Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2012-τ.381                              

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑ


ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ... ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ


Σημαντικά θετικά αποτελέσματα, δεδομένης της κρίσης, πέτυχαν το 2011 οι περισσότερες εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις με τις διοικήσεις τους να περιμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.


Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων στις οποίες έχει σημαντική συμμετοχή το δημόσιο, κυρίως λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αλλά και της πολύ χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας τους γεγονός που λειτουργεί σαν αντικίνητρο για την κυβέρνηση η οποία είναι λογικό να μην επιθυμεί  να παραχωρήσει τα «ασημικά» του δημοσίου σε τόσο χαμηλές αποτιμήσεις.
Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του δημοσίου στις εισηγμένες επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τα 6 με 7 δις ευρώ, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης, ώστε να παραμείνει στο κράτος όσο το δυνατόν  μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών.
Παρ’ όλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του μεριδίου του ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές, και θα ολοκληρωθεί φέτος. «Το επόμενο μεγάλο γεγονός είναι οι εκλογές. Εάν αυτές πάνε καλά, με την έννοια του να υπάρχει κυβέρνηση και να υπάρχει κατεύθυνση, νομίζω ότι θα μπούμε σε μια περίοδο όπου ο προσλαμβανόμενος κίνδυνος της χώρας για τους επενδυτές θα είναι σε επίπεδα που θα μπορούν να επενδύσουν» υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος.
Η κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ πέρυσι. Ωστόσο, η διάθεση του ποσοστού της εταιρείας, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ, μετατέθηκε για φέτος λόγω της κατακρήμνισης των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πάρα πολύ ισχυρό. «Τους ενδιαφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 35,5% των ΕΛΠΕ θα γίνει το Μάιο. Επίσης ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μετατίθεται από το δεύτερο τρίμηνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων.
 Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που περιλαμβάνει 70.000 ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Τέλος, για το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, όπου οι εργασίες κατασκευής έχουν παγώσει εδώ και δύο περίπου χρόνια, λόγω άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα έργα, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί κάποια λύση εντός του έτους. «Βλέπω 65% πιθανότητα να λυθεί το θέμα με τους αυτοκινητόδρομους φέτος» ανέφερε.
Οι  εκλογές είναι πολύ πιθανόν να «ρίξουν έξω» τους στόχους του 2012 στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ και η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτική στο αν θα συγκεντρωθούν τα 2,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται.
Οι μόνες  αποκρατικοποιήσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι η έκδοση αδειών για VLT μηχανές του ΟΠΑΠ, η επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και η επέκταση των συχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία. Αυτές απέφεραν περίπου 1,6 δισ. ευρώ σε μετρητά και, μαζί με τον ΟΤΕ, 1,8 δισ. συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο η προετοιμασία των έργων ξεκίνησε από τότε που δημιουργήθηκε το Ταμείο και πως αυτή τη στιγμή «έχουμε έξι έργα στην αγορά, άλλα δύο θα βγουν σύντομα και έπονται άλλα τέσσερα»: πρόκειται για τα Λαχεία, το Ελληνικό, τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, την Κασσιόπη της Κέρκυρας, το IBC και την Αφάντου της Ρόδου. Για τρία από αυτά έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, 17 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τρεις για τα Λαχεία και τρεις για το IBC. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι η προετοιμασία των έργων συναντά πολλά εμπόδια, ενώ έθεσε και κάποιες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου, όσον αφορά το 2012: «Αν όλα εξελιχθούν ομαλά -και αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει από τις εκλογές κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και με ορίζοντα τετραετίας- και αν η εκτέλεση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει διά του μνημονίου εξελιχθεί θετικά, τότε οι αποκρατικοποιήσεις είναι πιθανόν να δώσουν γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ σε μετρητά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό».
Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στις τεχνικές δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι του Ταμείου όταν προετοιμάζουν ένα έργο -δυσκολίες νομικές, καθώς υπάρχουν δικαιώματα τρίτων πάνω στα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το Καζίνο της Πάρνηθας, η Λάρκο, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η δική μας ΕΛΒΟ, επειδή κρίθηκε από την Κομισιόν ότι πήρε παρανόμως κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα, η Κομισόν έχει εκδώσει σχετική εντολή για την επιστροφή του συγκεκριμένου ποσού στο κράτος και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσέλκυση επενδυτή.


