ορθής λειτουργίας του αναστολέα C1. Η νόσος είναι κληρονομική και συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Όμως συχνά συμβαίνουν θάνατοι από τη νόσο χωρίς καν να έχει γίνει διάγνωση! Προφανώς η νόσος είναι σπάνια και το ετήσιο κόστος χορήγησης κατά κεφαλή είναι 350.000 δολ. Η παρασκευάστρια εταιρεία, η Viropharma, εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις του φαρμάκου μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 100 και 350 εκατ. δολ.


Folotyn
Το φάρμακο αφορά ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα, στους οποίους έχουν αποτύχει οι υπάρχουσες θεραπείες. Η παρασκευάστρια εταιρεία, η αμερικανική Allos Therapeutics, έχει λάβει άδεια έγκρισης στις ΗΠΑ από το 2009. Όμως, στην Ε.Ε. ο αρμόδιος οργανισμός (ΕΜΕΑ) απέρριψε πρόσφατα (19-1-2012) την έγκρισή του. Η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του οργανισμού (CHMP) έκρινε ότι οι κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει δεν παρέχουν τα αναγκαία δεδομένα, ώστε να είναι εφικτή η αξιολόγηση της θεραπευτικής αξίας του φαρμάκου. Η διάρκεια θεραπείας με το Folotyn διαρκεί τυπικά μόλις 6 εβδομάδες, αλλά το κόστος είναι 30.000 δολ. το μήνα!


ACTH
Αν νομίζετε ότι τα 30.000 δολ. του Folotyn είναι ένα ποσό εξωφρενικά μεγάλο, υπάρχουν και χειρότερα: Με την ορμόνη ACTH το μηνιαίο κόστος για μία οικογένεια μπορεί να είναι 115.000 δολ. Το φάρμακο αυτό χορηγείται για την αντιμετώπιση βρεφικών σπασμών και κρίσεων που συνήθως επηρεάζουν βρέφη ηλικίας 4-6 μηνών. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθημερινές ενέσεις με το φάρμακο για χρονικό διάστημα που ποικίλλει από μερικές εβδομάδες έως και αρκετούς μήνες. Με κόστος 23.000 ανά συσκευασία, το συνολικό κόστος θεραπείας μπορεί να ξεπεράσει τα 300.000 δολ. Μέχρι σήμερα, η ορμόνη δεν έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των βρεφικών σπασμών και υπάρχει πρόβλημα αποζημίωσης.Myozyme
Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από την Genzyme, η οποία πέρσι εξαγοράστηκε από τη Sanofi. Το ετήσιο κόστος φθάνει περίπου στις 100.000 για τα παιδιά και τις 300.000 για τους ενήλικες. Το φάρμακο αφορά τη θεραπεία μιας σπάνιας και συχνά θανατηφόρας νόσου, που αποκαλείται νόσος του Pompe (ανεπάρκεια της όξινης α-γλυκοσιδάσης). Η νόσος αυτή βλάπτει τους μύες της καρδιάς και του σώματος. Συχνά πλήττει βρέφη και γενικά οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο! Ακόμη όμως και αν επιβιώσουν, οι ασθενείς χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και αναπηρικές πολυθρόνες. Χάρη στο φάρμακο μερικοί ασθενείς εξελίσσονται καλά, καταφέρνουν να μιλούν, να περπατούν και να αυτοεξυπηρετούνται. Ο αγώνας για την έρευνα και ανάπτυξη του φαρμάκου αποτυπωθηκε στην κινηματογραφική ταινία «Extraordinary Measures» με πρωταγωνιστή τον Harrison Ford.
Οι ασθενείς με νόσο του Pompe έχουν χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση. Το ένζυμο αυτό βοηθά το σώμα να ελέγχει τα επίπεδα του γλυκογόνου (ένας τύπος υδατάνθρακα). Το γλυκογόνο παρέχει στο σώμα ενέργεια, αλλά στη νόσο του Pompe τα επίπεδα μπορεί να είναι πολύ αυξημένα. Το Myozyme είναι ένα τεχνητό ένζυμο που ονομάζεται αλγλυκοσιδάση άλφα, αυτό μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό ένζυμο το οποίο λείπει στη νόσο του Pompe.


