Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2012-τ.385                              

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΤης Λίλιαν Μαργαρίτη

Η γενική διαπίστωση είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ακόμα σε υψηλή ευαισθησία αναζητώντας βεβαιότερα ερείσματα προκειμένου να προσανατολιστεί ανοδικά.
Ακροβατεί με τις εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς από τη μία πυροδοτείται από τα γεγονότα της ελληνικής οικονομίας και  από την άλλη ανακόπτεται επηρεαζόμενο από  εκτιμήσεις, φήμες και δυσοίωνες προβλέψεις που αφορούν την εγχώριο ή την παγκόσμια αγορά. Η γενική διαπίστωση είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ακόμα σε υψηλή ευαισθησία αναζητώντας βεβαιότερα ερείσματα προκειμένου να προσανατολιστεί ανοδικά. Αρνητικά επιδρούν ακόμα και  οι αναφορές στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδος των οποίων η συχνότητα μπορεί να έχει  σχεδόν μηδενιστεί αλλά τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σχετικές υποβόσκουσες ανησυχίες που δεν επιτρέπουν την αποκατάσταση της ομαλότητα και την επαναφορά σε περιόδους σταθερότητας. Αρνητικό στοιχείο που εντείνει την κόπωση είναι και το συνολικό αποτέλεσμα που δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου για τις εταιρείες του Χρηματιστηρίου.
Το σκηνικό υψηλής μεταβλητότητας  διατηρείται στην εγχώριο αγορά παρά τη σημαντική άνοδο των μετοχικών αξιών κατά το τελευταίο διάστημα,  αναφέρει ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, Υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς και Μετοχών της VRS. Ο λόγος της διατήρησης, σύμφωνα με  τις εκτιμήσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποφάσεις σχετικά με την πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, την εκταμίευση της  δανειακής δόσης ειδικότερα, βρίσκονται σε διαδικασία που χρονικά μεταβλήθηκε και σαφώς η έλλειψη αυτή ακρίβειας αποτελεί  ένα σημαντικό λόγο ανασφάλειας των αγορών. Δηλαδή οι όποιες καθυστερούν γεννούν ανησυχίες που ακόμα και αν ξεπεραστούν αφήνουν «αποτύπωμα» αστάθειας η οποία επιδρά αρνητικά.  Έτσι, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που εκτείνονται από τον ερχόμενο έως και τον μεθεπόμενο μήνα βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί,  η εγχώρια αγορά μετοχών θα κινείται σύμφωνα με τις βραχυχρόνιες προσδοκίες και με γνώμονα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την αισιοδοξία που μπορεί να υφέρπει από τις άλλες γενικές και ειδικές εξελίξεις. Είναι σαφές ότι εντοπίζονται αλλαγές σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία και  μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αυτό αποτελεί κοιτίδα αισιοδοξίας. Μάλιστα, φαίνεται να δημιουργούνται θετικές προσδοκίες τουλάχιστον για τη βραχυχρόνια εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.  Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό συμβαίνει  ως απότοκος την γενικής εκτιμήσεως ότι η συμφωνία με την τρόικα στη λήψη του νέου “πακέτου” μέτρων θα επιτρέψει καταρχήν την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού το οποίο και θα μεταφερθεί προς την ενίσχυση των τραπεζών, αλλά και προς τον ιδιωτικό τομέα, και θα συμβάλει σε δεύτερη φάση στην πιθανή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από την πλευρά του ευρύτερου περιβάλλοντος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν τουλάχιστον προς το παρόν ιδιαίτερα αρνητικά νέα από τα μέτωπα των χωρών του Νότου, με αποτέλεσμα να τονώνονται οι επενδυτικές προσδοκίες περί αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις αντίστοιχες οικονομίες. Παράλληλα, ο ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων πρόσθεσε μια ακόμη νότα αισιοδοξίας.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Η ανάκαμψη που σημείωσαν οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου στηρίχθηκε εν πολλοίς στις ενισχυόμενες εκτιμήσεις για περαιτέρω μέτρα από πλευράς κεντρικών τραπεζών –προσδοκίες που επιβεβαιώθηκαν τελικά- παρά τις δυσχερέστερες μακροοικονομικές συνθήκες, αναφέρει στη μηναία οικονομική ανασκόπηση της η JP Morgan Asset Management. Η ανακοίνωση του προγράμματος ΟΜΤ από την ΕΚΤ αναθέρμανε τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική άνοδο, ο S&P 500 βρέθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ για το τρέχον έτος, ενώ τα περιθώρια των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών συρρικνώθηκαν. Ανάλογο παρέμεινε το σκηνικό και μετά τις αντίστοιχες κινήσεις μέτρων τόνωση από τη Fed και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
