Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2005                               Τεύχος 315

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA


Ανεξάρτητα από το αν κάποιοι θεωρούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις της Σοφοκλέους υψηλές, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό – και ιδίως από τις Η.Π.Α. – καθώς και τα αυξημένα εταιρικά κέρδη των ελληνικών εταιριών, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό momentum
Oπως έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό, η Σοφοκλέους έχει τα μάτια της στη Σοφοκλέους και – ευτυχώς – τα μηνύματα που λαμβάνει είναι θετικά. Όσο το πετρέλαιο διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, όσο οι μεγάλοι Όμιλοι σε Η.Π.Α. και Ευρώπη αυξάνουν κερδοφορίες, όσο τα deals αυξάνουν, τόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εντείνεται. Εδώ και δύο μήνες επίσης, είχαμε επισημάνει τη στροφή που επρόκειτο να γίνει προς τη μέση και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, πράγμα που έγινε. Όπως έχουμε εδώ και καιρό αναφέρει υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των μετοχών, ανεξάρτητα με το αν κάποιες εξ’ αυτών είναι υπερτιμημένες, όσο συνεχίζεται ο εστιασμός των αγορών στα εταιρικά και όχι στα μακροοικονομικά νέα. Ως πότε όμως αυτό θα συνεχίζεται;
Ερχόμενοι τώρα στην ουσία της στήλης, εξακολουθούν να υπάρχουν στη Σοφοκλέους μετοχές με ικανοποιητική (και διατηρήσιμη) μερισματική απόδοση, ενώ παράλληλα τα πρώτα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών, επιβεβαιώνουν με το παραπάνω την εκτόξευση της φετινής τους πορείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι μερισματικές αποδόσεις των τραπεζών για το 2005 και για το 2006 θα είναι της τάξεως του 3% και του 3,5%, αντίστοιχα. Εξακολουθούν δηλαδή να είναι ελκυστικές, παρά το ράλι των τιμών που έλαβε χώρα από την άνοιξη του 2003 έως σήμερα. Το μόνο που θα πρέπει να δούμε στις τράπεζες, είναι το ποιο ποσοστό των κερδών τους προέρχεται από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και όχι από την οργανική τους δραστηριότητα.
Τοποθετούμε στο 50% το ποσοστό των μετοχών μας στο συνολικό χαρτοφυλάκιο, ενισχύοντας τη θέση μας και σε τίτλους που έχουν μείνει σχετικά πίσω (π.χ. Κ.Α.Ε., Folli-Follie, Μαϊλλης, κ.α.).


Μία εκδοχή του γιατί οι ξένοι επενδύουν στο Χ.Α.


Ανοδικές οι προοπτικές για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα επιδράσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι υψηλές επενδύσεις της προηγούμενης δεκαετίας – Με θετικό μάτι βλέπουν οι αναλυτές την επέκταση των εταιριών της χώρας στην Ανατολική Ευρώπη


Πολλά έχουν λεχτεί για τη στάση των ξένων θεσμικών επενδυτών να αυξήσουν κατά πολύ τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές κατά την τελευταία τριετία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη σημαντικότατη άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανόδου των τιμών, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2005 στο 62,8% σε σύγκριση με το 48,2% που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του 2004 (περίοδος Ολυμπιακών Αγώνων). Η αθρόα αγορά ελληνικών μετοχών από ξένους, συνέβαλε επίσης και στη συνεχή άνοδο των καθαρών εισροών στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου που από τα 10,9 δισ. ευρώ το 2009 αναμένεται να φτάσει στα 14,5 εκατ. ευρώ (+33%). Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, υπήρξε για την Ελλάδα ένα πλεόνασμα εισροών επενδύσεων χαρτοφυλακίου ύψους 8,1 δισ. ευρώ, καθώς οι ξένοι επένδυσαν στη χώρα μας 19 δισ. και οι Έλληνες στο εξωτερικό 10,9 δισ. ευρώ. Από τον Ιούλιο έως σήμερα, οι ξένοι επενδυτές έχουν καταβάλλει επιπλέον, μεταξύ άλλων: 145 εκατ. για την αγορά του πακέτου του 5,2% της Emporiki Bank, γύρω στο ένα δισ. ευρώ (το 80% του 1,27 δισ.) από την πώληση του 16,44% του Ο.Π.Α.Π., περίπου 710 εκατ. (το 85% των 835 εκατ.) από την πώληση του 10% του Ο.Τ.Ε., καθώς και πάνω από 300 εκατ. ευρώ από την πώληση των ιδίων μετοχών (2,76%) της Εθνικής Τράπεζας.
Οι εισροές των ξένων αναμένεται να συνεχιστούν και το 2006, λόγω των πωλήσεων πακέτων μετοχών της Αγροτικής και της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και της εισόδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.


