Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2005                               Τεύχος 315

Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!


Η επιμήκυνση της ανοδικής τάσης των διεθνών αγορών και η διαχεόμενη επενδυτική αισιοδοξία σε όλα τα επίπεδα δίνουν μια αποφασιστική «ψήφο» εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία και λύνουν το «γρίφο» των μεταπτώσεων που προηγήθηκε.
Μετά από μια κουραστική αλλά σύντομη περίοδο χαοτικών εναλλαγών προθέσεων και τάσεων οι αγορές αποφάσισαν και ο «κύβος» ερήφθη! Τελικώς δόθηκε η απαιτούμενη «ψήφος» εμπιστοσύνης για την πορεία της παγκόσμιας μακροοικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών για το Δ’ τρίμηνο του έτους και τώρα αναλυτές και επενδυτές αναμένουν την εκδήλωση του λεγόμενου year-end rally.
Τόσο η τεχνική όσο και η θεμελιώδης εικόνα για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξη και αφήνει περιθώρια ακόμα και για διάσπαση των φετινών υψηλών στο επόμενο διάστημα, εφόσον ληφθεί στην ονομαστική της αξία. Σε συνάφεια μάλιστα με την καθαρά ανοδική συμπεριφορά των μετοχικών τιμών, η αγορά ομολόγων καταρρέει, σηκώνοντας ακόμα πιο ψηλά τον «πήχη» των οικονομικών προσδοκιών. Η δωδέκατη αύξηση των επιτοκίων από τη FED στο 4% φαίνεται πως για τις αγορές αποτελεί ενδιάμεσο «σταθμό» του μακρόσυρτου ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ενώ οι «μηχανές» ζεσταίνονται και για την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, της οποίας διάφορα στελέχη επιχειρούν να προλειάνουν το έδαφος με κατάλληλες λεκτικές προειδοποιήσεις για την εκ-
κίνηση ενός σημαντικού ανοδικού κύκλου επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αδιαφορία ή «αναισθησία» των αγορών απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικής παρακμής όπως οι εξεγέρσεις στη Γαλλία επί παραδείγματι, ή απέναντι στην εντατικοποίηση μειζόνων πολιτικών προβλημάτων σχετικά με την αδυναμία συντονισμού και λήψης αποφάσεων στους κόλπους της Ε.Ε. κα. Η επιμονή των μετοχικών κυρίως αγορών στην κατεύθυνση τόνωσης του αγοραστικού τους momentum και προσέλκυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, παρά τις όποιες κεντρόφυγες δυνάμεις αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί την αίσθηση ενός επερχόμενου κύματος σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και τόνωσης της ανάπτυξης χωρίς προηγούμενο. Παρά το γεγονός ότι ακούγεται ακραία αυτή η άποψη, καθώς πλείστα γεωπολιτικά, ενεργειακά και άλλα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, οι ίδιες οι αγορές σπάνια κάνουν λάθη εκτιμήσεων και αυτή τη φορά εκπέμπουν ένα σαφές μήνυμα αισιοδοξίας, τουλάχιστον για τους προσεχείς λίγους μήνες. Αρκετοί διαχειριστές το λαμβάνουν αναδιαρθρώνοντας τα χαρτοφυλάκια τους με πιο «επιθετική» διάθεση, άλλοι πάλι παραμένουν προσκολλημένοι στην άποψη ότι «μια στρέβλωση είναι και θα περάσει».
Η πρόσφατη εκδήλωση μαζικών κυμάτων ρευστοποιήσεων στις αγορές ομολόγων μάλιστα επιβεβαίωσε τις εικασίες ορισμένων κύκλων περί σοβαρότατης στρέβλωσης των αγορών σταθερού εισοδήματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο και επικίνδυνης «φούσκας» των ομολογιακών τιμών, αλλά στις μετοχικές αγορές δεν υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον αντίστοιχες ενδείξεις. Αναμονή λοιπόν και συγκρατημένη αισιοδοξία είναι η τάση που διαμορφώνεται μεταξύ των περισσοτέρων επενδυτικών κύκλων διεθνώς.