Arcalyst
Σπάνιες γενετικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Muckle-Wells, είναι φλεγμονώδεις διαταραχές που προκαλούν το σώμα να αναπτύξει συμπτώματα χωρίς γνωστό λόγο, συμπεριλαμβανομένων των ιών και νόσων που επηρεάζουν οστά, αρθρώσεις και κύρια όργανα, οδηγώντας σε κώφωση, νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια όρασης. Αυτές οι κληρονομικές καταστάσεις πλήττουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, χάρη στο Arcalyst, τα συμπτώματα μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπιστούν, αλλά και να προληφθούν. Το αντίτιμο για όλα αυτά όμως είναι αρκετά «τσουχτερό», καθώς το ετήσιο κόστος θεραπείας με το Arcalyst μπορεί να ξεπεράσει τα 250.000 δολ. Η παρασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron.


Cerezyme
Το φάρμακο περιέχει την ουσία imiglucerase, που είναι μια τροποποιημένη μορφή της όξινης β-γλυκοσιδάσης του ανθρώπου, η οποία παρασκευάζεται με τεχνολογία ανασυνδυασμού του DNA σε καλλιέργεια κυττάρων ωοθηκών κινέζικων χάστερ θηλαστικών. Αφορά τη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από τη νόσο Gaucher, η οποία προκαλεί την τοπική εναπόθεση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και η σπλήνα. Αιτία της νόσου είναι η έλλειψη ενός ενζύμου και αυτό ακριβώς προσφέρει το Cerezyme. Παλαιότερα υπήρχε ένα άλλο φάρμακο, που προσέφερε το ίδιο ένζυμο, το οποίο ονομαζόταν Ceredase και παρασκευαζόταν από πλακούντα ανθρώπου, γεγονός που εκτόξευε το κόστος στα 150.000 δολ. το χρόνο. Το νέο προϊόν χρησιμοποιεί κύτταρα χάμστερ και ενώ αναμενόταν να μειωθεί το κόστος, αυτό εκτοξεύτηκε στις 200.000 δολ. ετησίως! Οι ετήσιες πωλήσεις για την παρασκευάστρια εταιρεία Genzyme (πλέον ανήκει στη Sanofi) ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. δολ. Πάντως σύντομα αναμένεται να πέσει το κόστος της θεραπείας. Η εταιρεία Shire μελετά ένα νέο φάρμακο που αναμένεται να είναι 15% φθηνότερο. H Pfizer και η ισραηλινή βιοτεχνολογική εταιρεία Protalix δοκιμάζουν έναν ανταγωνιστή του Cerezyme που παρασκευάζεται από κύτταρα καρότων, και που είναι πιθανό να έχει μικρότερο κόστος. Επίσης και η Novartis διεξάγει σχετικές έρευνες.


Fabrazyme
Όπως και άλλα φάρμακα που προαναφέρθηκαν, το Fabrazyme αντικαθιστά ένα ένζυμο που είναι άκρως απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου ή έχουν ελαττωματική μορφή του, πάσχουν από τη λεγόμενη νόσο Fabry. Το εν λόγω ένζυμο είναι αναγκαίο για το μεταβολισμό των λιπιδίων. Οι ασθενείς έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων που συσσωρεύονται στο νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό, στα μάτια και στους νεφρούς. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα όρασης, σε αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, μεγαλοκαρδία και νεφρική ανεπάρκεια. Με τη χρήση του Fabrazyme καλύπτεται η έλλειψη του ενζύμου. Το κόστος της ετήσιας θεραπείας φθάνει τις 200.000 δολ. Το κακό είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαθεσιμότητά του. Το 2009 το εργοστάσιο της Genzyme παρουσίασε κάποιο πρόβλημα λόγω μόλυνσης, το οποίο ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί.


