Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2012-τ.382                              

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ – «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


του Ζαχαρία Καλαϊτζάκη*


Στο νέο τοπίο που δημιουργείται στη χώρα μας, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αναμένονται σημαντικότερες. Βάλλονται κεκτημένα χρόνων, τα οποία μέχρι πρότινος ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα θιγούν. Tα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και δυστυχώς κι αυτά δεν λένε την απόλυτη αλήθεια. Tα πιο πρόσφατα στοιχεία μιλούν για 1.033.000 ανέργους εξαρτημένης εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιτηδευματίες που έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους. Η συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας, εκτός από απώλεια κρατικών εσόδων από φόρους και ΦΠΑ, είναι και μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.


Τα δυσμενή αυτά στοιχεία δείχνουν πως οδηγούμαστε σε παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών - η οποία προφανώς θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο λόγω της οικονομικής ασφυξίας των επιχειρήσεων - και τρίτον σε δραστική περικοπή των συντάξεων, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με τον τρόπο που όλοι βιώνουμε γύρω μας. Το πλέον πιθανό είναι να θεσπιστεί μια κατώτατη βασική σύνταξη, η οποία όμως θα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Αυτό το μεγάλο μισθολογικό κενό που προκύπτει από το πέρασμα της παραγωγικής ηλικίας στα χρόνια της συνταξιοδότησης μπορεί, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να το συμπληρώσει η ιδιωτική ασφάλιση. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, την ώρα που οι ανάγκες μας, για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, αντί να μειώνονται θα αυξάνονται. Η αποταμίευση, μέσω ενός σωστά καταρτισμένου ασφαλιστικού προγράμματος, το οποίο θα χτίζεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός, είναι ικανή να προσφέρει σημαντικές λύσεις.


Σε κοινωνικά προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σουηδία, οι πολίτες λαμβάνουν μια βασική εθνική σύνταξη, την οποία πολλοί έχουν φροντίσει να συμπληρώσουν με το αποταμιευτικό πρόγραμμα μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Στη Γερμανία η επιπρόσθετη ιδιωτική σύνταξη λαμβάνεται και από την αποταμίευση των εργαζόμενων μέσα από επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, των οποίων τα χρήματα διαχειρίζονται ιδιωτικοί ασφαλιστικοί όμιλοι.


Στη χώρα μας, που το έλλειμμα των κρατικών ταμείων υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, η ιδιωτική ασφάλιση έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο. Το πέρασμα της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και η σύσταση του εγγυητικού ταμείου, το οποίο με μια ελάχιστη εισφορά επί του ασφαλίστρου στην ουσία ασφαλίζει την αποταμίευση, ήταν πολύ σωστές ενέργειες και ισχυροποιούν την αξιοπιστία του θεσμού. Λέγεται ότι την ερχόμενη πενταετία θα εισρεύσουν άνω των 5 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, όσος είναι δηλαδή σήμερα ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών. Πραγματικά είναι εντυπωσιακός ο αριθμός και αυτός είναι και ο λόγος που παγκόσμιοι ασφαλιστικοί κολοσσοί έχουν εστιάσει τις δραστηριότητές τους στην πατρίδα μας.


Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου;


1. Επιλέγουμε πρόγραμμα με ελάχιστη εγγυημένη απόδοση. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε από την έναρξη το ποσό του εφάπαξ ή της σύνταξης που θα λάβουμε και σε καμία περίπτωση δεν εξαρτόμαστε από την πορεία των χρηματαγορών. Επειδή πρόκειται για αποταμίευση και επιστροφή των κόπων μιας ζωής, θα πρέπει να εκμηδενίζεται το ρίσκο. Το εγγυημένο επιτόκιο, τις ώρες που γράφουμε αυτό το άρθρο, βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα (φτάνει μέχρι το 3,35%), ενώ στην υπόλοιπη Ε.Ε., όπου αυτό υφίσταται, δεν ξεπερνάει το 1,5%. Παραμένει δε κλειδωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της αποταμίευσης, χωρίς να υπολογίζουμε τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τις υπεραποδόσεις.


2. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε να υπάρχει αναπροσαρμογή βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, ούτως ώστε τα χρήματα που θα εισπράξουμε στη λήξη, είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε σαν ισόβια σύνταξη, να έχουν προστασία από τον πληθωρισμό.


3. Διερευνούμε αν έχουμε το δικαίωμα, πέραν της περιοδικής αποταμίευσης, να καταθέτουμε, όποτε το επιθυμούμε, οποιοδήποτε πόσο, με σκοπό την αύξηση του συνταξιοδοτικού μας λογαριασμού. Υπάρχουν εταιρείες που την έκτακτη καταβολή την επενδύουν με το αρχικό εγγυημένο επιτόκιο. Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να αποδώσει θεαματικά.


4. Επειδή το εγγυητικό κεφαλαίο διασφαλίζει μέχρι 30.000 ευρώ ανά ασφαλιστική εταιρεία, θα ήταν φρόνιμη η διασπορά σε περισσότερες από μία, με σκοπό την καλύτερη διασφάλιση των χρημάτων μας.


5. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε από την έναρξη, ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέγουμε, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικογένειά μας σε περίπτωση απώλειας ζωής ή σε μόνιμη ολική ανικανότητα για εργασία, χωρίς να στερηθούμε το εφάπαξ σε περίπτωση επιβίωσης.


6. Αφήσαμε τελευταίο κάτι που θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντικό με την επιλογή μιας ισχυρής ασφαλιστικής εταιρείας. Θεωρούμε πως ο ρόλος του ασφαλιστικού συνεργάτη είναι μείζονος σημασίας ως προς την ανάλυση των αναγκών, την κατάρτιση του ασφαλιστικού προγράμματος, καθώς και την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφάλισης και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ένα απρόσωπο ασφαλιστικό ή τραπεζικό ίδρυμα.Συμβούλου Ασφαλίσεων, www.syntaxeis.gr

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ FACTORING
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-LOGISTICS
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
DELOITTE RESEARCH
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ζ. ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΒΑΛ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΧΑΛΚΟΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site