Μακροοικονομικές εξελίξεις
Παρά τις αρνητικές κλιματικές συγκυρίες του Γ’ τριμήνου και την σοβούσα ενεργειακή κρίση, για την οποία πολλοί αναλυτές έκρουαν τον «κώδωνα» του κινδύνου, η αμερικανική οικονομία κατάφερε να διαγράψει ένα υψηλό ομολογουμένως ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,8%, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών. Βέβαια, αυτή η τιμή είναι μια προκαταρτική εκτίμηση και ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω όταν συνυπολογιστούν με ακρίβεια και σε μεγαλύτερο βάθος οι επιπτώσεις των καταστροφικών τυφώνων. Αλλά η πρώτη εντύπωση προκαλεί θετική έκπληξη σε όλους και σίγουρα σχολιάζεται με ενδιαφέρον.
Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα πώς διαμορφώνονται οι κύριες μακροοικονομικές τάσεις μέσα στο τρέχον τρίμηνο, στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας της οικονομίας των Η.Π.Α., ώστε να λάβουμε μια εναργή εικόνα για την κατεύθυνση και το momentum του οικονομικού κύκλου από τη στιγμή που τη «σκυτάλη» του χρόνου έλαβε το Δ’ τρίμηνο.
Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας της περιοχής του Σικάγο (γνωστός με την επωνυμία Chicago PMI) κατέδειξε πορεία ανάκαμψης, από το 60,5% του Σεπτεμβρίου στο 62,9% τον Οκτώβριο κα ικανοποίησε τους αναλυτές. Από την άλλη πλευρά όμως ο βιομηχανικός δείκτης ISM ολόκληρης της αμερικανικής επικράτειας μειώθηκε οριακά από το 59,4% στο 59,1% τον ίδιο μήνα, με τον υποδείκτη τιμών να αυξάνεται.
Τον προηγούμενο μήνα είχαμε μιλήσει για σποραδικές ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων κατ’ αρχάς στο τμήμα των τιμών χονδρικής. Στη  συνέχεια αυτές οι ενδείξεις πλήθυναν. Μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις ανέκαμψε τελικά και ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας της περιοχής της Φιλαδέλφειας, γνωστός ως Philly FED, κατά τον τρέχοντα μήνα. Είχαμε λοιπόν αύξηση του δείκτη στο 17,3, από το χαμηλό 2,2 του Σεπτεμβρίου, αν και η προσοχή όλων εστιάστηκε στην αύξηση του υποδείκτη των τιμών και επισκίασε την αισιόδοξη ανάκαμψη του κυρίως δείκτη.
Ένας τομέας στον οποίο διαφάνηκε καθαρά η έντονη αρνητική επίπτωση των τυφώνων ήταν όμως η βιομηχανική παραγωγή, η οποία για το μήνα Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 1,3% και εξέπληξε αρνητικά τις αγορές και τους οικονομολόγους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1983! Επίσης πτωτικά κινήθηκε και το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας από το 79,8% στο 78,6% λόγω των προαναφερόμενων φυσικών καταστροφών. Στο ίδιο μήκος κύματος είχαμε και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών Σεπτεμβρίου, οι οποίες υποχώρησαν δραστικά κατά 2,1%, με αιχμή της καθόδου τον κλάδο των αεροσκαφών. Η μεταβλητότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις παραγγελίες (-5,3% τον Ιούλιο, +3,8% τον Αύγουστο και -2,1% το Σεπτέμβριο) προβληματίζει, αν και διαφορετικοί κλάδοι υποχωρούν κάθε φορά. Επίσης και οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α. απογοήτευσαν της οικονομολόγους καθώς προέκυψαν μειωμένες κατά 1,7%, αρκετά χαμηλότερα από της μέσες προβλέψεις τους. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών (-7,8%).
Αντιθέτως τώρα η πορεία του κλάδου των υπηρεσιών ήταν εξόχως ικανοποιητική κατά το μήνα Οκτώβριο, παρά της αρχικές επιφυλάξεις, λόγω των γεγονότων που προαναφέραμε. Ο έγκυρος δείκτης ISM υπηρεσιών αυξήθηκε κατακόρυφα στο 60,3% τον Οκτώβριο, από το 53,3% του Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ της μέσες προβλέψεις των αναλυτών και δείχνοντας ευρωστία στον σημαντικότερο και μαζικότερο κλάδο της αμερικανικής οικονομίας.
Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών Αυγούστου στις Η.Π.Α. κατέγραψαν άνοδο κατά 2%, αγγίζοντας τις 7,29 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 9,9%, δημιουργώντας σύγχυση στους αναλυτές για την πραγματική κατάσταση του συγκεκριμένου κλάδου. Η οικοδομική δραστηριότητα τώρα, η οποία αποτυπώνεται στον αριθμό κατασκευών νέων κατοικιών Αυγούστου στις Η.Π.Α. εμφανίζεται σαφώς μειωμένη. Το σχετικό μέγεθος υποχωρεί κατά 1,3% στις 2,01 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες απογοητεύοντας της οικονομολόγους, ορισμένοι από τους οποίους διαβλέπουν τώρα νέα καμπή.
Ίλιγγο εξακολουθεί να προκαλεί στους αναλυτές η αμερικανική αγορά του real estate  με τις επιδόσεις της, παρά τις φωνές «διαμαρτυρίας» των ειδικών και των ασκούντων την οικονομική πολιτική (βλέπε δηλώσεις Greenspan). Οι  κατασκευές νέων κατοικιών Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 3,4%, στις 2,108 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες ενώ και οι νέες οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 2,4%. Βέβαια στο κομμάτι των πωλήσεων της εν λόγω αγοράς μπορεί οι πωλήσεις νέων κατοικιών Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α. να αυξήθηκαν κατά 2,1%, μετά την κάθετη υποχώρηση του 11,6% του Αυγούστου, αλλά τα συνολικά αποθέματα της αγοράς αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Επίσης σταθερές, στις 7,28 εκατ. μονάδες παρέμειναν οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών του ίδιου μήνα.
Θετική έκπληξη επεφύλασσε στους αναλυτές ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για το μήνα Νοέμβριο, καθώς ανέκαμψε στο 79,9 από το επίπεδο του 74,2 του Οκτωβρίου, το οποίο αποτέλεσε χαμηλό δεκατριών ετών.
Η αμερικανική οικονομία δεν κατάφερε να ικανοποιήσει πάντως τις αγορές και τους αναλυτές με τις επιδόσεις της στην αγορά εργασίας κατά το μήνα Οκτώβριο και αυτό τονίστηκε ιδιαιτέρως από τα οικονομικά ΜΜΕ. Δημιούργησε μόλις 56.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες κρίθηκαν ως απολύτως ανεπαρκείς από της περισ-
σότερους οικονομολόγους, ενώ το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5% αλλά δεν ανέτρεψε το κλίμα σκεπτικισμού.
Στο μέτωπο των επιτοκίων η FED αύξησε για δωδέκατη φορά τα επιτόκια στο 4%, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών και επανέλαβε, μέσω τόσο του απερχόμενου προέδρου της κου Greenspan αλλά και άλλων παραγόντων, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της. Άφησε δε να εννοηθεί ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις ως προς τη διάρκεια του και το μέγεθος της κλιμάκωσης του στους επόμενους μήνες, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Η γενική διαπίστωση της Fed είναι πάντως ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει υγιή σημάδια δραστηριότητας και ανάπτυξης σε πλείστους τομείς, ενώ επισημαίνει τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας από το «φούσκωμα» της αγοράς ακινήτων και την ανάγκη να ελεγχθεί η κατάσταση.


Διεθνείς κεφαλαιαγορές
Μια αναλυτική ματιά στα γραφήματα των περισσοτέρων διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών θα επιβεβαιώσει την ευρωστία των αγορών και την πολλά υποσχόμενη μέσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τους τάση, η οποία ως επόμενο στόχο της έχει τη διάσπαση των φετινών υψηλών πριν από τα τέλη του έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με αρκετές συγκλίνουσες τεχνικές ενδείξεις.
Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης DAX, έχοντας απορ-
ροφήσει επιτυχώς όλες τις πιέσεις λίγο χαμηλότερα από τις 4.800 μονάδες και επανενεργοποιώντας τη βασική ανοδική τάση ελεγχόμενης μεταβλητότητας, οδηγείται σε υψηλότερα επίπεδα με άμεση ανοδική διάσπαση του φετινού υψηλού των 5.138 μονάδων και προοπτική επιμήκυνσης της συγκεκριμένης τάσης κατά 150-200 ενδεχομένως μονάδες υψηλότερα. Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες τάσης και κυκλικής ορμητικότητας έχουν διαγράψει «φρέσκα» ανοδικά σήματα υψηλής ταχύτητας και παράλληλα οι εβδομαδιαίες λωρίδες μεταβλητότητας-τάσης διατηρούν ένα ελεγχόμενο εύρος με θετική κλίση.
