Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2005                               Τεύχος 316

Η ομιλία του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη στο Συνέδριο του EUROMONEY με θέμα: «Ελλάδα 2005. Το Έτος της Ανταγωνιστικότητας»


Κυρίες και κύριοι,
Είναι γεγονός ότι το μείζον ζήτημα που απασχολεί κάθε οικονομία είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε έναν κόσμο που η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των πολιτών καθορίζεται από την επιτυχία στον στίβο της ταχέως εξελισσόμενης διεθνούς οικονομικής σκηνής, κάθε χώρα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να γίνει πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, η οποία είναι φορτωμένη με πολλά προβλήματα από το παρελθόν, οφείλει να καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες. Να τρέξει ακόμη ταχύτερα. Και το κυριότερο, να τρέξει πιο αποτελεσματικά. Η επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων που κληροδότησαν στη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για τη μετεξέλιξη της οικονομίας μας. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, της συμμετοχής μας στην ΟΝΕ, της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης μας και η ανάδειξη του δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας αποτελούν για την Κυβέρνησή μας πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το 2005 αποτελεί το σημείο αφετηρίας μιας νέας πορείας ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας.
Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων ευκαιριών. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια οικονομία 10 εκατομμυρίων κατοίκων στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Είναι κεντρικός πόλος ανάπτυξης για μια περιοχή με περισσότερους από 160 εκατομμύρια κατοίκους. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν μια δυναμικά ανερχόμενη περιοχή. Μια περιοχή που αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς και η οποία στο μέλλον θα αποτελέσει μια νέα οικονομική δύναμη. Μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις διανοίγονται νέοι ορίζοντες. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που, μετά από μισό και πλέον αιώνα, οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγουν σταδιακά. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο χρόνια. Η Τουρκία βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας πορείας που σε βάθος χρόνου θα την οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσφέρεται ένα γόνιμο έδαφος για επενδύσεις. Μετά από μια περίοδο πολλών ετών εσωστρέφειας, με μεγάλο κόστος και για τον Ελληνισμό που παραδοσιακά δραστηριοποιείτο σε αυτές τις αγορές, οι οικονομίες της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανοίγουν και πάλι.  Όμως, για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή, απαιτείται συλλογική και συστηματική προσπάθεια. Προσπάθεια για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την οικονομία και θα αλλάξουν δομές και νοοτροπίες που παγιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την υστέρησή μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα βασικά αίτια για την περιορισμένη μέχρι σήμερα ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας είναι τα εξής:
1. Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία για κάθε χρόνο από την είσοδό μας στην ΟΝΕ υπερέβαιναν σημαντικά το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξάλειψή τους απαιτεί μια συστηματική προσπάθεια με ορίζοντα που ξεπερνά την τετραετία. Διότι, σκοπός δεν είναι μόνο να μειώσουμε το έλλειμμα το 2006 κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, αλλά και στη συνέχεια να εμφανίσουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με σκοπό τη διασφάλιση της μελλοντικής δημοσιονομικής σταθερότητας και μακροοικονομικής ισορροπίας. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν τη ρίζα τους στο διογκωμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Εκτρέφουν τον πληθωρισμό. Στερούν τη χώρα από πολύτιμους πόρους για την υλοποίηση υποδομών και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Και περιορίζουν, κατά συνέπεια, την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
2. Ο αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, που αποτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Που οδηγεί πολλές φορές σε διαφθορά. Που γεννά τη γραφειοκρατία.
3. Η απουσία υποδομών που χρειάζονται για την αύξηση της παραγωγικότητας. Η παραγωγικότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Όταν, όμως, είμαστε τελευταίοι στην Ευρωπαϊκής ί Ένωση των «15» στη χρήση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, στη χρήση του Διαδικτύου και όταν δεν έχουμε ένα επίπεδο Παιδείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, τότε εκ των πραγμάτων πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Σημαίνουν ότι για να κινηθούν τα πράγματα προς τα εμπρός απαιτούνται βαθιές τομές και καλά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Τομές που θα οδηγήσουν σε ένα πιο αποτελεσματικό δημόσιο. Μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας πιο δυναμική. Που θα της προσδώσουν έναν διεθνή προσανατολισμό. Που θα αφήσουν την επιχειρηματικότητα να αναπτύξει το σύνολο των δυνατοτήτων της.
Κυρίες και κύριοι,
Η πολιτική μας έχει ως στόχο τη θεμελίωση μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για μια εθνική πολιτική, για μια εθνική προσπάθεια. Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες μας έχουν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία όλων των πολιτών. Μέσα στους 21 μήνες που πέρασαν από τη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάταξη της οικονομίας μας:
1. Τη Δημοσιονομική Προσαρμογή. Το έλλειμμα της Κυβέρνησης  από 6,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2004 διαμορφώνεται στο 4,3% του ΑΕΠ το 2005 και στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006. Η πρόοδος αυτή οδηγεί τη χώρα μας σε έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΟΝΕ. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης επιτυγχάνεται με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, η οποία διασφαλίζει παράλληλα την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας. Είναι εξαιρετικά σπάνιο τα τελευταία χρόνια για την Ευρώπη να επιτυγχάνεται τέτοιου μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή με παράλληλη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομία. Μίας πολιτικής που βασίζεται στο σταδιακό περιορισμό του δημόσιου τομέα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και συμπυκνώνονται στον Προϋπολογισμό για το 2006.
2. Τη Φορολογική Μεταρρύθμιση. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσουμε ένα καλύτερο, πιο διαφανές και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Παράλληλα με την απλούστευση των διαδικασιών, προχωρήσαμε στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα και την επιχειρηματικότητα. Το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκε 10% και στη τριετία έως το 2007 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 25%. Από το 2007, στόχος μας είναι, μετά την επίτευξη του πρώτου μεγάλου σταδίου της δημοσιονομικής προσαρμογής, να προχωρήσουμε σε ανάλογες σταδιακές μειώσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής να μειωθεί σταδιακά από το 30% στο 25% και ο ανώτατος συντελεστής να μειωθεί σταδιακά από το 40% στο 35%.
3. Τον Επενδυτικό Νόμο για την Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση, που ήταν απαραίτητος για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Μέσα στους οκτώ μήνες από την ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου, έχουν υποβληθεί 890 επενδυτικά σχέδια με συνολικό ύψος που ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ. Έχουν εγκριθεί ήδη τα 385 από αυτά, με συνολικό ύψος που ξεπερνά τα 581 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία 2340 άμεσων θέσεων εργασίας.
4. Τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, μέσα από τις οποίες θα δημιουργούνται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος υποδομές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας και που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή ζωή των πολιτών.


