Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2012-τ.383                              


Top 10 των CEO με τις υψηλότερες αμοιβές στη φαρμακοβιομηχανία


του Αιμίλιου Νεγκή


Ο φετινός κατάλογος της Fierce Pharma με τους πιο καλοπληρωμένους manager της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας του 2011 σηματοδοτεί το «τέλος εποχής» για πολλά στελέχη της αγοράς. Ο πρώτος της λίστας, William Weldon της Johnson & Johnson, έχει πια αποχωρήσει από τη θέση του CEO και το ίδιο ισχύει για τους Robert Coury της Mylan, Daniel Vasella της Novartis, Kevin Sharer της Amgen και το Jeffrey Kindler της Pfizer.
Στη θέση τους έχουν αναλάβει νέα στελέχη, που καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα χώρο που οι συνθήκες επιβάλλουν ευελιξία, διορατικότητα και σταθερότητα. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, όπως η λήξη της πατέντας κερδοφόρων προϊόντων, οι δυσκολίες παραγωγής και η μεγάλη πρόκληση να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής.
Το 2011 ήταν μια χρονιά που αποτέλεσε την τελευταία ευκαιρία για τα παλαιά στελέχη να λάβουν άλλη μια παχυλή αμοιβή. Ταυτόχρονα, όμως, είχαμε την πρεμιέρα για τα νέα στελέχη, όπως ο Joseph Jimenez της Novartis και ο Ian Read της Pfizer, που φιλοδοξούν να αποδείξουν ότι είναι άξιοι διάδοχοι. Όλα δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών.
Το ίδιο ισχύει για τους νεοφερμένους στο top management, όπως τον Kenneth Frazier της Merck και τον ελληνικής καταγωγής George Scangos της βιοτεχνολογικής Biogen Idec. Ευκαιρία να μπει στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO της φαρμακευτικής αγοράς θα έχει ο αντικαταστάτης του David Brennan στην Astrazeneca, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο λόγω της πτώσης στις πωλήσεις. Λέγεται ότι φεύγοντας έλαβε «αποζημίωση» 65 εκατ. δολ.!
Πάντως, αν αυτές οι αμοιβές σάς φαίνονται υπερβολικές και προκλητικές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολείπονται σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές των CEO σε άλλους κλάδους. Για παράδειγμα, ο πιο ακριβοπληρωμένος της φαρμακοβιομηχανίας για το 2011, ο William Weldon της Johnson & Johnson, κατατάσσεται μόλις στην 37η θέση στον πίνακα με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO από διάφορους κλάδους, που δημοσίευσε πρόσφατα η Wall Street Journal.
Άλλοι τρεις εμφανίζονται στη λίστα με τους 60 πιο καλοπληρωμένους: Ο Ian Read της Pfizer είναι στην 44η, ο Miles White της Abbott Laboratories στην 58η και ο John Martin της Gilead Sciences στην 60η θέση. Ακολουθεί σε απόσταση, μόλις στην 93 θέση ο Lamberto Andreotti της Bristol-Myers Squibb.


 Το «κύκνειο άσμα» του Weldon στο «τιμόνι» της J&J δεν ήταν και τόσο ομαλό. Η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρά παρασκευαστικά προβλήματα, που προκάλεσαν μια σειρά από ανακλήσεις προϊόντων και προσωρινή αναστολή λειτουργίας ενός μεγάλου εργοστασίου στην Πενσυλβάνια.
Στη συνέχεια ήλθε η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για το Risperdal, η οποία μπορεί να στοιχίσει στη J&J αρκετά δισ. δολ., καθώς η μία μετά την άλλη, οι αμερικανικές πολιτείες παίρνουν σειρά. Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Weldon έφθασε σε τέτοιο σημείο, που ένας μέτοχος κατέθεσε αγωγή για το αν αξίζει να λαμβάνει τη συνεχώς αυξανόμενη αμοιβή του…
Πάντως, ο ισχυρός άνδρας έλαβε μία ακόμη καλή αμοιβή. Το 2011 έλαβε γενναία αύξηση 55% στο μπόνους και οι συνολικές του απολαβές έφθασαν τα 26,7 εκατ. δολ., μειωμένες βέβαια σε σχέση με το 2010, όταν έλαβε συνολικά 28,7 εκατ. Η μείωση κατά 2 εκατ. οφείλεται στη μείωση της αξίας του συνταξιοδοτικού πακέτου.
Πρόσφατα, τη θέση του CEO ανέλαβε ο Alex Gorsky, ενώ ο Weldon θα συνεχίσει από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας. Όταν αποχωρήσει τον περιμένουν άλλα 143 εκατ. δολ.!


