Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2005                               Τεύχος 316

Ένδυση – κόσμημα - αξεσουάρ: όξυνση ανταγωνισμού, κινήσεις διεθνοποίησης


Οι μεγάλες εγχώριες εταιρίες των κλάδου κερδίζουν μερίδια σε βάρος των  μικρότερων και παράλληλα «κοιτούν» και προς το εξωτερικό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δυσκολίες - Η «ακτινογραφία» κάθε κλάδου.


Τη μάχη για τα μερίδια της εγχώριας αγοράς δίνουν οι εγχώριες επιχειρήσεις ένδυσης, προσανατολίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική τους προς το εξωτερικό με σκοπό την εξασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης.
‘Εχοντας να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία των ξένων αλυσίδων, την πίεση από τα εισαγόμενα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από χώρες φθηνού κόστους, αλλά και τις ραγδαία μεταβαλλόμενες καταναλωτικές απαιτήσεις, οι επιχειρήσεις τόσο της βιομηχανίας όσο και του εμπορίου αναζητούν τρόπους αντίστασης.
Πέρα από τη δεδομένη συγκέντρωση και οργάνωση των επιχειρήσεων, οι εγχώριοι παίκτες ακολουθούν και επιθετικές τακτικές, οι οποίες αφορούν στην καθιέρωση επώνυμων σημάτων -ιδίως για τους παραγωγούς- στην ενίσχυση χαρτοφυλακίου αντιπροσωπειών και προϊοντικού μείγματος και στην επέκταση των λιανικών δικτύων σε Ελλάδα και τις αναπτυσσόμενες αγορές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα, ο τομέας της παραγωγής «πασχίζει», ενώ αντίθετα αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις αυξάνουν πωλήσεις και κερδοφορία, κατοχυρώνοντας μερίδια στην Ελλάδα και διεισδύοντας στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης με αξιώσεις.


Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
Είσοδο στην ελληνική αγορά, με «ντεμπούτο» εντός των νέων εμπορικών πολυχώρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν φέτος το φθινόπωρο οι τουρκικές αλυσίδες ένδυσης Koton, Mavi Jeans, o όμιλος Ipekyol, η επίσης τουρκική εταιρία υπόδησης Inci και η ισπανική αλυσίδα Sfera, θυγατρική του ομίλου El Corte Ingles, αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων λιανεμπόρων που ανακαλύπτουν ευκαιρίες εισόδου και ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με παράγοντες του ευρύτερου λιανεμπορίου, το γεγονός του ότι η μέση εγχώρια κατανάλωση σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις εκείνες που είτε θέτουν στο επίκεντρο της στρατηγικής τους την επέκταση σε νέες αγορές, είτε βλέπουν τα μερίδια τους από τις υφιστάμενες δραστηριότητες να ωριμάζουν.
Επιπλέον, οι οργανωμένες επενδύσεις στο λιανεμπόριο, στη λογική δημιουργίας εμπορικών πόλων και συγκεντρωμένων αγορών, προσελκύουν τους νέους παίκτες, αφ’ενός γιατί προσφέρουν λύση σε ό,τι αφορά την εξεύρευση κατάλληλου ακινήτου και αφ’ετέρου γιατί διευκολύνουν την ανάδειξη της φίρμας τους σε ένα χώρο υψηλής προσέλευσης και προβολής. Σε ό,τι αφορά τις νέες παρουσίες, πρόκειται για αλυσίδες ένδυσης -οι οποίες εισέρχονται αυτόνομα στην Ελλάδα- προσανατολισμένες στη μόδα, με προϊόντα σε τιμές που απευθύνονται σε μεσαία εισοδήματα.
Πέραν των νέων παρουσιών, ο όμιλος Inditex (Ζara και έξι ακόμη ομόσταβλες αλυσίδες) διευρύνει διαρκώς την παρουσία του στην εγχώρια αγορά.
Η ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων του στην ελληνική αγορά, με την προσθήκη 28 νέων σημείων έως το τέλος του 2005, «πριμοδοτεί» την αύξηση των πωλήσεων της ελληνικής θυγατρικής, ενώ στο α’ εξάμηνο της χρήσης του εμφανίζει ενισχυμένο ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 5%.
Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2004, ο όμιλος ήλεγχε 56 καταστήματα, είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο της χρήσης παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 215 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% επί των ενοποιημένων πωλήσεων του ομίλου Inditex.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τριετίας 2005-2008, η Zara Hellas επιδιώκει να ελέγχει δίκτυο άνω των 100 σημείων πανελλαδικά.