Τα αποτελέσματα των εταιρειών:


Πάντως τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2011, σε γενικές γραμμές κρίνονται ικανοποιητικά. Αν εξαιρεθούν η ΔΕΗ που «γύρισε» σε ζημιές και η ΑΤΕbank που ανήκει στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, οι υπόλοιπες εταιρείες ήταν κερδοφόρες με τις περισσότερες μάλιστα εξ’ αυτών να σημειώνουν  σημαντική βελτίωση στα οικονομικά τους μεγέθη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που το 2011 αύξησαν τα κέρδη τους κατά 96%, 126% και 66% αντίστοιχα. Αλλά και ο ΟΠΑΠ και ο ΟΛΠ πέτυχαν θετικά αποτελέσματα ελάχιστα χαμηλότερα από αυτά του 2010. Πιο Συγκεκριμένα:ΟΠΑΠ: ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟ 2011


Η στρατηγική για το 2012 εστιάζει, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας στην ανάπτυξη των VLTs, στην επέκταση των δραστηριοτήτων στη διαδικτυακή αγορά έπειτα από τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και στη διεκδίκηση της άδειας για τα κρατικά λαχεία. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεών της, η ΟΠΑΠ θα έχει πλήρως επεκτείνει τις δραστηριότητες της στον κλάδο τυχερών παιχνιδιών και θα ενισχύσει τη θέση της στηριζόμενη στο ισχυρό της εμπορικό σήμα, στην πληρότητα της προϊοντικής της βάσης και στο εκτεταμένο της δίκτυο.
Οι συνολικές πωλήσεις το 2011 μειώθηκαν κατά 15,2% στα 4.358,5 εκ. ευρώ, έναντι 5.140,0 εκ. ευρώ το 2010. Κατά το διάστημα του δ’ τριμήνου 2011 οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010, ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση τόσο με την κατά 11,4% μείωση το γ’ τρίμηνο του 2011 όσο και την κατά 22% μείωση το β’ τρίμηνο του 2011.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2011 διαμορφώθηκαν στα 734,2 εκ. ευρώ, έναντι 911,3 εκ. ευρώ το 2010, μειωμένα κατά 19,4%. Η πτώση είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του κύκλου εργασιών και τις αυξημένες προμήθειες αναδόχου για τα παιχνίδια Monitor & Go Lucky, αντισταθμιζόμενη μερικώς από τη μείωση των εξόδων διάθεσης, καθώς και τη μείωση του ποσοστού διανομής κερδών του παιχνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Κατά το δ’ τρίμηνο 2011, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 14,1%, στα 185,0 εκ. ευρώ, από 215,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, λόγω μειωμένων εσόδων, έκτακτων
εξόδων σε σχέση με την απόκτηση των νέων αδειών καθώς και αυξημένων χορηγιών και δωρεών.
Τα καθαρά κέρδη του 2011 μειώθηκαν κατά 6,7% στα 537,5 εκ. ευρώ από 575,8 εκ. ευρώ το 2010 και κατά 19,5% σε σχέση με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2010 (667,7 εκ. ευρώ), λόγω επιβολής έκτακτης εισφοράς 91,9 εκ. το 2010.ΔΕΗ:
ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ


Στο κόκκινο έχει περάσει η ΔΕΗ που, παρά τις περυσινές αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά και τις μειώσεις των αποδοχών, ανακοίνωσε ζημιές 148,9 εκατ. ευρώ για το 2011 έναντι κερδών 557,9 εκατ. το 2010, δείγμα της προβληματικής τροχιάς στην οποία έχει εισέλθει.
Πρόκειται για ποσοστό μείωσης 126,7% στα αποτελέσματά της, καθώς οι ζημιές είναι πολύ υψηλότερες από τα 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ο πρόεδρός της Α. Ζερβός επικαλέστηκε τη μείωση της συνολικής ζήτησης, τον ανταγωνισμό σε χονδρεμπορική - λιανική (πέρυσι λειτουργούσαν ακόμη οι εταιρείες Energa - Hellas Power), την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, τους φόρους που επιβλήθηκαν σε αυτά, καθώς και τις λιγοστές βροχοπτώσεις που είχαν ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή των φθηνών υδροηλεκτρικών μονάδων.
Παρά τις φετινές αυξήσεις στα τιμολόγια, επανέρχεται στο θέμα ζητώντας να συνδεθεί η αγορά χονδρικής με τα τιμολόγια λιανικής. «Το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η εταιρεία και η ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να παρεμποδίζουν τη διασύνδεση της χονδρεμπορικής αγοράς με αυτήν της λιανικής, με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους παραγωγής να επιδρά αρνητικά κατά άμεσο τρόπο στην προοπτική κερδοφορίας της εταιρείας», υποστηρίζει ο κ. Ζερβός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2013 τα οικιακά τιμολόγια - πλην κάποιων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού - απελευθερώνονται, δηλαδή τις αυξήσεις θα τις καθορίζει η ΔΕΗ και όχι η κυβέρνηση όπως σήμερα.
Προβληματική τροχιά. Η γενικότερη πορεία της επιχείρησης σηματοδοτεί την επιστροφή της στην προ τριετίας κατάσταση καθώς η ΔΕΗ είχε να περάσει στο κόκκινο από το 2008 επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, όταν είχε γράψει ζημιές - ρεκόρ της τάξης των 306 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα αυτή δύσκολα θα ανατραπεί το 2012, πόσω μάλλον όταν το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Στο πρώτο δίμηνο του έτους παρατηρείται γεωμετρική αύξηση κατά 280 εκατ. ευρώ των ανεξόφλητων λογαριασμών, που πλέον έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ έναντι 819 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2011.ΑΤΕΒΑΝΚ:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΧΛΕΥΣΗΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
H ATEbank, κατά το εννεάμηνο του 2011, συνέχισε την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων της στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης της, ενώ παράλληλα αύξησε τα λειτουργικά προ προβλέψεων κέρδη και εστίασε στη διαχείριση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού της. Τα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) αυξήθηκαν κατά 7,0% και επηρεάστηκαν θετικά από την αύξηση των εσόδων από τόκους δανείων, τα έσοδα θυγατρικών, καθώς και από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Αρνητική επίδραση στα λειτουργικά αποτελέσματα είχε το αυξημένο κόστος άντλησης κεφαλαίων και τα αρνητικά αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων.
Η ATEbank συνέχισε τη πολιτική απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων που αποσκοπεί στη συγκράτηση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δάνειων, καθώς και στη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης. Έτσι, τα υπόλοιπα των δανείων προ προβλέψεων στις 30/09/2011 παρουσίασαν μείωση κατά 7,6% σε ετήσια βάση και υποχώρησαν στα €20,1 δισεκ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα δάνεια προς το δημόσιο τομέα τα οποία διαμορφώθηκαν σε €3,3 δισεκ. (-20,0% σε ετήσια βάση).
Το χαρτοφυλάκιο των δανείων προς τα νοικοκυριά ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 σε €8,4 δισεκ. μειωμένο κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ τα δάνεια προς τις ΜΜΕ και τα επιχειρηματικά (συμπεριλαμβανομένου του leasing) μειώθηκαν κατά 10,0% και 1,9% αντιστοίχως.
Το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον είχε ως συνέπεια τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το γ΄ τρίμηνο του 2011 να καταγράψουν αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (€237,9 εκ. έναντι €198,2 εκ.), η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των υπολοίπων δανείων κατά €362,1 εκ. σε επίπεδο τριμήνου, οδήγησε στην αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15,9% από 14,5% στις 30 Ιουνίου 2011.
Ο Όμιλος, το εννεάμηνο του 2011, προέβη σε σχηματισμό προβλέψεων απομείωσης δανείων ύψους €353,6 εκ. έναντι €275,2 εκ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010 (+28,5%). Σε επίπεδο τριμήνου, οι ληφθείσες προβλέψεις ανήλθαν σε €136,0 εκ. αυξημένες κατά 21,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι σχηματισθείσες προβλέψεις είναι σύμφωνες και με τις κατευθύνσεις του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ομίλου για τη διατήρηση του δείκτη κάλυψης των επισφαλών δανείων από προβλέψεις σε επίπεδα άνω του 50% καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο 64,2%.
Τα μη τοκοφόρα έσοδα εννεάμηνου ήταν αρνητικά (-€10,2 εκ.), επηρεασμένα σημαντικά από τις αρνητικές αποτιμήσεις χρηματοοικονομικών επενδύσεων (-€86,8εκ.) και τη μείωση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (-27,4%) ως συνέπεια της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν στα μη τοκοφόρα έσοδα προσμετρηθούν και τα αντίστοιχα από τις διακοπτόμενες λειτουργίες, τότε αυτά παρουσιάζουν ετήσια αύξηση της τάξεως του 49,1% ανερχόμενα σε €35,0 εκ.Τα λειτουργικά έξοδα εννεάμηνου παρουσίασαν μείωση κατά 10,4%. Αναλυτικότερα, τα έξοδα μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 12,2% ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών κατά 10% από την αρχή του έτους, καθώς και της συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού υπαλλήλων. Τα έξοδα μισθοδοσίας αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω μείωση το προσεχές διάστημα μετά την εφαρμογή των διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου (Ν. 4024/27.10.2011).
Η πολιτική συγκράτησης του κόστους είχε θετικά αποτελέσματα και στα λοιπά έξοδα (ενοίκια, οδοιπορικά, αμοιβές τρίτων κ.ά.), με τη μείωση να ανέρχεται σε 7,1% σε ετήσια βάση.


