Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2012-τ.385                              

PHARMA & HEALTH CONFERENCE 2012


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Pharma & Health Conference», που πραγματοποιήθηκε στο InterContinental από τα Money Conferences και το περιοδικό «Pharma & Health Business» της εταιρείας Ethos Media S.A.


Το συνέδριο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι. Είχε κεντρικό θέμα «Το σύστημα υγείας σε κρίσιμη καμπή» και κύριος στόχος του ήταν η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας της χώρα μας και η ανάδειξη των πολιτικών για την ανάκαμψη του ελληνικού συστήματος υγείας.
«Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου στην υγεία». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο «Pharma & Health Conference 2012». Ο υπουργός εξήγγειλε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλους τους φορείς του υπουργείου, με κύριο στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες.
Στους αναπτυξιακούς στόχους του υπουργείου συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, καθώς όπως είπε «σήμερα το κράτος δεν έχει πόρους, αλλά χώρους και πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του ίδιου του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσει ένα επιτελικό όργανο.
Όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το rebate, αλλά και το σύστημα επιστροφής claw back για τη φαρμακοβιομηχανία.
 Εν συνεχεία ο κ. Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis, δήλωσε πως «η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι το κλειδί, ώστε να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας, προς όφελος των ασφαλισμένων και των εταίρων του χώρου.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Η συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εξοικονόμηση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης ανήλθε τα τελευταία 3 χρόνια στα 2,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπήρξε και μια έμμεση συνεισφορά του κλάδου, ο οποίος κλήθηκε να υποστεί «κούρεμα» ομολόγων αξίας 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ο κλάδος χρηματοδοτεί επί 20 και πλέον μήνες το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ, διαθέτοντας προϊόντα χωρίς να πληρώνεται. Τα χρέη αυτή τη στιγμή φτάνουν το ποσό του 1,65 δισ. ευρώ. Ο κ. Φρουζής τόνισε χαρακτηριστικά: «δεν ζητούμε να εξαιρεθούμε, εφόσον πληρωνόμαστε, από την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της υγειονομικής δαπάνης, στα άλλα κόστη του συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων. Η περιστολή του δημοσίου προϋπολογισμού πρέπει να είναι ισομερής, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη».
Θετικά αποτελέσματα έχει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του οποίου η χρηστικότητα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, μέχρι τότε, όπως τόνισε κ. Βλάσης Σφυροέρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α., στο σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες του σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε όσοι εμπλέκονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είναι χρήστες να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου.
Όπως δήλωσε, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το μεγαλύτερο on line σύστημα καταχώρισης στην Ελλάδα και δέχεται περισσότερες από 5 εκατ. καταχωρίσεις το μήνα. Το σύστημα καλύπτει:
 - το 95% των φαρμακείων(=10.764)
 - το 80% των γιατρών (= 37.566)
 - το 80% του συνόλου των συνταγών (4.5 εκατ.)
Αναφερόμενος στο οικοδόμημα του e-health στο εξωτερικό, έφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία, που θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Η πρώτη ηλεκτρονική συνταγή στη χώρα εκδόθηκε το 1983 και έχει εφαρμοστεί σε ποσοστό 97% στην πρωτοβάθμια φροντίδα και σε ποσοστό 87% στα νοσοκομεία. Στόχος του έργου στην Ελλάδα είναι η προστασία της υγείας του ασθενή και ο εξορθολογισμός των δαπανών με την ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντικά οφέλη, επίσης, μπορούν να προκύψουν στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με σκοπό τη διασύνδεση με συστήματα τρίτων.
Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:
 -Πρόσβαση μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες (γιατροί, φαρμακοποιοί)
 -Οι ηλεκτρονικές συνταγές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, όπως: ID γιατρού/ασθενούς/φαρμακείου, διάγνωση (text & ICD-10), φάρμακα (ποσότητα, δοσολογία…), ποσοστό συμμετοχής ασθενούς κ.τ.λ.
 -Με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα: ποιος γιατρός έγραψε τη συνταγή, σε ποιον ασθενή, την ασθένεια, στοιχεία φαρμάκων (κόστος, αριθμός κουτιού, φαρμακείο κ.τ.λ.), δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, τη συνεργασία με Ε.Ε. (Task Force)/Συμβατότητα με το ευρωπαϊκό σύστημα epSOS.
Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2010.
Η πρώτη φάση περιλάμβανε την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με την ένταξη του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (OAEE). Στο σύστημα περιλάμβανε συνολικά 9.500 φαρμακοποιούς, 4.100 γιατρούς και 8.000 συνταγές κατά μέσο όρο την ημέρα. Τα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτήν τη φάση ήταν το μεγάλο φορτίο συνταγών και η αδυναμία ανταπόκρισης του υφιστάμενου συστήματος στην ολοένα και αυξανόμενη καταχώριση συνταγών.
Στη δεύτερη φάση το σύστημα επεκτάθηκε και το Γενάρη του 2011 συμπεριέλαβε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Και σε αυτήν τη φάση το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε λειτουργικά στον αυξανόμενο αριθμό συνταγών, καθώς το αρχικό έργο προέβλεπε 50.000 συνταγές το μήνα, ενώ ταυτόχρονα ήταν και ανεπαρκής η υποστήριξη από τον ανάδοχο.
Η τρίτη φάση, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011, αποτελούνταν από το μεγάλο διαγωνισμό, της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, για την πλήρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, αναπτύχθηκε η τρέχουσα εφαρμογή από την Η.ΔΙ.Κ.Α. σε περίπτωση αποτυχίας ανταπόκρισης του συστήματος και καθυστέρησης του διαγωνισμού και την 21η Μαΐου η εφαρμογή της Η.ΔΙ.Κ.Α. τέθηκε σε κανονική λειτουργία.Ανδρέας Λυκουρέντζος (9837-9871)
Υπουργός Υγείας
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μίλησε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο συνέδριο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου στην υγεία. Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε: «είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τόσο το υπουργείο όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στη δυσμενέστερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας τους. Απαιτείται να κάνουμε πολλά σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα, ενώ όπως γνωρίζουμε όλοι - και μάλιστα πολύ καλά - τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, δυσχεραίνουν το έργο μας.
Οφείλουμε αφενός να είμαστε συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις της πατρίδας μας και αφετέρου να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» δεκαετιών και να επιτύχουμε την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τού σήμερα και τη θεμελίωση του ΕΣΥ τού αύριο. Να μετατρέψουμε ένα σύστημα προβληματικό σε αποτελεσματικό, στην οργάνωση, στη λειτουργία και τη χρηματοδότησή του. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Η δημιουργία νέου Οργανισμού του υπουργείου, όπου μάλιστα απευθύνω πρόσκληση σε όσους μπορούν να προσφέρουν, να καταθέσουν τις ιδέες τους.
Παράλληλα, εξετάζουμε τη συγχώνευση υπηρεσιών του υπουργείου, με στόχο τη σύμπτυξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν φυσικά και στους εποπτευόμενους φορείς. Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων υγείας και φορέων πέρα από αναχρονιστικές αγκυλώσεις ή εμμονές σε πρόσωπα.
Στόχος μας είναι οι υψηλής ποιότητος υπηρεσίες υγείας, οπότε χρειαζόμαστε έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό διοικητικό μηχανισμό. Κρίσιμης σημασίας δέσμευσή μας είναι και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά ένα δισ. ευρώ, με τελικό στόχο για το 2012 τα 2,88 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη από 2,87 δισ. το 2005 εκτινάσσεται αλματωδώς στα 5,6 δισ. το 2009 και τώρα επιδιώκουμε την επιστροφή στο επίπεδο του 2005. Γιατί αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν συνεπάγεται καλύτερη περίθαλψη και καλό είναι να κατανοήσουν όλοι αυτήν τη διαφορά.
Ελεγχόμενη, όμως, και ορθολογική φαρμακευτική δαπάνη συνεπάγεται επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν, ήδη, πάντως νομοθετηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία εργαλεία πολιτικής όπως
o Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως και σε όλη την Επικράτεια εντός των επόμενων μηνών.
o Η επιστροφή πόρων στο ελληνικό δημόσιο, όταν η φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως, μέσω των μηχανισμών των Rebates και του Clow back.
o Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την επωνυμία των σκευασμάτων.
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής συναντά αντιδράσεις, αλλά είναι η μόνη ασφαλής επιλογή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Άλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας. Η πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας υποχρεώνει όλες τις πλευρές να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαία προσαρμογή στα νέα δεδομένα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Αλλαγή η οποία θα μεταφράζεται σε πράξεις, διότι:
• Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν αποσκοπούν να ανοίξουν μέτωπα ή να δυσχεράνουν το έργο των εταίρων της Υγειονομικής Κοινότητας και της αγοράς υγείας.
• Μόνο ο περιορισμός των δαπανών μπορεί να οδηγήσει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.
• Η αυθαίρετη επιβολή επιδιώξεων και συμφερόντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος. Ένα ενδεχόμενο το οποίο οφείλουμε να αποφύγουμε, με σκληρή δουλειά και ρεαλισμό, με πολιτική βούληση και όχι μικροπολιτική.