Οι θετικές εξελίξεις
Γιατί όμως οι ξένοι επιλέγουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα; Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι υπάρχει μια υπερβάλλουσα ρευστότητα σε διεθνές επίπεδο και γι αυτό τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν τοποθετηθεί σε πολλά «περιφερειακά» χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το κατά πόσο οι ελληνικές μετοχές – με δεδομένες και τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία - δικαιολογούν τις (υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν) αποτιμήσεις που έχουν σήμερα διαμορφωθεί;
Ένα σημαντικό στοιχείο που ενδέχεται να έχει επηρεάσει τους ξένους είναι η μελλοντική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πρόσφατο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank επισημαίνονται μεν οι λόγοι που οδήγησαν σε πτώση την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την τελευταία τριετία, ωστόσο επισημαίνει ότι λόγω των μεγάλων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας και των πρόσφατων πρωτοβουλιών για δομικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται μια αλλαγή τάσης στην ανταγωνιστικότητα κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων από το 2005 και μετά. Η Τράπεζα μάλιστα αναφέρεται και στη σημαντική φετινή βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο, όπου κατά το πρώτο επτάμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,3% και οι εισαγωγές μόλις κατά 0,1%.
Μια ακόμη σημαντική θετική εξέλιξη συμβάλλει θετικά στη μελλοντική πορεία των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α.: είναι το συνεχιζόμενο εγχείρημα διεθνοποίησης που υλοποιούν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δραστηριοποιούνται περαιτέρω σε υποσχόμενες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και να αυξάνουν το μέγεθός τους, που κατά μέσο όρο είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2005 οι ελληνικές εταιρίες επένδυσαν στο εξωτερικό 558,2 εκατ. ευρώ, ποσό σαφώς μεγαλύτερο από τα 398,2 εκατ. που ήταν οι επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, ελπίζεται ότι με την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα αυξηθούν και οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. 