 Οι μεσοπρόθεσμες παράμετροι που θα επηρεάσουν τις αγορές το επόμενο διάστημα, είναι μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό χάσμα στις ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η υποτονική προοπτική για το 2013 στην ευρωζώνη,  που δημιουργούν μια αίσθηση αβεβαιότητας. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν νέα δεδομένα και κατά πάσα πιθανότητα έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, εκτιμούν οι αναλυτές της JP Morgan Asset Management.
Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η εικόνα για τις μετοχές δεν φαίνεται να είναι υπερβολική σε σχέση με τα ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες overbought/oversold, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχεδόν ουδέτερα επίπεδα, και οι αγορές μετοχών προεξοφλούν στην καλύτερη περίπτωση μια μέτρια μακροοικονομική προοπτική, παρά την πρόσφατη καλύτερη απόδοση των κυκλικών μετοχών έναντι των μετοχών με αμυντικά χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, στους κύκλους των επενδυτών η διάθεση ανάληψης κινδύνου διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης της Credit Suisse έχει σαφώς αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης που χρησιμοποιεί η JP Morgan Asset Management για την παγκόσμια ρευστότητα κινήθηκε καθοδικά, αλλά πλησιάζει ίσως στο τέλος αυτής της πορείας, προμηνύοντας ενδεχομένως καλύτερες μέρες για τις αγορές.
  ---
 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Στο πνεύμα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα κυμάνθηκαν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ήταν το πέμπτο συνεχόμενο ζημιογόνο τρίμηνο για τις εταιρίες του ΧΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Merit ΧΑΧΕΠΕΥ, συνολικά οι 221 εταιρείες κύριας και εναλλακτικής αγοράς που ανακοίνωσαν αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για την περίοδο 1/1/2012-30/6/2012 εμφάνισαν ζημιές ύψους 2,19 δις. ευρώ, έναντι ζημιών 97,1 εκατ. Ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της χρηματιστηριακής, κ. Νίκο Χριστοδούλου, η πτώση του ΑΕΠ κατά 6,2% σε ετήσια βάση έπαιξε σημαντικό ρόλο, αν και πάλι οι εξαγωγικές εταιρείες χρυσώνουν το χάπι τουλάχιστον στους τζίρους και στα EBITDA, όπως και κάποια έκτακτα αποτελέσματα σε εταιρείες όπως ο ΟΤΕ. Παράλληλα, υπήρχαν και έκτακτα αποτελέσματα που επηρέασαν αρνητικά , όπως οι διαγραφές που έκανε η MIG για την απομείωση της συμμετοχής της στη Cyprus Popular Bank και η απομείωση αποθεμάτων για ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ.
 Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε και πάλι βαρόμετρο για το ζημιογόνο αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι μόνο 2 τράπεζες ανακοίνωσαν τελικά αποτελέσματα, η Κύπρου και η Cyprus Popular. Οι 2 αυτές τράπεζες ανακοίνωσαν ζημιές ύψους 1,44 δις ευρώ από ζημιές 309 εκατ. ευρώ πέρυσι που οφείλονται σε διόγκωση των προβλέψεων τους για επισφαλή δάνεια παρά το ότι φέτος δεν υπήρξε κούρεμα στα ομόλογα τους, ενώ αντίθετα οι 2 τράπεζες χρησιμοποίησαν το δικαίωμα χρήσης αναβαλλόμενης φορολογίας για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους στο bottom line. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν συμπεριληφθούν οι εταιρείες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα (ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, MIG, Cyprus Popular Bank), τότε oι ζημιές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στα 203,6 εκ. ευρώ από κέρδη €228,1 εκ. πέρυσι, επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου. Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στους μειωμένους όγκους πωλήσεων, στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών τη στιγμή που η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι τεράστια. Σημαντική όμως από την άλλη πλευρά, ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους στην πλειοψηφία των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 13,4% σε σχέση με πέρυσι στα 3,39 δις. ευρώ.
 Από την πλευρά του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities αποδίδει τις τεράστιες ζημίες των εισηγμένων στους εξής παράγοντες:
- Τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τη συντηρητική στάση των καταναλωτών ενόψει του αποτελέσματος. Ισχυρή αρνητική επίδραση δέχτηκαν το λιανικό εμπόριο και η οικοδομική δραστηριότητα.


