Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2012-τ.382                              

ΧΑ
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ –ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ- ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

Της Λίλιαν Μαργαρίτη

Συναρτημένο απόλυτα με τις  πολιτικές εξελίξεις εμφανίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις αποτιμήσεις να βυθίζονται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας κατά ορισμένους, ακόμα και τα χειρότερα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, όπως αυτό της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια, η οποία επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, προβληματίζει για την έκβαση της χρηματιστηριακής αγοράς και το σκηνικό πλέον αναμένεται να διαφοροποιηθεί μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου, όταν η αγορά θα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι σταδιακά δείχνει να αλλάζει η προσέγγιση των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Μέσα στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν από την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου 2012 και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε απώλειες 20,25%, ενώ ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 22,42%. Όσον αφορά τις μετοχές του FTSE 20, οι απώλειες κατά περίπτωση έφτασαν μέχρι και 39%.
Όσον αφορά την πορεία του ΧΑ σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις αρχές του έτους, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από τις μεταβολές των δεικτών είναι ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει δημιουργήσει και τις αγορές δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα, την περίοδο 31/12/2011 έως 18/5/2012 ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε απώλειες 19,15%, λίγο λιγότερες από αυτές του ισπανικού δείκτη IBEX που σημείωσε το ίδιο χρονικό διάστημα πτώση 23,35%. Ακολούθησε το ιταλικό χρηματιστήριο με το δείκτη MIB να υποχωρεί κατά 13,52%. Αντίθετα, ο γερμανικός δείκτης DAX εμφανίζει από τις αρχές του έτους κέρδη 3,22%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 4,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει μικρή πτώση 5,47%.
Στο μεταξύ, δεδομένου το χρονικό διάστημα έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι μεγάλο και το μέλλον της χώρας αβέβαιο, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εγχώριοι και ξένοι προχωρούν σε μείωση των θέσεων τους σε ελληνικούς τίτλους. Η πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας μας από τη Fitch, τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και η πρόσφατη αφαίρεση των μετοχών της Εθνικής και του ΟΤΕ από τους δείκτες της Morgan Stanley επιδεινώνουν την κατάσταση. Πρόσφατα παραδείγματα μείωσης θέσεων ξένων funds από μετοχές του ΧΑ αποτελούν αυτά του ΟΠΑΠ και της ΕΧΑΕ. 
Στις 17/5/2012 η Capital Research and Management Company προέβη στην πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα το ποσοστό που κατέχει έμμεσα να κατέλθει από 10,3225% σε 9,7405%. Επίσης, στις 15/5/2012, και η Capital World Growth and Income Fund μείωση τη συμμετοχή της στον Οργανισμό σε λιγότερο του 5% από 5,03% που κατείχε πριν.
Αντίστοιχα στις 15/5/2012 η Templeton Investment Counsel LLC μείωσε το ποσοστό της στην Ελληνικά Χρηματιστήρια σε 4,470% από 5,010%, ενώ την ίδια ημερομηνία η  Franklin Templeton Investments προέβη σε πώληση μετοχών της ΕXAE και πλέον κατέχει έμμεσα 4,36% του μετοχικού της κεφαλαίου της από 5,02% προ της συναλλαγής.
Η πρόσφατη πολιτική αστάθεια είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία καθώς συμπίπτει με κρίσιμα οικονομικά μεγέθη και με αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που πιέζει τις αποτιμήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επισημαίνει ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακής. Αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να γίνει τεχνική ανάλυση στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου (κυρίως των FTSE 20 και FTSE Τραπεζών που βρίσκονται άλλωστε σε ιστορικά χαμηλά), μέχρι να βρει κάποιο αξιόπιστο σημείο στήριξης. Η πλειοψηφία των μετοχών δείχνει να βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πάρα πολλά αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.



ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ


Θετικά μηνύματα υπήρξαν από σημαντικές εταιρείες που ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να μπορέσει όμως να δώσει κάποια χρηματιστηριακή ώθηση στις μετοχές τους, υποστηρίζει ο κ. Χριστοδούλου.
Η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε υψηλά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2012 τηρουμένων των αναλογιών. Τα μη επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 300%, λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας που προέκυψε από τη διαγραφή των ελληνικών ομολόγων κατά την περσινή χρήση, ενώ τα πραγματικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 99 εκ. ευρώ. Η τράπεζα πλέον εμφανίζει ανάγκη για κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου.
Η Coca Cola 3E εμφάνισε οριακή αύξηση πωλήσεων  παρά τη μείωση του όγκου κατά 2% και αύξηση των συγκρίσιμων ζημιών στα 19 εκ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο βέβαια, χαρακτηρίζεται από σημαντική εποχικότητα και οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλές χώρες επηρέασαν τη ζήτηση. Το πρόβλημα της αδύναμης ζήτησης σε ορισμένες χώρες παραμένει όπως και οι υψηλές τιμές πρώτων υλών, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα από την αύξηση μεριδίου της εταιρείας σε πολλές χώρες.  
Για τον ΟΤΕ του οποίου τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν και έκτακτα έσοδα από την πώληση της Telecom Serbia, η πραγματική κερδοφορία βρέθηκε στα 95,3 εκ. ευρώ αυξημένη κατά 52%. Η περικοπή εξόδων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ τα νέα από τις πωλήσεις τουλάχιστον της  κινητής τηλεφωνίας ήταν θετικά.
Στη Frigοglass αρκετά  θετικά ήταν τα νέα σχετικά με τις πωλήσεις σε ορισμένες περιοχές εκτός της Δυτικής Ευρώπης, αλλά η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε κατά 11%, λόγω ακριβότερων πρώτων υλών και υψηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων.
Για το Πλαίσιο πολύ θετικά ήταν τα μηνύματα από την κερδοφορία παρά τη μείωση των πωλήσεων κατά 16%, λόγω περικοπής εξόδων και καλύτερου μίγματος προϊόντων.
Η  S&Β παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων κατά 2,3% και διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2011, παρά τους αυξημένους φόρους και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Τέλος, αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η πτώση σε τζίρο και κέρδη για την ΕΧΑΕ (-24,3% και -47,7% αντίστοιχα), αλλά η εταιρεία ξεχωρίζει για ένα ακόμη τρίμηνο για το υψηλό καθαρό ταμείο της.


ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟΧΩΝ


Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Αγροτική Τράπεζα σε CCC από B- προχώρησε η Fitch, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας. Μάλιστα, ο ξένος οίκος τονίζει ότι στην περίπτωση κατά την οποία  οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου δεν οδηγήσουν σε κυβέρνηση με εντολή συνέχισης του προγράμματος λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή και ενδέχεται να ακολουθήσει απόσυρση της διεθνούς στήριξης για τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, η Fitch σημειώνει ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει σε εκτεταμένη στάση πληρωμών έναντι υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των υποχρεώσεων σε ευρώ προς τον επίσημο τομέα.


Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης μετά το PSI, έχουν δεσμευτεί 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ ώστε να ανεβάσουν το δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο απαιτούμενο 8%. Ωστόσο, η στήριξη δεν έχει δοθεί ακόμη στις τράπεζες ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακές "ενέσεις" έως το Σεπτέμβριο για να ανέλθει το core tier I στο 9% που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος.


Εκτός από τις τράπεζες, η Fitch υποβάθμισε σε “Β-“ από “ΒΒ” και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του ΟΤΕ, σημειώνοντας τα ratings της Ελλάδας λειτουργούν ως "ταβάνι" για τα ratings του Οργανισμού αλλά και κάθε ελληνικής επιχείρησης που αξιολογείται από τη Fitch.


Στο μεταξύ, με αφορμή της ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιριών αρκετοί εγχώριοι και ξένοι αναλυτές προχωρούν σε αναθεώρηση τόσο των συστάσεων όσο και των τιμών στόχων για ορισμένες από αυτές, κυρίως για μετοχές του δείκτη FTSE 20.


Eιδικότερα, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της και διατηρεί για τη μετοχή την τιμή στόχο των 0,89 ευρώ και τη σύσταση buy. Όπως αναφέρει σε έκθεση της η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 99 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 47 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πολύ χαμηλότερων προβλέψεων για δάνεια. Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια το πρώτο τρίμηνο έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 11,9%. Παράλληλα, η Eurobank Equities σημειώνει ακόμα ότι λειτουργικά έξοδα της τράπεζας ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.