Επισημάνσεις από τη Σοφοκλέους
Πλαίσιο: «Θα δώσουμε μια ακόμη μάχη και θα την κερδίσουμε» δηλώνουν τα στελέχη της εταιρίας Πλαίσιο, λίγες ημέρες πριν εισέλθουν στην ελληνική αγορά οι πολυεθνικές Media Markt και FNAC.
Εμείς δεν είμαστε box movers μας δήλωσαν, αλλά προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών στον πελάτη (ταχύτατο σέρβις, πρόταση λύσεων και όχι προϊόντων, ταχύτατη ανταπόκριση, κ.λπ.) και επίσης δεν έχουμε μόνο ένα δίκτυο διανομής, αλλά τέσσερα...
«Ο μόνος τομέας που ενδεχομένως να μπορούν να επιτεθούν οι Γερμανοί είναι οι τιμές. Αν το πράξουν και προχωρήσουν σε πόλεμο τιμών, τότε θα ακολουθήσουμε και εμείς και να δούμε τότε πώς θα αντιδράσουν», κατέληξαν τα στελέχη της ελληνικής εταιρίας.
Πάντως, από παράγοντες της αγοράς ακούσαμε ότι η Media Markt δεν έχει μόνο επιτυχίες, αλλά και σημαντικές αποτυχίες όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία και στην Τσεχία. Όσο για την FNAC, στελέχη της έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πόλεμο τιμών.
Από την πλευρά του, το Πλαίσιο λέγεται ότι ετοιμάζει μια μεγάλη έκπληξη με το νέο κατάστημα που θα ανοίξει στο Shopping Mall της Lamda Development στο Μαρούσι. Όπως λέγεται, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα «τρίβουν τα μάτια τους»!
S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: «Αναχαίτισε», για μια ακόμη φορά, ο διευθύνων σύμβουλος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ. Ε. Βιδάλης τη φημολογία περί μετοχικής συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου και της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ο κ. Βιδάλης ανέφερε ότι η εταιρία του συνεργάζεται με τη νέα διοίκηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος σε πολύ καλό κλίμα, με στόχο να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του πελάτη της, επεκτείνοντας το συμβόλαιο της συνεργασίας τους που λήγει στο τέλος του 2007. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της S&B σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αντιστοιχεί περίπου στο 3,5% των πωλήσεών της και ότι δεν γνωρίζει περί συζητήσεων για μετοχική συνεργασία. 
Cyclon: Ανοδική πορεία παρουσιάζει φέτος η Cyclon και όλα δείχνουν ότι η φετινή άνοδος θα είναι διατηρήσιμη και στο μέλλον. Οι λόγοι; Πρώτον, λόγω των προοπτικών για μεγαλύτερες εξαγωγές στα λιπαντικά. Δεύτερον λόγω του στόχου για αύξηση του δικτύου λιανικής από τα 128 στα 150 πρατήρια βενζίνης μέσα στην προσεχή διετία (από 1,7% στο 2,5% το μερίδιο αγοράς) και τρίτον, λόγω του μειωμένου κόστους απόκτησης της πρώτης ύλης για την εταιρία από τη δραστηριοποίηση της θυγατρικής ΕΛΤΕΠΕ.
Επίλεκτος: Γύρω στα 20 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας Επίλεκτος λόγω της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης (κλείνει ισολογισμό κάθε 30η Ιουνίου). Ελπίδες ότι το πρώτο τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο.
Πλαστικά Θράκης: Σύσταση outperfom (μεσαίου κινδύνου) και τιμή-στόχο το 1,61 ευρώ ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης για τα Πλαστικά Θράκης, που έκανε ο Κων/νος Σεγρεδάκης της Praxis International ΑΧΕΠΕΥ. Η χρηματιστηριακή εταιρία προβλέπει για το 2005 πωλήσεις 188,6 εκατ. ευρώ (175,8 εκατ. το 2004) και κέρδη μετά από φόρους 6,88 εκατ. ευρώ (6,83 εκατ. πέρυσι). Για την τριετία 2005-2007, η Praxis προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων 6,7%, EBITDA κατά 8,9% και κερδών μετά από τη φορολογία κατά 10,2%.
Solvency Διεθνών Συμμετοχών: Στο παρελθόν την ξέραμε ως Ηλέκτρα και Πειραιώς Real Estate. Σήμερα λέγεται Solvency Διεθνών Συμμετοχών, είναι εταιρία holding, διαπραγματεύεται με μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 62 εκατ. ευρώ και διεθέτει κυρίως τις παρακάτω συμμετοχές: το 43,8% της Πειραιώς Επενδυτικής Ακινήτων, το 7% της Καζίνο Club Λουτρακίου και το 34% μιας κοινοπραξίας με άλλες εταιρίες. Η ουσία είναι ότι με αυτές τις συμμετοχές, η Solvency προβλέπει ότι θα εισπράττει ετησίως (ήδη φορολογημένα) μερίσματα άνω των 4,4 εκατ. ευρώ.
Εκτός όμως από τα μερίσματα, υπάρχουν και οι προοπτικές των εταιριών στις οποίες συμμετέχει. Στο Καζίνο του Λουτρακίου για παράδειγμα, για φέτος προβλέπονται κέρδη μετά από φόρους 36,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης της καινούριας πτέρυγας του καζίνο, που θα διπλασιάσει το χώρο των παιγνίων. Παράλληλα, δρομολογούνται κινήσεις και για επέκταση στο εξωτερικό, πέρα από την περίπτωση της Αλβανίας, όπου διεκδικήθηκε, αλλά - όπως και στην περίπτωση του Καζίνο της Πάρνηθας – επικράτησε η Hyatt. Οι σχέσεις μεταξύ τω δύο εταιριών, κάθε άλλο παρά καλές είναι και δεν χρειάζεται να κουραστεί κάποιος για να το διαπιστώσει...

  Περιεχόμενα
Editorial: Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA
Επενδύσεις: Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!
Επενδύσεις: Χρηματιστήριο – Νομίσματα
Αφιέρωμα: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: Υψηλές επενδύσεις και είσοδος νέων «παικτών»
Αφιέρωμα: 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Εμπορεύματα: Ανασκόπηση για τον Οκτώβριο 2005
¶ρθρο: O Jack Welch για πρώτη φορά στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η αγορά του χρυσού
¶ρθρο: Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας
¶ρθρο: Τράπεζα Κύπρου: Ανοδικά αποτελέσματα στο σωστό timing
¶ρθρο: Αποτίμηση αξίας στελεχών- Oφέλη από την ασφάλισή τους
Θέματα: Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης

 Όροι και προϋποθέσεις του site