Υπάρχουν πολλές ακόμη δράσεις που αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε για να βάλουμε την οικονομία σε μια νέα πορεία. Αυτές είναι:
1. Η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων.
2. Η καλύτερη αξιοποίηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
3. Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, που παρουσιάσαμε χθες και κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
4. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2007-2013, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην περιφερειακή σύγκλιση, στην καινοτομία και στη γνώση.
Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Παρά τις αντιξοότητες, όπως είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η στασιμότητα στην Ευρωζώνη και παρά την κρίσιμη χρονιά που διανύουμε, λόγω του τέλους της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 3,6%. Παράλληλα, η ανεργία μειώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ αυξήθηκαν και οι εξαγωγές το πρώτο 9μηνο του 2005 κατά 12,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Επίσης, ο τουρισμός σημείωσε σημαντική πρόοδο μέσα στο πρώτο 9μηνο του έτους, εμφανίζοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι σαφές όμως ότι δεν εφησυχάζουμε. Εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.
Οι στόχοι μας πραγματοποιούνται. Με προσεκτικούς χειρισμούς, με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς αιφνιδιασμούς, πάντοτε μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση προωθήσαμε και προωθούμε αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα που παραλάβαμε. Πρέπει όλοι μαζί στην Ελλάδα να στηρίξουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο εξωστρεφή. Πιο δυναμική. Πιο ανταγωνιστική. Η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής και συνδέονται η μία με την άλλη. Η επιτυχής εφαρμογή τους θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούν η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση. Με την πολιτική μας:
> Κινούμε τα πράγματα προς τα εμπρός.
> Βάζουμε τη χώρα σε τροχιά μακροχρόνιας και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
> Διαμορφώνουμε συνθήκες ατομικής και κοινωνικής ευημερίας. Η ευημερία είναι ο αμετάθετος στόχος μας. Σε αυτόν παραμένουμε προσηλωμένοι. 
Έχουμε επιλέξει το δύσκολο δρόμο, όπως έχουμε υποχρέωση. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει κόστος. Είναι εύκολο να είναι κανείς ευχάριστος. Έχουμε, όμως, απόλυτη συνείδηση ότι το σημαντικό είναι ένα: Να είναι κανείς χρήσιμος. Και για το σήμερα και για το αύριο. Διότι, μόνο αν είναι κανείς χρήσιμος μπορεί και να είναι ευχάριστος μακροπρόθεσμα.


 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο θεσμός των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ Γεώργιος Ουζούνης, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του θεσμού στο χώρο της κεφαλαιαγοράς. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους περισσότερους από χίλιους ψηφοφόρους που ανέδειξαν τις βραβευθείσες εταιρίες, αλλά και τις ίδιες βραβευθείσες εταιρίες που κατάφεραν να πείσουν το επενδυτικό κοινό για την επιτυχία τους σε μια σειρά από διάφορους τομείς.


