Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2012-τ.383                              

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ


Ανακούφιση και έντονα ανοδική αντίδραση έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο απαξίωσης και κατρακύλας των τιμών, καθώς ο μήνας που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων αποδείχθηκε καταστροφικός για το ΧΑ, η κατάσταση δείχνει πλέον να ομαλοποιείται. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε μέχρι τις 471 μονάδες, επιστρέφοντας σε επίπεδα που βρίσκονταν προ εικοσαετίας και πλέον, ενώ συντριπτικές ήταν οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές. Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι η πορεία της εγχώριας αγοράς θα κινηθεί πλέον με γνώμονα τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και τις εξελίξεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρωζώνη, όπου η κρίση χρέους δείχνει να επιδεινώνεται με τις Ισπανία και Ιταλία να αποτελούν τις επόμενες χώρες που θα χρειαστούν την οικονομική βοήθεια των εταίρων τους.


Το υπέρμετρα υψηλό κόστος δανεισμού μεγάλων πλέον οικονομιών της Eυρωζώνης όπως αυτών της Ισπανίας και της Ιταλίας θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα ανασταλτικό παράγοντα βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν, επισημαίνει μιλώντας στο ΧΡΗΜΑ ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, Γενικός Διευθυντής της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή. Η αδυναμία πρόσβασης των χωρών αυτών στις αγορές, καθώς και των χωρών που ήδη έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις αλλά και άλλων που ακολουθούν, όπως η Κύπρος, δύναται ωστόσο να αποτελέσει τον καταλύτη σημαντικών αλλαγών στην δομή της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο. Ως εκ τούτου ο κ. Ακκιζίδης εκτιμά πως η Ισπανία και η Ιταλία όπως και οι υπόλοιπες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα υιοθετήσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης του μοντέλου λειτουργίας των οικονομιών τους, η εφαρμογή των οποίων όμως θα απαιτήσει εύλογο χρόνο. Στο χρόνο αυτό οι αγορές αναμένεται ότι να γίνουν όλο και πιο πιεστικές απαγορεύοντας έτσι στις χώρες αυτές ορθολογική πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Έτσι, είναι πιθανό η Ευρώπη να υιοθετήσει ευρύτερους μηχανισμούς χρηματοοικονομικής στήριξης στις χώρες μέλη, με αντάλλαγμα την δημοσιονομική προσαρμογή και τελικά την δημοσιονομική σύγκλιση η οποία με την σειρά της θα επιτρέψει την τραπεζική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης αλλά και σταδιακά ολόκληρης της Ευρώπης.
Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο κ. Ακκιζίδης, ωστόσο, εκτιμά ότι στο καλό σενάριο θα απαιτηθεί τουλάχιστον διάστημα 18 μηνών έως ότου φανούν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης. Θετικός καταλύτης υπήρξε η έκβαση των ελληνικών εκλογών όπου επιβεβαιώθηκε με δημοκρατικό τρόπο η  βούληση του κοινωνικού συνόλου για εκσυγχρονισμό του κράτους με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική.


Οι ελληνικές μετοχές δεδομένου ότι έχει απομακρυνθεί σημαντικά ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη αναμένεται να ισορροπήσουν σε ορθολογικά επίπεδα. Ο κίνδυνος εξόδου θα εκμηδενιστεί και άρα θα υπάρξει δυναμική άνοδος των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο εάν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες  που αφορούν την μείωση του κράτους, τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων τα εργασιακά και τέλος το σταθερό και με μεγάλη διάρκεια νέο φορολογικό σύστημα. Οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος  της κυβέρνησης συνεργασίας κατά τον κ. Ακκιζίδη είναι αρκετά υψηλές, εφόσον οι στρατηγικές που ακολουθούνται συνάδουν με το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και εφόσον βεβαίως είναι μακροπρόθεσμου και μόνο ορίζοντα.


Πρόσκαιρες αναταράξεις μπορεί να υπάρξουν από την πιθανή ακραίου τύπου αντιπολιτευτική τακτική των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα που θα ασκούν το κυβερνητικό έργο, με την ύπαρξη ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος να έχει εξαιρετική σημασία για το μέλλον της χώρας διότι αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.


