Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2005                               Τεύχος 316

Σοφοκλέους: μια νέα χρονιά αρχίζει


Οι προσδοκίες, οι κίνδυνοι και οι διαφορές από τη φούσκα του 1999


Μια νέα χρηματιστηριακή χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες και όλοι προσπαθούν να προβλέψουν την «επόμενη ημέρα», δηλαδή το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω θετικών αποδόσεων των ελληνικών μετοχών. Οι ξένοι αναλυτές δηλώνουν από συγκρατημένα έως αρκετά αισιόδοξοι, ενώ αντίθετα οι Έλληνες αναλυτές δείχνουν μάλλον διχασμένοι, με ορισμένους εξ’ αυτών να θεωρούν μια δικαιότερη τιμή του Γενικού Δείκτη στις 3.200 μονάδες.
Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε -χωρίς φόβο, πάθος και υπερβολές- να παρουσιάσουμε τα δεδομένα, προκειμένου να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.


Πηγές θετικών προσδοκιών
> Νέα προβλεπόμενη σημαντική άνοδος εταιρικών κερδών και το 2006 για τον κλάδο των τραπεζών.
> Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων.
> Αύξηση κερδών στις διεθνείς δραστηριότητες των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.
> Συνέχιση των προσπαθειών για περικοπές-συγκράτηση κόστους στην πλειονότητα των εταιριών.
> Διαφαινόμενη ισχυρή ανάπτυξη στην οικονομία των Η.Π.Α. και αρχή ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
> Η συνεχιζόμενη μεγάλη ρευστότητα που φαίνεται να διεθέτουν τα διεθνή funds. Μέρος αυτής της ρευστότητας πολύ πιθανόν να συνεχίσει να κατευθύνεται και προς την ελληνική κεφαλαιαγορά.
> Τα διεθνή funds είναι αυτά που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών και είναι υπεύθυνα για την συντριπτική πλειοψηφία του όγκου των συναλλαγών. Με δεδομένα ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά περιορισμένος και ότι η εγχώρια αγορά δεν είναι σε θέση να απορροφήσει οποιεσδήποτε μαζικές πωλήσεις μετoχών, τα διεθνή funds δύσκολα θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις γιατί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δουν το ύψος των περιουσιών τους να μειώνεται δραστικά.
> Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να υλοποιήσει το στόχο της για τις νέες μετοχοποιήσεις, αλλά και να προχωρήσει σε μέτρα-τομές, ικανά να επηρεάσουν θετικά το επενδυτικό κλίμα.


Πηγές προβληματισμού
> Η πορεία της τιμής του πετρελαίου και το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ.
> Η ένταση της οικονομικής δυσπραγίας για μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών και οι επιπτώσεις αυτού στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών.
> Οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη επιβολή νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού.
> Το γεγονός ότι – κατά μέσο όρο – οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σε υψηλότερους δείκτες P/E σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Οι διαφορές από το 1999
> Το 1999 η άνοδος βασίστηκε στην αγοραστική παρέμβαση των Ελλήνων μικροεπενδυτών, που μάλιστα για πρώτη φορά γνώριζαν τη Σοφοκλέους. Αντίθετα, σήμερα, βασικός μοχλός της ανόδου των τιμών των μετοχών είναι το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα», δηλαδή τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
> Το 1999 οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονταν με δείκτες P/E που κυμαίνονταν από 40 έως και 100 φορές. Σήμερα, υπάρχουν μετοχές με μονοψήφια P/E, πολλές φορές με P/E χαμηλότερο του 20 και ο μέσος όρος των τίτλων της υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης κυμαίνεται γύρω στο 22.
> Ανάλογη διαφορά μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων υπάρχει και σε ό,τι αφορά στις μερισματικές αποδόσεις.
> Το 1999 απουσίασε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, ενώ το σημερινό θεσμικό πλαίσιο κατηγορείται ως υπερ-ρυθμισμένο.


