Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2012-τ.387                              

Σε αστάθεια προβλέψεις και τιμές-στόχοι


της Λίλιαν Μαργαρίτη


Δέσμια των δημοσιονομικών και πολιτικών εξελίξεων παραμένει η εγχώρια αγορά, με τις έντονες διακυμάνσεις και τις περιορισμένες συναλλαγές να αποτυπώνουν την αστάθεια και την αποφυγή ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της χώρας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το Χ.Α. και την τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και των αυξήσεων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να επηρεάσουν την πορεία των δεικτοβαρών μετοχών του Χ.Α. το επόμενο διάστημα, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό και την τάση της αγοράς.


Είναι πολύ πιθανό να εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο από την αρχή της κρίσης χρέους, καθώς όλες πλέον οι κοινωνίες και οι πολιτικοί τους, κατανοούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τόσο τις οικονομικές όσο και τις δομικές συνθήκες των χωρών τους, επισημαίνει ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, γενικός διευθυντής της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακής. Από εδώ και στο εξής καλούνται όλοι, είτε είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα - οι δανειζόμενοι - είτε είναι αυτοί που τα στηρίζουν – οι δανειστές - να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.
Η εφαρμογή τους θα αποτελέσει και το «κλειδί» το επόμενο διάστημα, αφού θα μειώσει τους ηθικούς κινδύνους και άρα θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών, κυρίως δε προς τα κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα.
Οι αγορές, εάν υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι δυνατόν να τηρήσουν θετική στάση αναμονής, αφού εάν υπάρξει απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος το επόμενο έτος από τη χώρα μας, ακόμη και αν δεν υπάρξει επίτευξη όλων των στόχων, θα γίνει επίσης δυνατή η ξεκάθαρη δέσμευση από τις αρμόδιες αρχές των χωρών του πυρήνα, αλλά και από την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με ταχύτατους ρυθμούς θα στείλει πολύ θετικά μηνύματα στους επενδυτές και θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη των αγορών και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη, αναφέρει ο κ. Ακκιζίδης. Παράμετρο αστάθειας, ωστόσο, αποτελεί η ισχνή πλειοψηφία στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα στη Βουλή. Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να μην υποστεί περαιτέρω απώλειες βουλευτών, έτσι ώστε οι μελλοντικές ψηφοφορίες στη Βουλή να έχουν ευρεία πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση οι αγορές δύνανται να αποτιμήσουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορέσει να επιβιώσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Έτσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει υπόδειγμα συνέπειας εφαρμοζόμενης μακροοικονομικής πολιτικής και για τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η εφαρμογή θα μειώσει σημαντικά τον ηθικό κίνδυνο και θα βοηθήσει σημαντικά στη μεγαλύτερη επίτευξη των στόχων, αλλά και στην αλλαγή του μοντέλου παραγωγικότητας μιας χώρας κράτους - μέλους που θέλει να είναι στον πυρήνα του ευρώ.
Παράλληλα, είναι κρίσιμη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ισπανία και την Ιταλία, αφού ακόμη και σήμερα και παρά τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες αυτές, εξακολουθούν και δανείζονται από τις αγορές με απαγορευτικά επιτόκια.
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της αγοράς, ο κ. Ακκιζίδης υποστηρίζει ότι είναι θετική η διατήρηση του γενικού δείκτη τιμών πάνω από τις 780 μονάδες. Ωστόσο, για να υπάρξουν έγκυρα αγοραστικά σήματα απαιτείται επάνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες. Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις θα ασκηθούν εάν σημειωθεί διάσταση της περιοχής των 750 μονάδων, με τη σημαντικότερη στήριξη να εντοπίζεται για το Νοέμβριο στην περιοχή των 710 μονάδων.


Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακής, αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση για να κινηθεί η εγχώρια αγορά υψηλότερα και ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις αντιστάσεις των 820 και 844 μονάδων, είναι να υπάρξει ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο. Οι υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές παραμένουν σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum στην πλειοψηφία, παρά τις φυσιολογικές διορθώσεις τους. Τα νέα δεδομένα σχετικά με τις τιμές αυξήσεων των τραπεζών υπόσχονται σημαντική μεταβλητότητα στο Γενικό Δείκτη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για ένα πεντάμηνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις. Προς το παρόν κερδίζει πόντους το σενάριο της κίνησης μεταξύ 755 και 840 μονάδων για μεγάλο διάστημα.
Μετά την ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι μετοχές των τραπεζικών τίτλων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Ενδεχομένως, οι μέτοχοι να περίμεναν κάτι καλύτερο, αν και οι όροι θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες. Οι μέτοχοι των τραπεζών θα κληθούν να καταβάλουν άμεσα ένα μικρό ποσό από τα ποσά-«μαμούθ» που χρειάζονται οι τράπεζες, τη στιγμή που τα πρωτοβάθμια κεφάλαιά τους είναι αρνητικά. Αποφεύγεται επίσης η άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών εκτός του ελάχιστα πιθανού σεναρίου της μη κάλυψης του 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από κάποια τράπεζα. Η τιμή των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο των προηγούμενων 50 ημερών και το discount 50% που έχει τοποθετηθεί, μειώνει τις προσδοκίες για αυξήσεις σε πολύ υψηλές τιμές, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου. Με βάση τις σημερινές τιμές, ειδικά στις περιπτώσεις των Πειραιώς και Eθνική-Eurobank, θα εκδοθεί πληθώρα τεμαχίων ακόμα και στην περίπτωση κάλυψης απλώς του 10%. Επίσης το γεγονός ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου δεν θα μετρήσουν στο στόχο του 6% των πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων αυξάνει τα ποσά των αυξήσεων κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Merit Χρηματιστηριακής, η Alpha Bank είναι η τράπεζα που επωφελείται από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, αφού λόγω του ότι έχει οριακά θετικά πρωτοβάθμια κεφάλαια, η συμβολή των CoCos στην αύξηση κεφαλαίου θα είναι σημαντική. Με βάση τους τελευταίους ισολογισμούς (της 31/3) υπολογίζεται ότι θα ζητηθούν από την αγορά λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελάχιστου 10% των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Αναλογιζόμενοι όμως ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σήμερα είναι λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, η συγκέντρωση του παραπάνω ποσού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη χωρίς κάποιο επιπλέον κίνητρο στους μετόχους.


Όσον αφορά τις δύο κυπριακές τράπεζες, αυτές εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία. Ο τρόπος και ο χρόνος ανακεφαλαιοποίησής τους θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόικα που δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως τώρα. Οι επισφάλειες και των δύο τραπεζών θα είναι αυξημένες, όπως ανακοίνωσαν, επομένως το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής.


Τιμές-στόχοι για τις μετοχές του FTSE 20


Ολοένα και περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τις δίκαιες τιμές των ισχυρών μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους ή σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον των εισηγμένων.
Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η Eurobank Securities διατηρεί σύσταση «buy» και τιμή-στόχο στα 6 ευρώ και επισημαίνει ότι τα μεγέθη του Οργανισμού δεν αποτελούν καταλύτη στην παρούσα φάση, δεδομένης της επικείμενης ιδιωτικοποίησής του.
Με βάση τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής για το 2013, η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι των βρετανικών εταιρειών του κλάδου και με discount 10% έναντι της Lottomatica.
Σύσταση «outperform» και τιμή-στόχο τα 8,50 ευρώ διατηρεί για τη Μέτκα η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ενώ δεν αλλάζει τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2012.
Σε μείωση των προβλέψεων για τα μεγέθη της εταιρείας «Τιτάν» προχώρησε η Deutsche Bank, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου της εταιρείας, διατηρώντας σύσταση «sell» και τιμή-στόχο στα 10 ευρώ για τη μετοχή της. Απογοητευτικά χαρακτήρισε ο διεθνής οίκος τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης, καθώς διαμορφώθηκαν 20% χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, λόγω των απωλειών που κατέγραψε η εταιρεία από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αλλά και τη μικρότερη κερδοφορία από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμά ότι σε αγορές - «κλειδιά», όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η νοτιοανατολική Ευρώπη, η κατάσταση δημιουργεί προκλήσεις και η αγορά των ΗΠΑ δεν αρκεί για να καλύψει αδυναμίες σε άλλες περιοχές. Ακόμη, η Deutsche Bank περιέκοψε κατά 10% τις προβλέψεις για τα EBITDA της «Τιτάν» την περίοδο 2012-2014. Η Επενδυτική Τράπεζα, από την πλευρά της, σε έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση «hold» και τιμή-στόχο στα 15,1 ευρώ για τη μετοχή της «Τιτάν».
Στα 5,4 ευρώ από 3,9 ευρώ αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo η Επενδυτική Τράπεζα σε έκθεσή της, διατηρώντας τη σύσταση «accumulate». Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής προχώρησαν στην κίνηση αυτή λόγω του μετριασμένου ρίσκου της χώρας, αλλά και των ανθεκτικών περιθωρίων κέρδους που εμφανίζει η εισηγμένη. Η Jumbo αποτελεί ελκυστική επένδυση, καθώς παράγει ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές (στα 56 εκατ. ευρώ το 2012, με πρόβλεψη για το 2013 στα 50 εκατ. ευρώ), που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και τη διανομή γενναιόδωρων μερισμάτων. Επίσης, έχει ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο, γεγονός που αντανακλάται στα μερίδια αγοράς. Η εισηγμένη συνεχίζει τις προσπάθειες για γεωγραφική εξάπλωση, με την είσοδό της στη Ρουμανία έως το 2014 και με πρόθεση για επέκτασή της στη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.
Στα 4 ευρώ από 3 ευρώ προηγουμένως αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η UBS, διατηρώντας, ωστόσο, τη σύσταση «ουδέτερη», μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Οι αναλυτές του οίκου εκθειάζουν την ικανότητα του ΟΤΕ να αυξήσει το περιθώριο λειτουργικής του κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους, παρά τη μείωση των εσόδων, ενώ θεωρούν ενθαρρυντική και την υψηλότερη εξοικονόμηση κόστους στην ελληνική αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ως αποτέλεσμα του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης και της περαιτέρω μείωσης του κόστους.
Αντίθετα, η Barlcays μείωσε την τιμή - στόχο για τον ΟΤΕ στα 3,2 ευρώ από 3,53 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση «equalweight». Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι, παρά τον ισχυρό έλεγχο που θέτει ο ΟΤΕ στα κόστη του, τα έσοδά του πλήττονται τόσο από το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και από νομοθετικά ζητήματα και εκτιμούν ότι αυτές οι πιέσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν το 2013 σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Η μείωση στην τιμή-στόχο σχετίζεται με επιδείνωση των προβλέψεων της Barclays για τα έσοδα και τα EBITDA του Οργανισμού κατά 3%.
Την τιμή-στόχο των 12 ευρώ και τη σύσταση «hold» για τη μετοχή της Folli Follie διατηρεί η Eurobank Equities σε έκθεσή της. Σχολιάζοντας την πώληση των ΚΑΕ, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι θα διορθώσει τα προβλήματα στον ισολογισμό της εισηγμένης. Ειδικότερα, το ακαθάριστο χρέος της εταιρείας θα υποχωρήσει από τα 736 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 σε περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2013, με το καθαρό χρέος να μειώνεται στα 60 εκατ. ευρώ, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις ανησυχίες για την αναχρηματοδότηση της εταιρείας. Ωστόσο, τονίζει, η Folli Follie με την κίνηση αυτή στερείται μιας αξιόπιστης πηγής ταμειακών ροών, ύψους 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στα 7,30 από 6,30 ευρώ προηγουμένως έχει αυξήσει την τιμή - στόχο της μετοχής των Eλληνικών Πετρελαίων η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας, διατηρώντας σύσταση «accumulate». Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των διυλιστηρίων στην Ελευσίνα, η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει ισχυρές ταμειακές ροές και να επιταχύνει την απομόχλευση του ισολογισμού της. Παράλληλα, προσθέτει ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ισολογισμό της εταιρείας.