MEIKTH EIKONA TΩΝ ΕΓΧΏΡΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Το 2004 ήταν, σύμφωνα με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών, μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης. Για πρώτη φορά στην τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ συνεχίσθηκε η πτωτική πορεία των καθαρών κερδών. Πολύ πιο αρνητική ήταν η πορεία των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην εσωτερική αγορά και διαθέτουν δικό τους δίκτυο πωλήσεων είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην αύξηση του κύκλου εργασιών, όσο και στην κερδοφορία τους.
Μείωση κατά -1,1% εμφάνισε o συνολικός κύκλος εργασιών των 200 επιχειρήσεων (οι οποίες περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ένδυσης Ελλάδος μέσα από τους δημοσιευμένους τους ισολογισμούς της χρήσης 2004) και ανήλθε στα 1,527 δισ. ευρώ, έναντι 1,543 δισ. ευρώ το 2003.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, από το σύνολο των 200 επιχειρήσεων του δείγματος, οι 110 (ποσοστό 55%) εμφάνισαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση ανήλθε στα 7,6 εκατ. ευρώ. Εξήντα τέσσερις επιχειρήσεις του δείγματος είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από το συγκεκριμένο μέσο όρο. Οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (το 10% του δείγματος) πραγματοποίησαν το 42,1% (42,8% το 2003) του συνολικού κύκλου εργασιών και το 40,7% (47,6% το 2003) των συνολικών καθαρών κερδών. Για τρίτη συνεχή χρονιά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά εμφάνισαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους (+4,6%) σε σχέση με το 2003, σε αντίθεση με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που σημείωσαν σημαντική πτώση -10,6% (έναντι οριακής ανόδου 0,7% το 2003).
Το “μερίδιο” των επιχειρήσεων της εσωτερικής αγοράς στο συνολικό κύκλο εργασιών του δείγματος ανήλθε στο 66,2%, έναντι 62,7% το 2003.
Οι επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών το 2004 ήταν η Χατζηϊωάννου Holdings (130,3 εκατ. ευρώ, +6,5%), η Fanco (48,6 εκατ. ευρώ, -47,4%), η Φιέρα (44,1 εκατ. ευρώ, -12,2%), η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (36,6 εκατ. ευρώ, +25,9%), η BSB (33,5 εκατ. ευρώ, +20,1%), και η Τριουμφ Ιντερνάσιοναλ (31,5 εκατ. ευρώ, -1,1%).
Αποτελέσματα
Τα συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη των 200 επιχειρήσεων του δείγματος, για το 2004, υποχώρησαν κατά 11,6% και διαμορφώθηκαν στα 72,67 εκατ. ευρώ, έναντι 82,26 εκατ. ευρώ το 2003.
Οι 89 από τις 200 επιχειρήσεις (ποσοστό 44,5%) κατέγραψαν αύξηση κερδών σε σχέση με το 2003. Το αντίστοιχο όμως ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν εμφανίσει αύξηση κερδών τη χρήση του 2003 ήταν πολύ μεγαλύτερο και είχε φτάσει το 61%. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που εμφάνισαν ζημίες μειώθηκε στις 15 (ποσοστό 7,5%), από 18 που ήταν το 2003. Ο μέσος όρος κερδών ανά επιχείρηση έφτασε τις 363 χιλ. ευρώ. Πενήντα τρεις από τις επιχειρήσεις (26,5%) εμφάνισαν κέρδη μεγαλύτερα του μέσου όρου του δείγματος. Το περιθώριο καθαρού κέρδους του δείγματος μειώθηκε στο 4,8% από 5,3% που ήταν το 2003. Όσον αφορά το περιθώριο μικτού κέρδους, αυτό σημείωσε οριακή αύξηση και διαμορφώθηκε στο 27,8%, έναντι 27,2% το 2003.
Συνολικά οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγικές δραστηριότητες εμφάνισαν ζημίες 6,61 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 5,05 εκατ. ευρώ το 2003. Από την άλλη πλευρά όμως, οι επιχειρήσεις της εσωτερικής αγοράς είχαν αύξηση κερδών κατά 2,7%, φθάνοντας συνολικά τα 79,28 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις με τα υψηλότερα καθαρά προ φόρων κέρδη το 2004 ήταν η Χατζηϊωάννου Holdings (6,9 εκατ. ευρώ, -47,5%), η TOI & MOI (4,4 εκατ. ευρώ, -7,9%), η BSB (4,0 εκατ. ευρώ, -3,5%), η Τριούμφ Ιντερνάσιοναλ (3,2 εκατ. ευρώ, +4,0%) και η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (3,2 εκατ. ευρώ, +9,4%).
Οριακή αύξηση 0,8% εμφάνισαν οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του δείγματος, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 106,1 εκατ. ευρώ (ποσοστό 6,6% επί του συνολικού ενεργητικού). Αντίθετα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 3,1%, στα 880,4 εκατ. ευρώ (ποσοστό 54,5% επί του συνολικού ενεργητικού).


ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΔΥΣΗΣ
ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Συντονισμένη δράση για τη στήριξη και την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης.
Με αφορμή την αναγγελία διοργάνωσης του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου ‘Ενδυσης στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Ιούνιο, ο υπουργός Ανάπτυξης κος Δ. Σιούφας προανήγγειλε, την κρατική χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης, συνολικού προυπολογισμού 145 εκατ.ευρώ για τη διετία 2006-2008, συμπληρώνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα υποστηρίξει δράσεις εξωστρέφειας, αναβάθμισης ποιότητας, καινοτομίας, τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα ένδυσης και υπόδησης να ανταγωνιστούν στο παγκόσμιο περιβάλλον με προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
Πέραν της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει και θεσμικά τον κλάδο, θέτοντας αφ’ενός υπό την αιγίδα του την διοργάνωση της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας (η οποία διεξάγεται δύο φορές το χρόνο), επιδιώκοντας μάλιστα την ένταξη και των βιομηχανικών επιχειρήσεων ένδυσης στο θεσμό και αφ’ετέρου στηρίζοντας θεσμικά και οικονομικά τη διοργάνωση του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ένδυσης το 2006 στην Ελλάδα.
Η ανάθεση της διοργάνωσης του Συνεδρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενδυσης (IAF) στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό γεγονός -λαμβάνοντας υπόψη ότι «υποψηφιότητα» για τη διοργάνωση είχε και η Κίνα- ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και της χώρας συνολικά.
Σύμφωνα με τον ‘Ελληνα πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης, κο Βασίλη Μασσέλο, η κορυφαία αυτή διοργάνωση -που διεξάγεται για δεύτερη φορά μετά από 16 χρόνια στη χώρα μας- στοχεύει στο να φέρει κοντά εκπροσώπους από όλη την αλυσίδα της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, να αναδείξει τις σύγχρονες τάσεις, αλλά και να θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις αναπτυσσόμενες τρίτες χώρες.
Η διοργάνωση του συνεδρίου ανατέθηκε από κοινού στο Σύνδεσμο Εταιριών Πλεκτικής Ένδυσης Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ) και στον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ), οι οποίοι προετοιμάζουν την υποδοχή των συνέδρων και των συμμετεχόντων στη Θεσσαλονίκη, τόπο κομβικό για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία τόσο γιατί αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο όσο και για το ότι βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά στις παραγωγικές μονάδες ένδυσης των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Παρά το γεγονός του ότι το ανώνυμο, φθηνό ρούχο, προερχόμενο κυρίως από τρίτες χώρες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, οι παράγοντες της αγοράς του τομέα της επώνυμης ένδυσης υπογραμμίζουν ότι η παραπάνω πίεση αφορά κυρίως στους μικρομεσαίους και μεμονωμένους εμπόρους.
Οι περισσότεροι επενδύουν στην οργάνωσή τους, στην επέκταση του δικτύου καταστημάτων τους, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου επώνυμων σημάτων που διαθέτουν χονδρικά και λιανικά στην εγχώρια αγορά, επιδιώκοντας την ενίσχυση των μεριδίων, απ’ όπου εκτιμούν ότι θα προέλθει και η όποια αύξηση μεγεθών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης υπέρ του οργανωμένου λιανεμπορίου ένδυσης, είναι οι θετικές επιδόσεις των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών πολυχώρων που συγκεντρώνουν με τη μορφή shops in a shop τις πλέον αναγνωρίσιμες αλυσίδες ένδυσης της αγοράς.
Πέραν των συγκεντρωμένων αγορών –που ευνοούνται και από το νέο καθεστώς ωραρίου λειτουργίας- θετικές εκτιμήσεις διατυπώνουν και σε εταιρικό επίπεδο οι υπόλοιπες οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου.
Έτσι, στο εννεάμηνο της χρήσης του 2005, οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων λόγω της επέκτασης του δικτύου τους και του πελατολογίου τους (Fashion Box, Sprider, Notos Com, Βάρδας, Elmec Sport, Ridenco, αλλά και μη εισηγμένες όπως η Shop&Trade, η BSB κ.ά.), αλλά συγκρατημένη κερδοφορία – αφ’ενός λόγω επενδύσεων και αφ’ετέρου λόγω της συγκράτησης των περιθωρίων κέρδους).
Μια άλλη τάση, η οποία ήδη αποδίδει καρπούς είναι η διέξοδος στις αγορές του εξωτερικού όπου τα ελληνικά δίκτυα λιανικής ένδυσης αρχίζουν να αποκτούν αναγνωρισιμότητα και μερίδια.