Ian Read - Pfizer
Ο Read είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Pfizer μετά από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Jeffrey Kindler. Η προαγωγή του Read μεταφράστηκε σε αύξηση 44% στις απολαβές του. Ο βασικός του μισθός είναι 1,7 εκατ. δολ. το χρόνο, 3,5 εκατ. είναι το μπόνους σε μετρητά που, μαζί με τις μετοχές και λοιπά οφέλη, οδηγούν σε ετήσιες συνολικές απολαβές ύψους 25 εκατ. το 2011.
Υπό την καθοδήγηση του Read – όσο μικρή και αν είναι – η Pfizer ξεπέρασε τους οικονομικούς στόχους, χάρη κυρίως στις περικοπές που έγιναν σε λειτουργικές δαπάνες. Ο Read ανακοίνωσε την περικοπή 1 δισ. δολ. και 1,5 δισ. από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης. Περικοπές που μεταφράστηκαν σε απολύσεις 4.200 εργαζομένων, εκ των οποίων καμιά 80αριά αφορούν στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, η Pfizer συμφώνησε με τη Nestlé για την πώληση του τμήματος διατροφής (παιδικά γάλατα S26 κ.λπ.) έναντι περίπου 11,8 δισ. δολ. Πληροφορίες λένε ότι η Pfizer σκοπεύει να πουλήσει και το τμήμα των φαρμάκων για ζώα, όπου το τίμημα μπορεί να φθάσει τα 18 δις. Και το μείζον ερώτημα για τους αναλυτές είναι τι σκοπεύει να αγοράσει με 30 δις…


Miles White - Abbott Laboratories


Ο White αποτελεί από μία τις πιο ισχυρές παρουσίες στη λίστα. Η καριέρα του στην Abbott ξεκίνησε το μακρινό 1984. Ανέλαβε CEO το 1998 και πρόεδρος του Δ.Σ. ένα χρόνο αργότερα. Το 2011, ο White είδε τις απολαβές του να μειώνονται σε 24 εκατ. δολ. έναντι 25,6 εκατ. το 2010. Ο βασικός του μισθός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά δέχθηκε μειώσεις σε stock options.
Στο μεταξύ η Abbott έχει θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, με το διαχωρισμό των λειτουργιών: Τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα θα ενταχθούν στην AbbVie, ενώ τα επώνυμα γενόσημα, οι συσκευές και τα διαγνωστικά θα μείνουν υπό τη σκέπη της Abbott. Η εταιρεία περιέκοψε 700 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Αμερική και έχει ανακοινώσει αύξηση των πωλήσεων και των κερδών στο α’ τρίμηνο του 2012.


Robert Coury - Mylan


Μπορεί στην Ελλάδα η Mylan να έχει πολύ μικρή παρουσία, όμως, διεθνώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων. Στο «τιμόνι» της ήταν μέχρι πέρσι ο Robert Coury, ο οποίος είναι αλήθεια ότι το 2011 υπέστη μείωση των αποδοχών του, που αυξήθηκαν κατακόρυφα από το 2008 έως το 2010. Π.χ. ο βασικός του μισθός αυξήθηκε από 800.000 δολ. σε 1,78 εκατ.!
Πάντως, οι συνολικές του αποδοχές το 2011 ανήλθαν σε 21,3 εκατ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Fierce Pharma. O Coury αποχώρησε από τη θέση του CEO, αλλά θα παραμείνει στη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Τα σχέδια της εταιρείας για φέτος περιλαμβάνουν την είσοδό της στην αγορά της Ινδίας. Αυτό που αναρωτιούνται πολλοί πάντως είναι αν η εταιρεία θα καταφέρει να αποδώσει τα 17,5 εκατ. που κατέβαλε στην Pfizer για να αποκτήσει τα δικαιώματα για την τεχνολογία εισπνοής σκόνης, που χρησιμοποίησε η Pfizer στην εισπνεόμενη ινσουλίνη, την οποία απέσυρε οικειοθελώς από την αγορά.