Στο σημερινό τεύχος παρουσιάζουμε κάποιες από τις στιγμές της φετινής βράβευσης, καθώς και τις ευχαριστήριες δηλώσεις τριών εταιριών, τις οποίες και εμείς ευχαριστούμε για τα καλά τους λόγια.«Είναι μεγάλη τιμή για την Τράπεζα Κύπρου που λαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο βραβεία στις κατηγορίες «Ανάκαμψη Κερδοφορίας» και «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ανάκαμψη Κερδοφορίας» αποτελεί για την Τράπεζα επιβράβευση της επιχειρηματικής στρατηγικής, που εφαρμόζει με συνέπεια και αποδίδει καρπούς, γεγονός που αποτυπώνεται στα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζει το Συγκρότημα και το 2005. Πάνω απ΄ όλα, όμως, η διάκριση αυτή επιβραβεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων των εργαζομένων της Τράπεζας Kύπρου να παρέχουν το πιο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και προς αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε.  Το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», που επιβραβεύει την κοινωνική μας προσφορά, έχει μεγάλη βαρύτητα για όλους εμάς στο Συγκρότημα και μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Στην Τράπεζα Κύπρου παραμένουμε πιστοί στο όραμά μας να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, αναλαμβάνοντας εδώ και πολλά χρόνια μία σειρά από πρωτοβουλίες, που αναπτύσσουμε με συνέπεια και σε βάθος χρόνου στους τομείς Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό. Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον κ. Ουζούνη για αυτήν την εξαίρετη πρωτοβουλία, που έχει πλέον αναδειχθεί σε θεσμό και να ευχηθώ οι επόμενες διοργανώσεις να στεφθούν με την ίδια επιτυχία.»


Νικόλας Στραπατσάκης,
Ανώτερος Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ
και Ιδιωτών Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Ελλάδας«Η βράβευση της ΟΠΑΠ Α.Ε. από το Περιοδικό ΧΡΗΜΑ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Euromoney, ως «καλύτερης εταιρίας του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα», αποτελεί μία ακόμη επιβράβευση των προσπαθειών της Διοίκησης, για την επίτευξη  των υψηλών στρατηγικών της στόχων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανάλογης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.»


Βασίλης Νειάδας
Διευθύνων Σύμβουλος
ΟΠΑΠ Α.Ε.


«Η Folli Follie απέσπασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Διεθνοποίηση 2005» στη διοργάνωση των «Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2005». Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω εκ μέρους της εταιρίας το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και να συγχαρώ τον κ. Ουζούνη και τους συνεργάτες του για την καθιέρωση πλέον αυτού του θεσμού των Επιχειρηματικών Βραβείων. Πέρυσι είχαμε δεσμευτεί απέναντί σας ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας εντατικά για την ενδυνάμωση της παρουσίας μας διεθνώς. Φέτος το εμπορικό μας σήμα  βρίσκεται σε ακόμη περισσότερες χώρες και η αναγνώριση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Θέλουμε να δούμε ακόμη περισσότερες ελληνικές εταιρίες να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ευχόμαστε έως την επόμενη χρονιά να κατακτήσουμε νέες ηπείρους, ώστε να κερδίσουμε ξανά το πρώτο βραβείο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την «οικογένεια Folli Follie» σε όλον τον κόσμο γιατί κάθε διάκριση είναι επιβεβαίωση των προσπαθειών τους. 
Ευχαριστούμε»
Ελεάνα Παγουλάτου, Marketing Director«Τα βραβεία παρέλαβε ο κ. Ανδρέας Παπούλιας, Μέλος του Δ.Σ. της INTRALOT, ο οποίος δήλωσε:
"Ευχαριστούμε την επενδυτική κοινότητα και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ για τα 2 αυτά βραβεία. Είναι σημαντικό για μας που διακρινόμαστε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην κατηγορία «Επιχειρηματικής Καινοτομίας». Το βραβείο αυτό αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών μας στον Όμιλο INTRALOT και απεικονίζει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε προηγμένες λύσεις  που σχεδιάζονται στην Ελλάδα, στην παγκόσμια αγορά που δραστηριοποιούμαστε.»


Ανδρέας Παπούλιας,
Μέλος του Δ.Σ.

  Περιεχόμενα
Editorial: Καλωσορίζοντας το 2006!
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: μια νέα χρονιά αρχίζει
Παρουσίαση: «Ελλάδα 2005. Το Έτος της Ανταγωνιστικότητας»
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες : πλήθος επιλογών για τον καταναλωτή
Αφιέρωμα: Ένδυση – κόσμημα - αξεσουάρ: Όξυνση ανταγωνισμού, κινήσεις διεθνοποίησης
¶ρθρο: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων Ανασκόπηση για το Μήνα Νοέμβριο 2005
¶ρθρο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2005 ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ALPHA BANK και EFG EUROBANK
Εμπορεύματα: Η αγορά της πλατίνας

 Όροι και προϋποθέσεις του site