Ρευστότητα και Κεφάλαια
Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 12,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €17,2 δισεκ. Η μείωση αυτή είναι μικρότερη από το μέσο όρο της ελληνικής αγοράς η οποία σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε. ανήλθε σε 16,0% και οφείλεται στην οικονομική ύφεση και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών.
Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, σε ετήσια βάση, παρουσίασαν μείωση κατά 17,7%, οριακά μεγαλύτερη της αγοράς (-17,1%), και ανήλθαν σε €8,8 δισεκ. Οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10,5% στα €6,6 δισεκ. έναντι μείωσης 11,7% του συνόλου της αγοράς. Τέλος, οι καταθέσεις όψεως εμφάνισαν αύξηση 10,4% σε αντίθεση με τη μείωση της αγοράς κατά -16,9%.
Η διάρθρωση των καταθέσεων συνεχίζει για ακόμα ένα τρίμηνο να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της ΑΤEbank, με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να αποτελούν το 62% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ οι καταθέσεις προθεσμίας αποτελούν το υπόλοιπο 38%.
Παρά τη μείωση των καταθέσεων, η πολιτική απομόχλευσης του ενεργητικού συνέβαλε ώστε να παραμείνει ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο (104,1%) συγκριτικά με την αγορά. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε και η μείωση της χρηματοδότησης μέσω Ευρωσυστήματος σε €6,6 δισεκ. από €7,3 δισεκ. το προηγούμενο τρίμηνο.