Με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια αποφασιστικότητα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα οργάνωσης, λειτουργίας και χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και σύγχρονο φορέα αγοράς υπηρεσιών υγείας.
Ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος. Πρέπει να είναι επιτελικός, ρυθμιστικός, διαπραγματευτικός και ελεγκτικός. Να αποτελεί, εν ολίγοις, ο ΕΟΠΥΥ το βραχίονα της ασκούμενης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, ενώ είναι αναγκαία η λειτουργική διασύνδεση και ο συντονισμός του με όλους τους φορείς του συστήματος υγείας.
Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα είναι ο περιορισμός των δαπανών και ο περιορισμός της σπατάλης του δημοσίου χρήματος ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, με συγκροτημένο σχέδιο και αξιολόγηση όλων. Η αξιολόγηση δεν θα είναι μονοσήμαντη, δηλαδή δεν θα εξεταστεί μόνο αν μειώθηκαν οι δαπάνες των νοσοκομείων, π.χ. για φάρμακα και υλικά ως απόλυτα μεγέθη.
Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν άλλωστε δίκαιο και αποδοτικό. Και αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, θα εξεταστεί σφαιρικά η παραγωγικότητα, η ποιότητα και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους.
Θα γίνει, δηλαδή, διαφανής και, προπαντός, δίκαιη αξιολόγηση.
Καθοριστικοί παράγοντες, επίσης, για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων αποτελούν θεσμοί όπως είναι το παρατηρητήριο τιμών, οι πληρέστερες διαδικασίες εκπόνησης και παρακολούθησης των προϋπολογισμών και η υποχρεωτική εκπόνηση ισολογισμών και απολογισμών των νοσοκομείων.
Εργαλεία και μέσα τα οποία δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε αναξιοποίητα. Για όλα αυτά βεβαίως χρειάζεται να ενισχυθούν οι υποδομές πληροφορικής και μηχανογράφησης με την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνικές στρατηγικές ή πολιτικές υγείας χωρίς επαρκή πληροφόρηση.
Πιστεύουμε ότι η ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων πόρων θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, της οποίας ο ρόλος σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία του.
Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα και την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά, σε βάθος χρόνου, στη μείωση των δαπανών, με παράλληλη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας κρίνεται απαραίτητη και η διαδικασία προμηθειών, κεντρικά, από το υπουργείο ή τις ΔΥΠΕ. Και πιθανότατα η ανάθεση όλης της διαδικασίας σε κεντρικότερο επίπεδο, με την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
Στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του εθνικού συστήματος υγείας, σημαντική πηγή μπορεί να αποτελέσει ο «Τουρισμός Υγείας». Χρησιμοποιώντας σύγχρονες πρακτικές υψηλής ποιότητας, προβάλλοντας την ενδονοσοκομειακή και κυρίως την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, δημιουργώντας ένα είδος «Ξενοδοχείων Υγείας», σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και στοχεύοντας στα κατάλληλα προϊόντα υγείας, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε προσφιλή διεθνή προορισμό για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Πρόκειται βέβαια για έναν φιλόδοξο στόχο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε να τον επιτύχουμε.
Μόα ακόμη πρόκληση είναι η αξιοποίηση της μελέτης η οποία αποτυπώνει την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας. Μελέτη η οποία καταδεικνύει ότι το κράτος δεν έχει ίσως αρκετούς πόρους, αλλά έχει δυνατότητες ανάπτυξης και αύξησης των εσόδων του, με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι το ξεπούλημά της, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δημιουργική συνεργασία και φυσικά πολιτική βούληση. Και ένας δοκιμασμένος τρόπος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου μας, είναι - μεταξύ άλλων - οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ).
Εργαλείο το οποίο, επίσης, μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθώς μπορεί να συμβάλει στο να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, διαλόγου αρχικά, μελετών στη συνέχεια και δημιουργίας των νοσοκομείων του μέλλοντος. Δεν είναι δυνατό – για παράδειγμα - το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις ιδιωτικές κλινικές να στηρίζεται στο ν. 1890 του 1991 (εκδόθηκε 21 χρόνια πριν), ο οποίος ρύθμισε, με Προεδρικό Διάταγμα το 2000, κάποια θέματα εφαρμογής του μετά από 9 χρόνια.
Υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας είναι να εκπονήσει το θεσμικό πλαίσιο και τις προδιαγραφές που θα διέπουν το νοσοκομείο του 2020 ή του 2030, όπως κάνουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες. Γιατί για να οικοδομήσεις το μέλλον, δεν είναι δυνατό να μένεις προσκολλημένος στο παρελθόν. Έργο του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να προσαρμόσει το αύριο στα δεδομένα του χτες, αλλά από το σήμερα να κοιτάξει κατάματα το αύριο.
Δεν υποσχόμαστε μια μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση. Δεσμευόμαστε ότι στην παρούσα περίοδο, υπό το κράτος των δημοσιονομικών προβλημάτων, θα εργαστούμε για να νοικοκυρέψουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Βλέποντας την κάθε πρόκληση ξεχωριστά και ανταποκρινόμενοι σε αυτή. Με συνετό και μεθοδικό τρόπο πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μικρές νίκες σε επιμέρους σημεία, αλλά ικανές στο να κάνουμε τελικά τη διαφορά και να υπηρετήσουμε με επιτυχία το δημόσιο συμφέρον.
Έχουμε όραμα, εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις αξίες μας, αλλά και σωφροσύνη, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την πολιτική και κοινωνική ομαλότητα και τη σταθερή διακυβέρνηση του τόπου. Είμαστε κυβέρνηση τετραετίας και θα κριθούμε για τις επιδόσεις μας στο τέλος της διαδρομής, ελπίζω δίκαια. Ομολογώ ότι δεν διαθέτουμε μαγικές συνταγές επίλυσης των προβλημάτων, αλλά με πίστη, αποφασιστικότητα και πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας, δεσμευόμαστε να εργαστούμε για ένα αισιόδοξο μέλλον Υγείας για τους πολίτες στον τόπο μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους δίπλα μας, με τις γνώσεις και την κρίση σας».


Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής (9974-9996)
Πρόεδρος του ΣΦΕΕ


«Η φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί για το 2012» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής. «Αντιθέτως, είναι μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια, καθώς δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε πάντα εμείς την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους και την αδυναμία της Πολιτείας να τα εισπράττει. Δεν είναι λογικό να ζητείται η εφαρμογή του clawback, τη στιγμή μάλιστα που ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον υπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης να είναι από μία πηγή και να μην υπολογίζονται κάθε φορά με διαφορετικά δεδομένα. Τόνισε ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο για το 2012, ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών που έχουν τα Ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία, αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.
Η δυσμενής αυτή κατάσταση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επιδεινώνεται περαιτέρω από το «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν δοθεί, έναντι χρεών παλαιότερων ετών. Η δε ζημία από το «κούρεμα» αυτό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Φρουζής επεσήμανε ότι η φαρμακοβιομηχανία θέλει να είναι σύμμαχος της Πολιτείας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και αυτό έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση της. Οφείλει όμως και η Πολιτεία να «σεβαστεί» τη φαρμακοβιομηχανία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι αυτονόητο, αν αναλογιστούμε τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί και όλα τα δυσμενή και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία σε βάρος του φαρμάκου.
Ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι το κράτος δείχνει ολιγωρία στην εφαρμογή καίριων δομικών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία και στο φάρμακο ειδικότερα. Η αδυναμία της Πολιτείας να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άρα τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την οδηγεί σε άδικα μέτρα, όπως οι οριζόντιες μειώσεις τιμών.
Παρέθεσε, δε, στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί επαρκώς και πως σειρά πρέπει να λάβουν άλλες δαπάνες Υγείας, οι οποίες βρίσκονται στο απυρόβλητο:
Από το 2009 η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 43%, φτάνοντας κάτω από τα 3 δισ. ευρώ Η δαπάνη για φάρμακα, ωστόσο, αποτελεί το 15% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία.
Η Πολιτεία εξαντλεί τα μέτρα της στο 15% της δαπάνης και δεν αγγίζει το 85%. Το 2009, τα δημόσια νοσοκομεία δαπάνησαν 1,3 δισ. ευρώ για φάρμακα και 1,6 δισ. για λοιπές προμήθειες. Το 2011, το ποσό που διέθεσαν για φάρμακα ήταν σημαντικά μειωμένο (832 εκατ. ευρώ) και το ποσό για λοιπές προμήθειες αυξημένο (1,61 δισ.).
«Μειώνοντας λοιπόν τη δαπάνη για τις λοιπές προμήθειες των νοσοκομείων στα επίπεδα του φαρμάκου», ανέφερε, «εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομήσει στα νοσοκομεία 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012-13».
Εν συνεχεία ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε στη μεγάλη υστέρηση στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, υπογράμμισε ότι οι ασθενείς έχουν πληγεί περισσότερο από όλους και κάλεσε την Πολιτεία να αναλογιστεί την επίπτωση των μέτρων στην ποιότητα της περίθαλψης.
Σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης του δελτίου τιμών, επεσήμανε πως το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί η Πολιτεία να βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια προκειμένου να επιτρέψει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ποιος μπορεί να κοιτάξει στα μάτια έναν ασθενή με μεταστατικό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου και να του πει ότι δεν έχει στη διάθεσή του φάρμακο το οποίο μπορεί να του σώσει τη ζωή λόγω προεκλογικής περιόδου ή επειδή δεν πρέπει να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη»;
Οι Έλληνες ασθενείς έχουν δικαίωμα σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ένα σταθερό περιβάλλον επιχειρηματικότητας. Για να είναι η Πολιτεία συνεπής σε αυτήν την προσδοκία τους, πρέπει να επιλύσει μια σειρά από επείγοντα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το φάρμακο δημιουργήθηκε για να ζώσει ζωές, αλλά και για να μειώνει τις δαπάνες υγείας στο σύνολό τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τεχνηέντως, καλλιεργείται η ακριβώς αντίθετη εντύπωση, ότι δηλαδή το φάρμακο είναι δαπάνη και αυτό αντίκειται σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τις τεκμηριώσεις των ειδικών.
Ο κ. Φρουζής παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρηματοδότησης του συστήματος, κάνοντας λόγο για ένα «σύμφωνο σταθερότητας για τη διετία 2012 – 2014».
Πρότεινε να προχωρήσει η ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του συστήματος, για να υπάρξει διαφάνεια και βιώσιμος εξορθολογισμός των πόρων, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, συμφωνώντας σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου.
Με απλά λόγια, οι εταιρείες δέχονται να μειώσουν τα έξοδα προώθησης, θα δεχτούν αυστηρότερο πλαίσιο συμμετοχής στα συνέδρια, τις επιστημονικές εκδηλώσεις, τις δωρεές, την επικοινωνία με τους επαγγελματίες Υγείας, τις έρευνες αγοράς και τις κλινικές έρευνες.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη συνεισφορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, και ειδικότερα στην προσφορά δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, στην απόδοση στο κράτος πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και την επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τόπο, καθώς στην Ελλάδα, παράγονται φάρμακα τα οποία εξάγονται σε 100 χώρες του κόσμου και διεξάγονται πάνω από 350 παρεμβατικές κλινικές μελέτες.


 


 


Πάνελ I (0035-0030)


Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας σε καθεστώς οικονομικής κρίσης και ύφεσης


Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, η αποδοτικότητα του μοντέλου του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συζητήθηκαν στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου.
Ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία, δηλώνοντας: «φτιάξαμε έναν Οργανισμό χωρίς να μελετήσουμε τα μακροοικονομικά του στοιχεία». «Συγχωνεύσαμε όλα τα ταμεία και τα ελλείμματά τους και συμπεριλάβαμε τον Οίκο Ναύτου και τον ΟΓΑ, που ασφαλίζει με εννέα ευρώ όλα τα μέλη της οικογένειας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έλλειμμα της τάξεως 50-60 εκατ. ευρώ κάθε μήνα».
Όπως εξήγησε τα χρέη των τεσσάρων ταμείων που συγχωνεύθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 230 εκατ. ευρώ για το 2011, ενώ το 2012 δεν έχουν καταβληθεί 210 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Μαΐου και 150 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Ιουνίου.
Στην παρούσα φάση εκτίμησε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να ζητήσει rebate, καθώς δεν τηρεί το νόμο, τις κοινοτικές οδηγίες και τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Εν συνεχεία ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρθηκε στις ανεξόφλητες οφειλές προς τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες είναι ανασφάλιστοι, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΠΑΔ χρωστάνε παντού... Ο ΟΠΑΔ τα τελευταία τρία χρόνια χρωστάει 350 εκατ. ευρώ στους γιατρούς, ενώ αν σε αυτά προστεθούν και τα χρέη από όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στο νέο φορέα, οι οφειλές αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Αν και ο νόμος προβλέπει ότι ο γιατρός θα πρέπει να πληρώνεται μέσα σε 45 ημέρες, ήδη βρίσκονται στον αέρα οι πληρωμές για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο».
Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ δήλωσε πως «οι συμβεβλημένοι γιατροί στην Αθήνα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2.500, ωστόσο πολλοί σταματούν τη συνεργασία τους με το φορέα, καθώς δεν πληρώνονται». Αίτημα του συλλόγου είναι να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση, καθώς μέχρι τώρα δεν συνάπτονται συμβάσεις. Όπως ορίζει ο νόμος, οι γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ εντάσσονται αυτοδικαίως στον ΕΟΠΥΥ και μπορούν να βλέπουν έως 150 ασθενείς κάθε μήνα. Σχετικά με τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης ανέφερε ότι «προϋποθέτει την εκπόνηση στρατηγικής πρόληψης που θα οδηγήσει στη μείωση του μέσου όρου της δαπάνης αυτής».
Ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών, που εκπροσωπεί 150 από τις 170 κλινικές στην Ελλάδα, μίλησε για τα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα χρέη του δημοσίου στις κλινικές. «Η έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ και οι επιλεκτικές πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δυσχερή οικονομική θέση τις κλινικές, που σήμερα απασχολούν 25.000 εργαζόμενους». Για το θέμα του συμψηφισμού των χρεών εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει βούληση από την Πολιτεία και ότι είναι πιθανό να μην επιτρέπεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα λόγω όσων ορίζει το μνημόνιο. Στις κινήσεις που κάνει ο κλάδος ανέφερε την αυτορρύθμιση που έχει γίνει στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα οποία είναι κατά 50% μειωμένα σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Για «πλήρη αδιαφάνεια στις πληρωμές των οφειλών του δημοσίου» μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, που δήλωσε ότι «η Πολιτεία πρέπει να ελέγξει και τις λοιπές φαρμακευτικές δαπάνες και το outsourcing στα νοσοκομεία, που ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη από τα φάρμακα είναι 700 εκατ. ευρώ». Συνολικά το κράτος οφείλει στις φαρμακοβιομηχανίες 1,65 δισ. ευρώ, ενώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ακόμα χρέη από το 2007.
Τέλος δεσμεύτηκε ότι «ο ΣΦΕΕ το Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε αυτορρύθμιση, ωστόσο αν δεν προχωρήσει και το ηλεκτρονικό σύστημα, όλες οι προσπάθειες θα μείνουν στη θεωρία».