Ο γαλλικός CAC-40 παρά τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την εξέγερση των απομονωμένων κοινωνικών στρωμάτων σε αρκετά αστικά κέντρα και τις εκτεταμένες καταστροφές, εμφανίζει μια παραπλήσια εικόνα ανάπτυξης μιας ανοδικής τάσης τιμών με στόχο την ανοδική διάσπαση της φετινής «οροφής» των 4.651 μονάδων, σαν να αγνοεί επιδεικτικά τη σοβαρή κοινωνικοπολιτική κρίση που διέπει την ισχυρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα. Ο αγγλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-100 αλλά και ο βασικός δείκτης της Ευρωζώνης DJ Eurostoxx 50 διανύουν σημαντικό ανοδικό κύκλο τιμών μεγάλης χρονικής εμβέλειας και σημαντικής ισχύος και συμπληρώνουν αρμονικά το «παζλ» των αισιόδοξων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Σίγουρα οι προσδοκίες που πηγάζουν από αυτές τις χρηματιστηριακές συμπεριφορές είναι ιδιαίτερα θετικές και ο «πήχης» των αναλυτών ανεβαίνει μέρα με την ημέρα όσον αφορά την πορεία των εταιρικών κυρίως αποτελεσμάτων του Δ’ τριμήνου, λόγω της διαφαινόμενης συνέχισης της διολίσθησης του ευρώ και της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones, S&P500 και NASDAQ δεν υστερούν σε αγοραστικές διαθέσεις σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Το ανοδικό momentum είναι ισχυρό σε ορίζοντα εβδομάδων και πολλοί επενδυτικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι πριν από τα τέλη του έτους θα δούμε να καταγράφονται νέα υψηλά.
Εάν μάλιστα ερευνήσουμε τη συμπεριφορά των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, σε αντιπαραβολή με τους μετοχικούς δείκτες, θα βεβαιωθούμε πως η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτικών κύκλων «ποντάρει» στο σενάριο επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και εξομάλυνσης των γεωπολιτικών, ενεργειακών και κλιματικών προβλημάτων. Αυτό φαίνεται και από τον υπό εξέλιξη ισχυρότατο καθοδικό μέσομακροπρόθεσμο κύκλο των τιμών των ομολόγων παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν κλιμακωτά τις θέσεις τους προσδοκώντας αυξήσεις επιτοκίων τόσο στο δολάριο όσο και στο ευρώ. Η πραγματική κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, λόγω της ανόδου των κρατικών yields, αντικατοπτρίζει την πεποίθηση των παραγόντων αυτών περί διεθνούς μακροοικονομικής ευρωστίας. Μάλιστα το αρνητικό momentum των ομολόγων είναι τόσο αυξημένο, ώστε διαφαίνεται το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η καθοδική τους τάση για αρκετούς μήνες μέσα στο 2006.
Η μόνη αγορά που πραγματικά μέχρι τώρα τουλάχιστον βαδίζει κόντρα στο «ρεύμα» είναι αυτή των πολύτιμων μετάλλων. Η τιμή του χρυσού επιμένει να ισορ-ροπεί κοντά στο μέγιστο έτους των $480 ανά ουγκιά και πολλοί επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού εξακολουθούν να προτείνουν στους πελάτες τους αυξημένη στάθμιση σε πολύτιμα μέταλλα.
Στο συνάλλαγμα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει διατρήσει πτωτικά το επίπεδο των $1,17 ανά ευρώ αναπτύσσοντας την καθοδική τάση η οποία αποκτά τώρα και μακροπρόθεσμες διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας πρωθύστερες εκτιμήσεις καθώς στο προηγούμενο μας άρθρο είχαμε αναφέρει ρητά πως «…οι λόγοι που υποκινούν την πτώση του ευρώ φαίνεται πως θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και στους επόμενους μήνες με σημαντικότερη αιτία τη διεύρυνση του spread μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων». Το πιθανότερο σενάριο μετά τις νέες αυτές εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος είναι η συνέχιση της διολίσθησης του ευρώ απέναντι στο δολάριο και η καταγραφή νέων ακόμα χαμηλότερων επιπέδων έτους πριν από τα τέλη του χρόνου. Το τεχνικό-επενδυτικό κλίμα είναι «βαρύ» για το ευρώ και αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν αξιόπιστες στηρίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ούτε και θεμελιώδεις μακροοικονομικοί λόγοι για να το πετύχουν αυτό.


