Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2012-τ.381                              

ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENTΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ «ΑΣΠΙΔΑ»


Ο Πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες αγορές ως αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης & μία (όχι πολύ γνωστή) επένδυση – ασπίδα για τον πληθωρισμό.


Από τον Βασίλη Κοσμά


Μετά την περίοδο 2008 – 2009 όπου, παγκοσμίως, οι οικονομίες ήρθαν αντιμέτωπες με την πιο επώδυνη συρρίκνωσή τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ή από την δεκαετία του 30 στην περίπτωση των ΗΠΑ), ο πληθωρισμός κατέστη ένα «αμελητέο» ρίσκο για τις αγορές ομολόγων.  Από τότε οι Κυβερνήσεις, μέσω των Κεντρικών Τραπεζών, ενεπλάκησαν σε γιγάντια προγράμματα στήριξης των οικονομιών, ώστε να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος αφενός και να επαναφέρουν τις οικονομίες σε αναπτυξιακή τροχιά αφετέρου.  Ο πληθωρισμός δεν προκάλεσε ανησυχίες στο μεταξύ, παρότι η προσφορά χρήματος, το κόστος της ενέργειας και οι τιμές των πρώτων υλών, όλα αυξήθηκαν σημαντικά.


Θα παραμείνει λοιπόν κάτω από αυτές τις συνθήκες ο πληθωρισμός «ξεχασμένος» για πάντα; Η απάντηση είναι οπωσδήποτε όχι και, για να προσεγγίσουμε το χρόνο της πιθανής επανεμφάνισής του, αξίζει να αναλογιστούμε τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στον πληθωρισμό των αναπτυγμένων αγορών.


Η εποχή του Χαμηλού Κόστους φτάνει στο τέλος της


Μέχρι και πριν περίπου ένα χρόνο, όταν ακόμη οι κίνδυνοι του αποπληθωρισμού ήταν αρκετά σημαντικοί στις ΗΠΑ, η Fed διατηρούσε ενεργή τη δεύτερη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE2). Ένας από τους στόχους της QE2, ήταν να προκαλέσει υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Στις 30 Ιουνίου 2011, όταν έληξε το QE2, το αποτέλεσμα ήταν ότι η Fed απέτρεψε επιτυχώς τον αποπληθωρισμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Fed όχι μόνο τόνωσε τις εγχώριες πληθωριστικές προσδοκίες, αλλά μπόρεσε να «επιβάλλει» και στις αναδυόμενες οικονομίες την χαλαρή πολιτική της μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, πυροδοτώντας έτσι και εκεί τον πληθωρισμό.


Ασφαλώς η νομισματική πολιτική δεν είναι η μόνη σύνδεση μεταξύ του πληθωρισμού των ανεπτυγμένων αγορών (DM) και των αναδυόμενων αγορών (EM). Τις τελευταίες δεκαετίες, η μεγάλη προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού από τις EM μείωσε δραστικά τις τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών στις DM.  Τώρα όμως που τόσο μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής είναι ήδη συγκεντρωμένο στις EM, ιδίως στην Κίνα, η δυνατότητα εξοικονόμησης κόστους από τη μετατόπιση της παραγωγής σε χώρες με ακόμη χαμηλότερο κόστος, είναι πολύ σπάνια.


Ο λόγος που οδηγεί τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των τροφίμων υψηλότερα, δεν είναι μόνο η αύξηση των μισθών στις ΕΜ, αλλά κυρίως είναι η σταδιακή εξισορρόπηση στο εσωτερικό των χωρών αυτών, από έναν αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό στη μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση.  Προφανής στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προοδευτική απεξάρτηση αυτών των οικονομικών από τους εμπορικούς τους εταίρους και η υποκατάσταση της ξένης ζήτησης από ισχυρότερη εσωτερική. Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίες οι όλο και συχνότερες προειδοποιήσεις από τις μεγάλες διεθνείς εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, ότι η εποχή του χαμηλού κόστους φτάνει στο τέλος της. Στην πραγματικότητα, οι διαρθρωτικές αυτές μεταβολές υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα, στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά αγαθά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια νέα ανοδική τάση και όχι απλώς μία εφάπαξ σχετική προσαρμογή των τιμών. Έτσι, η παγκοσμιοποίηση αλλάζει από το να είναι αντιπληθωριστική σε όλο και περισσότερο πληθωριστική για τις DM.


