Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2012-τ.386                              


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ... ΒΡΙΣΚΕΙ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ


Εν μέσω της αβεβαιότητας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, το Χρηματιστήριο Αθηνών, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις, σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά έτους.


Τα τραπεζικά deals που έχουν ανακοινωθεί και αλλάζουν άρδην τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό χάρτη και η πρόθεση της κυβέρνησης για προώθηση των αποκρατικοποιήσεων άμεσα, έχουν αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών. Παράλληλα, το ανοδικό ράλι που σημείωσε η μετοχή της Coca Cola, μετά την είδηση για τη μεταφορά της έδρας του ομίλου στην Ελβετία, έδωσε ώθηση στο γενικό δείκτη τιμών, δεδομένου του ότι ο συγκεκριμένος τίτλος έχει μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωσή του.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ακκιζίδη, γενικό διευθυντή της Axon Χρηματιστηριακής, η μεσοπρόθεσμη τάση της εγχώριας αγοράς παραμένει ανοδική, ενώ το επόμενο διάστημα, με κάθε θετική αφορμή, ο γενικός δείκτης έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώνει ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών, χωρίς ωστόσο να αναμένεται έντονη και συνεχόμενη ανοδική ορμή. Με άλλα λόγια το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν διαστήματα ανόδου και μετέπειτα διαστήματα οριζόντιας κίνησης των τιμών.
Θετικοί καταλύτες για την εγχώρια αγορά θεωρούνται οι εξελίξεις που θα αφορούν τόσο το σύνολο της Ευρωζώνης όσο και ειδικά τη χώρα μας. Στην παρούσα φάση, η σημαντική μείωση των πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η διαφαινόμενη εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου των 31,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, καθώς και η πίεση που ασκείται στην Ισπανία για να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και άρα να λάβει και αυτή μέτρα προσαρμογής, θεωρούνται θετικοί καταλύτες.


Από την άλλη πλευρά, παραμέτρους αστάθειας θεωρεί ο κ. Ακκιζίδης ότι θα αποτελέσουν όποιες διαβουλεύσεις θα αφορούν την επιμήκυνση των μέτρων προσαρμογής στην Ελλάδα, καθώς και η συζήτηση για πιθανή απομείωση του δημοσίου χρέους από τα κράτη - μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Οι αποφάσεις αυτές – ακόμη και αν ληφθούν - αναμένεται να καθυστερήσουν, επιτείνοντας έτσι το κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα και κατ’ επέκταση στην αγορά. Εάν όμως ληφθούν σύντομα, και με γνώμονα τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει θετικά στην αγορά τόσο των μετοχών όσο και των ελληνικών ομολόγων, τα οποία σημειώνεται ότι διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.


Η σταθεροποίηση της μετοχής της Coca Cola στα νέα υψηλά και η συνέχιση του ανοδικού ράλι των τραπεζών αποτελούν προϋπόθεση για να κινηθεί υψηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αναφέρει ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακής. Το καλό κλίμα στην ελληνική αγορά αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή ρητορικής των Ευρωπαίων σε σχέση με την Ελλάδα, που είναι εμφανής κατά τους τελευταίους μήνες. Αυτό δίνει ελπίδες για ισχυρές πολιτικές αποφάσεις από την Ευρώπη, που θα αναστρέψουν την ανοδική πορεία του ελληνικού χρέους, που θεωρείται μη βιώσιμο, από τους περισσότερους επενδυτικούς οίκους, χωρίς κάποιες παρεμβάσεις.
Την ίδια ώρα, οι συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν στην Ευρωζώνη με την Ισπανία και την Κύπρο να βρίσκονται κοντά στο μηχανισμό στήριξης, δεν επιτρέπουν συζητήσεις για κάποιο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οι οποίες ίσως ξεκινήσουν μέσα στο 2013.
Στην περίπτωση που οι προσδοκίες της εγχώριας αγοράς για διευθέτηση του ελληνικού χρέους και εκταμίευση της επόμενης δόσης διαψευσθούν, μπορεί να σημειωθεί σημαντικό πισωγύρισμα του γενικού δείκτη, σε πρώτη φάση προς τη στήριξη των 740 μονάδων.
Επίσης, η πρόθεση, από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, για κύμα αποκρατικοποιήσεων μέσα στο 2013, που θα αφορούν και αρκετές εισηγμένες όπως τα ΕΛ.ΠΕ., την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ, κρίνεται θετική.


Άξια αναφοράς, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, είναι επίσης η σημαντική άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων, με κέρδη που ξεπερνούν το 100% από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης ορισμένων χαρτοφυλακίων προς την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα σχετίζεται και με αγορές από ελληνικές τράπεζες, με την ελπίδα της εγγύησης αυτών των ομολόγων από το ΤΧΣ.