Έτσι, η Elmec Sport επενδύσει σε Ρουμανία και Βουλγαρία ως λιανέμπορος αλλά και χονδρέμπορος για λογαριασμό τρίτων, ο όμιλος Νotos Com σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο το 2008 το 10% του τζίρου να προέρχεται από το εξωτερικό, η Ridenco χτίζει σταθερά τις διεθνείς θυγατρικές της, η Fashion Box επεκτείνεται επίσης με σημαντική διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σημαντική κινητικότητα εμφανίζει ο υποκλάδος της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, ο οποίος παρουσιάζει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι μάλιστα ξεπερνούν τις «επιδόσεις» του ευρύτερου τομέα ένδυσης. Έτσι, οι παραδοσιακά ενασχολούμενες με τον κλάδο εταιρίες όσο και άλλοι εμπορικοί όμιλοι επιδιώκουν την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, προκειμένου να εκμεταλλευτούν μερίδια της συγκεκριμένης αναπτυσσόμενης αγοράς, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγγίζει σε λιανικές τιμές τα 100 εκατ.ευρώ ετησίως, επί συνόλου 300 εκατ. ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι αγγίζει η συνολική αγορά ένδυσης.
Ακολουθώντας την πρακτική που ισχύει για το ευρύτερο εμπόριο ένδυσης, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αθλητικού ενδύματος, στρέφονται αφ’ενός στην απόκτηση του δικαιώματος διανομής επώνυμων προϊόντων και αφ’ετέρου διεκδικούν θέση στη λιανική, δημιουργώντας αυτόνομες και αναγνωρίσιμες αλυσίδες.
Με βραδύτερο ρυθμό αλλά σαφή κατεύθυνση, ο κλάδος της υπόδησης ακολουθεί επίσης τάσεις οργάνωσης και συγκέντρωσης. Παρά το γεγονός του ότι συρρικνώνεται η εγχώρια παραγωγή, αρκετοί παίκτες οι οποίοι διαθέτουν σύγχρονες υποδομές και ανταγωνιστικά προϊόντα, επεκτείνονται στη λιανική με διακριτή επωνυμία ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές. Αρκετές επίσης εταιρίες παραγωγής που διαθέτουν λιανική παρουσία, ενισχύουν με προϊόντα εισαγωγής την προσφερόμενη γκάμα τους, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις. Επίσης δημιουργούνται οι πρώτοι όμιλοι στη λιανική, οι οποίοι συγκεντρώνουν κάτω από την ομπρέλα τους διαφορετικές επωνυμίες αλυσίδων (π.χ. ο όμιλος Καλογήρου, ο οποίος έχει ενσωματώσει το δίκτυο Χαραλά και Nine West).


ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Η χαρτογραφία της ελληνικής αγοράς καλλυντικών αποδεικνύει την επικράτηση ολίγων και ισχυρών παικτών τόσο στον τομέα της χονδρικής διανομής, όσο και στον τομέα της λιανικής, γεγονός που στενεύει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για τους εναπομείναντες μεμονωμένους παίκτες αυτής της κατηγορίας.
Παρά την υπερσυγκέντρωση της, ωστόσο η αγορά καλλυντικών -η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως και εμφανίζει ρυθμούς αύξησης του 4%-7% ετησίως- φαίνεται να μην έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξής της, επιτρέποντας σε διανομείς και λιανεμπόριο να αποκομίζουν υψηλά οφέλη.
Σε αντίθεση με την πανευρωπαϊκή πρακτική, στην Ελλάδα οι περισσότεροι μεγάλοι διεθνείς οίκοι καλλυντικών έχουν εμπιστευτεί την αντιπροσώπευση και τη διανομή των προϊόντων τους σε τοπικούς εμπόρους, συνάπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και μικτές εταιρίες (joint ventures) με τους τοπικούς συνεργάτες τους. Χωρίς να απουσιάζουν οι θυγατρικές εταιρίες, οι οποίες αυτόνομα προωθούν τα ομώνυμα καλλυντικά (π.χ. Christian Dior και L’Oreal), οι τοπικοί έμποροι κατέχουν σημαντικά μερίδια στην αγορά συγκεντρώνοντας βαθμηδόν στα χαρτοφυλάκια τους επώνυμα σήματα καλλυντικών όλων των κατηγορίων και υψηλής αναγνωρισιμότητας.
