Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2012-τ.380                              

 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ «ΚΟΨΟΥΝ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Εδώ και καιρό οι επενδυτικές τράπεζες «υποτάσσονταν» στο μοιραίο. Τέσσερα χρόνια μετά την κρίση, η βιομηχανία υποβάλλεται σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, καθώς οι τράπεζες βγαίνουν από αγορές από τις οποίες απλά δεν μπορούν να έχουν όφελος. Οι επικεφαλής των τραπεζών αγωνίζονται να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες του παιχνιδιού. Η κατάσταση μάλλον θα οδηγήσει σε μια εποχή μεγαλύτερης εξειδίκευσης και περαιτέρω συγκέντρωσης.


Από τον Peter LeeΚατά τη διάρκεια δείπνου η συζήτηση στρέφεται στο μέλλον της επενδυτικής τραπεζικής. Ο επικεφαλής Ευρώπης ενός πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, φαίνεται κουρασμένος και λίγο στωικός. «Αυτή η αγορά αλλάζει γρηγορότερα από όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί», αναφέρει. «Μεταφερόμαστε σε μια εποχή εξειδίκευσης, όπου θα υπάρχουν πολύ λίγοι παγκόσμιοι παίκτες που θα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο επενδυτικών τραπεζικών προϊόντων». Ο ίδιος αρνείται να προσθέσει αν πιστεύει ότι η δική του τράπεζα θα είναι μία από αυτές.
Ο παγκόσμιος επικεφαλής χρεωγράφων ανταγωνιστικού ομίλου παίρνει το λόγο για το ζήτημα: «Αυτά είναι καλά νέα. Επιτέλους, ο όγκος “φεύγει” από τη βιομηχανία. Σε ένα με δύο χρόνια, η εικόνα για εταιρείες όπως η δική μας θα είναι πολύ πιο υγιής» και προσθέτει ότι «βέβαια αρχικά θα πρέπει να επιβιώσουμε τα επόμενα δύο χρόνια».
Για πάνω από τέσσερα χρόνια, η παγκόσμια αγορά επενδυτικών τραπεζών επέκρινε αυτό που ήταν μοιραίο. Απλά υπάρχουν πολλές τράπεζες που προσφέρουν πάρα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, για να επιβιώσουν στο νέο πελατοκεντρικό μοντέλο το οποίο τους έχει επιβληθεί. Τώρα ξαφνικά αυτό αλλάζει. Τους τελευταίους τρεις μήνες, σχεδόν οι μισές από τις 20 ηγέτιδες τράπεζες παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει σχέδια περικοπών στις, εκτός «λειτουργικών ορίων», δραστηριότητές τους.
Η βιομηχανία έχει εισέλθει σε φάση συγκέντρωσης, η οποία ξεφεύγει από οτιδήποτε αντίστοιχο έχει συμβεί στο παρελθόν και το γεγονός αυτό θα τη μετασχηματίσει. Έχουν σπαταληθεί κεφάλαια σε κάθε ευκαιρία στην επενδυτική τραπεζική, γεγονός που διατηρούσε σταθερό τον ανταγωνισμό και τεμάχιζε σε πολλά κομμάτια το μερίδιο αγοράς. Η συγκέντρωση μεριδίων αγοράς μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών αυξάνεται σημαντικά, καθώς κάποιοι ανταγωνιστές αποσύρονται. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που θέτουν οι αρχές, όχι για να μπει κάποιος, αλλά απλά για να παραμείνει συμμέτοχος στο παιχνίδι, αυξάνουν δυσανάλογα με το κόστος για τις τράπεζες. Το τελευταίο γκρουπ τραπεζών που επένδυσε σημαντικά το 2009, απογοήτευσε τους επενδυτές του, αποδίδοντας «φτωχά» κέρδη. Αυτοί οι επενδυτές είναι τώρα που απαιτούν αλλαγές.
Αυτό αναγκάζει τους επικεφαλής των τραπεζών να λάβουν αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν πάρει εδώ και καιρό, «προσγειώνοντας» ουσιαστικά δραστηριότητες που δεν ήταν ούτε θα γινόντουσαν ποτέ βασικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο ίδιο δείπνο ένας επικεφαλής μιας κανονιστικής αρχής του κλάδου τραπεζών είπε, γέρνοντας προς τα πίσω την καρέκλα του και ανασηκώνοντας το φρύδι: «Αυτή η κρίση μπορεί να κάνει εσάς, τους επενδυτικούς τραπεζίτες, σωστούς επιχειρηματίες».