Αναφορικά με τις τράπεζες ο αναλυτής αποδίδει τη διατήρηση της ανοδικής του κίνησης σε μεγάλο βαθμό στη νέα «περίοδο χάριτος» που παίρνουν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν θετικά τους ευνοϊκούς όρους ανακεφαλαιοποίησης, τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου και ενδεχομένως την εγγύηση των ελληνικών ομολόγων από το ΤΧΣ, που όλα μαζί θα μειώσουν δραστικά την υποχρεωτική ελάχιστη συμμετοχή των νυν μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.


ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ


Η έντονη κινητικότητα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο, οι τραπεζικές εξελίξεις, τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η πρόσφατη ανακοίνωση της Coca Cola για μεταφορά της έδρας της στην Ελβετία και εισαγωγή των μετοχών της στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, έχουν αυξήσει και πάλι το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών για την εγχώρια αγορά και τις επιχειρήσεις της.


Θετικά ήταν τα σχόλια των περισσοτέρων διεθνών οίκων για την απόφαση της Coca Cola, υποστηρίζοντας ότι με την κίνησή της αυτή διοίκηση της εταιρείας εξαλείφει τον κίνδυνο που θα είχε το μέλλον της μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Ειδικότερα, η JP Morgan αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή της εταιρείας στα 20 ευρώ ανά μετοχή, από 13,50 ευρώ προηγουμένως, και αναβάθμισε τη σύσταση σε «overweight» από «neutral». Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά πως η Coca Cola μπορεί να επιστρέψει σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών της κατά τη χρήση του 2013. Από την πλευρά της, η Société Générale αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 13,50 ευρώ ανά μετοχή, από 7,50 ευρώ προηγουμένως, ωστόσο η σύστασή της παραμένει αμετάβλητη σε «sell». Νέα υψηλότερη τιμή- στόχο για τη μετοχή θέτει και η HSBC στα 17 ευρώ, από 14 πριν, ενώ διατηρεί τη σύσταση «neutral».
Από την πλευρά της η S&P αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα την κίνηση της εταιρείας, διατηρώντας την αξιολόγηση της Coca Cola 3E σε καθεστώς παρακολούθησης, με ενδεχόμενη υποβάθμιση (Crédit Watch Negative).
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, αν και η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Ελβετία είναι θετική από πιστωτικής πλευράς, η μεταβίβαση των μετοχών ενέχει κινδύνους λόγω της μεταβλητότητας στις αγορές κεφαλαίου.


«Βροχή» αναλύσεων δημοσιεύτηκαν και για τον τραπεζικό κλάδο, όπου οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα ήταν ραγδαίες. Σύμφωνα με την JP Morgan, το deal της Εθνικής με τη Eurobank αποτελεί ένα θετικό βήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αναλυτικά, η JP Morgan χαρακτηρίζει την πρόταση για συγχώνευση με τη Eurobank ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», το οποίο θα μειώσει τους συστημικούς κινδύνους, θα δημιουργήσει συνέργειες, θα παροτρύνει τους μετόχους να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση και θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση.
 Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η επένδυση στην Εθνική εμπεριέχει προκλήσεις.
Από την πλευρά της και η Bank of America, σε έκθεσή της, βλέπει σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία συνεργειών, εξαιτίας τις επικάλυψης των δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που θα καταστήσει τη νέα τραπεζική οντότητα πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η αντίδραση της S&P στο τραπεζικό deal, καθώς διατηρεί την αξιολόγηση «CCC» με αρνητικό «outlook» για τις ελληνικές τράπεζες Eθνική και Eurobank, υποστηρίζοντας ότι ο νέος όμιλος θα παραμείνει ευάλωτος σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση της θέσης του τραπεζικού κλάδου, αλλά και της οικονομίας της χώρας.


Άμεση ήταν η αντίδραση των αναλυτών και στην είδηση της αύξησης της φορολογίας του ΟΠΑΠ. Στα 4 ευρώ, από 8 ευρώ προηγουμένως, μείωσε την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού η Morgan Stanley σε έκθεσή της, διατηρώντας τη σύσταση «underweight». Επίσης, ο διεθνής οίκος μείωσε κατά 55% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΠΑΠ από το 2013. Ειδικότερα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΠΑΠ θα ανέλθουν στα 0,55 το 2013 και στα 0,69 το 2014.
Στα 4 ευρώ, από 8,5 ευρώ προηγουμένως, περιέκοψε την τιμή - στόχο για τον ΟΠΑΠ και η BNP Paribas, μετά την αύξηση της φορολογίας. Παράλληλα μείωσε κατά 55% την πρόβλεψη για τα κέρδη EBITDA για το 2013 – 2014 και κατά 65% την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή. Η σύσταση για τη μετοχή παραμένει «ουδέτερη».
Το φορολογικό καθεστώς που επιβάλλεται στον ΟΠΑΠ θα έχει σημαντική επίπτωση στο cash flow της επιχείρησης, επισημαίνει σε ανάλυσή της η UBS. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού.