Ενδιαφέρον στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας είναι επίσης η συγκέντρωση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια και η λιανική αγορά καλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας, η οποία βρίσκεται σε «αντιστοιχία» με την ανάλογη τάση στον τομέα του χονδρεμπορίου. Έτσι, σε αντίθεση με άλλες εμπορικές αγορές, εκείνη των καλλυντικών διαπνέεται από ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ διανομέων και λιανικών δικτύων, χωρίς οι εκατέρωθεν πιέσεις να «ροκανίζουν» τα περιθώρια κέρδους τους. Πέραν αυτής της παραμέτρου, τα καλλυντικά (επιλεκτικής και ευρείας διανομής) αποτελούν παγκοσμίως μια αγορά σε άνθηση -εξαιτίας του κυρίαρχου life style που ευνοεί την κατανάλωσή τους- ενώ από τη φύση της, η συγκεκριμένη βιομηχανία εμφανίζει συγκριτικά μεγαλύτερα περιθώρια επέκτασης λόγω της δυνατότητάς της να «εφευρίσκει» ολόκληρες κατηγορίες νέων προϊόντων που είτε ανταποκρίνονται είτε «δημιουργούν» νέες καταναλωτικές ανάγκες. Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά στην εγχώρια κατανάλωση, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που επιτρέπει εκτιμήσεις για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς και τα προσεχή χρόνια.


OI HΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Η μεταβίβαση της αντιπροσωπείας της γαλλικής φίρμας Clarins από την εξειδικευμένη εταιρία καλλυντικών ΣΟΣΙΦΑΡ (η οποία διατηρεί την αντιπροσώπευση της ιαπωνικής φίρμας Shiseido) στον ηγετικό όμιλο Notos Com, επανέφερε στο προσκήνιο την ούτως ή άλλως κυρίαρχη τάση των τελευταίων χρόνων, η οποία συνίσταται στη συγκέντρωση των επώνυμων σημάτων καλλυντικών στα χαρτοφυλάκια ολίγων και οργανωμένων τοπικών εμπόρων.
Αν και δεν απομένουν πλέον πολλά σήματα και διεθνείς εταιρίες καλλυντικών επιλεκτικής διανομής (ακριβών προϊόντων) στα χέρια μεμονωμένων επιχειρήσεων, παρόλα αυτά η προσπάθεια συγκέντρωσης δεν εγκαταλείπεται από τους ηγέτες της αγοράς.
Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν και στη λιανική αγορά καθώς η αλυσίδα Hondos Center, η Μαρινόπουλος Sephora και η Gallerie de Beaute αποτελούν τους εδραιωμένους παίκτες, ενώ οι μεμονωμένοι λιανέμποροι έχουν σαφώς περιοριστεί.
Με παραδοσιακή θέση στην αγορά καλλυντικών ο όμιλος Notos Com, πέραν της απόκτησης της Clarins και των συνδεδεμένων αρωματικών προϊόντων Thierry Mugler, διαθέτει μεικτές εταιρίες (joint ventures) με τον οίκο Yves Saint Laurent και τον οίκο Lancaster καθώς και την αποκλειστική αντιπροσώπευση του οίκου Chanel αλλά και ηγετικό μερίδιο στα αρωματικά προιόντα με πλειάδα brands και οίκων.
Ο όμιλος Σαράντη πέρα από την παραγωγή ίδιων αρωματικών προϊόντων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% των συνολικών πωλήσεων του τομέα καλλυντικών, διαθέτει ισχυρή θέση στην αγορά καλλυντικών επιλεκτικής διανομής μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον πολυεθνικό όμιλο Estee Lauder και της μικτής εταιρίας που έχουν συστήσει στην Ελλάδα. Ο όμιλος κατέχει μερίδιο 40% της επιλεκτικής διανομής εγχωρίως μέσω των brands Estée Lauder, Clinique, των σειρών μακιγιάζ MAC και Stilla, των αντιπροσωπειών της Juvena αλλά και πλήθους αρωματικών προϊόντων που διακινεί στην Ελλάδα.
Η ελληνική θυγατρική της L’Oreal εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη πωλήσεων κατά 10% ετησίως, πρόβλεψη που εκτιμά ότι θα επιβεβαιωθεί και το 2005. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει ισχυρή παρουσία στον τομέα των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής (ακριβά καλλυντικά) καθώς διαχειρίζεται τις γνωστές φίρμες Lancôme, Hellena Rubinstein, Biotherm, Shu Uemura κ.ά.
Ο Όμιλος Εταιριών Γερολυμάτος συνεχίζει τη δυναμική του επέκταση στις βαλκανικές χώρες, μέσω της συνδεδεμένης εταιρίας του Ομίλου Prestige D.O.O. Από το Φεβρουάριο του 2005, η Prestige D.O.O. ξεκίνησε τη διάθεση των καλλυντικών της La Prairie στην αγορά της Σερβίας και της Βοσνίας, δραστηριότητα την οποία ούτως ή άλλως ο όμιλος διαχειρίζεται στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, εμπλουτίζεται το portfolio καλλυντικών προϊόντων και αρωμάτων που διαθέτει ο Όμιλος στις αγορές αυτές.