Στην πράξη τώρα
Με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης, η βασική συμβουλή για τον επενδυτή που έχει αμυντική διάθεση, είναι να μην πράξει το παραμικρό, πέρα από κάποιες περιορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις, ανάλογα με τις μεταβολές και τις εξελίξεις σε κάποιες εταιρίες.
Δεν υπάρχει λόγος να διαταράξουμε την αναλογία του 50% των μετοχών στο συνολικό μας χαρτοφυλάκιο, ούτε και να μεταβάλλουμε το βασικό κορμό του μετοχικού μας χαρτοφυλακίου.
Ο γενικότερος προβληματισμός πάντως παραμένει και έγκειται στο πού τέλος πάντων θα μπορούσαν να πάνε μετοχές που πριν από δύο χρόνια διαπραγματεύονταν τόσο χαμηλότερα; Πώς π.χ. η Εθνική Τράπεζα από τα 8 ευρώ φλερτάρει τώρα με τα 35, ή η Motor Oil από τα 6,5 ευρώ «διεκδικεί» σήμερα τα 20 και οι δύο αυτοί τίτλοι εξακολουθούν μάλιστα να θεωρούνται υποτιμημένοι από πολλούς ξένους αναλυτές; Και φυσικά ανάλογες σκέψεις γίνονται και για δεκάδες άλλες μετοχές.
Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων στο Χ.Α., υπάρχουν πολλές μετοχές που με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2006, διαπραγματεύονται με δείκτες P/E αρκετά κάτω (ή και πολύ κάτω) του 20. Επιπλέον, οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δεν είναι εν γένει κατώτερες από αυτές των ευρωπαϊκών, ενώ αντίθετα γίνονται υψηλότερες, στο βαθμό που εδώ και δύο χρόνια οι επιστροφές κεφαλαίου και η διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων έχουν δώσει επιπλέον αποδόσεις.
Συμπερασματικά λοιπόν, σε περιόδους καλού χρηματιστηριακού κλίματος, πάντα υπάρχουν λόγοι για να βλέπει η αγορά το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο και έτσι συμβαίνει κατά την τρέχουσα περίοδο.


Εξελίξεις με σημασία
Μικρή κεφαλαιοποίηση: Μεγάλο πλήγμα για τις περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρίες ο περιορισμός του ωραρίου για τις εταιρίες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι επενδυτές δεν βολεύονται και οι εντολές έχουν περιοριστεί δραστικά. Τα παράπονα προς τις χρηματιστηριακές αρχές είναι έντονα και οι τελευταίες φαίνεται να ξανασκέφτονται το όλο θέμα. Άλλωστε αποδείχτηκε στην πράξη ότι η συρρίκνωση του χρόνου διαπραγμάτευσης δεν εμπόδισε τις «περίεργες» κινήσεις σε ορισμένους από τους περιφερειακούς τίτλους.
Τράπεζες-κόστος εργασίας: Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στους γνωρίζοντες η δήλωση του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα έπρεπε να ήταν λιγότεροι: εδώ και αρκετά χρόνια άλλωστε, οι νεοπροσλαμβανόμενοι είναι πολύ λιγόότεροι από τους αποχωρούντες, με εξαίρεση κάποιες τράπεζες που επεκτείνουν δραστικά τα δίκτυά τους.
Και είναι βέβαιο ότι οι υπεράριθμοι αυτοί εργαζόμενοι θα αυξάνονται περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, στο βαθμό που:
1. Καταφέρουν να «πείσουν» (πολλές φορές και με τον φόβο επιβολής υψηλών προμηθειών) περισσότερους πελάτες τους να αποφεύγουν τα γκισέ των καταστημάτων και να χρησιμοποιούν τα ATM’s και το Internet.
2. Οι τράπεζες ακολουθήσουν τη διεθνή τάση, κεντροποιώντας τις περισσότερες τους και μετατρέποντας τα καταστήματά τους ως «σημεία πώλησης».
3. Προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών. Να φανταστούμε πόσες θέσεις εργασίας θα είχαν χαθεί, αν είχε ολοκληρωθεί το 2001 η συγχώνευση μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank; Όταν π.χ. μέσα στον ίδιο δρόμο του Γαλατσίου, η ενοποιημένη τράπεζα θα διέθετε τρία καταστήματα και σε μια επαρχιακή πόλη λίγων χιλιάδων κατοίκων (π.χ. Ιστιαία Εύβοιας) δύο... Τι θα γίνει λοιπόν σε περίπτωση που π.χ. ενωθεί η Εμπορική με την Πειραιώς ή την Eurobank;
Ερμηνεύσιμες λοιπόν οι απόψεις του κ. Κωστόπουλου και στο πλαίσιο των συμφερόντων της Τράπεζάς του, αλλά και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του. Παρατηρείται ωστόσο, το εξής παράδοξο: σε μια περίοδο που οι τράπεζες αυξάνουν αλματωδώς τον όγκο των εργασιών τους και τις κερδοφορίες τους, να δηλώνουν την πρόθεση να περιορίσουν το προσωπικό τους! Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δείχνει το πόσο σημαντικά είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών κερδών.