- Την εγχώρια ύφεση, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω ανεργίας και την έλλειψη χρηματοδότησης πωλήσεων εντός ή εκτός των συνόρων.


- Το κόστος δανεισμού, που παρέμεινε υψηλό με αποτέλεσμα όσες εταιρίες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες να έχουν υψηλότερους πιστωτικούς τόκους.


- Τον περιορισμό μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων.


- Τις διακυμάνσεις των νομισμάτων και των εμπορευμάτων είχαν σημαντικές αρνητικές και θετικές αποκλίσεις στην τελική γραμμή.


ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ


Αρκετές από τις εταιρίες που εμφάνισαν καλά μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο του έτους συνέχισαν την θετική τους πορείας. Έτσι, έχοντας ένα καλό ξεκίνημα στο πρώτο μισό της χρήσης οι εταιρίες αυτές έχουν το πλεονέκτημα διάκρισης στην χρονιά. Για τις εταιρίες, ΟΠΑΠ, Μέτκα, S&B, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και Καρέλιας το πρώτο μισό του 2012 ήταν πολύ ενθαρρυντικό και χαρακτηρίστηκε από βελτιώσεις στην κοστολογική δομή τους την λειτουργική τους επίδοση και τον κύκλο εργασιών τους. Την θετική εικόνα στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli – Follie, Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΤΕ.


Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Σαράντης, Κορρές Πλαίσιο, Elton, Κρι – Κρι, Ικτίνος, Κυριακίδης, Καράτζης, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης,Flexopack, FG Europe, Eurodrip, Σωλ. Κορίνθου, Inform Lycos και η Ευρωπαική Πίστη.


Μικρές ανατροπές από το ζημιογόνο ή αδύναμο α’ τρίμηνο έχουν σημειωθεί σε ΔΕΗ, Τιτάνα,Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα.
 
ΟΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
 Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν την το δεύτερο τρίμηνο οι Alapis, Τράπεζα Κύπρου MIG, Nutriart, Αττικάτ, Αθηνά, Sato, Βιοτέρ, Ηρακλής, Νεώρειο Σύρου, Shelman, Σφακιανάκης, Κούμπας, Lamda Development, Eurobank Properties, Olympic Catering, Σιδενόρ, Μινωικές Γραμμές, Ελληνική υφαντουργία, Χαλκόρ, Sanyo, Επιχειρήσεις Αττικής και Intracom. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομείωσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων) με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.
 
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, η γενική αντίληψη των διοικήσεων για το άμεσο μέλλον όπως εκφράστηκαν μέσα από τις τηλεδιασκέψεις δεν αφήνουν και πολύ χώρο για αισιοδοξία. Αν και οι εξαιρέσεις που συνεχίζουν να κινούνται κερδοφόρα έχουν μια αξιοθαύμαστη αντοχή, η συστημική έκταση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία δεν δίνουν κάποιο στίγμα γενικότερης βελτίωσης.


Ο αγώνας αντοχής συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο αφού τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει σε όρους εγχώριας ζήτησης, χρηματοδότησης και διαχείρισης ρίσκου.
Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι της εγχώριας αγοράς δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν κατανεμηθεί επαρκώς σε όλες τις εταιρίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις.  Ειδικότερα, υπάρχουν εταιρίες με υπερβολικά χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών ή σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με την εσωτερική τους αξία. Η κεφαλαιοποίηση των προοπτικών αυτών των εταιριών από ότι φαίνεται θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό τοπίο. Σε αυτές τις εταιρίες έχει νόημα να εστιάσει ένα χαρτοφυλάκιο, καθώς θα είναι οι πρώτες που θα προσελκύσουν ρευστότητα σε μια αντιστροφή ή σταθεροποίηση του κλίματος στην πραγματική οικονομία.


Επενδυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν μεταβάλλουν την αρχική προσέγγιση του αναλυτή της Beta Securities σε ότι αφορά τις μετοχικές επιλογές. Tα βασικά κριτήρια των επιλογών  κινούνται γύρω από την συνταγή «προσεκτική χρηματοοικονομική δομή και πωλήσεις στο εξωτερικό».


  

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 77Η ΔΕΘ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΔΟΝΤΑΣ
PHARMA & HEALTH CONFERENCE 2012
ΚΛΑΔΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site