ΟΛΠ: ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ 2011


Για δεύτερη συνεχή χρονιά και παρά τη συνεχιζόμενη κρίση ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π. Α.Ε.) παρουσίασε θετικά αποτελέσματα (κέρδη) κατά την οικονομική χρήση του έτους 2011.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 2011, τα οποία παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του κ. Γιώργος Ανωμερίτης:
Τα έσοδα χρήσης από τις κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού ανήλθαν σε 105,1 εκ.Ευρώ, έναντι 98,7 εκ. Ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5 %.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10.716.210 (έναντι 11.332.551 το 2010) και
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 6.466.154 (έναντι 7.126.348 το 2010).
Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε από 116,7 εκ. Ευρώ το 2010 σε 105,1 εκ. Ευρώ το 2011, (μείωση 9,93% ), λόγω της σημαντικής μείωσης των εξόδων διοίκησης και των λειτουργικών εξόδων, τα κέρδη προ φόρων ακολούθησαν μικρή πτώση, 10,7 εκ. Ευρώ έναντι 11,3 εκ. Ευρώ το 2010.
Τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρίας στις 31.12.2011 ήταν 12,7 εκ.Ευρώ έναντ ι8,2 εκ.Ευρώ το 2010.
Από τους κύριους τομείς δραστηριοτήτων του Ο.Λ.Π. Α.Ε.:
-Ο τομέας κρουαζιέρας παρουσίασε σημαντική άνοδο επιβατών (35%) και κέρδη 7,5 εκ.Ευρώ (έναντι 3,1 εκ. το 2010).
-Ο τομέας αυτοκινήτων: παρά την αύξηση κατά 33,3% των αυτοκινήτων in transit, λόγω της πτώσης στην αγορά εγχώριων αυτοκινήτων τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12,6%, άλλα ο τομέας παρουσίασε κέρδη 2,3 εκ.Ευρώ.
-Ο τομέας ακτοπλοΐας, παρά τη μείωση της διακίνησης επιβατών κατά 7,4% παρουσίασε κέρδη 4,5 εκ Ευρώ.
-Ο τομέας εμπορευματοκιβωτίων, παρά την αύξηση της διακίνησης TEU’s παρουσίασε ζημιές (τα στοιχεία μεταξύ 2011 και 2010 δεν είναι συγκρίσιμα, λόγω της διακίνησης το 2010 μέσω ΣΕΠ) και τέλος
-Ο τομέας δεξαμενών, παρουσίασε μείωση εσόδων και ζημιές 3,9 εκ.Ευρώ.
Τέλος, κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 το προσωπικό του Ο.Λ.Π. Α.Ε. μειώθηκε κατά 410 άτομα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κόστους μισθοδοσίας, χωρίς παράλληλα να γίνει καμία νέα πρόσληψη.


ΟΛΘ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ


Εντυπωσιακή ήταν η πορεία των οικονομικών μεγεθών της ΟΛΘ ΑΕ το 2011, κάτι που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 96,90%, καθώς διαμορφώθηκαν σε 12.098.501 ευρώ έναντι των 6.144.360 ευρώ του 2010.
Σημαντική αύξηση εμφανίζουν επίσης τα μικτά κέρδη, κατά 40,30%, αφού έφτασαν τα 16.215.195 ευρώ έναντι των 11.557.575 ευρώ του 2010, ενώ και τα προ φόρων κέρδη «έτρεξαν» με 65,025%, κλείνοντας στα 15.328.813 ευρώ, έναντι των 9.288.754 ευρώ του 2010.
Ειδικότερα για το 2011 η εικόνα της ΟΛΘ ΑΕ είναι η ακόλουθη:
Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,23%, καθώς διαμορφώθηκε στα 51.222.138 ευρώ, έναντι των 49.617.466 ευρώ του 2010.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων κατά 6,01%, στην αύξηση των πωλήσεων των λοιπών παροχών εξυπηρέτησης πλοίων και φορτίων κατά 5,35% και στην αύξηση των πωλήσεων του συμβατικού λιμένα κατά 0,35%. Αντίθετα μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις των οργανωμένων σταθμών αυτοκινήτων (πάρκινγκ) κατά 11,86%.
Στο επίπεδο της διακίνησης φορτίων, στο ΣΕΜΠΟ η αύξηση των κοντέινερς σε TEUs ήταν 8,27% έναντι του 2010. Η διακίνηση φορτίων στο συμβατικό λιμάνι σημείωσε μείωση κατά 4,44% (4.207.359 τόνοι έναντι των 4.402.688 τόνων του 2010).
Η εταιρία μείωσε τα έξοδα της το 2011 συνολικά  κατά 7,26%, εκ των οποίων το 12,85% οφείλεται στη μείωση των αμοιβών και εξόδων του προσωπικού λόγω εφαρμογής των νόμων 3833, 3845/2010 και 4024/2011, των διαφόρων εξόδων κατά 9,41% και των παροχών προς τρίτους κατά 3,03%.
Η διοίκηση θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2011.