Από την πλευρά του κ. Νίκος Χριστοδούλου, αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακή, αναφέρει σε ανάλυση του ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μειωμένος μετά την εκλογή φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Μεγάλο ενδιαφέρον θα υπάρξει σχετικά το επόμενο διάστημα με την αναθεώρηση κάποιων μέτρων, όπως ορισμένων ειδικών φόρων που δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο στόχος του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ για φέτος έχει χαθεί και αναμένουμε τη στάση της Ευρώπης πάνω στη χαλάρωση ή όχι της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και σε άλλα σημαντικά θέματα όπως η διάσωση της Ισπανίας και της Κύπρου. 


Αναγκαία πάντως θεωρεί ο αναλυτής την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, όπως φάνηκε και από τους ισολογισμούς πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, ενώ  η επιστροφή τμήματος των καταθέσεων μετεκλογικά στις τράπεζες αποτελεί θετική εξέλιξη αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ξεπεράσουν άμεσα το προ εκλογών επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, οι ελληνικές τράπεζες είναι από τους κερδισμένους των εκλογών για τους εξής λόγους: 
-Ενισχύεται η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια μειώνεται η «αιμορραγία» των τραπεζών από τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων, ενώ από την άλλη εξασφαλίζεται προσωρινά η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
- Σταθερότητα στην οικονομία σημαίνει και λιγότερα ‘κόκκινα δάνεια’.
- Οι πιθανότητες πλήρους κρατικοποίησης μειώνονται. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης προχωράει χωρίς εμπόδια και οι πιθανότητες να δοθούν κίνητρα στους παλαιούς μετόχους για συμμετοχή στις επερχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αυξάνονται.


Επιφυλακτική εμφανίζεται σε ανάλυσης η Eurobank Securities, που αναφέρει ότι ακόμη και μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεν απομακρύνεται η αβεβαιότητα για την επιτυχία των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακή, οι μεγάλες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι:
- Η έκβαση μιας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, με πιθανή μια συμφωνία για ηπιότερη μορφή λιτότητας.
-Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή στους επόμενους μήνες, τα οποία ωστόσο ενδέχεται να είναι λιγότερα από τα μέτρα ύψους 11,4 δις. ευρώ που προβλέπει το υφιστάμενο μνημόνιο. Από την άλλη πλευρά, η ψήφιση του θα αποτελέσει δοκιμασία για τη συνοχή της νέα κυβέρνησης.
- Η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. 
- Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το α' τρίμηνο του 2013.


Αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο η Eurobank Securities λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και τον κίνδυνο της χώρας έχει προσαρμόσει τα μοντέλα της ώστε η αξιολόγηση της να περιλαμβάνει και το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές.
Έτσι, στις κορυφαίες της επιλογές διατηρεί της μετοχές των ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 10,4 ευρώ, ΟΤΕ με στόχο τα 7 ευρώ, Jumbo με στόχο τα 5,9 ευρώ , S&B με τιμή στόχο τα 6,6 ευρώ και ΕΥΔΑΠ με στόσο τα 5,8 ευρώ. Οι παραπάνω επιλογές συνδυάζουν ισχυρές ταμειακές ροές, συντηρητικούς ισολογισμούς και έκθεση σε υποδομές/ιδιωτικοποιήσεις. Στις βασικές της επιλογές η χρηματιστηριακή προσθέτει και τη Folli Follie με τιμή στόχο τα 9,7 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η εταιρία διαθέτει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα και υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.


Την ίδια ώρα και εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2012 των εισηγμένων εταιριών, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές έστειλαν μήνυμα επιβίωσης στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθεί στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας» για τις περισσότερες διοικήσεις αφού οι αβεβαιότητες του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος είναι πλέον ζωτικές για την λειτουργία των περισσότερων εταιρίων.
 
Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μια μικρή βελτίωση σε επίπεδο κόστους λόγω της υποχώρησης των τιμών στις πρώτες ύλες, χωρίς ωστόσο αυτή η εξέλιξη να αντισταθμίζεται από την αύξηση της ζήτησης. Ενδεχομένως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να διευκολύνει σε κάποιο βαθμό την ροή του χρήματος και την συγκράτηση των επισφαλών απαιτήσεων, οι οποίες αποτελούν ήδη ανασταλτικό παράγοντα για οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.