Εδώ και 80 χρόνια ο Όμιλος Εταιριών ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ συνδέεται με το χώρο της Υγείας και της Ομορφιάς. Σήμερα, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη διανομή, εμπορία, και διακίνηση διάσημων προϊόντων Oμορφιάς, όπως Κanebo, La Prairie, Gucci, Calvin Klein, Max Mara, Montblanc, Trussardi, Lanvin κ.ά., τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ
Σε ό,τι αφορά στη λιανική ανάπτυξη της αγοράς καλλυντικών, πέρα από το μερίδιο που κατέχουν σ’αυτή τα super markets με τα προϊόντα ευρείας διανομής, αλλά και τα κομμωτήρια με τα ειδικά προϊόντα, οι οργανωμένες αλυσίδες εν πολλοίς έχουν εξοβελίσει τους μεμονωμένους παίκτες.
Οι αλυσίδες καλλυντικών καθιερώνουν τις επωνυμίες τους ταυτίζοντάς τες με την παροχή υπηρεσιών, την εξειδικευμένη εξυπηρέτηση και τις ανταγωνιστικές τιμές, ενώ η εικόνα των καταστημάτων κάθε επώνυμου δικτύου διαρκώς εξελίσσεται σε έναν πολυσυλλεκτικό χώρο λιανικής όπου πέραν των καλλυντικών φιλοξενούνται και συμπληρωματικά προϊόντα.
Η λιανική ανάπτυξη των συγκεκριμένων αλυσίδων εκτός από την εξεύρεση ακινήτων σε εμπορικές περιοχές μεγάλης διέλευσης, σε πεζοδρόμους ή εμβληματικούς εμπορικούς δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων και των περιφερειακών πόλεων, αναζητά πια και μεγαλύτερο εμβαδόν. Η εικόνα των μικρών συνοικιακών καταστημάτων έχει εκλείψει και κάθε σύγχρονο κατάστημα της συγκεκριμένης κατηγορίας αναζητά μεγαλύτερη επιφάνεια ανάπτυξης, προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες προϊόντων (από καλλυντικά και αρώματα έως αξεσουάρ και είδη έσω ένδυσης) αλλά και για να έχει τη δυνατότητα ευκρινούς παρουσίασης.
Η υψηλή συγκέντρωση έχει αναδείξει ως κυρίαρχους παίκτες στη λιανική αγορά τις αλυσίδες Beauty Shop και Sephora της κοινοπρακτικής εταιρίας Μαρινόπουλος-Sephora, τα Hondos Centers και την αλυσίδα των Galerie de Beaute. Σημαντικό μερίδιο κατέχουν επίσης τα τμήματα καλλυντικών εντός των πολυκαταστημάτων (στη συγκεκριμένη περίπτωση στα τρία Notos Galeries) αλλά και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών μέσα από το ειδικό καθεστώς πώλησης στα αεροδρόμια αλλά και των επεκτάσεων που πραγματοποιούν στους μεθοριακούς σταθμούς και τα πλοία.
Τα καλλυντικA made in Greece
κερδIζουν EδαφοΣ στο εξωτερικO
Επέκταση εκτός συνόρων με όπλο την «εξωτικότητα» της ελληνικής φύσης αλλά και την αξιοπιστία που συνοδεύει τα καλλυντικά προϊόντα φαρμακείου, επιχειρούν οι αμιγώς ελληνικές εταιρίες παραγωγής φυσικών καλλυντικών.
‘Εχοντας ήδη εδραιώσει την παρουσία τους στην ελληνική αγορά εντός του «κλειστού» δικτύου των φαρμακείων και έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα στη συνείδηση του καταναλωτή, οι ελληνικές εταιρίες του ευρύτερου παραφαρμακευτικού κλάδου επιτυγχάνουν αφ’ενός σημαντική ανάπτυξη των οικονομικών τους μεγεθών και αφ’ετέρου επιχειρούν το «άνοιγμα» στις ξένες αγορές.
Σύμφωνα με μελέτη της Hellastat, οι τρεις βασικές εταιρίες του χώρου (Apivita, Κορρές και Mastic Spa) παρουσιάζουν θεαματική αύξηση των οικονομικών μεγεθών τους την τελευταία τετραετία. Ο συνολικός κύκλος εργασιών τους διευρύνθηκε κατά 261% την τελευταία τετραετία, ενώ τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 54% το 2004 έναντι του προηγούμενου έτους.
Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση αυτή είναι η εξωστρέφεια που επιδεικνύουν, επεκτείνοντας με επιτυχία τις πωλήσεις τους στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας, με αποτέλεσμα σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.