Το ερώτημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στα χείλη των επενδυτών, τραπεζιτών, πιστωτών και ανταγωνιστών είναι: Είναι αυτή η πτώση το προσωρινό αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα «χαλαρής» αγοράς, η οποία θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να βελτιωθεί; Ή υποδηλώνει μια πιο μόνιμη παγκόσμια αλλαγή στην ένταση και τα περιθώρια κέρδους της επενδυτικής τραπεζικής;
Μια «χούφτα» τραπεζιτών με περισσότερη αυτοπεποίθηση βλέπουν καθαρά ένα μακροπρόθεσμο όφελος για αυτούς, εάν οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν σκληρότερες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές προβλέπουν περικοπές στη Citigroup λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου, στα οποία οι απώλειες από τις προβλέψεις επισφαλειών για το τραπεζικό τμήμα καταγράφονται στα 139 εκατ. δολ. Παρόλα αυτά, όταν το Euromoney συνάντησε τον Τζέιμς Μπάρντρικ, συνεπικεφαλής της Citigroup για την περιοχή της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής, και τον Μάικλ Λαβέλ, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών, για να ακούσει τις προβλέψεις τους για το υπόλοιπο 2012, η οπτική τους ήταν καθαρή. Συγκεκριμένα, ο Λαβέλ αναφέρει: «Περιμένουμε μια μείωση σε όγκο, τόσο σε όρους κεφαλαίων όσο και ανθρώπων που είναι προσηλωμένοι σε αυτές τις δραστηριότητες στην Ευρώπη. Η αγορά πρέπει να υποστεί δομικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν».
Τα δύο στελέχη βλέπουν να έρχεται το τέλος της παρούσας εποχής και η συνέχιση της «σκλήρυνσης» της αγοράς θα συντελέσει στο να γίνει αυτό νωρίτερα παρά αργότερα. Η τραπεζική βιομηχανία συνολικά δεν μπορεί να επιστρέψει στις «αλκυονίδες μέρες» που κράτησαν, με κάποιες διακοπές, γύρω στα 20 χρόνια και οδήγησαν στο 2007.
 Ο Λαβέλ παίρνει το λόγο. «Η τραπεζική θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι λίγο πάνω από το ΑΕΠ, με τις τράπεζες να αναπτύσσουν κέρδη ελάχιστα πάνω από την ανάπτυξή του. Αλλά για μια ολόκληρη γενιά, η τραπεζική υπεραπέδωσε με εκπληκτικές ετήσιες αποδόσεις έναντι του ενεργητικού, που έφτασαν και το 20%-30%. Αυτά τα έσοδα συσσώρευσαν κεφάλαια τα οποία, σε άλλη περίπτωση, θα μπορούσαν να απορροφηθούν από άλλους τομείς και όλες οι μεγάλες τράπεζες τα κυνήγησαν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα παντού.
Ο κόσμος συνήθισε σε αυτά τα τεράστια έσοδα. Αλλά πολλά από αυτά τα έσοδα προήλθαν αποκλειστικά από μόχλευση. Τώρα τα κεφάλαια πρέπει να εισρεύσουν σε άλλους τομείς και να φύγουν από τις τράπεζες. Πρέπει να το κάνουν. Είναι απλά μαθηματικά».
Ο Μπάρντρικ προσθέτει: «Σε μια πενταετία η τραπεζική βιομηχανία θα είναι πολύ διαφορετική. Οι τράπεζες θα είναι καλύτερα προσδιορισμένες και πιο εξειδικευμένες. Πριν από 18 μήνες αλλάξαμε το μοντέλο “κάλυψής” μας και προσδιορίσαμε ένα target group πελατών το οποίο «καθρεφτίζει» αυτό το νέο μοντέλο. Γίναμε περισσότερο εστιασμένοι, με λιγότερα αποθέματα, και αυτό απέφερε μεγαλύτερο μερίδιο αμοιβών από τους στοχευμένους πελάτες από όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανόμενων των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, της χρηματοοικονομικής μόχλευσης και των υψηλών αποδόσεων από τις κεφαλαιαγορές».