Τα αντιπληθωριστικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες βοήθησαν τις κεντρικές τράπεζες στις DM να επιτύχουν σταθερό πληθωρισμό. Ο Mervyn King, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) χαρακτηριστικά αποκάλεσε την περίοδο αυτή ως "ωραία" – NICE (από το: non-inflationary consistent expansion). Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η «ευχάριστη» αυτή περίοδος έχει πλέον εκλείψει.


Είναι βέβαια γεγονός ότι στις DM η αυξητική τάση για τον πληθωρισμό στα εισαγόμενα αγαθά, μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικό βαθμό στην πρόσφατη αύξηση των φόρων προστιθέμενης αξίας διεθνώς, ως αποτέλεσμα των ανά τον κόσμο εφαρμοζόμενων προγραμμάτων περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, όπως άλλωστε και στη διολίσθηση των βασικών νομισμάτων (EUR, USD & GBP) έναντι αρκετών αναδυομένων, οπότε η πρόσφατη επανεμφάνιση ήπιων πληθωριστικών πιέσεων, θα μπορούσε κάτω από ορισμένες υποθέσεις να χαρακτηριστεί προσωρινή.  Με αυτόν τον «εφησυχασμό» οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να «βάζουν νερό στο κρασί τους» και να εστιάζουν στοχευμένα στην παρακολούθηση του εγχώριου πληθωρισμού, δείχνοντας δηλαδή κάποια αυξημένη ανοχή στις αυξητικές τάσεις του εισαγόμενου πληθωρισμού, προκειμένου να παρατείνουν τις, κατά τ’ άλλα απαραίτητες, χαλαρές νομισματικές πολιτικές τους.


Οι EM ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, μετατρέπονται με γοργούς ρυθμούς από εξαγωγείς αποπληθωρισμού σε εξαγωγείς πληθωρισμού. Η διαρθρωτική αυτή μεταβολή, σε συνδυασμό με τις βελτιούμενες αγορές εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, συνηγορούν σε μια πιθανότητα συνολικής αύξησης των επιπέδων των τιμών. Επιπλέον, εν όψει των δημοσιονομικών πολιτικών λιτότητας και της εύθραυστης υγείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι λογικό οι νομισματικές πολιτικές να παραμείνουν χαλαρές. Με άλλα λόγια, προεκτείνοντας το σκεπτικό, μπορούμε εν τέλει ακόμη και να διαπιστώσουμε μια αλλαγή καθεστώτος με τον τρόπο που οι Κεντρικές Τράπεζες προσεγγίζουν την αποστολή τους για διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών...


Επενδυτικές Λύσεις
Ορισμένοι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή την τρέχουσα προσέγγιση και αρχίζουν να αμφισβητούν τη μελλοντική αποτελεσματικότητα των πολιτικών συγκράτησης του πληθωρισμού. Και αυτό είναι σημαντικό καθώς ο πληθωρισμός αποτελεί χωρίς αμφιβολία πρωτεύουσα ανησυχία για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος, που σήμερα δεν δείχνει να τους απασχολεί ιδιαίτερα.


Ευτυχώς στο επενδυτικό «οπλοστάσιο» είναι διαθέσιμες αρκετές παραδοσιακές επιλογές που παρέχουν προστασία έναντι του πληθωρισμού.  Ειδικότερα, τα εμπορεύματα και η ακίνητη περιουσία, όπως άλλωστε και ο χρυσός αποτελούν αξίες που τείνουν να ενισχύονται μέσα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, διαφυλάσσοντας την πραγματική αξία μίας τοποθέτησης.