Aldurazyme
Το σύνδρομο Hurler είναι μια μεταβολική νόσος, στην οποία η έλλειψη ενός ενζύμου εμποδίζει τον οργανισμό να διασπάσει συγκεκριμένα σάκχαρα και πρωτεϊνες. Όπως και στην περίπτωση της νόσου Fabry, η μη διάσπασή τους οδηγεί στη συσσώρευσή τους σε διάφορα όργανα, προκαλώντας προβλήματα στο αναπνευστικό και μείωση της κινητικότητας. Χάρη στο Aldurazyme αποκαθίσταται η κινητικότητα και η αναπνευστική λειτουργία. Το αντίτιμο είναι όμως περίπου 200.000 το χρόνο! Η χορήγησή του γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, σε κλινική ή νοσοκομείο, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το κόστος. Και αυτό το προϊόν ανήκει στο portofolio της Genzyme, η οποία έχει περιέλθει στη γαλλική Sanofi.


Kalydeco
Αφήσαμε για το τέλος το πιο νέο μέλος των πανάκριβων φαρμάκων. Αναφερόμαστε στο Kalydeco της αμερικανικής εταιρείας Vertex Pharmaceuticals, το οποίο είναι το πρώτο φάρμακο που καταπολεμά το αίτιο της πιο συχνής κληρονομικής νόσου, της κυστικής ίνωσης. Το ετήσιο κόστος της θεραπείας αγγίζει τα 300.000 δολ. Ωστόσο αφορά μια νόσο, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν θανατηφόρα μέχρι τα 30 έτη, ενώ και σήμερα παρουσιάζει μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης και χαμηλή ποιότητα ζωής όσο περνά ο χρόνος.


ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ!


Highlight: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ PROVENGE ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ DENDREON ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 21.500 ΚΑΙ 93.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ.


Το κύριο πρόβλημα παγκοσμίως για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς δεν είναι τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις, παρά το γεγονός ότι το ετήσιο κόστος θεραπείας μπορεί να αγγίζει τα 500.000 δολ.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι τα φάρμακα με μέσο ετήσιο κόστους μεταξύ 20 – 100.000 δολ., τα οποία όμως αφορούν σχετικά πιο συχνές παθήσεις, όπως π.χ. τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
• Το φάρμακο Provenge της αμερικανικής Dendreon είναι ένα από τα 4 νέα φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη, με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 21.500 και 93.000 δολ. το χρόνο.
• Η γαλλική Sanofi σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το Lemtrada (προέρχεται από τη Genzyme που εξαγόρασαν πρόσφατα οι Γάλλοι), με ετήσιο κόστος που αναμένεται να αγγίζει τα 60.000 δολ. Στην αγορά έχει εισέλθει από πέρσι η Novartis που λάνσαρε το Gilenya, που είναι το πρώτο χάπι για τη νόσο, με ετήσιο κόστος περίπου 40.000 δολ.
Πολλές χώρες, με προεξάρχουσα τη Βρετανία, έχουν δημιουργήσει φορείς αξιολόγησης των νέων θεραπειών. Έτσι, ο βρετανικός φορέας NICE (National Institute of Clinical Excellence) απέρριψε δύο φορές την αποζημίωση του Gilenya, παρά το γεγονός ότι η Novartis μείωσε το κόστος.
Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές των φαρμάκων διαμορφώνονται ελεύθερα, πληθαίνουν οι φωνές για έλεγχο του κόστους στα πρότυπα της Βρετανίας. Για να αντιληφθείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν και στις «καλύτερες των οικογενειών», στις ΗΠΑ το 2010 η εταιρεία KV Pharma αύξησε την τιμή του γυναικολογικού της φαρμάκου, με την ονομασία Makena, από 10 σε 1.500 δολ.!
Πώς τα κατάφερε; Εκμεταλλεύτηκε μια ρύθμιση που παρέχει σε μια φαρμακοβιομηχανία τη δυνατότητα να γίνει μονοπώλιο, αν αποδείξει πως ένα παλαιό φάρμακο έχει σημαντική νέα χρήση. Το γεγονός προκάλεσε σάλο στην Αμερική!
Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Marc Hermelin, καταδικάστηκε, για παραβίαση της νομοθεσίας σήμανσης των φαρμάκων, σε φυλάκιση 30 ετών και με πρόστιμο 1 εκατ. δολ. Ιδού η διαφορά με την Ελλάδα… 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΕΝΔΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΤΑΝ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΛΥΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
TA ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site