Εκμεταλλευόμενες τη συνεχώς εντεινόμενη τάση των ξένων αγορών για χρήση φυσικών καλλυντικών, οι ελληνικές εταιρίες του χώρου αξιοποιούν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα των άφθονων πρώτων υλών της ελληνικής χλωρίδας. Περί τα 5.500 διαφορετικά είδη φυτών και το μέλι με τα παράγωγά του είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την εξαιρετική τους ποιότητα. Στη «φυσική» αυτή προσφορά προστίθενται οι σύγχρονες μεταποιητικές διαδικασίες και οι επενδύσεις τους σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Σημειώνεται ότι η Κορρές αναμένεται να εγκαινιάσει το νέο της εργοστάσιο το προσεχές φθινόπωρο, ενώ επενδύσεις στην παραγωγή είχε προαναγγείλει και η Apivita εντός της διετίας 2004-2006.
Η τάση των δυτικοευρωπαϊκών αγορών για ζήτηση προϊόντων πρόληψης (well being & fitness) παρά θεραπείας δίνει τη σκυτάλη στα φυτικά καλλυντικά, που αποκτούν μεγαλύτερη αίγλη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διατίθενται σε μεγάλο βαθμό μέσω του δικτύου των φαρμακείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων καλλυντικών γενικότερα μέσω των φαρμακείων κυμάνθηκε την τελευταία τριετία στα επίπεδα του 50% περίπου.
Σημαντική είναι η διάθεση μεγάλης γκάμας προϊόντων που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες φροντίδας και περιποίησης των καταναλωτών, όπως η ηλιακή προστασία, η αντιμετώπιση της γήρανσης και των ρυτίδων.
Η παρουσία των ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό είναι ουσιαστική όχι μόνο στο δίκτυο των φαρμακείων, αλλά και σε shop in shop σε πολυκαταστήματα. Ήδη, ο Κορρές διαθέτει ένα δίκτυο 3 shops in shop στο Λονδίνο και τη Βαρκελώνη, ενώ σε μεγάλα πολυκαταστήματα στη Νέα Υόρκη τα προϊόντα βρίσκονται στην τριάδα των εταιριών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα τμήματα εναλλακτικών καλλυντικών.
Η εταιρία Apivita συνεργαζόμενη με τοπικούς αντιπροσώπους διείσδυσε το καλοκαίρι του 2005 στην αγορά της Κίνας, καταλαμβάνοντας θέση στα πολυκαταστήματα Seibu, ενώ διαθέτει επίσης παρουσία στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Σημειώνεται ότι οι ασιατικές αγορές -πέραν του μεγέθους τους- αποτελούν το Εl dorado των εταιριών καλλυντικών και καταναλωτικών ειδών δεδομένου ότι η τοπική καταναλωτική κουλτούρα διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους.
Πέραν της Ασίας, η Apivita διαθέτει συνεργασία με τo δίκτυο των ισπανικών πολυκαταστημάτων El Cort Ingles για την προώθηση των προϊόντων της, τα οποία ήδη διατίθενται σε 13 σημεία της αλυσίδας. Πρόσφατα, διείσδυσε και στην αγορά της Σουηδίας, τοποθετώντας προϊόντα σε 52 σημεία της τοπικής αλυσίδας Naturapoteket.
Τέλος, σημαντική θέση διαθέτει και στην αγορά των ΗΠΑ καθώς ήδη τα καλλυντικά προϊόντα διανέμονται σε 62 καταστήματα, ενώ η σειρά Propoline σε 180 σημεία, στα οποία περιλαμβάνονται σημαντικές αλυσίδες φαρμακείων και αναγνωρίσιμων εταιριών που ειδικεύονται στη λιανική καλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας.


ΚΟΣΜΗΜΑ
Παρά την μακρά ελληνική παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, λίγες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου που κατάφεραν να χτίσουν μια αναγνωρίσιμη επωνυμία, να γίνουν σημείο αναφοράς του ελληνικού κοσμήματος και να εξάγουν την παραγωγή και τη φιλοσοφία τους.
Εκτός από την «Λαλαούνης» που διαθέτει διεθνή αναγνώριση και τον Ελληνα σχεδιαστεί Μηνά, η εγχώρια αγορά επιμερίζεται σε γνωστές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν και εμπορεύονται κσομήματα στη λογική των μπουτίκ-κσομηματοπωλείων (Καίσαρης, Βιλδιρίδης, Κατραμόπουλος, Βουράκη κ.ά.)
Η πλέον δυναμική εγχώρια εταιρία παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων και αξεσουάρ είναι η Folli-Follie, της οποίας ο προσανατολισμός είναι σαφώς εξαγωγικός. Στο ίδιο μοντέλο με διαρκώς θετικότερα αποτελέσματα κινούνται επίσης οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις Oxette και Jaloux.