Σύμφωνα με τον αναλυτή, η συνταγή «προσεκτική χρηματοοικονομική
δομή και πωλήσεις στο εξωτερικό» φαίνεται επί του παρόντος να αποτελεί το βασικό συστατικό της επιτυχίας όσων εισηγμένων εταιριών απέφυγαν αμφίβολα ανοίγματα και φιλόδοξες ενέργειες με σημαντικό κόστος.   
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ
Παρά το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση στις αγορές και απομάκρυνε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αρκετοί ξένοι οίκοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Μετά τις εκλογές αρκετοί διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δημοσίευσαν αναλύσεις με τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της χώρας.
Ειδικότερα, η Fitch ανέφερε ότι η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές σημαίνει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μίας άτακτης χρεοκοπία και εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσεις.  Σε ανάλυση της με τίτλο "Ελλάδα και Ευρώπη: απομακρύνεται από το χείλος, αλλά η κρίση δεν έχει επιλυθεί",  οι αναλυτές του διεθνούς οίκους σημειώνουν ότι η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη παραμένει έντονη. Η δημοσιονομική λιτότητα και οι επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μια ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι εύθραυστη.


Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης είναι σχεδόν βέβαιο πως επιταχύνει. Ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι δύσκολη η χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας χωρίς και νέα κεφάλαια, αν και εκτιμά ότι υπάρχει ένα περιθώριο για διαφοροποιήσεις στο χρηματοοικονομικό προφίλ του υφιστάμενου προγράμματος. Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, προσθέτει ο οίκος, η ένταση της συστημικής κρίσης της Ευρωζώνης είναι απίθανο να εξασθενίσει μέχρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο οδικό χάρτη που θα ολοκλήρωνε τη νομισματική ένωση με μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση.


Από την πλευρά της η Standard & Poor΄s Ratings Services με ανακοίνωση της επισήμανε ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και του outlook της Ελλάδας (CCC/σταθερό/C) δεν επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο οίκος αναμένει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με την τρόικα, ωστόσο θεωρεί πως η προθυμία της τελευταίας περιορίζεται από τη διαφωνία ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης. Εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ο οίκος αναμένει συνέχιση της οικονομικής βοήθειας. Ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα θα οδηγήσει κατά την άποψη του οίκου σε αναστολή των πληρωμών. Ακόμη,  η S&P σημειώνει πως αν και βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί, εξακολουθεί να διατηρεί την εκτίμηση πως η πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχομένου ανέρχεται σε μία στις τρεις μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Η Citigroup, πιο αυστηρή στις εκτιμήσεις της, επανέλαβε πως οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι μεταξύ του 50% και του 75% για τους επόμενους 12-18 μήνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει μειώσει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από ευρώ βραχυπρόθεσμα, ωστόσο με το μεγάλο ρόλο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την δύναμή του να προκαλέσει διαμαρτυρίες και κοινωνικές αναταραχές ενάντια σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας και εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει ακόμη και τους ελαφρώς τροποποιημένους όρους του μνημονίου συμφωνίας.
Στα ίδια επίπεδα διατηρεί και η Morgan Stanley τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και συγκεκριμένα στο 35% στους επόμενους 12-18 μήνες, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί και να αλλάξει. Αν η νέα κυβέρνηση συνεργαστεί με την Ευρώπη, όπως αναμένεται εξάλλου, η πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα μειωθεί - ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα μπορεί να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς η Ευρώπη θα θεωρήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ίσως χρειαστεί ένα ελαφρώς διαφορετικό πρόγραμμα, λόγω της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης. Πάντως, η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η  φερεγγυότητα της χώρας δεν είναι διασφαλισμένη και, όταν η Ελλάδα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ένα χρόνο από τώρα, το κίνητρο για να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα ακόμη περισσότερο, θα αυξήσει και πάλι την απειλή του default ή ακόμα και της εξόδου από το ευρώ.
Από την πλευρά της η Credit Suisse διατηρεί τις πιθανότητες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέτος στο 20%, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ύψους 10% να διαλυθεί η ευρωζώνη συνολικά. Λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κόστος της διάλυσης για την Ελλάδα (10% μείωση του ΑΕΠ, 40% πληθωρισμός) και για την Ευρώπη (άμεσο κόστος της τάξης του 105% του ελληνικού ΑΕΠ και έμμεσο τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης), ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι  η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι χαμηλή μεν αλλά συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και μετά τις εκλογές.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΘΙΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΖΩΗΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Υ.
BEST OF BELRON 2012
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΗΡΕΑΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΑΣΩ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΛΠ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site