Χριστίνα Γκόλνα (0286)
LLM, MSc Δικηγόρος, Policy Change Consultant
«Sustainable Pharmaceutical Policy Change – Options for the future»


Η κα Γκόλνα, στην παρουσίασή της, μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στις στρατηγικές βιωσιμότητας των εταιρειών στον κλάδο του φαρμάκου. Είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δίπολο στην πολιτική του φαρμάκου, καθώς από τη μία το φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και από την άλλη είναι και ένα οικονομικό προϊόν. Ανέφερε ότι η φαρμακευτική δαπάνη προέρχεται από το γινόμενο της τιμής των φαρμάκων επί του όγκου των πωλήσεων και αυτή τη στιγμή πρέπει να βελτιώσουμε και τα δύο μέρη αυτής της πράξης. Η βιωσιμότητα, σύμφωνα με την κ. Γκόλνα, χρειάζεται πάνω από όλα ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, αλλά στην Ελλάδα συνηθίζουμε να ξεκινάμε από τις εξαιρέσεις και μετά φτιάχνουμε τον κανόνα.
Προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, είναι σύμφωνα με τη δικηγόρο ο έλεγχος υποκατάστασης, ενώ ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο είναι μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Γκόλνα, αν εξαιρεθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για όλα τα υπόλοιπα δεν είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει και με ποια σειρά.Δημήτρης Δέμος (0330)
Πρόεδρος ΠΕΦ & Αντιπρόεδρος Demo


Ο κ. Δέμος, στην αρχή της εισήγησής του, έκανε έναν απολογισμό της προσφοράς της ένωσης που εκπροσωπεί στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος απαριθμεί 21 εργοστάσια, τα οποία απασχολούν άμεσα 8.500 εργαζόμενους, ενώ οι επενδύσεις στον τομέα έχουν φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Επίσης το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί έξι νέα εργοστάσια, με επιπλέον 1200 θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα που εξάγονται καταλήγουν σε καταναλωτές 60 χωρών.
Ο κ. Δέμος χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική που έχει ακολουθηθεί στο ελληνικό φάρμακο, με αποτέλεσμα η δαπάνη να αυξάνει συνεχώς την τελευταία δωδεκαετία. Η βιομηχανία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις συζητήσεις και τις προσπάθειες για τη μείωση της δαπάνης, όμως η Πολιτεία πάντα ακολουθούσε την εύκολη λύση της μείωσης των τιμών στα γενόσημα φάρμακα.
Ο κ. Δέμος επεσήμανε ότι σήμερα η εγχώρια βιομηχανία καλύπτει μόλις το 20% της συνολικής εγχώριας αγοράς, ενώ το 1990 το ποσοστό αυτό βρισκόταν κοντά στο 70% και επιβιώνει καθαρά λόγω του εξαγωγικού εμπορίου.
Για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε ότι θα μειώσει μεν τη δαπάνη, αλλά θα διχάσει την κοινωνία στους έχοντες, που θα μπορούν να πληρώσουν το καλό φάρμακο, και στους μη έχοντες, που θα λαμβάνουν αμφιλεγόμενης ποιότητας φάρμακα.


Δρ Νίκος Μανιαδάκης (0369)
Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας


«Αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης;»


Ο κ. Μανιαδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα δαπανηρό το ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς οι δαπάνες του αυξάνονται με ρυθμούς 7% το χρόνο, ενώ επεσήμανε ότι το ελληνικό μοντέλο υγείας δεν προσομοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο, καθώς είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικό και το πιο σπάταλο μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΟΣΑ. Ανάλογες έρευνες έχουν δείξει ότι οι Έλληνες θα ζούσαμε κατά 2,7 χρόνια παραπάνω, κατά μέσο όρο, αν το σύστημά μας ήταν στο επίπεδο των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών. Η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της υγείας στην Ελλάδα είναι επίσης αναποτελεσματική, καθώς η αναλογία του πληθυσμού σε γιατρούς είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ σε νοσηλευτές είναι χαμηλή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο δυσαρεστημένους χρήστες υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη.


Πασχάλης Αποστολίδης (0508)
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος,
Abbott Laboratories Hellas


«Ευκαιρίες στο σύστημα υγείας στην κρίσιμη καμπή»


Ο κ. Αποστολίδης μίλησε για τις τιμές των φαρμάκων με πατέντα στην Ελλάδα, οι οποίες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Μίλησε για την ανάγκη εξορθολογισμού του όγκου κατανάλωσης, τη μείωση της εξαπάτησης μέσω πλαστών συνταγών, τη μείωση στο κόστος διανομής και στο πρόβλημα των χρεών που έχουν εξελιχθεί σε «θηλιά» για τις εταιρείες. Στη συνέχεια της παρουσίασής του έκανε μια εικονική προβολή του κλάδου φαρμάκου στο 2017, παρουσιάζοντας το πώς θα έχουν διαμορφωθεί διάφοροι σημαντικοί δείκτες του τομέα, στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι στόχοι που έχει θέσει η Τρόικα και η ελληνική οικονομία επιτευχθούν.
Σύμφωνα με κάποιες από αυτές:
-H Ελλάδα έχει παραμείνει στο ευρώ και εξακολουθεί να είναι μέλος της Ε.Ε.-27.
-Η ανάπτυξη έχει φτάσει στο 2.1% όμως υπάρχει στόχος για μεγαλύτερη απαιτούμενη ανάπτυξη στο 2.5% - 2.7%.
-Το έλλειμμα έχει μειωθεί στο -1.5% και το χρέος έχει ήδη μειωθεί στο 120% (2017) αντί του 2020, μετά από το δεύτερο «κούρεμα» που έχει επέλθει.
-Ο αριθμός των βουλευτών έχει ήδη μειωθεί στους 200 και το εκλογικό σύστημα έχει γίνει αναλογικότερο, με αναλογικό bonus εδρών στα 3 πρώτα κόμματα (και όχι μόνο στο πρώτο κόμμα).
-Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εισαγωγών – εξαγωγών είναι σχεδόν 0%, καθώς τα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας έχουν γίνει ανταγωνιστικότερα και η ζήτηση για εισαγόμενα εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή.
-Ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός για την υγεία πλέον δεν υπολογίζεται μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά λαμβάνονται υπόψη και τεκμηριωμένες επιδημιολογικές μελέτες.
-Οι τομείς υγείας έχουν συγχωνευθεί επιτυχώς κάτω από έναν υγιή ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕOΠYY).