S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι ενδεικτικά. Από το +27% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, το 10% προήλθε από οργανική ανάπτυξη και το 17% από εξαγορές. Με δεδομένο λοιπόν ότι η οργανική ανάπτυξη δύσκολα θα φτάνει σε διψήφια ποσοστά, τον λόγο έχουν οι προσεκτικές εξαγορές.
Αρχίζοντας θα πρέπει να πούμε, ότι λεφτά για εξαγορές μπορούν να βρεθούν. Το θετικό λειτουργικό cash flow που επιτυγχάνει ο Όμιλος (φέτος θα έχουμε μείωση του δανεισμού κατά ποσό υψηλότερο των 10 εκατ. ευρώ) αφήνει μεγάλα περιθώρια για τη λήψη υψηλότερων δανείων. Ένα δεύτερο επίσης στοιχείο είναι ότι κεφάλαια θα μπορούσαν να αντληθούν και από ακίνητα που διαθέτει ο Όμιλος και που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς. Η αποτίμηση αυτών αντιστοιχεί στο 9% του επενδεδυμένου κεφαλαίου της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Η ουσία όμως είναι το τι εξαγορές θα γίνουν. Στόχος είναι να προκύπτουν συνέργειες σε επίπεδο προϊοντικής γκάμας και σε επίπεδο γεωγραφικής παρουσίας. Για παράδειγμα, το νέο joint venture με εταιρία πλαστικών που ανακοινώθηκε στη Γερμανία, σχετίζεται και με την απορρόφηση του βολαστονίτη που παράγει η εταιρία στην Κίνα.
Σχεδιάζονται φυσικά και άλλες κινήσεις εξαγορών, αλλά είναι δύσκολο να ειπωθεί το αν, το πόσες και το πότε θα ολοκληρωθούν. Οι κλάδοι των κεραμικών και των πλαστικών και από περιοχές η Βραζιλία και σε κάποια στιγμή η Ινδία, θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους στόχους.
Εμπορία πετρελαίου: Κινητικοτητα από τις εισηγμένες εταιρίες στο χώρο της εμπορίας πετρελαίου, καθώς όλες επιδιώκουν να διευρύνουν το δίκτυο των πρατηρίων τους σε βάρος του ανταγωνισμού. Η Revoil ανακοινώνει συνεχώς την προσέλκυση νέων πρατηρίων, η Ελινόιλ αποσκοπεί στην αύξηση του δικτύου της κατά είκοσι σημεία πώλησης το χρόνο, ενώ ανάλογη πολιτική έχει και η Cyclon. Μέσα στο 2006 γύρω στους 1.000 πρατηριούχους θα επαναδιαπραγματευθούν τις συμβάσεις τους με τις εταιρίες... «Θύματα» του ανταγωνισμού φαίνεται να είναι συνήθως οι δύο μεγαλύτερες (πολυεθνικές) εταιρίες του κλάδου.
Μένοντας τώρα στην Ελινόιλ, η Credit Suisse προβλέπει συνεχή βελτίωση των επιδόσεών της έως το 2008, με τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται από τα 351 εκατ. ευρώ του 2004 στα 462 εκατ. και το περιθώριο EBITDA από το 2,62% του 2004 σε 2,92%. Ο ξένος οίκος διαβλέπει δηλαδή, συνέχιση του growth και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Δ.Ε.Η.: Και όμως αποτελεί είδηση: το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Η. συνεδρίασε κανονικά! Μπορεί το κύρος της Επιχείρησης να ετρώθη κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητές της δεν είναι μεγάλες. Με τη νέα κατάσταση, πολλά νέα πράγματα θα «τρέξουν», με το θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας να είναι ένα εξ’ αυτών. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ωστόσο τώρα τα πράγματα θα αρχίσουν να τρέχουν», μας δήλωσε στέλεχος της Επιχείρησης.
Axon Holdings: Σχετικά ήρεμα αντιμετωπίζει η Axon Holdings το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό οι παραγγελίες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχουν «παγώσει», καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων εκτείνεται έως και το 2009. Παράλληλα όμως, ο Όμιλος δρομολογεί μια σειρά σημαντικότατων καινοτομιών στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, με σκοπό την πώλησή τους στις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού. Μπορεί βέβαια το project να φαίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξο και να μην μπορούν φυσικά να προβλεφθούν έσοδα από μια τέτοια δραστηριότητα, πλην όμως μου λένε ότι πίσω από το project, υπάρχει ουσία...
Εβίκ: «Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματίες των εταιριών βιολογικής καλλιέργειας (μεταξύ αυτών, ηγετική παρουσία έχει η εισηγμένη στη Σοφοκλέους Εβίκ) λόγω της τόσο έντονης και καθημερινής πλέον δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα της υγιεινής και της ποιότητας των λεγόμενων συμβατικών τροφίμων. Σε ό,τι τώρα αφορά στην Εβίκ, οι προβλέψεις για κέρδη προ φόρων +21,5% το 2005 (στο 1,8 εκατ. ευρώ) είναι πιθανόν να υπερκαλυφθούν μετά το +27,3% του εννεαμήνου, ενώ για το 2006 (στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η μονάδα στη Βάρδα της Ηλείας) η Εβίκ προβλέπει +22,7% στις πωλήσεις και ανάλογο ποσοστό ανόδου στα κέρδη προ φόρων (στα 2,2 εκατ. ευρώ).
Αλουμίνιον της Ελλάδος: Πρόγραμμα «ομπρέλα» εφαρμόζεται στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, με απώτερο στόχο να μειωθεί το κόστος και η εταιρία να μην υποχρεώνεται σε ζημιές, κάθε φορά που επικρατούν διεθνώς χαμηλές τιμές αλουμινίου. Τι περιλαμβάνει η «ομπρέλα»; Πρώτον, όσοι εργαζόμενοι αποχωρούν, δεν αντικαθίστανται. Δεύτερον, η Μέτκα αναλαμβάνει πολλά από τα έργα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Τρίτον, όλες οι προμήθειες θα γίνονται με γνώμονα το όφελος της εταιρίας και όχι με εθνικά κριτήρια, όπως λέγεται ότι έκαναν σε ορισμένες περιπτώσεις οι Γάλλοι.
Κινήσεις επίσης θα γίνουν και προς την προμήθεια του βωξίτη σε χαμηλότερο τίμημα από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα, αλλά σε καμιά περίπτωση το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Από την μια πλευρά, υπάρχει και άλλη εταιρία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ και από την πλευρά της, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά έχει τον τρόπο να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη (ανεπιθύμητη φυσικά) απώλεια του πελάτη της, που αντιστοιχεί στο 3% του συνολικού κύκλου εργασιών της.