Περιορισμένη η εμπιστοσύνη των επενδυτών


Η ING Investment Management προβλέπει ότι το 2013, παρά το σημαντικό κίνδυνο νέων κραδασμών στις αγορές, θα σημειωθεί ανάπτυξη. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το ανοδικό σενάριο είναι ορατό, αλλά οι επενδυτές ενδέχεται να το παραβλέψουν λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων μεταξύ Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών, το 85% των συμμετεχόντων εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης, με δεύτερη σημαντικότερη απειλή μια επιβράδυνση στην Κίνα, για το οποίο περίπου το 40% των ερωτηθέντων ανησυχεί ιδιαίτερα.


Οι αναλυτές της ING Investment Management προβλέπουν αύξηση του Παγκόσμιου Πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,3% για το 2013, σε σύγκριση με την εκτίμηση του 3% για το 2012, ενώ αναμένουν το τρέχον έτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% στις ΗΠΑ, η οποία θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 2% στο επόμενο έτος. Η εκτίμησή τους για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι -0,5% και 0,3%, και -0,1% και 1,3% αντίστοιχα.


Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, η ING IM αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,4% αυτό το έτος, η οποία θα ανέλθει σε 6% το 2013. Για την Κίνα, εκτιμά ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί θα είναι 7,6% σε 7,8%, αλλά θα υποχωρήσουν στο 6,5% το 2014.


Σύμφωνα με τον κ. Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής στρατηγικής της ING Investment Management, οι προβλέψεις για το 2013 θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια «διελκυστίνδα» μεταξύ των θετικών επιδράσεων της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησαν οι αρμόδιες αρχές και των πιέσεων που ασκεί η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα. Οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν ασταθείς και οι ανισορροπίες καθιστούν την οικονομία πολύ ευαίσθητη σε κραδασμούς. Ωστόσο, τονίζει ότι πάντα θα υπάρχουν νέοι κραδασμοί και οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται να αξιοποιούν τις κυκλικές διακυμάνσεις.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΛΑΔΟΥ FACTORING
ΚΛΑΔΟΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΧΡΗΜΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2012»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
INSURANCE MONEY CONFERENCE 2012
ΡΕΠΟΡΤΑΖ CHIPITA
ΕΡΕΥΝΑ PWC ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site