Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2012-τ.381                              

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ Ο ΕΟΠΥΥ


Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι επαρκεί μέχρι το… Σεπτέμβριο, με συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλιση υγείας 9,5 εκατ. ασφαλισμένων«Γίγαντας με γυάλινα πόδια» φαίνεται ότι είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο Οργανισμός έχει στη διάθεσή του έσοδα μόλις 5,8 δις, ενώ το 2011 οι δαπάνες του ξεπέρασαν τα 8 δις!
Την ίδια ώρα έχει χρέη 1,8 δις προς ιδιώτες και 1,7 δις προς το ΕΣΥ. Με άλλα λόγια, η χρηματοδότησή του φαίνεται ότι επαρκεί μέχρι το… Σεπτέμβριο, με συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλιση υγείας 9,5 εκατ. ασφαλισμένων.
Το «Phb» δημοσιεύει, κατά αποκλειστικότητα, τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία προκύπτει ότι «το ταμείον είναι μείον». Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού - που έχει συντάξει από τα τέλη Μαρτίου η διοίκησή του με επικεφαλής τον κ. Γερ. Βουδούρη, αλλά δεν τόλμησε να δημοσιοποιήσει για ευνόητους λόγους - για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ θα έχει έσοδα συνολικά περίπου 5,8 δισ. ευρώ έναντι 7,865 δις το 2011 (Πίνακες 1 & 2).
Σημειωτέον, μάλιστα, ότι ο προϋπολογισμός έχει μείνει ακόμη ως σχέδιο και δεν έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του οργανισμού (φέρει ημερομηνία 30-3-2012). Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έσοδα 6,3 δισ. ευρώ, αλλά στις 6-3-2012, με απόφαση της πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθ. Δρέττα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ.
 Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα προϋπολογισθέντα έξοδα των κλάδων υγείας των τεσσάρων μεγάλων ταμείων, που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) για το 2011 ήταν 8,4 δισ. ευρώ. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι πόροι του Οργανισμού υπολείπονται σημαντικά έναντι των πραγματικών αναγκών. Πολλοί λένε ότι φθάνουν μέχρι το Σεπτέμβριο…
Μάλιστα δεν αποκλείεται η χρηματοδότηση να στερέψει νωρίτερα (Ιούνιος), γιατί το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα του οργανισμού ήταν μόλις 1,032 δισ. ευρώ. Μάλιστα στο ποσό αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι συμπεριλαμβάνονται 95 εκατ. που αντλήθηκαν από τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε ο ΟΠΑΔ την 31-12-2012, ώστε να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες»…
 Αναμφίβολα, η ταμειακή στενότητα αποδίδεται στη μείωση των μισθών, που εντείνει την ύφεση, τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της ανεργίας και όλα μαζί έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού μέσω της γενικής φορολογίας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα ασφάλισης υγείας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ριζική ανασυγκρότηση και να ανακατευθύνουμε πόρους από δαπανηρά κομμάτια του συστήματος σε οικονομικά αποδοτικότερα. Π.χ. να κλείσουμε και να συγχωνεύσουμε νοσοκομεία και να στρέψουμε πόρους προς την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και χωρίς δογματισμούς τη συμμετοχή των μεσαίων και ανώτερων οικονομικά τάξεων στο κόστος. Έτσι, το σύστημα ασφάλισης μπορεί να βρει πόρους για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες των ασθενέστερων», ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γ. Κυριόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στο 24ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής.
Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει προς τρίτους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε ο Οργανισμός στο υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες, την 31-12-2011, οι συσσωρευμένες οφειλές ανέρχονται σε 1,850 δις προς ιδιώτες και 1,793 δις προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εξ αυτών, 229 εκατ. αφορούν φαρμακοποιούς, 570 εκατ. γιατρούς, 500 εκατ. ιατροφαρμακευτικό υλικό και 536 εκατ. παρόχους υγείας (διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
Αναλυτικά, οι οφειλές αποτυπώνονται στον Πίνακα 3. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που έχει κληρονομήσει ο ΕΟΠΥΥ από τα τέσσερα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) είναι το ότι από τα 1,8 δις οφειλές προς τρίτους, το 1,65 αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 90 ημερών.
Η ανάλυση δείχνει ξεκάθαρα ότι πιο ευνοημένος είναι ο κλάδος των φαρμακοποιών, ενώ οι πιο «ριγμένοι» είναι οι γιατροί. Οι τελευταίοι έχουν να λαμβάνουν πάνω από 570 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι ληξιπρόθεσμα άνω των 980 ημερών!
Μέχρι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταφέρει να πληρώσει, κατά κύριο λόγο, τους φαρμακοποιούς για προφανείς πολιτικούς λόγους… Έτσι, καταβλήθηκαν 200 εκατ. για τις συνταγές του Νοεμβρίου του 2011, 193 εκατ. για το Δεκέμβριο και 239 για τον Ιανουάριο του 2012. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές αναμένονταν να καταβληθούν 245 εκατ. για το Φεβρουάριο και 24 εκατ. από οφειλόμενα του ΟΠΑΔ.
Επίσης, αναμένονταν να καταβληθούν 53 εκατ. για την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που αφορά στον Ιανουάριο και μόλις 4,2 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, συμβεβλημένους γιατρούς – ποσό που αφορά μόνο τις επισκέψεις και όχι τις ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στα ιατρεία (Πίνακας 2).
Στις αρχές του έτους, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών και νυν Οικονομίας κ. Φ. Σαχινίδης είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί, γεγονός που εντείνει το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας για χιλιάδες επαγγελματίες υγείας και μικρές ιδιωτικές μονάδες.
Το μείζον θέμα που τίθεται με τα υπέρογκα χρέη του ΕΟΠΥΥ είναι ότι, εξαιτίας τους, ο Οργανισμός αδυνατεί να εκπληρώσει το βασικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε: να συγκεντρώσει την αγοραστική δύναμη των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε με διαπραγματεύσεις να πετύχει καλύτερες τιμές από τους παρόχους υγείας. Πώς να διαπραγματευτείς, όταν χρωστάς σε όλους;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες έξω από το κτήριο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας θα ξέρετε πού


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑ
SAXO BANK
ΕΡΕΥΝΑ ERNST & YOUNG
ΠΕΙΡΑΙΩΣ WEALTH MANAGEMENT
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΚΑΦΩΝ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ Ο ΕΟΠΥΥ
ΕΡΕΥΝΑ COLLIERS
ΦΑΚΕΛΟΣ MEDITERRA
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ S&B
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ KLEEMANN
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site