Kevin Sharer - Amgen
Αφού κάλμαρε την «μήνιν» των επενδυτών για την καθήλωση της μετοχής και τα εξωφρενικά κόστη έρευνας και ανάπτυξης, ο Sharer αποσύρθηκε μετά από 20 χρόνια στην ηγεσία της Amgen, της μεγαλύτερης εταιρείας βιοτεχνολογίας στον κόσμο. Το 2011 δέχθηκε περαιτέρω μείωση των αποδοχών του κατά 2 εκατ. δολ., αλλά πριν προλάβετε να εκφράσετε τη συμπάθειά σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι, συνολικά, αυτές άγγιξαν τα 19 εκατ.!
Πριν προλάβετε να πείτε ότι είχε υπέρογκη αμοιβή, θα πρέπει να σας πω ότι επί των ημερών του, η Amgen γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από 3,6 δισ. δολ. κύκλο εργασιών σε περισσότερα από 16 δις! Πάντως, τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία είχε σημαντικές απώλειες, καθώς υπήρξε ανησυχία για την ασφάλεια των θεραπειών της αναιμίας.
Ορισμένοι καταγράφουν στα αρνητικά του το γεγονός ότι το όνομά του εμφανιζόταν συχνά στον Τύπο με τους πιο ακριβοπληρωμένους manager. Όπως έχει αναφέρει ο Dow Jones, ο Sharer θα λάβει πακέτο συνταξιοδότησης περίπου 49 εκατ. δολ.


John Lechleiter - Eli Lilly


Οι αποδοχές του Lechleiter μειώθηκαν λίγο το 2011 σε σχέση με το 2010, φθάνοντας τα 16,4 εκατ. έναντι 16,5. Όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες «κυρίες» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, η Lilly είναι αντιμέτωπη με μείωση των εσόδων και ο Lechleiter συνήθιζε να λέει ότι «μια επιτυχημένη επιχείρηση δεν μπορεί να κόψει δρόμο προς την κερδοφορία».
Έτσι, ενώ η εταιρεία πάγωσε τις αμοιβές των υψηλόμισθων στελεχών, ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τη λήξη της πατέντας του αντιψυχωτικού Zyprexa και του αντικαταθλιπτικού Cymbalta, το οποίο σύντομα θα έχει την ίδια μοίρα. Παράλληλα, ο Lechleiter έριξε μεγάλο βάρος στα νέα υπό έρευνα φάρμακα και πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά σε ένα ακόμη blockbuster.
Πράγματι, αναλυτές εκτιμούν ότι το σκεύασμα Solanezumab, που βρίσκεται σε ανάπτυξη και αφορά τη νόσο Alzheimer, είναι δυνατό να αποφέρει έσοδα έως και 9 δισ. δολ., αν καταφέρει να εγκριθεί. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι το φάρμακο δεν έχει πολλές πιθανότητες να ολοκληρώσει τη φάση ΙΙΙ των δοκιμών.


Joseph Jimenez - Novartis
O Jimenez είναι άλλο ένα νέο πρόσωπο στον κατάλογο με τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς του 2011, αντικαθιστώντας τον Daniel Vasella το 2010. Την περσινή χρονιά, λοιπόν, ο Jimenez έλαβε απολαβές 15,7 εκατ. δολ., από τα οποία το 1,9 ήταν ο βασικός του μισθός, τα 10,7 εκατ. ήταν μακροπρόθεσμες μετοχές και τα υπόλοιπα μπόνους κ.λπ.
Η συνταγή που ακολούθησε ο Jimenez για να βγάλει τη Novartis από την κρίση που μαστίζει τις μεγάλες φαρμακευτικές είναι η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες περικοπές σε διοικητικές υπηρεσίες και πωλήσεις. Διάφορα κατασκευαστικά προβλήματα μείωσαν την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς έχει ανακοινώσει 8% μείωση στην κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του 2012, αλλά ο Jimenez φαίνεται να πιστεύει ότι η εξαγορά της Alcon και η θετική πορεία των πωλήσεων του πρώτου χαπιού για την πολλαπλή σκλήρυνση, του Gilenya, θα επαναφέρει τη Novartis στο σωστό δρόμο. Να δούμε σε ποιο βαθμό θα καταφέρει να αντισταθμίσει την απώλεια της πατέντας του Diovan.