Πάνελ II (0552-0571)


Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη της πολιτικής
φαρμάκου της χώρας;


Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως η εξέλιξη των φαρμακευτικών δαπανών το 2012, αν είναι εφικτός ο στόχος του Μνημονίου για το ύψος των δαπανών, τα νέα δεδομένα από τη χρήση των γενοσήμων και τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και την αξιολόγηση της ιατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας.
Ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ότι μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να λυθεί το θέμα του «κουρέματος» του χρέους που αφορά στις εταιρείες του κλάδου. Επίσης ανέφερε ότι η υγεία δεν αλλάζει με βάση το Μνημόνιο, αλλά πρέπει να βαδίσει με σχέδιο προς τη λογική των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να μπαίνουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» οι διάφοροι τομείς.
Βασικό κριτήριο των αλλαγών θα πρέπει να είναι το μίγμα των φαρμάκων που θα λαμβάνουν οι ασθενείς. Δηλαδή ποια ακριβά φάρμακα λύνουν πράγματι μεγάλα προβλήματα και σε ποια θα πρέπει να κάνουμε πίσω.
Ο κ. Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΠΕΦ, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την κατανάλωση φαρμάκου το 2012 μπορεί να επιτευχθεί. Για την προεκλογική περίοδο τόνισε ότι έφερε τη φαρμακοβιομηχανία σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς στο εξωτερικό δεν δέχονται πλέον εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες. Επίσης υπάρχει το φαινόμενο του παράλληλου εμπορίου, που εντείνει τα προβλήματα ελλείψεων.
Ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, υπογράμμισε ότι από τα 12 φάρμακα που έγιναν blockbusters στην παγκόσμια αγορά, μόνο τα έξι βοήθησαν στην εξέλιξη της υγείας και έθεσε ως πρόβλημα το ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα συντελεστή κόστους/ωφέλειας για να δούμε κατά πόσο ένα φάρμακο βοηθάει στη μείωση της δαπάνης για την υγεία.
Ο Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, της Abbott Laboratories Hellas, επεσήμανε ότι όποια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, έπληξαν μόνο τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεχίζει να έχει τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτήν την πρακτική. Αν η Τρόικα θέλει να πετύχει και άλλη μείωση στις δαπάνες, αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει μέσω της βιομηχανίας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, έχει να πληρωθεί 19 μήνες και αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.
Ο Δρ Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ανέφερε από την πλευρά του ότι «δαιμονοποιούμε τα μέτρα του Μνημονίου, ενώ μέτρα όπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις λίστες και τη μηχανοργάνωση έπρεπε να τα έχουμε πάρει μόνοι μας και να τα εφαρμόσουμε σωστά και στοχευμένα. Η συμμετοχή κάθε Έλληνα ασθενή στα φάρμακα είναι στο 9%, όταν σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 40%. Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα, όπου η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μεγαλύτερη».


«Το ελληνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Προβλήματα και προοπτικές»


Βλάσης Σφυροέρας (0817)
Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α.


Στo ελληνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τις προοπτικές και τα προβλήματα που παρουσιάζει, αναφέρθηκε ο κ. Βλάσης Σφυροέρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α.
Αναφερόμενος στο οικοδόμημα του e-health στο εξωτερικό, έφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία, που θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Η πρώτη ηλεκτρονική συνταγή στη χώρα εκδόθηκε το 1983 και έχει εφαρμοστεί σε ποσοστό 97% στην πρωτοβάθμια φροντίδα και σε ποσοστό 87% στα νοσοκομεία.
Στόχος του έργου στην Ελλάδα είναι η προστασία της υγείας του ασθενή και ο εξορθολογισμός των δαπανών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντικά οφέλη επίσης μπορούν να προκύψουν στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με σκοπό τη διασύνδεση με συστήματα τρίτων.
Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:
-Πρόσβαση μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες (γιατροί, φαρμακοποιοί)
- Οι ηλεκτρονικές συνταγές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, όπως: ID γιατρού/ασθενούς/φαρμακείου, διάγνωση (text & ICD-10), φάρμακα (ποσότητα, δοσολογία…), ποσοστό συμμετοχής ασθενή κ.τ.λ.
- Με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα: ποιος γιατρός έγραψε τη συνταγή, σε ποιον ασθενή, την ασθένεια, στοιχεία φαρμάκων (κόστος, αριθμός κουτιού, φαρμακείο κ.τ.λ.), τη δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, τη συνεργασία με Ε.Ε. (Task Force)/Συμβατότητα με το ευρωπαϊκό σύστημα epSOS. 
Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε σε τρεις φάσεις ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2010.
Η πρώτη φάση περιλάμβανε την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος, με την ένταξη του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (OAEE). Στο σύστημα περιλάμβανε συνολικά 9.500 φαρμακοποιούς, 4.100 γιατρούς και 8.000 συνταγές κατά μέσο όρο την ημέρα.
Τα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτήν τη φάση ήταν το μεγάλο φορτίο συνταγών και η αδυναμία ανταπόκρισης του υφιστάμενου συστήματος στην ολοένα και αυξανόμενη καταχώριση συνταγών.
Στη δεύτερη φάση το σύστημα επεκτάθηκε και το Γενάρη του 2011 συμπεριέλαβε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Και σε αυτήν τη φάση το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε λειτουργικά στον αυξανόμενο αριθμό συνταγών, καθώς το αρχικό έργο προέβλεπε 50.000 συνταγές το μήνα, ενώ ταυτόχρονα ήταν και ανεπαρκής η υποστήριξη από τον ανάδοχο.
Η τρίτη φάση, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011, αποτελείται από το μεγάλο διαγωνισμό, της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, για την πλήρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, αναπτύχθηκε η τρέχουσα εφαρμογή από την Η.ΔΙ.Κ.Α., σε περίπτωση αποτυχίας ανταπόκρισης του συστήματος και καθυστέρησης του διαγωνισμού και την 21η Μαΐου η εφαρμογή της Η.ΔΙ.Κ.Α. τέθηκε σε κανονική λειτουργία.
Σήμερα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το μεγαλύτερο on line σύστημα καταχώρισης, μεγαλύτερο σε αυτό το επίπεδο και από το taxis, που δέχεται περισσότερες από 5 εκατ. καταχωρίσεις το μήνα. Το σύστημα καλύπτει:


 - το 95% των φαρμακείων(=10.764)
 - το 80% των γιατρών (= 37.566)
 - το 80% του συνόλου των συνταγών (= 4.5 εκατ.)


Κωνσταντίνος Ρογκάλας (1012-1023)
MSc, MBA, Broadband Government, Transportation & e-Health Verticals Account Manager, Ericsson Hellas


«Διαδικτυωμένη Υγεία: Το μέλλον είναι ήδη εδώ»


Το όραμα της Ericsson για τη μετάβαση στη διαδικτυωμένη υγεία παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Ρογκάλας. «Η έννοια της διαδικτυωμένης κοινωνίας σχετίζεται με συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους για να διαχέουν την πληροφορία σε ανώτατο επίπεδο. Στόχος είναι το 2020 να λειτουργούν 50 δισ. συσκευές, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός θα σχετίζεται με το χώρο της υγείας».
Αναφερόμενος στα οφέλη του συστήματος HNIS, τόνισε ότι «οδηγεί αφενός σε εξοικονόμηση κόστους και αφετέρου στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ασθενείς. Στην Κροατία, που θεωρείται μία από τις τρεις πρωτοπόρους χώρες σε αυτόν τον τομέα στην Ε.Ε., εγκαταστάθηκε το 1987 και περιλαμβάνει γιατρούς, φαρμακεία, ασθενείς, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και mobile health, δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα να έχει το γιατρό στο κινητό του.
Η κάθε ομάδα επαγγελματιών υγείας έχει πολλές εφαρμογές, που έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του κροατικού συστήματος, ενώ εμφανίζονται πολλά στοιχεία, όπως συνταγές ανά γιατρό, νοσήματα ανά γεωγραφική περιοχή κ.ά.
Η διαδικασία έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών γίνεται με μια μαγνητική κάρτα, την οποία προσκομίζει ο ασθενής στο θεράποντα γιατρό. Ο γιατρός χρησιμοποιώντας μια smart card συνδέεται στο σύστημα, το οποίο ελέγχει και τη φορολογική ενημερότητα του ασθενούς και έχει άμεση πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Εν συνεχεία γράφει ηλεκτρονικά το σκεύασμα και ο ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο προσκομίζοντας τη μαγνητική κάρτα».
Τέλος τόνισε ότι για να πετύχει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρέπει να υπάρξει πανελλαδική τεχνική υποστήριξη, να γραφτούν τα used cases, να είναι ξεκάθαρα τα λειτουργικά συστήματα και ο ρόλος των εμπλεκομένων μερών και να ξεκαθαριστούν τα θεσμικά και νομικά ζητήματα.