Κορυφαία επιλογή της Merrill Lynch από τον κλάδο των πετρελαιοειδών στην Ευρώπη παραμένει η Μότορ Όιλ και διατηρεί σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στα 9,7 ευρώ για τον τίτλο. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η εταιρεία διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ σημειώνει ότι είναι καλά τοποθετημένη, ώστε να επωφεληθεί από τα ισχυρά περιθώρια. Σημειώνεται ότι, με βάση την τιμή - στόχο, το περιθώριο ανόδου που «βλέπει» ο οίκος για τη Mότορ Όιλ υπερβαίνει το 60%.
 Στα 5,2 ευρώ, από 2,52 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs, σε έκθεση για τα ευρωπαϊκά utilities. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «neutral».


ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η ανάκαμψη που σημείωσαν οι αγορές το Σεπτέμβριο στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης - τα οποία πράγματι εξαγγέλθηκαν - αλλά οι επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο βρίσκονται σήμερα σε στάση αναμονής και χρειάζεται μια βελτίωση των στοιχείων για την οικονομία και τα κέρδη για να δικαιολογηθεί η αυξημένη αισιοδοξία, αναφέρει η JP Morgan Asset Management στη μηνιαία οικονομική ανασκόπηση επενδύσεων.
Ωστόσο, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι τα θετικά νέα για την οικονομία ίσως δεν έλθουν τόσο άμεσα. Θα παρέλθει κάποιο διάστημα για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των χαμηλότερων στεγαστικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και της συρρίκνωσης των περιθωρίων των ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, ενώ και τα επιτόκια φαίνεται να κινούνται πιο γρήγορα από τη διεύρυνση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Βραχυπρόθεσμα μάλιστα, η πορεία των μετοχών ίσως προηγείται κάπως της βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η οποία ενδέχεται να λειτουργήσει καταλυτικά και να επαναφέρει τις διογκωμένες εκτιμήσεις για την κερδοφορία το 2013 σε πιο λογικά επίπεδα. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι μετοχές φαίνεται να αντιδρούν πολύ έντονα στη μη επίτευξη των προβλέψεων για τα κέρδη, υποδεικνύοντας ότι η απογοήτευση δεν έχει προεξοφληθεί.
Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος ΟΜΤ, την τραπεζική ένωση και τη διάσωση της Ισπανίας ενδέχεται να συνεχίσουν να δημιουργούν κλίμα ανησυχίας για τους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο.
Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, η JP Morgan Asset Management εκτιμά ότι οι ανησυχίες για την Ευρώπη δεν μπορεί να επιφέρουν στις αγορές τίποτα παραπάνω από μικρής διάρκειας φάσεις νευρικότητας. Ένας παράγοντας κινδύνου που - όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο - μας προβληματίζει πιο έντονα, είναι το δημοσιονομικό χάσμα στις Η.Π.Α., το οποίο εξαρτάται από αστάθμητες πολιτικές εξελίξεις.
Αν και πολυάριθμες, οι παραπάνω αρνητικές παράμετροι εκτιμάται ότι είναι, ως επί το πλείστον, βραχύβιες. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η χαλάρωση από πλευράς κεντρικών τραπεζών τελικά θα ωθήσει ανοδικά τις επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο. Προς το παρόν, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να είναι σε ετοιμότητα, καθώς θα θέλουν να αποδείξουν την αποφασιστικότητά τους σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Ωστόσο, στους κύκλους των επενδυτών η διάθεση ανάληψης κινδύνου διατηρείται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα μετά την πρόσφατη άνοδο.
Παρά τους όποιους κινδύνους, στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης οι αναλυτές του ξένου οίκου διατηρούν αυξημένη στάθμιση στις μετοχές. Σε επίπεδο αγορών προτιμούν τις Η.Π.Α., την Ευρώπη πλην της Βρετανίας, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για τον Καναδά και την Αυστραλία και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία και τις αναδυόμενες αγορές.


Οι αναλυτές της Saxo Bank υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μικροοικονομία, καθώς οι μακροοικονομικές πολιτικές έχουν αποτύχει, κάτι που καταδεικνύεται από τα ποσοστό - ρεκόρ της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που φθάνει το 11,2%, καθώς και την αρνητική ανάπτυξη της Ευρώπης, που βρίσκεται στο 0,5%. Σύμφωνα με την έκθεση του δ’ τριμήνου της τράπεζας, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους επενδυτές. Σύμφωνα με τη Saxo Bank, οι μικρές εταιρείες, με θετικές προοπτικές ανάπτυξης, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές, ενώ πολλές από αυτές έχουν επεκταθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2012
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΩΜΑΣ ΤΖΙΚΑΣ
ΟΟΣΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ R & D
ΑΓΟΡΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ CASH & CARRY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΑ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site