Τμήμα των αλλαγών που οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να υιοθετήσουν στις διευθύνσεις επενδυτικής τραπεζικής τους αφορά και την αφοσίωση σε μια βάση κόστους, κάτι που πριν δεν αποτελούσε καν θέμα.
Όταν οι δραστηριότητες «έτρεχαν» ξεχωριστά, η κάθε μία είχε τη δική της τεχνολογική υποδομή, ξεχωριστή ομάδα πωλήσεων, τμήμα ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ. Οι τράπεζες κατάφεραν να το κουκουλώσουν αυτό, αυξάνοντας την αξία των επενδύσεών τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αναπτυξιακών χρόνων και να τη μετατρέπουν σε κέρδος.
Αν οι διαφορετικές υπηρεσίες των επενδυτικών τραπεζών συνεργαστούν, και όχι μόνο σε κάποιο ευκαιριακό μεγάλο ντιλ, τότε το πρόσθετο αυτό κόστος δεν θα το χρειάζονται.
Οι δείκτες κόστους ανά έσοδα πρέπει να βελτιωθούν είτε με τις τράπεζες να απασχολούν λιγότερο κόσμο είτε πληρώνοντάς τους λιγότερο. Κάποιες από τις χαμηλού κεφαλαιακού κόστους δραστηριότητες, όπως οι πωλήσεις ρευστού ενεργητικού και συναλλαγών και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, έχουν ιδιαίτερα φτωχούς δείκτες κόστους/εσόδων σε πολλές τράπεζες σε αντίθεση με τις δραστηριότητες προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κυνηγήσουν.
Ο Μπάντρικ αναφέρει: «Η τραπεζική βιομηχανία θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μαζική εισροή εξειδικευμένου μάνατζμεντ από άλλες βιομηχανίες όπου οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι ασφάλισης είναι “δεύτερη φύση” για τις επιχειρήσεις τους».
Πολλοί εκπρόσωποι της τραπεζικής βιομηχανίας έχουν την ίδια άποψη. Ο Πήτερ Νίλσεν, επικεφαλής αγορών στην RBS, δούλεψε για ένα χρόνο στη μελέτη η οποία οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο να παραιτηθεί πρόσφατα από κάποιες, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, επενδυτικές δραστηριότητες. «Ακόμα και το 2008 και το 2009 υπήρχε πολύς κόσμος που μας ενθάρρυνε να κρατήσουμε ένα πλήρες πακέτο επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών, θεωρώντας ότι θα φαινόταν αποπροσανατολιστική η παραίτηση από συγκεκριμένους κλάδους ενόψει της ανάκαμψης, η οποία σίγουρα κάποια στιγμή θα ερχόταν. Αλλά πιστεύω τώρα ότι τελικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο Νίλσεν τονίζει: «Η νέα εποχή για την επενδυτική τραπεζική αφορά στην εξειδίκευση. Νομίζω ότι αυτή είναι και η επιθυμία των επενδυτών. Θυμηθείτε ότι δεν είναι τόσο μακρινή η εποχή που θα πήγαιναν ευχαρίστως στη UBS για μια συναλλαγή ρευστοποίησης μετοχών και στην O’ Connor για τα παράγωγα». Και οι εκδότες μπορεί να έχουν παρόμοια άποψη, σύμφωνα με τον Νίλσεν. «Αν ένας τραπεζίτης της RBS καταφέρει να «κλέψει» μία ώρα από τον πολύτιμο χρόνο ενός οικονομικού διευθυντή και ένα μεγάλο κομμάτι από το χρόνο ο τραπεζίτης τον ξοδέψει για να διαφημίσει τις ικανότητες της RBS στις μετοχές, ενώ και οι δύο ξέρουν ότι η εταιρεία δεν θα αγοράσει μετοχές, τότε θα είναι καλύτερο για τη χρήση του χρόνου του οικονομικού διευθυντή να μιλήσουν για τα προϊόντα στα οποία η RBS είναι εξειδικευμένη, όπως η αγορά ομολόγων». 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΕΝΔΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΤΑΝ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΛΥΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
TA ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site