ΕΥΔΑΠ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 126,92%
Στα 26,14 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2011 τα μετά από φόρους κέρδη της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., σημειώνοντας αύξηση 126,92% σε σύγκριση με το 2010, οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 11,52 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών το 2011 διαμορφώθηκε στα 358,60 εκατ. ευρώ από 379 εκατ. ευρώ της χρήσης 2010, σημειώνοντας μείωση 5,40%).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την ίδια χρονιά τα μετά από φόρους κέρδη για τον Όμιλο (ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε.) διαμορφώθηκαν στο ποσό των 26,05 εκατ. ευρώ, έναντι 11,34 εκατ. ευρώ του 2010 (αύξηση 129,71%). Τα προ φόρων κέρδη της Εταιρείας ανήλθαν σε 35,58 εκατ. ευρώ και του Ομίλου σε 35,49 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ και 29,83 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα το έτος 2010 (αύξηση 18,58% για την Εταιρεία και 18,99% για τον Όμιλο).
Ο κύκλος εργασιών το 2011 διαμορφώθηκε στα 358,60 εκατ. ευρώ από 379 εκατ. ευρώ της χρήσης 2010 (-5,40%). Η μείωση προήλθε από την υποχώρηση κατά 12,10 εκατ. ευρώ των εσόδων από την παροχή νερού και συναφών υπηρεσιών και κατά 9,20 εκατ. ευρώ από την παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης.
Το κόστος των υπηρεσιών για την Εταιρεία και τον Όμιλο μειώθηκε το 2011 κατά 21,4 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 208,70 εκατ. ευρώ από 230,10 εκατ. ευρώ του 2010 (μείωση 9,30%), ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε στο ποσό των 149,90 εκατ. ευρώ από 148,80 εκατ. ευρώ, που είχε διαμορφωθεί το 2010.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στην γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματισθεί για τις 12 Ιουνίου 2012, τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή, από 0,04 ευρώ για τη χρήση του 2010.ΕΥΑΘ: ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ


Λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν πέρυσι, για πρώτη φορά, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Έτσι έφτασαν τα 20,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 66%, σε σχέση με το 2010. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 26 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ το 2010, σημειώνοντας άνοδο 24,57%.
Ο τζίρος του ομίλου «έκλεισε» στο ποσόν των 75,4 εκατ. ευρώ έναντι 71,18 εκατ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (αύξηση 5,93%). Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αναπροσαρμογή των τιμών ύδρευσης- αποχέτευσης, στα επίπεδα του 2010.
Διευκρινίζεται ότι από τα κέρδη έχουν αφαιρεθεί προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και λοιπές υποχρεώσεις κατά την τρέχουσα χρήση της τάξης των 4,4 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2011, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκος Παπαδάκης, απέδωσε -μεταξύ άλλων- τη θετική τους πορεία στην ορθολογική διαχείριση και τη μείωση του εργατικού κόστους (μέσω μείωσης προσωπικού και μισθών).
«Τακτοποιήσαμε υποχρεώσεις της παρελθούσας διοίκησης, εξομαλύναμε τις εργασιακές σχέσεις και δαπανούμε συστηματικά σημαντικά κονδύλια σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών μας. Ωθούμε την ΕΥΑΘ προς την κατεύθυνση μιας εταιρείας- στρατηγείου, απαλλαγμένης από τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις του παρελθόντος", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα και τη Βαλκανική.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστούν η κάλυψη της κοστοβόρας συντήρησης των μεγάλων εγκαταστάσεών της και η επωφελής διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού σε βάθος χρόνου», κατέληξε. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑ
SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΚΑΦΩΝ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ Ο ΕΟΠΥΥ
ΕΡΕΥΝΑ COLLIERS
ΦΑΚΕΛΟΣ MEDITERRA
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ S&B
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ KLEEMANN
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site