John Martin - Gilead
Ο Martin αύξησε σημαντικά τις ετήσιες απολαβές του, λαμβάνοντας 15,6 εκατ. για το 2011 έναντι 14,2 εκατ. το 2010, ενώ το 2009 είχε λάβει 14,7 εκατ.
Ως γνωστόν, η Gilead έχει πετύχει στον τομέα των θεραπειών του ιού HIV. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να διαφοροποιήσει το portfolio της. Έτσι, για παράδειγμα το 2010 εξαγόρασε έναντι 11 δισ. δολ. τη Pharmasset, στοχεύοντας στο πολλά υποσχόμενο φάρμακο PSI-7977. Αυτό αφορά την ηπατίτιδα C και τώρα εισέρχεται σε κλινικές δοκιμές.
Η Gilead έχει ανακοινώσει αύξηση 20% στις πωλήσεις των κορυφαίων φαρμάκων της κατά του HIV. Στον πρώτο τρίμηνο του 2012, έχει ανακοινώσει αύξηση κατά 80% των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, ρίχνοντας 458 εκατ. δολάρια στα υπό έρευνα προϊόντα. Η εταιρεία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για το υψηλό κόστος των θεραπειών κατά του Aids, καθώς ορισμένες στοιχίζουν έως και 20.000 δολ. το χρόνο, γεγονός που μειώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.


Lamberto Andreotti - Bristol-Myers Squibb
Ο Andreotti είναι ίσως ο πιο ευνοημένος από την κρίση. Το 2011 οι απολαβές του σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2010 από όλους τους CEO της φαρμακευτικής αγοράς. Οι ετήσιες απολαβές του αυξήθηκαν κατά 3,2 εκατ. δολ. και έφθασαν τα 14,9 εκατ.
Το 2011, υπήρξε μια μείωση στις πωλήσεις ορισμένων παλαιών προϊόντων, όπως το Plavix, αλλά αντισταθμίστηκε από την αύξηση ορισμένων νέων σκευασμάτων, όπως το φάρμακο Sprycel για τη λευχαιμία, το αντιδιαβητικό χάπι Onglyza και το αντιψυχωτικό Abilify. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το 2012 θα είναι η χρονιά του Andreotti και της BMS με τα σχέδια για την ενίσχυση του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης να είναι αρκετά φιλόδοξα.


Robert Parkinson - Baxter
Ο Parkinson επανήλθε το 2011, μετά την κατακόρυφη μείωση των αποδοχών του το 2010, όταν είχε λάβει μόνο 11,5 εκατ. δολ. έναντι 14,4 εκατ. το 2009. Η εταιρεία του είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μείωσης κερδών και κατασκευαστικά εμπόδια.
Η εταιρεία δείχνει να συνέρχεται από το «σοκ» της κρίσης και έτσι ο ίδιος επανήλθε στα επίπεδα προ του 2009. Οι συνολικές του αποδοχές έφθασαν στα 14,1 εκατ., μόλις 80.000 δολ. περισσότερα από τον David Pyott, τον CEO της Allergan, ο οποίος δεν μπήκε στο Top 10 την τελευταία στιγμή.
Το τελευταίο διάστημα, η Baxter έχει δει θετικά αποτελέσματα από τις θεραπείες για τις ανοσολογικές διαταραχές, που οδήγησαν σε 3,2% αύξηση στα καθαρά έσοδα. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Ατλάντα, στο οποίο αναμένεται να προσληφθούν περίπου 1.500 άτομα.
Βέβαια, η χρονιά που πέρασε είχε και προβλήματα. Το πιο σοβαρό είναι ότι έπεσαν έξω οι προβλέψεις της εταιρείας για το φάρμακο HyQ. Η Baxter είχε προβλέψει ότι το φάρμακο θα έπαιρνε έγκριση πέρσι, επιτυγχάνοντας πωλήσεις έως και 200 εκατ. μέχρι το 2014. Όμως, ο FDA ζήτησε περισσότερα δεδομένα για την ανοσοθεραπεία, προκειμένου να δοθεί έγκριση. Μένει να δούμε αν το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί μέσα στο 2012. 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΘΙΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΖΩΗΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Υ.
BEST OF BELRON 2012
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΗΡΕΑΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΑΣΩ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΛΠ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site