Επενδυτική στρατηγική
Κατά τη διάρκεια της «διόρθωσης» του Οκτωβρίου ενεργοποιήθηκε η στρατηγική σταδιακής αύξησης μετοχικών θέσεων, η οποία είχε παρουσιαστεί στο προηγούμενο άρθρο μας, και έτσι το ποσοστό των αναπτυξιακών τοποθετήσεων αυξήθηκε από το 65% στο 70% του συνολικού διεθνοποιημένου ισορ-ροπημένου χαρτοφυλακίου. Παράλληλα η κλιμάκωση της ανόδου των τιμών των πολύτιμων μετάλλων οδήγησε στην προγραμματισμένη μείωση του ποσοστού τους από το 10% στο 8%. Έτσι, σήμερα καταλήγουμε να έχουμε μια επενδυτική σύνθεση υπό την ακόλουθη διάταξη θέσεων: 5% σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, 70% σε μετοχικές αξίες, 8% σε πολύτιμα μέταλλα και 17% σε ρευστά διαθέσιμα.
Η δραματική υποχώρηση των τιμών των ομολόγων διεθνώς αποτελεί μια πρόκληση για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς εδώ και πολλούς μήνες διατηρήθηκε υπομονετικά μια εξαιρετικά αμυντική στάση απέναντι στην αγορά σταθερού εισοδήματος, λόγω των εικασιών για υπερτίμηση και «φούσκωμα» των τιμών. Τώρα λοιπόν που η εικασία αυτή αρχίζει να υλοποιείται με την εκδηλούμενη αρνητική συμπεριφορά της ίδιας της αγοράς, τίθεται το ερώτημα εάν βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία επίτευξης κεφαλαιακών κερδών, λόγω υποτιμημένων ενδεχομένως τιμών των ομολόγων. Η απάντηση είναι πως φαίνεται να βρισκόμαστε στη φάση πλήρους ανάπτυξης του καθοδικού φαινομένου των ομολογιακών τιμών διεθνώς και όχι σε μια κατάσταση ωρίμανσης της μακροπρόθεσμης πτωτικής τους τάσης, η οποία θα αύξανε την πιθανότητα ολοκλήρωσής της. Συνεπώς, μάλλον είναι πρώιμο να γίνει κάποιου είδους ομολογιακή αναδιάρθρωση θέσεων, αφήνοντας για άλλο ένα μήνα τη βαρύτητα της συγκεκριμένης αγοράς αμετάβλητη σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Τέλος η νομισματική κατανομή του χαρτοφυλακίου διατηρείται αμετάβλητη με σύνθεση: ευρώ 50%, δολάριο 30% και γεν 15%.
Η καθοδική τάση των τιμών των κρατικών και εταιρικών ομολόγων συνεχίστηκε για άλλο ένα μήνα και έτσι διεύρυνε το περιθώριο υποαπόδοσης της συγκεκριμένης αγοράς σε σχέση με αυτή των μετοχών. Από την άλλη πλευρά σταθεροποιήθηκε η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Η σύνθεση του επιμέρους ομολογιακού τμήματος του χαρτοφυλακίου εξακολουθεί να διανέμει τη μερίδα του λέοντος σε εταιρικούς τίτλους, αν και τα περιθώρια μείωσης των εταιρικών spreads είναι πολύ περιορισμένα.

  Περιεχόμενα
Editorial: Η Διεθνής Αγορά, η ουσία και το περιτύλιγμα...
Επενδύσεις: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Αισιοδοξία made in USA
Επενδύσεις: Εδόθη νέα «ψήφος» εμπιστοσύνης!
Επενδύσεις: Χρηματιστήριο – Νομίσματα
Αφιέρωμα: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: Υψηλές επενδύσεις και είσοδος νέων «παικτών»
Αφιέρωμα: 6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Εμπορεύματα: Ανασκόπηση για τον Οκτώβριο 2005
¶ρθρο: O Jack Welch για πρώτη φορά στην Ελλάδα
¶ρθρο: Η αγορά του χρυσού
¶ρθρο: Κυπριακό: Οι παγίδες μιας νέας πρωτοβουλίας
¶ρθρο: Τράπεζα Κύπρου: Ανοδικά αποτελέσματα στο σωστό timing
¶ρθρο: Αποτίμηση αξίας στελεχών- Oφέλη από την ασφάλισή τους
Θέματα: Επιχειρηματικά Βραβεία - Γεώργιος Ουζούνης

 Όροι και προϋποθέσεις του site