Με 250 ομώνυμα καταστήματα ανά τον κόσμο και παρουσία σε 22 χώρες, η ελληνική εταιρία Folli-Follie επιδιώκει την εδραίωση της επωνυμίας της και των προϊόντων της (κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ) ελέγχοντας παράλληλα πλήρως το δίκτυό της,
Ακολουθώντας το μοντέλο ανάπτυξης των μεγάλων οίκων πολυτελών ειδών, η Folli- Follie ελέγχει πλήρως το δίκτυο καταστημάτων της είτε απευθείας είτε μέσω των θυγατρικών της, διασφαλίζοντας το προφίλ της.
Ως προς την αισθητική τους, τα καταστήματα Folli-Follie διαθέτουν ομοιογενές design σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις βιτρίνες των καταστημάτων έως την εσωτερική διάταξη και διακόσμηση του χώρου, καθώς και την έκθεση των προϊόντων.
Στόχος της είναι τα καταστήματα, που αποτελούν το «πρόσωπο» της, να αντιπροσωπεύουν τις αξίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τη Folli-Follie: κομψότητα, μόδα, πολυτέλεια. Η συνέπεια στην εικόνα της επωνυμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε παγκόσμιο brand, γι’ αυτό το λόγο εκτός από την ήδη υπάρχουσα υποδομή που εξασφαλίζει την ομοιογενή εικόνα της εταιρίας, κάθε νέα σαιζόν και για κάθε νέα συλλογή μελετάται εκτενώς η «εμφάνιση» των καταστημάτων και η παρουσίαση των νέων προϊόντων.
Από το 1982, που άνοιξε το πρώτο κατάστημα Folli-Follie στην Αθήνα, η επωνυμία Folli Follie εμφανίζεται σε πάνω από 22 χώρες και 250 σημεία πώλησης σε παγκόσμιο επίπεδο, με καταστήματα στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη, τη Χαβάη, το Χόνγκ Κόνγκ, το Τόκιο, τη Σανγκάι και τη Σεούλ.
Επίσης η Folli-Follie διαθέτει ισχυρή θέση στα duty free διεθνών αεροδρομίων και στις αεροπορικές εταιρίες.
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της επεκτατικής στρατηγικής της είναι η σωστή επιλογή σημείων πώλησης. Στόχος της εταιρίας είναι να υπάρχει η παρουσία της Folli-Follie σε αξιόλογες τοποθεσίες και αγορές υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το γόητρο της. Έτσι, προτού δημιουργηθεί ένα νέο σημείο πώλησης, εξετάζεται αυστηρά η γεωγραφική θέση του εκάστοτε νέου καταστήματος. Η επωνυμία της εταιρίας εμφανίζεται στους πιο πολυσύχναστους και γνωστούς δρόμους της παγκόσμιας αγοράς: στη Rue Royal στο Παρίσι, στη New Bond Street στο Λονδίνο, στην Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, στη Ginza στο Τόκιο, στη Central στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, τα προϊόντα Folli Follie διατίθενται σε γνωστά πολυκαταστήματα όπως τα Galleries Lafayette, Isetan, Takashimaya και Corte Ingles.
Η Folli-Follie έχει εισέλθει στην παγκόσμια αγορά, με δυναμική παρουσία σε επιλεγμένες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ στους άμεσους στόχους της είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της στις αγορές της Κίνας και μακροπρόθεσμα των ΗΠΑ.
Επίσης, η Folli-Follie σκοπεύει να ενδυναμώσει την παρουσία της στο χώρο των αεροδρομίων και των αφορολογήτων ειδών σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο προσκομίζει σημαντικά οφέλη όπως η αναγνωρισιμότητα του ονόματός της και η αύξηση πωλήσεων σε καταναλωτές ανά τον κόσμο.

  Περιεχόμενα
Editorial: Καλωσορίζοντας το 2006!
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: μια νέα χρονιά αρχίζει
Παρουσίαση: «Ελλάδα 2005. Το Έτος της Ανταγωνιστικότητας»
Αφιέρωμα: Πιστωτικές κάρτες : πλήθος επιλογών για τον καταναλωτή
Αφιέρωμα: Ένδυση – κόσμημα - αξεσουάρ: Όξυνση ανταγωνισμού, κινήσεις διεθνοποίησης
¶ρθρο: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων Ανασκόπηση για το Μήνα Νοέμβριο 2005
¶ρθρο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2005 ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ALPHA BANK και EFG EUROBANK
Εμπορεύματα: Η αγορά της πλατίνας

 Όροι και προϋποθέσεις του site