Από την άλλη πλευρά, σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Κύπρου σε neutral από buy προχώρησε η Citi, ενώ υπογραμμίζει ότι δεδομένης της αβεβαιότητας, δεν έχει επαρκείς πληροφορίες για να εκτιμήσει τιμή-στόχο. Ο οίκος μεταβάλλει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της την περίοδο 2012-2014 λόγω χαμηλότερων καθαρών επιτοκιακών κερδών στο α' τρίμηνο, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις χαμηλότερες δαπάνες.
Παράλληλα, η Citi σημειώνει ότι μεγάλο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Κύπρου βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν σημαντικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.


Σε 4 ευρώ από 4,6 ευρώ προηγουμένως μείωσε την τιμή-στόχο της μετοχής του ΟΤΕ η Alpha Finance σε έκθεση της, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση "outperform". Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του οργανισμού εξέπληξαν θετικά την αγορά, με την αφοσίωση της διοίκησης στις ανάγκες αναχρηματοδότησης και στον περιορισμό του κόστους να αποτελούν το σημείο κλειδί της θετικής αυτής απόδοσης.


Παράλληλα, η Alpha Finance αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2012, λαμβάνοντας υπόψη την καλή απόδοση στο πρώτο τρίμηνο, την πώληση της Telekom Serbia και την πιθανή πώληση της HellasSat. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή το 2012 θα διαμορφωθούν στα  0,82 ευρώ, αυξημένα κατά 237% σε ετήσια βάση.


Η  Barclays αύξησε την τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ στα 3,9 ευρώ, από 3,7 ευρώ πριν τονίζοντας πως οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι σκληρές αλλά τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας ενισχύονται. Από την πλευρά της η Merrill Lynch μείωσε την τιμή στα 2,7 ευρώ υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της αναχρηματοδότησης και των συνθηκών στην Ελλάδα.
Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ η Eurobank Equities, σε έκθεση της, στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο 7,20 ευρώ και σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή αναφέρει στην έκθεση της ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν βελτιωμένο, σημειώνοντας ότι ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σε συμφωνία με τις δικές της εκτιμήσεις. Παράλληλα τονίζει ότι κλειδί στην πορεία της μετοχής θα είναι η μετακύλιση του χρέους, καθώς προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το 2012 κοντά στα  600 εκατ. ευρώ.


Σε σημαντική περικοπή της τιμής στόχους για τη ΔΕΗ στα 3,5 ευρώ από 15 ευρώ προχώρησε η Citi, διατηρώντας, ωστόσο, τη σύσταση “buy”. O διεθνής οίκος σημειώνει στην έκθεσή του ότι έχει ανεβάσει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12 - 18 μήνες στο 50% - 75% από 50% προηγουμένως. Παράλληλα, τονίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι εκκλήσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου επιδεινώνουν τις προοπτικές της ΔΕΗ όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση, το ποσοστό φορολόγησης, τα τιμολόγια και το κόστος χρηματοδότησης.


Στην αφαίρεση της μετοχή της Coca Cola από την πανευρωπαϊκή λίστα "conviction buy" προχώρησε η Goldman Sachs, η οποία ωστόσο διατηρεί σύσταση "buy" και μειώνει την τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 19 ευρώ από 22 ευρώ πριν. Ο διεθνής επισημαίνει ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε βραχυπρόθεσμη βάση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, συνεχίζει να προβλέπει ισχυρότερη ανάκαμψη της μετοχής στους επόμενους 24 μήνες σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης. Η πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής, σύμφωνα με την GS, οφείλεται στα αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου. Παράλληλα, προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας το 2012 (κατά 9%) και το 2013 (κατά 8%).
Στο μεταξύ, η  Marfin Analysis, υποβάθμισε σε hold από accumulate τη σύσταση της για την Coca Cola Και μείωσε παράλληλα την τιμή στόχο στα 14,20 ευρώ από 15 ευρώ προηγουμένως.
Χαμηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Μότορ Όιλ στα 9,2 ευρώ από 12 ευρώ διατύπωσε η Εθνικής Χρηματιστηριακή, διατηρώντας, ωστόσο, τη σύσταση «υπεραπόδοση». H μείωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της οφείλεται στις νέες εκτιμήσεις τους για αύξηση του κόστους κεφαλαίου.



 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ FACTORING
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-LOGISTICS
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
DELOITTE RESEARCH
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ζ. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΒΑΛ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΧΑΛΚΟΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site