Πάνελ III (0841-0839)


Σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


Για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ειδικότερα για τη λειτουργικότητα και για τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζει, αλλά και για το πώς αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, συζήτησαν οι συμμετέχοντες στην τρίτη θεματική ενότητα.
Σε μεγάλο βαθμό έχει βελτιωθεί η χρηστικότητα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους γιατρούς και τους ασθενείς, καθώς έχουν περιοριστεί τα τεχνικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις που το σύστημα εμφάνιζε αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ελευθερίου, Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα, όπως η έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε κέντρα υγείας, κέντρα αποκατάστασης του ΙΚΑ και νοσοκομεία. Όπως είπε, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το έργο και την προσπάθεια της Η.ΔΙ.Κ.Α., συνταγογραφώντας μόνο ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα. Επίσης άμεσα, όπως τόνισε, πρέπει να εφαρμοστεί και η διασύνδεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τέλος, ανέφερε ότι για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και το μεγάλο αριθμό των συνταγών δεν φταίνε μόνο οι γιατροί, αλλά και η νοοτροπία του Έλληνα ασθενή.
Από την πλευρά του ο κ. Σεραφείμ Ζήκας, Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μίλησε για τη θετική εικόνα που παρουσιάζει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το Μάιο και μετά και έθεσε το ζήτημα της διασύνδεσης των φαρμακείων, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς. «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που αν εφαρμοστεί σωστά, σταδιακά θα εκλείψουν και όλα τα αρνητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται. Προς το παρόν όμως υφίστανται δύο συστήματα συνταγογράφησης, το χειρόγραφο και το ηλεκτρονικό και αυτό γιατί υπάρχουν σκευάσματα που δεν εντάσσονται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή η λύση είναι να σκανάρονται οι συνταγές».
Την απουσία του κατάλληλου πλαισίου ελέγχου στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης επεσήμανε ο κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλισης, ο οποίος πρότεινε να ενταχθεί στο πλαίσιο ιατρικού φακέλου η κάθε συνταγή, για να αξιολογείται αν το φάρμακο συνταγογραφείται σωστά και να διασφαλιστούν διάφορες παράμετροι, όπως το ότι η κάθε συνταγή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γιατρού που την υπογράφει.
Ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. μίλησε για το διαγωνισμό που αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τόνισε ότι όσον αφορά την εξέλιξή του ενδέχεται: α) να προχωρήσει ο διαγωνισμός σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο και να υπάρξει ανάδοχος, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει και θα επεκτείνει την υπάρχουσα εφαρμογή και β) να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε η Πολιτεία και η Η.ΔΙ.Κ.Α. να κληθούν να δώσουν λύση. Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι τότε πρέπει το σύστημα να εξελίσσεται και για αυτό απαιτείται να καλυφθούν οι ανάγκες που έχει τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και προσωπικού. Όσον αφορά το κόστος του διαγωνισμού, είπε πως τα «25 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα. Το σύστημα που εφάρμοσε η Σουηδία κόστισε 250 εκατ. ευρώ, το κυπριακό σύστημα κόστισε 100 εκατ. ευρώ και το αγγλικό πάνω από ένα δισ. ευρώ». Τέλος, τάχθηκε υπέρ της κάρτας υγείας του πολίτη, μέτρο που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς στην Ελλάδα εκδίδονται κάθε μήνα περίπου 5 εκατ. συνταγές με κόστος 2,5 ευρώ η κάθε μία.


 


Πάνελ IV (1081-1083)


Προβλήματα και προοπτικές ανάπτυξης της κλινικής έρευνας στην
Ελλάδα


Στο τέταρτο πάνελ του συνεδρίου συζητήθηκαν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της κλινικής έρευνας, τα ατού που έχει η Ελλάδα, αλλά δεν έχει εκμεταλλευθεί, καθώς και το τι πρέπει να γίνει ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις στην κλινική έρευνα.
Ο Δρ Γιάννης Χoνδρέλης, Sr Διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (EMRI), επικεντρώθηκε στις ελλείψεις που προέρχονται από την έλλειψη της συμπαράστασης της Πολιτείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για την κλινική έρευνα και να μη θεωρεί ότι η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στην «αντίπερα όχθη».
Ο κ. Γιάννης Βλόντζος, Πρόεδρος του Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της Merck και Αντιπρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία που βάζει νέους κανόνες για την έγκριση των κλινικών ερευνών και στο ότι πρέπει οι εκπρόσωποι του κλάδου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την Πολιτεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο στην κλινική έρευνα. Επίσης ο κ. Βλόντζος στάθηκε ιδιαίτερα στην ασυνέχεια από πλευράς Πολιτείας και στην αποσύνδεση από το παρελθόν, η οποία προέρχεται από τη συνεχή εναλλαγή υπουργών στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Βλόντζο πρέπει στις διαπραγματεύσεις με την Πολιτεία να συμμετέχουν και μόνιμοι υπάλληλοι των υπουργείων, ώστε όταν αλλάζει η ηγεσία των υπουργείων να μην ξεκινάει κάθε φορά από το μηδέν η επικοινωνία.
Ο Δρ Άγγελος Στεργίου, Ιδρυτής, CEO & Πρόεδρος της ΣELLAS Clinicals, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα καμπάνια κατανόησης του τι είναι και τι προσφέρει η κλινική έρευνα. Επίσης είπε ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση της έρευνας και να μην πραγματοποιείται μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Με το να γίνονται οι μελέτες στην Ελλάδα, τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς δεν θα χρειάζεται οι Έλληνες ερευνητές να πηγαίνουν στο εξωτερικό, ενώ και το κράτος δεν θα χάνει χρήματα.
Ο κ. Τάκης Ζερβακάκης, Vice President Business development & Marketing της Zein Biotec, μίλησε και αυτός για τις αρνητικές επιπτώσεις στην κλινική έρευνα, που προέρχονται από τη στάση της Πολιτείας. «Είναι πολύ κακό να φρενάρουν έρευνες επειδή υπάρχει αρνητική αντιμετώπιση από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Βέρα Βαζαίου, Sr Mgr Development Operations της Amgen Hellas, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ερευνητικών φαρμάκων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτά δεν έχουν προφίλ ασφάλειας, οπότε ο ερευνητής οφείλει να εξετάζει το όφελος σε συνάρτηση με το ρίσκο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών «είναι μέσα στο παιχνίδι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά παρόλα αυτά οι ασθενείς θέλουν να μπαίνουν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Τέλος, υπογράμμισε το πρόβλημα της ελλιπούς πρόσβασης και πληροφόρησης που έχουν οι Έλληνες ασθενείς σε τέτοιου είδους ερευνητικά προγράμματα.


Απόστολος Παπαδόπουλος (1195-1162)
Partner της Grant Thornton Ελλάδας και επικεφαλής του τμήματος Government & Infrastructure Advisory


«Αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων: Ο ρόλος της συμμετοχής του προσωπικού»


Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, στους επιδιωκόμενους στόχους και τους κινδύνους που υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές δαπάνες, υπάρχει ανάγκη μείωσης από 3,75 δισ. ευρώ το 2011 σε 3,00 δισ. ευρώ το 2012 και περαιτέρω μείωση των νοσοκομειακών δαπανών, με στόχο να φτάσουν το 2015 τα 2,50 δισ. ευρώ βάσει του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση υπηρεσιών, προχωρά η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, με βασικό στοιχείο τη συγχώνευση μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων.
Στόχοι είναι η μείωση κόστους, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Ως βασικούς κινδύνους έθεσε τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών, αλλά και πιθανές επιπτώσεις στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.
Η αναπροσαρμογή αυτή οφείλει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, να λάβει υπόψη δύο βασικές παραμέτρους:
- Τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν αλλάξει τόσο την τεχνολογία παραγωγής των υπηρεσιών υγείας όσο και τα αίτια νοσηρότητας, το επιδημιολογικό (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) προφίλ και τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά των πολιτών (γήρανση πληθυσμού),
- Το ρόλο του υφιστάμενου προσωπικού και την ανάγκη οι όποιες αλλαγές να πραγματοποιηθούν με την άμεση εμπλοκή του.


