Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2005                               Τεύχος 315

Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...


Ο θεσμός των «Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ – Γεώργιος Ουζούνης» κλείνει φέτος τον τρίτο του χρόνο και στο τεύχος αυτό δημοσιεύονται οι βραβευθείσες εταιρίες από το κοινό του περιοδικού ΧΡΗΜΑ και της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week.
Ένας θεσμός που γνώρισε ήδη την αποδοχή του επενδυτικού κοινού, καθώς οι ψηφοφόροι αυξάνονται από έτος σε έτος (φέτος ψήφισαν πάνω από 1.402 άτομα).
Ένας θεσμός που έρχεται να διατυπώσει τις απόψεις των μικροεπενδυτών, απέναντι τόσο σε εκείνες τις εταιρίες που προσπάθησαν να τιμήσουν την εμπιστοσύνη (και τα κεφάλαια) όλων των μετόχων τους, αλλά και απέναντι σε εκείνες που αφού αρχικά υποσχέθηκαν σχεδόν τα πάντα, στη συνέχεια απογοήτευσαν...Από το 1999 έως σήμερα
Με αφορμή την ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη – και φυσικά με δόση υπερβολής – αρκετοί προσπαθούν να βρουν ομοιότητες μεταξύ του σήμερα και της «μαύρης» περιόδου του 1999. Το μόνο κοινό μεταξύ των δύο εποχών είναι η άνοδος των τιμών των μετοχών. Οι διαφορές όμως μεταξύ των δύο αυτών ετών είναι τεράστιες:
1. Σήμερα υπάρχει η απαιτούμενη Εποπτεία, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η αγορά να θεωρείται από πολλούς (και κατά την εκτίμησή μας δικαίως) ως υπερ-ρυθμισμένη.
2. Σήμερα, οι επενδυτές δεν δικαιούνται να δηλώνουν άγνοια. Αντίθετα, γνωρίζουν πολύ καλά ποιες εταιρίες τίμησαν τις υποσχέσεις τους και ποιες όχι, ποιες προσπάθησαν για το καλό των μετόχων και ποιες ολιγώρησαν. Και τα «Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ – Γεώργιος Ουζούνης» συμβάλλουν προς την αποτύπωση της μέσης άποψης των επενδυτών.
3. Το 1999 «πρωτεργάτες» (και θύματα) της ανόδου ήταν οι αμαθείς μικροεπενδυτές. Σήμερα, στυλοβάτες της ανόδου είναι τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια...Το νέο «περιτύλιγμα»
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, η Σοφοκλέους «βάζει τα καλά της», δημιουργεί τη λεγόμενη Διεθνή Αγορά, διευρύνει το ωράριο λειτουργίας της, ανεβάζει τον πήχυ για όσες εταιρίες θέλουν να εισαχθούν σ’ αυτήν. Ορισμένοι αναμένουν πολλά πράγματα από το νέο τρόπο λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έτσι - πιστεύουν - θα μπορέσουν να προσελκυσθούν περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό.
Αντίθετα, οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί.
Υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλες οι εταιρίες που μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια από τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, το έχουν ήδη πράξει και το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα η Διεθνής Αγορά, δεν εμπόδισε τους ξένους διαχειριστές να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να αγοράσουν «Ελλάδα».
Η ουσία, υποστηρίζουν, είναι η ποιότητα των εταιριών και όχι το «περιτύλιγμα» που θα είναι η Διεθνής Αγορά και καταλήγουν ότι όσες εταιρίες ήταν να προσελκύσουν τους ξένους, το έχουν ήδη πράξει.
Η δική μας εκτίμηση, τείνει προς τη δεύτερη γνώμη, αλλά δεν συμπίπτει με αυτή. Πράγματι, η ποιότητα των εταιριών αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα και όχι το «περιτύλιγμα» της Διεθνούς Αγοράς. Ωστόσο, ακόμη και τα καλύτερα προϊόντα απαιτούν το «περιτύλιγμά» τους για να πουληθούν.
Και συνήθως, όσο καλύτερο είναι ένα προϊόν, τόσο καλύτερο «περιτύλιγμα» διαθέτει...
Άρα λοιπόν, ένα καλό «περιτύλιγμα» πάντα κάτι έχει να προσφέρει. Καλή λοιπόν η Διεθνής Αγορά, έπρεπε να θεσμοθετηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμεληθούν οι εκτός αυτής μετοχές.
Όχι μόνο γιατί στις μετοχές αυτές είναι τοποθετημένοι σε μεγάλο βαθμό οι μικροεπενδυτές, ούτε γιατί από αυτή την κατηγορία θα ξεπεταχθούν πιθανότατα στο μέλλον αρκετά νέα blue chips. Αλλά και γιατί η ελληνική οικονομία αποτελείται από τέτοιες «μικρές» εταιρίες και όχι από πολυεθνικούς ομίλους...

  Περιεχόμενα
Editorial: Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA
Επενδύσεις: Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!
Επενδύσεις: Χρηματιστήριο – Νομίσματα
Αφιέρωμα: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: Υψηλές επενδύσεις και είσοδος νέων «παικτών»
Αφιέρωμα: 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Εμπορεύματα: Ανασκόπηση για τον Οκτώβριο 2005
¶ρθρο: O Jack Welch για πρώτη φορά στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η αγορά του χρυσού
¶ρθρο: Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας
¶ρθρο: Τράπεζα Κύπρου: Ανοδικά αποτελέσματα στο σωστό timing
¶ρθρο: Αποτίμηση αξίας στελεχών- Oφέλη από την ασφάλισή τους
Θέματα: Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης

 Όροι και προϋποθέσεις του site