Μία άλλη επίσης, λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα «επένδυση-ασπίδα» για τον πληθωρισμό συνιστά η αγορά ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό (inflation-linked bonds).  Πρόκειται  για (συνήθως κυβερνητικά) ομόλογα που εμπεριέχουν μηχανισμούς σύνδεσης με τις μεταβολές του πληθωρισμού, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι η αγοραστική δύναμη των επενδυτών δεν ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου.


Με δύο λόγια, ας δούμε πώς λειτουργούν και τί προσφέρουν τα inflation-linked bonds
 
Τα Inflation-linked bonds, όπως τα κοινά ομόλογα, πληρώνουν σταθερά κουπόνια, αλλά επιπλέον, οι επενδυτές αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό καθώς η ονομαστική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού, δίνοντάς τους πρόσθετο εισόδημα.  Παρακολουθώντας δηλαδή τον εκάστοτε δείκτη πληθωρισμού που ορίζει κάθε εκδότης (κάθε χώρα), η ονομαστική αξία επί της οποίας υπολογίζεται ο τόκος (κουπόνι) αυξομειώνεται ανάλογα.


Επίσης, σε περίπτωση αποπληθωρισμού, ένας μεγάλος αριθμός από τα inflation-linked bonds παραμένουν ελκυστικά: πολλές εκδόσεις εμπεριέχουν μία ασφαλιστική δικλείδα προστασίας που εγγυάται ότι ο επενδυτής θα λάβει κατά την ωρίμανση το 100% της αρχικής ονομαστικής αξίας.


Τα inflation-linked bonds προσφέρουν οφέλη και στον εκδότη που απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος (επιτόκιο) κατά την έκδοση καθώς ο επενδυτής είναι διατεθειμένος να δεχθεί χαμηλότερο κουπόνι λαμβάνοντας την πληθωριστική προστασία.  Ασφαλώς, εάν ο πληθωρισμός κινηθεί ανοδικά, τότε ο εκδότης επωμίζεται αυξανόμενο κόστος αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου.


Έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, τα inflation-linked bonds προσφέρουν διασφάλιση της «πραγματικής» απόδοσης και διατήρηση της αγοραστικής ισχύος της επένδυσης, ενώ το γεγονός ότι συνηθέστεροι εκδότες τέτοιων ομολόγων είναι κυβερνήσεις με εξαιρετικά υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ ή ΑΑ+) τα καθιστά μία «συντηρητική» μεν αλλά ιδιαίτερα ασφαλή τοποθέτηση.  Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές που διαμορφώνονται για τον πληθωρισμό κατά τα επόμενα έτη οι επενδυτές μπορούν να προστατευθούν από την «πληθωριστική απειλή» λαμβάνοντας κάποια έκθεση σε αυτά τα επονομαζόμενα «συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ομόλογα».


Είναι γεγονός βέβαια ότι η επιλογή ενός ή ακόμη δύο ή τριών τέτοιων ομολόγων για να προστεθούν σε κάποιο ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο, συνιστά σύνθετη διαδικασία καθώς απαιτεί εξειδικευμένη ανάλυση προκειμένου να αξιολογηθεί το «ύψος» των πληθωριστικών προσδοκιών που τιμολογεί σε κάθε της επίπεδο η τιμή του ομολόγου, και γι’ αυτό μάλλον δεν αποτελεί ενδεδειγμένη κίνηση.  Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα προτιμότερη η επιλογή ενός κατάλληλου αμοιβαίου κεφαλαίου που όχι μόνο εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση της θέσης σε μεγάλο πλήθος εκδοτών και χρονικών λήξεων αλλά αφήνει στα χέρια ειδικών το δύσκολο έργο της επιλογής των μεμονωμένων τίτλων.  Ενδεικτικά παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν μεταξύ άλλων, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια «Parvest Bond World Inflation-Linked», «BlackRock – Global Inflation-Linked Bond Fund» και «Fidelity Funds - Global Inflation-linked Bond Fund».


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑ
SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΚΑΦΩΝ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ Ο ΕΟΠΥΥ
ΕΡΕΥΝΑ COLLIERS
ΦΑΚΕΛΟΣ MEDITERRA
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ S&B
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ KLEEMANN
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site