Στιγμές από τη Σοφοκλέους
Ρόκας: Από το καλό στο καλύτερο η μετοχή. Με στηρίγματα την υποδομή των τόσων ετών και την προωθητική δύναμη της πολυεθνικής Iberdrola, οι προοπτικές διαφαίνονται ευνοϊκότατες.
Εθνική Τράπεζα: Η μία έκθεση διαδέχεται την άλλη, με συνεχείς αυξήσεις των τιμών-στόχων. Θα σταματήσει και σε ποιο σημείο αυτή η ιστορία;
Μινέρβα: Παρά την τόσο χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η εταιρία παραμένει ανταγωνιστική και κερδοφόρος.
Forthnet: Πολύ κάτω από το μέγιστο του δωδεκαμήνου και επίσης κάτω από την τιμή της δημόσιας προσφοράς της Intracom (8 ευρώ). Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.
Alsinco: Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Και πολλές φορές, όσο περισσότερο ανεβαίνει, τόσο εντονότερα κατεβαίνει...
Mυτιληναίος:  Aπό τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπεραπόδοσης έναντι του Γενικού Δείκτη, βασισμένη στην έκρηξη των οικονομικών επιδόσεων του Oμίλου.

  Περιεχόμενα
Editorial: Καλωσορίζοντας το 2006!
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: μια νέα χρονιά αρχίζει
Παρουσίαση: «Ελλάδα 2005. Το Έτος της Ανταγωνιστικότητας»
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες : πλήθος επιλογών για τον καταναλωτή
Αφιέρωμα: Ένδυση – κόσμημα - αξεσουάρ: Όξυνση ανταγωνισμού, κινήσεις διεθνοποίησης
¶ρθρο: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων Ανασκόπηση για το Μήνα Νοέμβριο 2005
¶ρθρο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2005 ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ALPHA BANK και EFG EUROBANK
Εμπορεύματα: Η αγορά της πλατίνας

 Όροι και προϋποθέσεις του site