Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2012-τ.387                              

ΕΑΣΕ -ΙCAP
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ CEO


Έρευνα που διεξήγαγε σε 2.340 Διευθύνοντες Συμβούλους και Γενικούς Διευθυντές των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group έδειξε ότι το 91% των CEOs πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο


 


Μέτρο με θετικό αντίκτυπο χαρακτηρίζει την πρόταση της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο η πλειοψηφία των CEOs, σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Συγεκριμένα το 74% των CEOs εκφράζουν με βεβαιότητα κι ένα επιπλέον 17% τείνουν να συμφωνούν με την άποψη ότι οι προτάσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα θα έχει τόσο η αύξηση των ωρών εργασίας (όπως δηλώνει με βεβαιότητα ένας στους τρεις CEOs και με πιο συγκρατημένη αλλά θετική άποψη ένας στους πέντε), όσο και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης στους 2 μισθούς (με βεβαιότητα σύμφωνα με τους τέσσερις στους δέκα CEOs και με λιγότερο ισχυρή αλλά θετική άποψη ένας στους πέντε). Αντίθετα, έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.


Άνοδο στις 103 μονάδες σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2012, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε ένα δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 24/09/2012 έως 03/10/2012.


Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες συνεχίζοντας για τέταρτο τρίμηνο την ανοδική του πορεία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει βελτίωση του κλίματος σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) βελτιώθηκε έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 127 μονάδες.


Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 3ο τρίμηνο του 2012:


Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους μειώθηκε σε 82% έναντι 94% του προηγούμενου τριμήνου. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκε σε 15% (έναντι 5% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παραμένει ίδια. Συνεχίζονται οι θετικές προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά που αποτυπώνονται στην νέα άνοδο του δείκτη στις 166 μονάδες. Την εξέλιξη του δείκτη επηρέασε θετικά η αύξηση σε 32% του ποσοστού των CEOs που πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος, έναντι 23% το προηγούμενο τρίμηνο.


Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε σημαντική άνοδο στις 97 μονάδες έναντι 85 του πρώτου τριμήνου του 2012. Καθοριστική στην εξέλιξη του δείκτη είναι η μείωση του ποσοστού των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους σε 75% έναντι 85% του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 143 μονάδες. Ωστόσο, παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ των τομέων. Θετικές είναι οι προσδοκίες για το επόμενο έτος των CEOs εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σημειώθηκε κάμψη του δείκτη.


Συνεχίζεται το αισιόδοξο το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει νέα άνοδο κατά το τρίτο τρίμηνο στις 61 μονάδες. Σημαντικότερη είναι η άνοδος του δείκτη στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έναντι της βιομηχανίας. Βελτιωμένες έναντι του προηγούμενου τριμήνου είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 126 μονάδες έναντι 116 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 47% έναντι 38% το προηγούμενο τρίμηνο.


Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 73 μονάδες έναντι 63 του προηγούμενου τριμήνου. Το 13% των CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου τριμήνου (11%). Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες. Από την κλαδική ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώνεται ότι οι CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη των επενδύσεων στις επιχειρήσεις τους κατά τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με την βιομηχανία και τις υπηρεσίες όπου ο δείκτης σημείωσε κάμψη.


Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση σημείωσε οριακή άνοδο στις 53 μονάδες έναντι 52 το προηγούμενο τρίμηνο. Ένας στους πέντε CEOs δήλωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (έναντι 15% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ παράλληλα αυξήθηκε σε 50% (έναντι 46% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει αύξηση της κινητικότητας στην απασχόληση. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε κάμψη στις 93 μονάδες έναντι 97 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει το επόμενο έτος μείωση της απασχόλησης αυξήθηκε σε 37% έναντι 32% το προηγούμενο τρίμηνο.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΛΑΔΟΥ FACTORING
ΚΛΑΔΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2012
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CHIPITA
ΕΡΕΥΝΑ PWC ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site