Σε διαφορετική περίπτωση οι όποιες αλλαγές έχουν σχεδιαστεί (π.χ. οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων) και αναμένεται να υλοποιηθούν, είναι πιθανό να μην έχουν τα προσδοκώμενα οφέληΑπόστολος Λέτσιος (1198)
Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών


O κ. Λέτσιος ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Ανέφερε ότι μπορεί να παράσχει πλήρεις υπηρεσίες υγείας, καθώς εξυπηρετεί 250 χιλ. εξωτερικούς ασθενείς, πραγματοποιεί 3,5 εκατ. εξετάσεις σε 60.000 νοσηλευθέντες με 4,74 μέσες μέρες νοσηλείας. Το σύνολο των δαπανών για το 2011 ήταν 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ήταν για φάρμακα και τα 23 εκατ. προορίζονταν για υγειονομικό υλικό.
Η εφαρμογή της μεθόδου «Performance through engagement» στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και τη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας είχε ως στόχο την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης προμηθειών και τον ορισμό των περιοχών διατήρησης των αποθεμάτων (μέγιστα και ελάχιστα), την εγκατάσταση του μηχανισμού ελέγχου τους και την ανάπτυξη συστήματος για τη διαδικασία ανανέωσής τους.
Αρχικά έγινε η παρέμβαση στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, που διαθέτει 14 άτομα προσωπικό, και στη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας με 12 άτομα.
Τα δύο τμήματα χρησιμοποιούν υλικά υψηλής τεχνολογίας. με συνολικό προϋπολογισμό τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε επέκταση της εφαρμογής στο Τμήμα Προμηθειών.
Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου του 2012 από την εταιρεία «Unipart Expert Practices», σε συνεργασία με την Grant Thornton Hellas.


Βασίλης Μπαρδής (1250)
Γενικός Επιχειρησιακός και Διοικητικός Διευθυντής, Όμιλος «Ιατρικό Αθηνών»


«Διεθνή συστήματα αποζημίωσης νοσοκομείων. Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από την εμπειρία άλλων χωρών»


Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή, όλα τα συστήματα αποζημίωσης νοσοκομείων είναι εναρμονισμένα με το συνολικό σύστημα χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας, που έχει επιλεγεί για τη χώρα, το οποίο αποτελεί μέρος του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις υπηρεσίες υγείας.
Σε όλες τις χώρες με συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, παρατηρούμε εμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά, σε διαφορετικό βαθμό, σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με ξεκάθαρο και συγκεκριμένο το πλαίσιο χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές παραδοχές για τα συστήματα αποζημίωσης, αυτές είναι ότι:
-κανένα σύστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, γιατί ο οποιοσδήποτε βαθμός δυναμικής και προσαρμογής είναι πάντα μικρότερος της ταχύτητας των ιατρικών εξελίξεων.
-Κανένα σύστημα σε σύνολο ή μερικώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αυτούσιο σε μια άλλη χώρα.
-Τα συστήματα αποζημίωσης των νοσοκομείων είναι προσαρμοσμένα στην πολιτική υγείας και στην υπάρχουσα δομή των νοσοκομειακών συστημάτων και της κοινωνικής ασφάλισης.
-Οι τιμές καθορίζονται από ανεξάρτητες αρχές, με βάση τις δυνατότητες πληρωμής της κοινωνικής ασφάλισης, τα αναγνωρισμένα ιατρικά πρωτόκολλα και συγκεκριμένα κριτήρια καθορισμού, αξιολόγησης και ελέγχου. Έχουν άμεση σχέση με την προσφερόμενη ποιότητα, τείνουν να γίνουν ενιαίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης οι τιμές μπορεί να είναι άμεσα ή έμμεσα διαπραγματεύσιμες και να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας.Πάνελ V (1303-1310)


Διοίκηση, οργάνωση, χρηματοδότηση και προμήθειες νοσοκομείων σε περίοδο οικονομικής κρίσης


Κεντρικοί θεματικοί άξονες της τελευταίας ενότητας του συνεδρίου ήταν η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στο εθνικό σύστημα προμηθειών.
Στην εφαρμογή των ΚΕΝ αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Μπαρδής, Γενικός Επιχειρησιακός και Διοικητικός Διευθυντής του ομίλου «Ιατρικό Αθηνών». Αν και η εφαρμογή των ΚΕΝ αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς έχει τεθεί από τη δεκαετία του ’90, ωστόσο από τον αρχικό τους σχεδιασμό μέχρι και την πρώτη εφαρμογή τους υπήρξε διαφοροποίηση.
Αρχικά τη μελέτη για το σύστημα αυτό εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, εν συνεχεία όμως περνώντας από το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΣΥ και την αρμόδια Επιτροπή για έγκριση, υπήρξε διαφοροποίηση, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί από ένα σύστημα DRGs σε ένα σύστημα τιμοκαταλόγου. Ο κ. Μπαρδής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο του κόστους, που εφαρμόστηκε στον ιδιωτικό, αλλά όχι στο δημόσιο τομέα. Βάσει μελέτης αποδεικνύεται ότι με το παλιό σύστημα οι ιδιωτικές κλινικές εισέπρατταν τουλάχιστον 30-40 εκατ. ευρώ παραπάνω από ό,τι σήμερα, λόγω της χρήσης της τιμολόγησης του 1991, που δημιουργούσε αύξηση στην ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τα ΚΕΝ, επειδή το ποσό είναι συγκεκριμένο, εφαρμόζονται συστήματα κόστους και πρωτόκολλα και αυτό μειώνει το συνολικό κόστος. Αντίθετα, στα δημόσια νοσοκομεία το Φεβρουάριο του 2012 – που επιστρέψαμε στο παλιό σύστημα – το κόστος είναι μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Επίσης αναφέρθηκε στα παράδοξα του ελληνικού συστήματος να εισάγεται πρώτα το ΚΕΝ σε σχέση με την τιμή που υπάρχει και εκ των υστέρων να εισάγεται η διάγνωση, όπως και ότι στα δημόσια νοσοκομεία αγόραζαν με τιμή Παρατηρητηρίου, που δεν μπορεί να συγκριθεί με την τιμή των ΚΕΝ, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η ποσότητα που καταναλώνεται.
Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη της Task Force, αλλά και την άποψή της για τη μη αποτελεσματικότητα του συστήματος των ΚΕΝ, είπε ότι το μόνο πρόσθετο στοιχείο που αυτή τη στιγμή μας προσφέρει το σύστημα είναι ότι έχουμε τα πρώτα συγκρίσιμα στοιχεία και επιδημιολογικά δεδομένα. Με ένα κωδικό μπορούμε να έχουμε όλη την προσφορά υπηρεσιών. Ωστόσο όλο το πρόβλημα με το υπόλοιπο σύστημα είναι η εμπλοκή του λάθους που θυμίζει το «μετέωρο βήμα του πελαργού».
Για τα προβλήματα στους διαγωνισμούς που αφορούν στην προμήθεια υλικών μίλησε ο κ. Βασίλης Μάγειρας, Αντιπρόεδρος του ΣΕΠ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Μάγειρας Α.Ε.», οποίος εξήγησε ότι «υπήρξε μια νομιμοποίηση από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διορθώνει το πρόβλημα μέχρι την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, μετά είμαστε παράνομοι. Λόγω πολυνομίας, υπερβολικών απαιτήσεων των διακηρύξεων στο τεχνικό κομμάτι και τα δικαιολογητικών και αδυναμίας του φορέα, δεν έχουν τελεσφορήσει οι διαγωνισμοί.
Το Μητρώο Προμηθευτών είναι ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΠ, καθώς μειώνει το οικονομικό και εργασιακό κόστος που καταβάλλει κάθε επιχείρηση για την κατάθεση φακέλου». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που καταθέτουν και τρεις φορές τα χαρτιά τους για ένα διαγωνισμό που δεν πρόκειται να τελεσφορήσει. Σχετικά με το Παρατηρητήριο, σχολίασε ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να λυθούν διάφορα προβλήματα, όπως λόγου χάριν οι διπλοεγγραφές. Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειών. Η λογική του ότι καταγράφουμε τη χαμηλότερη τιμή χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ποσότητες δεν είναι σωστή».
Τέλος αναφέρθηκε στις ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου, την υποσχετική πληρωμής και την κατάσταση ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των προμηθευτών, τονίζοντας ότι:
- «Δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος ακόμα και αν υιοθετηθεί ένα άλλο σύστημα προμηθειών, να μην υπάρχουν προμηθευτές. Και αυτό μπορεί να γίνει πριν το τέλος του χρόνου»
- Οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία αγγίζουν τους 20 μήνες, το 70% των μελών του ΣΕΠ δεν έχουν πληρωθεί για τις προμήθειες του 2011 και το 20% για τις προμήθειες του 2010, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες ζητούν να αποκατασταθεί η ζημιά από το PSI, η οποία είναι πάνω από 80%
- Τα 3-4 τελευταία χρόνια υπάρχει υπερφορολόγηση στις εταιρείες προμηθευτών
-  Αν και με βάση το νόμο τα νοσοκομεία υποχρεούνται από τη στιγμή που γίνεται ένας διαγωνισμός να έχουν δεσμευμένα τα χρήματα στον προϋπολογισμό τους, αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη


Σύμφωνα με τη Δρα Κατερίνα Καστανιώτη, Επίκουρο Καθηγήτρια Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του ΥΥΚΑ, δύο είναι οι βασικές αιτίες που δεν έχουν αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί: το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα και οι τεχνικές προδιαγραφές, που δεν είναι σαφείς. Το πρόγραμμα προμηθειών του 2010 έχει κατά 70% συμβασιοποιηθεί, ενώ έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα του 2011 που έχει συμβασιοποιηθεί σε ποσοστό 15%. Οι διαστάσεις του προβλήματος με τους διαγωνισμούς είναι πολλές, καθώς πολλά νοσοκομεία έχουν χρήματα για να προχωρήσουν τα εντάλματα, αλλά δεν τα θεωρεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή δεν είναι νόμιμες οι διαδικασίες. Όσον αφορά τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου, είπε πως το πρώτο θετικό βήμα είναι ότι ξεπεράστηκε η νοοτροπία της διαπραγμάτευσης των διαγωνισμών και υπήρξε μετάβαση στην κουλτούρα του διαγωνισμού. Στόχος του είναι να παρατηρεί τις τιμές των συμβάσεων και να καλύπτει τα προβλήματα που εμφανίζει το σύστημα υγείας λόγω της δαιδαλώδους γραφειοκρατικής διαδικασίας στους διαγωνισμούς.
Για το Μητρώο Προμηθευτών τόνισε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες υλοποίησής του και εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο θα έχει συσταθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της General Electric HealthCare, μίλησε για τις ενιαίες προδιαγραφές που συνέταξε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και αφορούν τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες όμως στην πράξη τα νοσοκομεία δεν ακολουθούν, καθώς το καθένα εφαρμόζει τη δική του πρακτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συμμετοχή στους διαγωνισμούς να περιορίζεται δραματικά και το ΕΣΠΑ να έχει κολλήσει εν τη γενέσει του. Αυτή τη στιγμή διαγωνισμοί περίπου 20 εκατ. ευρώ είναι σε εξέλιξη και αναμένονται διαγωνισμοί ύψους επίσης 20 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι η προγραμματική περίοδος τελειώνει του χρόνου, οι πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί. Τόνισε επίσης ότι είναι εμφανής η έλλειψη χάρτη υγειονομικών αναγκών των νοσοκομείων της χώρας, γεγονός που συνεπάγεται κακή κατανομή κονδυλίων.
Παρέθεσε δε το παράδειγμα της Αλβανίας για τους διαγωνισμούς, λέγοντας ότι «έχει δημιουργήσει αυτόματη διαδικασία για τους διαγωνισμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βάσει της οποίας κάθε εταιρεία έχει δικούς της κωδικούς κατάθεσης προσφοράς. Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς γίνεται ηλεκτρονικά».
 Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GS1 Association Greece, αναφέρθηκε στη σημασία των bar codes, του ηλεκτρονικού εμπορίου και  του RFID για τα logistics στη σύγχρονη υγεία και τόνισε ότι στο δημόσιο υπάρχει πολυτυπία και πολυκωδικοποίηση, που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία. Θα ήταν «ευχής έργον», όπως είπε χαρακτηριστικά, να μπορούσαμε να μιλήσουμε όλη την ίδια γλώσσα, να δημιουργήσουμε μια κοινή βάση δεδομένων. Στην Ελλάδα πολλά νοσοκομεία χρησιμοποιούν τα bar codes, αλλά κατά το δοκούν. Το κόστος για την υιοθέτηση αυτού του συστήματος ξεκινά από 100 ευρώ για εξοπλισμό hardware και 350 ευρώ το χρόνο για software για μα μικρή επιχείρηση.
Στο Βέλγιο που εφαρμόστηκε η κωδικοποίηση, το κόστος υλοποίησης ανήλθε το 2005 στα 16.000 ευρώ, ενώ το όφελος από το σύστημα ήταν 300.000 ευρώ ετησίως.Το συνέδριο πραγματοποιείται από τα Money Conferences και το περιοδικό Pharma & Health Business της εταιρείας Ethos Media S.A., που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση κλαδικών επιχειρηματικών συνεδρίων υψηλού επιπέδου. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.
GOLD SPONSORS: ABBOTT, NOVARTIS
SILVER SPONSORS: AMGEN, ΒΙΑΝΕΞ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΖΗΝ
BRONZE SPONSORS: GLAXOSMITHKLINE, ERICSSON, BENNETT, ESET HELLAS.
DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATIONS: PHARMATHEN, PFIZER, DEMO S.A., MERCK SERONO, MERCK, MSD, MENARINI HELLAS, SANOFI, ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ Α.Ε., ROCHE HELLAS
CORPORATE PARTICIPATIONS: GENESIS PHARMA, SERVIER, SIEMENS, BOEHRINGER INGELHEIM, ASTELLAS, KAINOTOMIA, ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., ΣELLAS CLINICALS, ΕΛΠΕΝ, HDI GERLING, GE HEALTHCARE, GS1 ASSOCIATION, JANSSEN, LIBYTEC ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
UNDER THE AUSPICES OF: ΣΦΕΕ, ΠΕΦ
LIVE WEBCASTING SPONSOR: M-DATA
PRINT SPONSOR: PRESSIOUS ARVANITIDIS
INTERPRETATION SPONSOR: PLANITAS
COMMUNICATION PARTNER: V+O
COURIER: ΤΑΧΥΔΕΜΑ
COMMUNICATION SPONSORS: ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΚΕΡΔΟΣ, PHARMA & HEALTH BUSINESS, ΧΡΗΜΑ, INSURANCE WORLD, ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΙ, PALO.GR


Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αθηνά Φραδέλου, τηλ. 2109984905, fradelou.a@ethosmedia.eu 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 77Η ΔΕΘ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΔΟΝΤΑΣ
PHARMA & HEALTH CONFERENCE 2012
ΚΛΑΔΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site